Ухвала
від 19.06.2019 по справі 808/1248/16
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

19 червня 2019 рокуСправа № 808/1248/16 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Киселя Р.В., розглянувши в порядку письмового провадженні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Укрнасінняпром про заміну сторони по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Укрнасінняпром до Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

ВСТАНОВИВ:

07.06.2019 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Укрнасінняпром про заміну сторони по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Укрнасінняпром до Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, у якій позивач просить замінити у справі №808/1248/16 відповідача - Вільнянську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС в Запорізькій області на його правонаступника - Головне управління ДФС у Запорізькій області.

В обґрунтування заяви посилається на норму ст. 52 КАС України, відповідно до якої, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

За приписами ч. 3 ст. 166 КАС України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

З урахуванням наведеної норми, враховуючи те, що судом 29.05.2019 був виданий виконавчий лист №808/1248/16 щодо примусового виконання судового рішення у даній справі, суддя вважає за можливе розглянути клопотання про заміну сторони в порядку, визначеному ст. 379 КАС України.

Відповідно до ч.1 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Ухвалою суду від 10.06.2019 призначено судове засідання по розгляду заяви на 18.06.2019, про що було повідомлено осіб, які беруть участь у справі.

Заявник та боржник в судове засідання не з`явився. 11.06.2019 від заявника до суду надійшла заява про розгляд клопотання за відсутності його представника. 18.06.2019 від Головного управління ДФС у Запорізькій області до суду надійшло клопотання про розгляд заяви стягувача без участі представника цього органу.

Відповідно до частини другої статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без участі учасників справи, за наявними у справі матеріалами, в порядку письмового провадження.

Всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява про заміну сторони, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

За приписами ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно із ст. 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Статтею 1 Закону України Про виконавче провадження визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Судом встановлено, що в провадженні Запорізького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа №808/1248/16 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Укрнасінняпром до Державної податкової інспекції у Запорізькому районі Головного управління ДФС у Запорізькій області про визнання протиправними і скасування податкових повідомлень-рішень. Постановою від 05.10.2016 позов був задоволений повністю; визнане протиправним та скасоване податкове повідомлення-рішення від 16.11.2015 № 0001601530; присуджено на користь позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнасінняпром" судові витрати у розмірі 46639,42 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Державної податкової інспекції у Запорізькому районі Головного управління ДФС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 39543978).

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 01.12.2016 було замінено відповідача - Державну податкову інспекцію у Запорізькому районі Головного управління ДФС у Запорізькій області на її правонаступника - Вільнянську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Запорізькій області; відкрите апеляційне провадження за апеляційною скаргою Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 05.10.2016 в адміністративній справі №808/1248/16 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнасінняпром" до Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 20.12.2016 апеляційну скаргу Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області було залишено без задоволення, а постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 05.10.2016 в адміністративній справі №808/1248/16 - без змін.

Постановою Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 26.03.2019 касаційну скаргу Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області було залишено без задоволення; постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 05.10.2016 та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 20.12.2016 у справі №808/1248/16 залишено без змін.

Отже, судовим рішенням від 01.12.2016, яке набрало законної сили було змінено первинного відповідача у справі №808/1248/16 - Державну податкову інспекцію у Запорізькому районі Головного управління ДФС у Запорізькій області, на її правонаступника - Вільнянську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Запорізькій області.

29.05.2019 Запорізьким окружним адміністративним судом виданий виконавчий лист з приводу примусового виконання судового рішення у цій справі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2019 №296 Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби Вільнянська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Запорізькій області реорганізована шляхом приєднання до Головного управління ДФС у Запорізькій області.

11.05.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесений запис №11031120012041026 про припинення юридичної особи - Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 18.06.2019 була задоволена заява заявника про виправлення помилки у виконавчому листі у справі №808/1248/16, виправлено допущену у виконавчому листі по справі №808/1248/16, виданому 29.05.2019, помилку та вважати вірне найменування відповідача - «Вільнянська об`єднана Державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Запорізькій області", та, відповідно, читати: «Присудити на користь позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрнасінняпром" (код ЄДРПОУ 36415181) судові витрати у розмірі 46639,42 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Вільнянської об`єднаної Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 39396146)» .

Відповідно до ч.1 ст.379 КАС України встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 4 статті 379 КАС України визначено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи, що Головне управління ДФС у Запорізькій області, в силу вимог ст. 104 ЦК України, є правонаступником Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області, яка в свою чергу є правонаступником Державної податкової інспекції у Запорізькому районі Головного управління ДФС у Запорізькій області, та беручи до уваги ту обставину, що всі дії для правонаступника, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив, а також вимоги ч. 4 ст. 379 КАС України, суд приходить до висновку про необхідність заміни сторони боржника у виконавчому листі №808/1248/16, виданому Запорізьким окружним адміністративним судом 29.05.2019.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 241, 243, 248, 379 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Замінити сторону боржника у виконавчому листі №808/1248/16, виданому Запорізьким окружним адміністративним судом 29.05.2019, на Головне управління ДФС у Запорізькій області (пр. Соборний, 166, м. Запоріжжя, 69107, код ЄДРПОУ 39396146), яке є правонаступником Вільнянської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області, яка в свою чергу є правонаступником Державної податкової інспекції у Запорізькому районі Головного управління ДФС у Запорізькій області.

Копію ухвали надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю Укрнасінняпром та Головному управлінню ДФС у Запорізькій області.

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України, та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст. ст. 292-297 КАС України, з урахуванням вимог пп. 15.5 п. 15 ч. 1 Розділу VII Перехідні положення КАС України.

Суддя Р.В. Кисіль

Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено20.06.2019
Номер документу82462188
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —808/1248/16

Ухвала від 10.07.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 10.07.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 18.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 19.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 07.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 07.06.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Постанова від 26.03.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні