Ухвала
від 10.06.2019 по справі 520/5986/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/5986/19

Провадження № 1-кс/520/6782/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.06.2019 року

Слідчий суддя Київського районного суду місті Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в рамках кримінального провадження № 12018020020002973 від 20.07.2018 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Чорноморськ, Одеської області, громадянина України, неодруженого, з середньою освітою, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що у ОСОБА_6 , який володіє якостями лідера, сильним і стійким характером, переслідуючи корисливі цілі, маючи за мету використовувати злочинну діяльність, як постійне і основне джерело прибутку, в липні 2018 року, більш точну дату у ході досудового розслідування не встановлено, виник умисел на незаконне збагачення. Способом заробітку останній обрав діяльність, пов`язану з виконанням замовлень, спрямованих на умисне пошкодженням чужого майна, шляхом підпалів.

Усвідомлюючи, що для виконання функцій із забезпечення діяльності з організації умисного пошкодження чужого майна, шляхом підпалів, необхідне залучення значних людських ресурсів, вирішив створити організовану групу, учасників якої об`єднати єдиним планом з розподілом функцій кожного, а також особисто приймати участь у діяльності організованої групі та керувати нею.

На досягнення своєї злочинної мети, керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_6 до злочинної діяльності залучив свого племінника ОСОБА_7 , з яким він мав дружні та родинні стосунки, та ОСОБА_4 , якого втягнув у злочинну діяльність застосувавши до останнього заходи психологічного тиску і погрози застосування фізичного впливу та під приводом відпрацювання надуманого боргу.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 в подальшому об`єднались у стійку організовану групу з метою систематичного незаконного збагачення. При цьому зазначені особи розробили план своєї злочинної діяльності і розподілили між собою ролі, спрямовані на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

ОСОБА_6 , як лідер організованої групи, взяв на себе функції загального керівництва групою, координування дій учасників, пошуку клієнтів, транспортування членів організованої групи до місць вчинення кримінальних правопорушень, здійснення розвідки прилеглої території і місця вчинення кримінального правопорушення, спостерігання за навколишньою обстановкою, а також за необхідності здійснення швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи, розподілу грошових коштів отриманих внаслідок злочинної діяльності та особисту участь у злочинах.

ОСОБА_7 згідно відведеної йому злочинної ролі виготовляв легкозаймисту суміш та підготовлював речі, необхідні для вчинення підпалів, а саме: пальне, мастило, пластикову тару, рукавиці, ломи «фомки» та інші предмети, необхідність у яких виникала при вчиненні злочинів. Крім того, здійснював розвідку прилеглої території і місця вчинення кримінального правопорушення, а під час вчинення злочинів ОСОБА_7 спостерігав за навколишньою обстановкою та у разі виникнення небезпеки, здійснював попередження ОСОБА_4 про можливість викриття його злочинних дій.

ОСОБА_4 згідно відведеної йому злочинної ролі здійснював розвідку прилеглої території і місця вчинення кримінального правопорушення, розлив легкозаймистої суміші на об`єкти посягання (автівки, приміщення, тощо) та пошкодження чужого майна, шляхом підпалів.

Стійкість організованої групи була забезпечена за рахунок її стабільного складу, характеру відносин між ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , які є родичами, та ОСОБА_8 , якого втягнуто до злочинної організованої групи із застосуванням психологічного впливу та погрозами застосування насилля до нього.

Група мала стійкий характер, високий ступінь організованості, підпорядкування всіх її учасників організатору, відрізнялася чітким плануванням, підготовкою до вчинення злочинів, стабільністю складу, розподілом ролей і функцій між учасниками групи, наявністю необхідної для функціонування групи технічної бази, засобів зв`язку (мобільних телефонів), та автотранспорту.

Переслідуючи мету не викриття злочинної діяльності організованої групи правоохоронними органами, ОСОБА_6 , як організатором злочинного угрупування, прийнято рішення щодо розробки та беззаперечного дотримання методів конспірації, які полягали в тому, що саме він не буде підходити ближче, ніж на 100 метрів до визначеного об`єкту посягання, мотивуючи це тим, що він має фізичні вади, які у разі їх викриття перешкодять йому швидко покинути місце вчинення злочину.

Крім цього, вчиненню злочинів передували детальні огляди місцевості та встановлення місцезнаходження об`єктів злочинних посягань. Вчинення злочинів планувалось виключно на нічний час доби.

Вказані заходи разом з іншими методами конспірації злочинної діяльності групи і підтриманням незаперечного авторитету її керівника створювали у спільників впевненість у можливості уникнення відповідальності за скоєння групових злочинів в разі викриття їх правоохоронними органами.

Протиправна діяльність групи була припинена лише після проведення комплексу оперативно-розшукових заходів працівниками Одеського управління ДВБ Національної поліції України.

ОСОБА_6 , як організатор та керівник групи, давав вказівки ОСОБА_7 та ОСОБА_4 про скоєння злочинів, координував дії, які необхідно вчинити з моменту початку злочину та до його закінчення, та саме ОСОБА_6 визначав дату вчинення підпалів та надавав можливість ОСОБА_7 та ОСОБА_4 провести огляд та розвідку на місцевості при цьому контролюючи їх дії.

Після отримання грошової винагороди за здійснення підпалу різних об`єктів ОСОБА_6 частину отриманих грошей розподіляв між членами угрупування, частину залишав на вирішення організаційних питань, таких як зміна транспортних засобів, дорожні витрати, так як злочини вчинено на території різних обласних центрів України, придбання паливно-мастильних матеріалів, рукавиць, та інших речей, необхідних для умисного пошкодження шляхом підпалу об`єктів злочинних посягань.

Учасники організованої злочинної групи ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюються у тому, що за період часу з липня по листопад 2018 року, скоїли ряд умисних злочинів, пов`язаних з умисним пошкодженням чужого майна, вчиненого шляхом підпалу, а саме:

Епізод 1: досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_9 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_2 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині липня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_2 . В подальшому ОСОБА_6 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому - «фомки», рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_6 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_9 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW (серію та державний знак якого досудовим розслідуванням встановити не надалось можливим), спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , 18.07.2018, близько 22:00 години, прибули з м. Одеси до приміщення магазину «Взуттєвий Бум», розташованого за адресою: м. Вінниця, проспект Коцюбинського, 11, та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину «Взуттєвий Бум» біля будинку за адресою: м. Вінниця, вул. Є. Пікуса, 12, на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролів ОСОБА_7 і ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_6 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW, і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 19.07.2018, близько 03:00 години, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_6 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_7 почав спостерігати, щоб їх дії не булі помічені сторонніми особами, а ОСОБА_4 за допомогою металевого лому - «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вищевказаною адресою та залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW, в якому їх очікував ОСОБА_6 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_2 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_9 в розмірі 2 866 059 гривень, що в 600 разів і більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 2: досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_9 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_3 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині серпня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_3 . В подальшому ОСОБА_6 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому - «фомки», рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_6 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_9 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_1 , спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , 17.08.2018, близько 00:00 години, прибули з м. Одеси до приміщення магазину «Взуттєвий Бум» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний, 53, та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину «Взуттєвий Бум» біля будинку за адресою: м. Запоріжжя, вул. Академіка Чабаненка, 11, на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_7 та ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_6 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 17.08.2018 о 03:48 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_6 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_7 за допомогою металевого лому - «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_4 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_6 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_3 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_9 в розмірі 14519,5 гривень, а також власнику приміщення, в якому знаходився вказаний магазин, товариству з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційній фірмі «Агроторгсервіс, ЛТД», код ЄДРПОУ 13625492, в розмірі 62394 гривні, заподіявши майнову шкоду зазначеним особам на загальну суму 76913,5 гривень.

Епізод 3: досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_9 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_4 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині серпня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_4 . В подальшому ОСОБА_6 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_6 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_9 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_1 , спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , 23.08.2018, близько 00:00 години, прибули з м. Одеси до приміщення магазину «Взуттєвий Бум» розташованого за адресою: м. Черкаси вул. Смілянська, 44, та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину «Взуттєвий Бум» біля будинку за адресою: АДРЕСА_5 , на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_7 та ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_6 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 23.08.2018 о 03:15 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_6 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_7 за допомогою металевого лому «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_4 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_6 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_4 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_9 в розмірі 45406 гривень.

Епізод 4: досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_9 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_6 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині вересня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_6 . В подальшому ОСОБА_6 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_9 , а також усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій у вигляді створення загрози життю людей, їх здоров`ю, пошкодження іншого майна внаслідок пожежі з врахуванням того, що приміщення магазину знаходиться на першому поверсі багатоповерхового житлового будинку, у якому проживають люди, які можуть постраждати в результаті пожежі, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки, і свідомо припускаючи їх настання, ОСОБА_6 використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_3 , спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , 21.09.2018, близько 00:00 години, прибули з міста Одеси до приміщення магазину «Взуттєвий Бум» розташованого за адресою: м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 119, та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину «Взуттєвий Бум» біля будинку за адресою: АДРЕСА_7 , на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_7 та ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_6 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 21.09.2018 о 04:49 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_6 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_7 за допомогою металевого лому «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_4 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_6 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_6 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_9 в розмірі 1 899 204,79 гривень, а також володільцям квартири за адресою: АДРЕСА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 в розмірі 20000 гривень, заподіявши майнову шкоду зазначеним особам на загальну суму 1919204,79 гривень, що в 600 разів і більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 5: досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 в середині вересня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої ним групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконного збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал автомобілю марки «Toyota Sienna», номерний знак НОМЕР_4 , що належить на праві власності ОСОБА_12 та яким користувався останній.

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, отримавши від невстановленої слідством особи інформацію про місце зберігання автомобілю ОСОБА_12 , розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_6 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_12 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_5 , спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , 26.09.2018 о 01 год. 25 хв. прибули до місця проживання ОСОБА_12 , на АДРЕСА_9 , та з метою конспірації зупинились неподалік домоволодіння АДРЕСА_10 за вищевказаною адресою на відстані, що дозволяє вести спостереження за вказаним будинком.

Згідно відведених ролей ОСОБА_7 та ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до воріт зазначеного домоволодіння, а ОСОБА_6 , у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 .

При цьому, ОСОБА_6 став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників та вести спостереження за навколишньою обстановкою для забезпечення безпеки вчинення злочину.

Продовжуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_4 , згідно відведеної ролі, 26.09.2018 у період часу з 01 год. 29 хв. по 01 год. 30 хв., піднявшись на паркан вищевказаного домоволодіння, встановив наявність автомобілю марки «Toyota Sienna», номерний знак НОМЕР_4 на подвір`ї, його точне розташування та оцінив можливість розлиття на кузов даного транспортного засобу легкозаймистої речовини із значної відстані.

У свою чергу ОСОБА_7 , згідно відведеної ролі, залишився стояти навпроти будинку для забезпечення безпеки вчинення злочину та ведення спостереження за навколишньою обстановкою з метою своєчасного сповіщення ОСОБА_4 про ймовірність викриття їх злочинних дій.

Переконавшись, що автомобіль ОСОБА_12 знаходиться на подвір`ї домоволодіння АДРЕСА_9 , встановивши його точне розташування, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 повернулись до автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , у якому знаходився ОСОБА_6 , та повідомили вказану інформацію останньому.

Продовжуючи реалізовувати спільний умисел на пошкодження автомобілю шляхом підпалу, 26.09.2018 о 01 год. 46 хв. ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі, залишився в салоні автомобілю BMW X5, а ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , у відповідності до розробленого плану, взявши із собою заздалегідь розлиту в поліетиленові пляшки легкозаймисту речовину та полімерний шланг для розливання легкозаймистої речовини на відстані, направились по вулиці Парковій, с. Фонтанка, Лиманського району, Одеської області до будинку № 19, на території якого знаходився автомобіль «Toyota Sienna», номерний знак НОМЕР_4 .

Пройшовши повз вказаний будинок ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення підпалу автомобіля.

ОСОБА_7 , згідно відведеної ролі, став спостерігати за навколишньою обстановкою щоб мати змогу вчасно сповістити ОСОБА_4 про викриття їх злочинних дій, а ОСОБА_4 , приблизно о 02:40 годині, в цей же день, згідно відведеної ролі, облив задню частину автомобілю марки «Toyota Sienna», номерний знак НОМЕР_4 легкозаймистою речовиною та підпалив його, внаслідок чого автомобіль загорівся.

Вчинивши підпал автомобілю, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому знаходився ОСОБА_6 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті підпалу автомобілю марки «Toyota Sienna», номерний знак НОМЕР_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 власнику автомобілю ОСОБА_12 заподіяно майнову шкоду на суму 594 592,0 грн., що в 600 разів і більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 6: досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_9 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_6 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині вересня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_11 . В подальшому ОСОБА_6 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_9 , а також усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій у вигляді створення загрози життю людей, їх здоров`ю, пошкодження іншого майна внаслідок пожежі з врахуванням щільності розміщення торгівельних приміщень, що знаходяться в безпосередній близькості з магазином «Взуттєвий Бум» за адресою: м. Київ, вул. Маршала Тимошенко, 14А, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки, і свідомо припускаючи їх настання, ОСОБА_6 використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_3 , спільно з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 27.09.2018 о 00:20 годині прибули з міста Одеси до міста Києва та поїхали в сторону місця скоєння злочину за адресою: АДРЕСА_11 .

Приїхавши, близько 00:55 години, до приміщення магазину «Взуттєвий Бум» за вказаною адресою, протягом декількох хвилин вони провели спостереження за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину «Взуттєвий Бум» за вказаною адресою на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_7 та ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_6 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 27.09.2018 о 02:46 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_6 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_7 за допомогою металевого лому «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_4 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися, а полум`я з місця займання розповсюдилось та охопило ряд інших торгівельних приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_11 , неподалік від магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у яких здійснювали підприємницьку діяльність фізичні особи-підприємці: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 та ОСОБА_27 .

Скоївши підпал, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_6 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельних приміщень, у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_11 , чим заподіяно майнову шкоду фізичним особам-підприємцям: ОСОБА_9 в розмірі 2 700 000 гривень; ОСОБА_13 в розмірі 165590 гривень; ОСОБА_14 в розмірі 850000 гривень; ОСОБА_15 в розмірі 24000 гривень; ОСОБА_16 в розмірі 12000 доларів США (що складає 339 480гривень); ОСОБА_17 в розмірі 148 600 гривень; ОСОБА_18 в розмірі 580000 гривень; ОСОБА_19 в розмірі 23000 доларів США (що складає 650 670 гривень); ОСОБА_20 в розмірі 300 000 гривень; ОСОБА_21 в розмірі 25 000 доларів США (що складає 707 250 гривень); ОСОБА_22 в розмірі 792 890 гривень; ОСОБА_23 в розмірі 180 000 гривень;

ОСОБА_24 в розмірі 120 000 гривень; ОСОБА_25 в розмірі 250 000 гривень; ОСОБА_26 в розмірі 530 000 гривень; ОСОБА_27 в розмірі 400 000 гривень, заподіявши майнову шкоду усім зазначеним особам на загальну суму 8 738 480 гривень, що в 600 разів і більше перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 7: досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_6 в середині листопада 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів, при невстановлених слідством обставинах від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал автомобіля марки «Suzuki Vitara», номерний знак НОМЕР_6 , що належить на праві власності ОСОБА_28 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_6 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місце зберігання автомобілю ОСОБА_28 , розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_7 та ОСОБА_4 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду.

При цьому, ОСОБА_6 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_28 , ОСОБА_6 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_5 , спільно з ОСОБА_7 21.11.2018 о 20:35 годині прибули до місця скоєння злочину та зупинилися між будинками № 5 та АДРЕСА_12 , де протягом декількох хвилин провели спостереження за гаражним приміщенням будинку АДРЕСА_13 .

Після чого, зазначені особи направилися до торгівельного центру «Епіцентр К» ТОВ «Епіцентр К», розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Лиманка, вул. Небесної сотні (Маршала Жукова), 99, в якому ОСОБА_7 придбав о 20:57 годині металевий лом, рукавчики та пакет.

У подальшому, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , біля 22:20 години, знову повернулися на вул. Нову ж/м «Дружний», Таїровська сільська рада, Овідіопольський район, Одеська область, де повторно проїхалися поруч з домоволодінням ОСОБА_28 та провели додаткове спостереження.

Далі, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , біля 22:30 години, на одній з вулиць підібрали ОСОБА_4 та попрямували до АЗС «Катрал» по проспекту Небесної сотні у м. Одесі, де ОСОБА_7 , згідно відведеної ролі, придбав пальне, яке згодом розлив в заздалегідь заготовлені пластикові ємкості по 5 літрів кожна, приготувавши легкозаймисту суміш.

Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на пошкодження майна потерпілого, ОСОБА_6 разом з ОСОБА_7 та ОСОБА_4 22.11.2018, біля 02:35 години, прибули до місця проживання ОСОБА_28 на АДРЕСА_13 , та з метою конспірації зупинились неподалік домоволодіння АДРЕСА_13 за вищевказаною адресою на відстані, що дозволяє вести спостереження за вказаним будинком.

Згідно відведених ролей ОСОБА_7 та ОСОБА_4 вийшли з автомобілю й попрямували до воріт зазначеного домоволодіння, а ОСОБА_6 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників та вести спостереження за навколишньою обстановкою для забезпечення безпеки вчинення злочину.

Пройшовши повз вказаний будинок ОСОБА_4 та ОСОБА_7 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення підпалу автомобіля.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 22.11.2018 о 03:27 годині, встановивши у гаражному приміщенні через вікна, які виходять на подвір`я, наявність автомобілю марки «Suzuki Vitara», номерний знак НОМЕР_6 , його точне розташування та оцінивши можливість розлиття під ролетні ворота гаражного приміщення з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки ємкістю 5 літрів кожна та металевий лом, підійшли до воріт вказаного гаражного приміщення, після чого, діючи узгоджено, ОСОБА_7 , згідно відведеної ролі, підняв ломом ролетні ворота, а ОСОБА_4 , згідно розробленого плану, залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене гаражне приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення разом із автомобілем та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 побігли до автомобілю марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_1 , в якому знаходився ОСОБА_6 та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено майно ОСОБА_28 , а саме: автомобіль марки «Suzuki Vitara», номерний знак НОМЕР_6 , ролетні ворота гаражного приміщення, пластикову обшивку в середині гаражного приміщення та шафи, чим останньому заподіяно майнову шкоду в розмірі 140000 гривень.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав у повному обсязі та просив слідчого суддю його задовольнити посилаюсь на викладені в клопотанні доводи.

Підозрюваний не заперечував проти продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Вивчивши клопотання та матеріали,якимивонообґрунтовується, вислухавши думку учасників процесу, слідчийсуддя приходить до наступного переконання.

Слідчим слідчого відділу Суворовського відділу поліції в м. Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області 17.12.2018 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України, у спосіб передбачений для вручення повідомлень.

ОСОБА_4 19.12.2018 затримано на підставі ухвали слідчого судді за підозрою у скоєні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України.

Слідчим суддею Суворовського районного суду м. Одеси 20.12.2018 відносно ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

27.12.2018 слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси підозрюваному ОСОБА_4 , запобіжний захід із тримання під вартою змінено на цілодобовий домашній арешт.

Слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області 08.02.2019 ОСОБА_4 повідомлено про нову підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України за новим епізодом.

15.02.2019 слідчим суддею Київського районного суду міста Одеси підозрюваному ОСОБА_4 строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту було продовжено до 15.04.2019 (в межах строку досудового розслідування).

Слідчим суддею Київського районного суду міста Одеси 12.04.2019 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до шести місяців, тобто до 15 червня 2019 року.

12.04.2019 слідчим суддею Київського районного суду міста Одеси підозрюваному ОСОБА_4 строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту було продовжено до 15.06.2019 (в межах строку досудового розслідування).

03.04.2019 слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_4 повідомлено про нову підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України за новим епізодом.

30.05.2019 року за дорученням прокурора слідчим було повідомлено сторонам кримінального провадження про завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до ч.3 ст.219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст.290 цього Кодексу, не включається у строк досудового розслідування.

Наразі процедура ознайомлення з матеріалами кримінального провадження не завершена, а тому направити до суду обвинувальний акт до 15.06.2019 року неможливо.

27.05.2019 підозрюваному ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та повідомлено про нову підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України (за 7 епізодами).

Відповідно до ч.1 ст.181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Згідно ч.6ст.181КПК України,строк діїухвали слідчогосудді протримання особипід домашнімарештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттею 199цього Кодексу.

Як вбачається з клопотання сторони обвинувачення, метою і підставою продовження дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваного є забезпечення виконання підозрюваним ОСОБА_4 покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватись від органів досудового розслідування, суду, оскільки з місця скоєного злочину зник, підозрюється у скоєнні тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання до десяти років позбавлення волі, тому є підстави вважати, що підозрюваний, знаючи про тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання винуватим у вчиненні злочину, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може вдатися до спроб переховуватися від органу досудового розслідування. Особливу увагу слід звернути на фактичні обставини кримінального правопорушення, які свідчать про явне нехтування загально прийнятими нормами моралі, а тому підозрюваний може вдатися до спроб переховування від органів досудового слідства та суду, що в свою чергу буде перешкоджати встановленню істини у кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення, про що свідчить систематичність кримінальних правопорушень, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_4 , його схильність підпадати під негативний вплив інших осіб; незаконно впливати на свідків, оскільки підозрюваному відомі їх анкетні дані та місця проживання й роботи внаслідок ознайомлення з відповідними протоколами слідчих (розшукових) дій, та яких на теперішній час допитано лише на стадії досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, однак під впливом підозрюваного можуть змінити показання в залі судового засідання під час судового розгляду; знищити будь-які речі чи документи, про що свідчить фактична поведінка підозрюваного при підготовці та вчиненні інкримінованого йому злочині, яким було вжито ряд заходів з метою недопущення викриття його злочинних дій (попереднє встановлення місця проживання потерпілого, скоєння злочину у нічний час доби, сприяння іншим учасникам злочину у безперешкодному його вчиненні, використання автомобіля з іноземною реєстрацією та миттєве залишення місця скоєного правопорушення на вказаному транспортному засобі) та іншим чином перешкоджати досудовому розслідуванню з метою уникненню справедливого покарання.

Відтак, слідчий суддя вважає встановленим наявність обставин, які перешкоджають завершити досудове розслідування до закінчення строку дії попередньої ухвали слідчого судді про продовження відносно підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

При вирішенні питання про продовження існування ризиків, слідчий суддя виходить з наступного.

Обґрунтованість підозриу вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.28,ч.2ст.194КК Українипідтверджується дослідженимислідчим суддеюдоказами у їх сукупності, які надані слідчим з клопотанням про продовження застосованого до підозрюваного запобіжного заходу.

З огляду на обґрунтованість підозри, тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному у разі визнання його винним у вчиненні кримінального правопорушення, враховуючи те, що підозрюваний не працює, не одружений, слідчим суддею встановлено, що ризики, які існували на момент застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу, не зменшилися та продовжують існувати, а саме ризики у вигляді переховування від органів досудового розслідування, суду, оскільки з місця скоєного злочину зник, підозрюється у скоєнні тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання до десяти років позбавлення волі, тому є підстави вважати, що підозрюваний, знаючи про тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання винуватим у вчиненні злочину, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може вдатися до спроб переховуватися від органу досудового розслідування, вчинення іншого кримінального правопорушення, про що свідчить систематичність кримінальних правопорушень, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_4 , його схильність підпадати під негативний вплив інших осіб, незаконного впливу на свідків, оскільки підозрюваному відомі їх анкетні дані та місця проживання й роботи внаслідок ознайомлення з відповідними протоколами слідчих (розшукових) дій, та яких на теперішній час допитано лише на стадії досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, однак під впливом підозрюваного можуть змінити показання в залі судового засідання під час судового розгляду, знищення будь-яких речей чи документів, про що свідчить фактична поведінка підозрюваного при підготовці та вчиненні інкримінованого йому злочині, яким було вжито ряд заходів з метою недопущення викриття його злочинних дій (попереднє встановлення місця проживання потерпілого, скоєння злочину у нічний час доби, сприяння іншим учасникам злочину у безперешкодному його вчиненні, використання автомобіля з іноземною реєстрацією та миттєве залишення місця скоєного правопорушення на вказаному транспортному засобі) та іншим чином перешкоджати досудовому розслідуванню з метою уникненню справедливого покарання.

Разом з тим, слідчий суддя приходить до переконання, що застосування більш м`якого запобіжного заходу, ніж домашній арешт, унеможливить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Беручи до уваги, що під час розгляду клопотання встановлені обставини, що перешкоджають закінченню досудового розслідування та направлення обвинувального акту до закінчення строку тримання під домашнім арештом, ризики не зменшились, що виправдовує подальше тримання під домашнім арештом підозрюваного і відсутні підстави для зміни запобіжного заходу на більш м`який, клопотання про продовження продовдження строку тримання під домашнім арештом підлягає задоволенню та слідчий судя вважає за необхідне продовжити строк тримання під домашнім арештом ОСОБА_4 до 60 днів, які обчислювати з 10.06.2019 року, але в межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, який складає до його спливу 5 (п`ять) днів, у строк якого не враховувати відповідно до ч.3 ст.219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування кримінального провадження, в порядку, передбаченому ст.290 КПК України.

Керуючись ст.ст. 177, 178, 181, 194, 199, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в рамках кримінального провадження № 12018020020002973 від 20.07.2018 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Продовжити строк запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту який застосовано ухвалою слідчого судді від 28.12.2018 року відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до 60 (шістдесяти) днів, які обчислювати з 06.06.2019 року, але в межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, який складає до його спливу 5 (п`яти) днів, у строк якого не враховувати відповідно до ч.3 ст.219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування кримінального провадження, в порядку, передбаченому ст.290 КПК України, з покладеними обов`язками, передбаченими ч.5 ст.194 КПК України, а саме: не залишати приміщення домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , в період з 22:00 години до 07:00 години наступної доби; прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом; не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання, роботи, а також зміну засобів зв`язку; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон (у разі існування такого), або інший документ, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Подання апеляційної скарги зупиняє набрання ухвалою законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82427327
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —520/5986/19

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні