Рішення
від 13.06.2019 по справі 398/1233/19
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1233/19

провадження №: 2/398/1082/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

"13" червня 2019 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Авраменка О.В.,

з участю секретаря судового засідання Карпушевої О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Олександрії порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Олександрійської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування, в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Хмельницька санаторна школа із збереженням у складі закладу освіти інтернату з цілодобовим повним утриманням учнів, про стягнення аліментів

В С Т А Н О В И В:

Олександрійська районна державна адміністрація як орган опіки та піклування, в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 , звернулася в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Хмельницька санаторна школа із збереженням у складі закладу освіти інтернату з цілодобовим повним утриманням учнів, про стягнення аліментів на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позов обґрунтовує тим, що рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 21 квітня 2017 року по справі №398/3381/16-ц (провадження №2/398/617/17) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавлено батьківських прав відносно доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Розпорядженням голови Олександрійської районної державної адміністрації від 18.05.2017 року №215-р ОСОБА_1 наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування. ОСОБА_1 з 07.02.2017 року по сьогоднішній день навчається та перебуває на повному державному утриманні в Хмельницькій загальноосвітній санаторній школі-інтернаті I-III ступенів №2 (Хмельницька санаторна школа із збереженням у складі закладу освіти інтернату з цілодобовим повним утриманням учнів вихованців). Неповнолітня ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є дитиною-інвалідом, має діагноз цукровий діабет I типу важкої форми. Відповідач утриманням своєї доньки не займається. Враховуючи зазначене позивач просить стягнути з відповідача аліменти на утримання доньки.

Учасники справи, належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилися.

Оскільки, відповідач, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, в судове засідання не з`явилась без повідомлення причин, відзив не подала та представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи, то судом постановлено ухвалу про заочний розгляд цієї справи.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позов, оцінивши подані сторонами докази, суд приходить до наступних висновків.

Суд в межах заявлених позовних вимог та наданих доказів у справі встановив наступні факти та правовідносини.

Рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 21 квітня 2017 року у справі №398/3381/16-ц (провадження №2/398/617/17) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

За змістом ч. ч. 2, 3 ст. 166 СК УКраїни особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Однак, рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 21 квітня 2017 року питання щодо стягнення аліментів на утримання ОСОБА_1 не вирішено.

Відповідно до Розпорядженням голови Олександрійської районної державної адміністрації від 18.05.2017 року №215-р ОСОБА_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно з довідкою Хмельницької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату I-III ступенів №2 від 31 січня 2017 року №18 ОСОБА_1 навчається та перебуває на повному державному утриманні.

Відповідно до посвідчення серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є дитиною з інвалідністю.

За приписами ст. 193 СК України влаштування дитини до закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу не припиняє стягнення аліментів на користь того з батьків, з ким до цього проживала дитина, якщо вони витрачаються за цільовим призначенням. Якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах. За рішенням суду аліменти можуть перераховуватися на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. На особистий рахунок дитини перераховуються також державні пенсії, інші види допомоги та відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника.

Відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. При ухиленні їх від виконання даного зобов`язання кошти на утримання дитини стягуються в судовому порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 182 СК України передбачено, що суд, визначаючи розмір аліментів, враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Частиною 2 статті 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про те, що відповідач, як мати, зобов`язана матеріально утримувати дитину, та визначаючи аліменти в розмірі 1/4 частки доходів відповідача, бере до уваги вищенаведені обставини справи.

Частиною 1 ст. 191 СК України встановлено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Позовна заява надійшла до суду 10 квітня 2019 року, отже аліменти стягуватимуться з 10 квітня 2019 року.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір, від сплати якого позивач звільнений при зверненні з позовом до суду, слід стягнути в дохід держави з відповідача.

На підставі ст. ст. 180 - 183, 191, 193 СК України та керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263 - 265, 268, 280 -- 282, 430 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Олександрійської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування (адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Шевченка, буд. 132, код за ЄДРПОУ 04055144) в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (адреса місця проживання, зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Хмельницька санаторна школа із збереженням у складі закладу освіти інтернату з цілодобовим повним утриманням учнів (адреса місцезнаходження: Хмельницька область. м. Хмельницький, вул. В. Чорновола, буд. 180, ЄДРПОУ 02138866),про стягнення аліментів задовольнити.

Сягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (адреса місця проживання, зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частки всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 10 квітня 2019 року і до повноліття ОСОБА_1 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Здійснювати перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. Зобов`язати Хмельницьку санаторну школа із збереженням у складі закладу освіти інтернату з цілодобовим повним утриманням учнів (вихованців) (Хмельницька загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-III ступенів №2) відкрити зазначений особистий рахунок дитині у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (адреса місця проживання, зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь держави судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Інші учасники справи мають право оскаржити заочне рішення шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне рішення складено 13 червня 2019 року.

Суддя О.В.Авраменко

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено19.06.2019
Номер документу82454849
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —398/1233/19

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Рішення від 13.06.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні