Ухвала
від 19.06.2019 по справі 243/1599/17
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

1-кп/243/80/2019

243/1599/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 червня 2019 року судова колегія Слов`янського міськрайонного суду Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 11 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за кримінальним провадженням за обвинуваченням:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Слов`янська Донецької області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А:

В провадженні Слов`янського міськрайонного суду Донецької області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

В судовому засіданні 19.06.2019 року прокурор заявив клопотання про застосування відносно обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що ОСОБА_7 обвинувачується в участі у терористичній організації «ДНР», а саме у тому, що у період часу з квітня 2014 року, точна дата досудовим розслідуванням не встановлена, по теперішній час, ОСОБА_7 , перебуваючи на території Донецької області, діючи умисно, за власною ініціативою, приймає участь в діяльності терористичної організації «Донецька народна республіка».

Зокрема, ОСОБА_7 , діючи з єдиним умислом на участь в діяльності терористичної організації «ДНР», усвідомлюючи, що терористична організація «ДНР», участь у діяльності якої він приймає, функціонує на території України незаконно та що її учасники застосовують зброю, вчиняють терористичні акти, захоплення будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, вбивства людей, вибухи, підпали та інші дії (зокрема, артилерійські обстріли), які створюють небезпеку для життя та здоров`я людей, завдають значної майнової шкоди та призводять до настання інших тяжких наслідків, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення та впливу на прийняття рішень органами державної влади, місцевого самоврядування, а також перешкоджають виконанню службових обов`язків співробітниками правоохоронних органів України, військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань України, задіяними у проведенні Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської області.

ОСОБА_7 , вступаючи та беручи участь у діяльності вищезазначеного незаконного збройного формування терористичної організації «ДНР», був достовірно обізнаним, що останнє відноситься до збройних формувань, а саме - має організаційну структуру військового типу (поділяється на структурні підрозділи з визначенням особового складу кожного з них, який носить формений одяг військового типу), характеризуються наявністю єдиноначальності та субординації, використанням знаків розрізнення (нарукавних шевронів), мають воєнізований характер завдань та методів (здійснення з використанням вогнепальної зброї та військової техніки збройного опору підрозділам Збройних Сил України та інших військових формувань України, задіяних в проведенні Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей України) та ставлять перед собою специфічні завдання (утримання території окремих районів Донецької області, тимчасово не підконтрольних органам державної влади України, встановлення на території цих районів Донецької області військового стану (перевірка документів у осіб, чергування з вогнепальною зброєю на підконтрольних об`єктах, обладнання на території зазначених районів Донецької області, так званих «блокпостів» для здійснення збройного опору Збройним Силам України та іншим військовим формуванням України), та мають для цього відповідні матеріальні засоби (вогнепальну зброю - автомати, карабіни, кулемети, бойові припаси (патрони та ручні гранати), також відповідну військову техніку.

Крім того, ОСОБА_7 усвідомлював, що вищезазначені підрозділи терористичної організації «ДНР» не відносяться до збройних формувань, передбачених Законами України «Про Збройні Сили України», «Про Службу безпеки України», «Про Національну поліцію», «Про Державну прикордонну службу України», «Про Національну гвардію України», «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» та іншими законодавчими актами України, якими передбачено створення та функціонування збройних формувань України.

Реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_7 , діючи умисно за власною ініціативою, з метою участі в злочинній діяльності терористичної організації «ДНР» щодо дестабілізації суспільно-політичної обстановки та втрати авторитету органів державної влади України на усну пропозицію не встановлених органами досудового розслідування її учасників в квітні 2014 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) добровільно вступив до незаконного збройного формування терористичної організації «ДНР» - «народне ополчення Донбасу» у м. Слов`янську Донецької, у складі якого здійснював чергування біля будівлі виконавчого комітету Слов`янської міської ради (м. Слов`янськ, вул. Соборна, 2), яка на той час була захоплена представниками терористичної організації «ДНР».

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно в кінці травня - початку червня 2014 року (точна дата органом досудового розслідування не встановлена) ОСОБА_7 увійшов до складу т. зв. «мобільної групи», яка була утворена невстановленим органом досудового розслідування представником терористичної організації «ДНР» з позивним «Бай» на території м. Слов`янськ Донецької області, у складі якої здійснював силову підтримку учасників політичного блоку при проведенні незаконного референдуму на території м. Слов`янська Донецької області про визнання суверенітету незаконного державного утворення «ДНР», займався укріпленням та охороною зайнятих будівель та споруд, виконував функції контролю за переміщенням фізичних осіб, а також здійснював візуальне спостереження за прилягаючою місцевістю з метою протидії діяльності осіб, невдоволених діяльністю бойовиків та виконував інші розпорядження керівництва терористичної організації «ДНР», чим фактично брав участь у діяльності терористичної організації «ДНР» та її незаконних збройних формувань та сприяв її терористичній діяльності шляхом забезпечення її функціонування.

05 липня 2014 року при звільнені співробітниками правоохоронних органів України і військовослужбовцями Збройних Сил України, задіяними у проведенні антитерористичної операції міста Слов`янська Донецької області від терористичних угрупувань, ОСОБА_7 у складі «народного ополчення Донбаса» терористичної організації «ДНР» під керівництвом ОСОБА_8 відступив на тимчасово окуповану територію України до м. Горлівка Донецької області, де продовжує участь у діяльності терористичної організації «ДНР».

Так, приблизно в середині липня 2014 року (точна дата органом досудового розслідування не встановлена) ОСОБА_7 , перебуваючи в м. Горлівка Донецької області, діючи умисно, за власною ініціативою, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки та втрати авторитету органів державної влади України, вступив до незаконного збройного формування Міністерства оборони терористичної організації «ДНР» «Батальону СпН «Ольхон», у складі якого приймав та продовжує примати участь в бойових діях проти підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань України, що задіяні в проведенні антитерористичної операції на території Донецької області, зокрема 21.07.2014 року - поблизу м. Горлівка Донецької області та 19.12.2016 року - на «Світлодарській дузі» поблизу м. Дебальцеве Донецької області.

Відповідно до ч. 5 ст. 176 КПК України запобіжні заходи у вигляді особистого зобов`язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 109-114-1, 258-258-3, 260, 261 Кк України.

07.02.2017 постановою слідчого прокуратури Донецької області ОСОБА_7 оголошено у розшук.

Таким чином, ОСОБА_7 обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення та з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності переховується від органів досудового розслідування, а також суду, ухиляється від виконання процесуальних дій, може негативно впливати на свідків, а також через неможливість запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів, просить суд обрати відносно обвинуваченого ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Вислухавши думу сторін кримінального провадження, дослідивши надані матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Згідно з вимогами ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно вимог пункту (с) ч. 1 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (1950 року), ніхто не може бути позбавлений волі інакше, як згідно з процедурою, встановленою законом, а також якщо є розумні підстави вважати необхідним запобігти вчиненню особою правопорушення або втечу після його вчинення.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 187 КПК України у разі неприбуття підозрюваного, обвинуваченого за судовим викликом і відсутності у слідчого судді, суду на початок судового засідання відомостей про поважні причини, що перешкоджають його своєчасному прибуттю, слідчий суддя, суд має право постановити ухвалу про привід підозрюваного, обвинуваченого, якщо він не з`явився для розгляду клопотання щодо обрання запобіжного заходу, або ухвалу про дозвіл на його затримання з метою приводу.

Якщо слідчий, прокурор подав разом з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, слідчий суддя, суд приймає рішення згідно з ст. 189 цього Кодексу (розглядає клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу).

Приймаючи до уваги, що обвинувачений ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився, колегія суддів позбавлена можливості з`ясувати його позицію щодо даного клопотання, в теперішній час відсутні відомості про фактичне місце знаходження обвинуваченого, одночасно з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою прокурором подано клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу, колегія суддів доходить до висновку про необхідність у відмові в задоволенні клопотання про обрання відносно обвинуваченого ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Таким чином клопотання не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 187-190 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_7 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82482013
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Слов`янська Донецької області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України

Судовий реєстр по справі —243/1599/17

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 02.11.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 02.11.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 24.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 10.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні