Рішення
від 03.06.2019 по справі 197/855/17
ШИРОКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 197/855/17

провадження № 2/197/204/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2019 року Широківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Леонідової О.В., за участі секретаря судового засідання Піско Л.В., у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом органу опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради Широківського району Дніпропетровської області до ОСОБА_1 , треті особи - орган опіки та піклування Широківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Комунальний заклад освіти Криворізький багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Перлина ДОР , про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, вказуючи, що відповідач злісно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків та просить позбавити її батьківських прав відносно малолітнього сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач про дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, до суду представника не направили, до канцелярії суду представником позивача подано заяву про розгляд справи без участі представника позивача, позовні вимоги підтримують повністю (а.с. 120).

Відповідач повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду справи, повторно не з`явилась в судове засідання, клопотань не надходило (а.с. 114).

Судова кореспонденція, яка направлена відповідачу повторно, була повернута до суду, з поміткою за закінченням встановленого строку зберігання (а.с. 95, 96, 97-98, 115-116).

Згідно із ст. 128 ЦПК України разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх адреси судова повістка надсилається фізичним особам за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. Днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси, враховуючи зазначене, суд вважає не поважною причиною неявки відповідача до суду.

Відповідно до ч.10 ст. 187 ЦПК України якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України. Отже, виклик відповідача у судове засідання призначене на 03.06.2019 року додатково здійснювався через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України (а.с. 114).

Третя особа - орган опіки і піклування Широківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, про дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, до суду представника не направили, до канцелярії суду представником подано заяву про розгляд справи без участі представника третьої особи, позовні вимоги не підтримує (а.с. 121).

Третя особа - Комунальний заклад освіти Криворізький багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Перлина ДОР про дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, до суду представника не направили, до канцелярії суду представником подано заяву про розгляд справи без участі представника третьої особи, позовні вимоги підтримує повністю (а.с. 103).

Ухвалою судді від 15.08.2018 року цивільну справу прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами загального позовного провадження, залучено у якості третіх осібОрган опіки та піклування Широківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Комунальний заклад "Криворізький спеціалізований будинок дитини" Дніпропетровської обласної ради". Ухвалою суду від 10.09.2018 року виключено зі складу третіх осіб - Комунальний заклад "Криворізький спеціалізований будинок дитини" Дніпропетровської обласної ради", залучено у якості третьої особи - Комунальний заклад освіти Криворізький багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Перлина ДОР , зобов`язано орган опіки і піклування Широківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області надати висновок про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав. Ухвалою суду від 25.02.2019 року постановлено підготовче провадження у справі закрити та призначити судове засідання для розгляду справи по суті, витребувано докази.

Справа розглядається за відсутності учасників справи, тому у відповідності до ст. 247 ч. 2 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлені такі фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до свідоцтва про народження малолітній ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , у графі мати зазначена відповідач ОСОБА_1 , батько зазначений - ОСОБА_4 (а.с. 5).

Згідно з рішенням Широківського районного суду Дніпропетровської області від 14.04.2015 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , позбавлено батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 12).

Рішенням Широківського районного суду Дніпропетровської області від 12.10.2015 року, у ОСОБА_1 відібрано малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 без позбавлення її батьківських прав ( а.с. 13).

Згідно з актом обстеження місця проживання відповідача від 26.06.2017, проведено обстеження умов проживання в будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , будинок на момент обстеження зачинений на замок, вікна замуровані, будинок відключений від газопостачання, водопостачання також відсутнє, в дворі є колодязь, який повністю закиданий сміттям, подвір`я в бур`янах, потребує прибирання, город не обробляється. Зі слів сусідів в будинку ніхто не проживає (а.с. 19). Відповідно до висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради відповідач не виконує покладених на неї батьківських обов`язків, не спілкується з сином в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяє засвоєнню ним загальновизнаних норм моралі, не виявляє інтересу до його внутрішнього світу, не створює умов для отримання ним освіти, матеріально не допомагає, не намагається створити відповідні умові проживання для можливого повернення дитини в сім`ю, вважають за доцільне позбавити відповідача батьківських прав (а.с. 24).

В висновку органу опіки та піклування Широківської районної державної адміністрації, зазначено про недоцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітнього сина ОСОБА_3 ,а так як ОСОБА_1 лікується через психічні захворювання (а.с. 86-88а,

Згідно із довідками КЗ Широківська центральна районна лікарня Дніпропетровської обласної ради , КЗ "Гейківська психоневрологічна лікарня" ДОР", відповідач знаходиться на обліку у лікаря-психіатра, страждає на хронічний психічний розлад, проходить лікування (а.с. 87, 88).

Відповідно до ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони, ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Як роз`яснив Верховний Суд України в п. 15 Постанови Пленуму від 30 березня 2007 року № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав (далі - Постанова) позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Позбавлення батьківський прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України). Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

В абз. 3 п.17 вищезазначеної Постанови Пленуму Верховного Суду України зазначено, що не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків у наслідок душевної хвороби, недоумства чи іншого тяжкого захворювання (крім хронічного алкоголізму чи наркоманії) або з інших не залежних від неї причин.

Відповідно до ч.5 та ч. 6 ст. 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини. ст. 19 СК України.

Суд не погоджується з висновком органу опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради, оскільки висновок складено на підставі лише зібраних документів та доводів позивача, відповідача не бачили, з нею не спілкувалися, не з`ясували причини ухилення відповідача від своїх батьківських обов`язків, доказів їх поважність та умисність суду не надано, не враховано психічний стан відповідача (а.с. 24).

Аналізуючи докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що органами опіки та піклування не встановлено винної поведінки відповідача щодо ухилення від виконання своїх батьківських обов`язків, не сприяли захисту інтересів дитини щодо її права на батьківське піклування та не перевірили ставлення дитини до своєї матері, не врахували того, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківські обов`язки, крім того відповідач страждає на психічні захворювання, отже застосування до відповідача крайнього заходу впливу - позбавлення батьківських прав, є передчасним, тому в позові слід відмовити повністю.

Відповідно до ч.7 ст. 141 ЦПК України якщо інше не передбачено законом, у разі залишення позову без задоволення, закриття провадження у справі або залишення без розгляду позову позивача, звільненого від сплати судових витрат, судові витрати, понесені відповідачем, компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 164, 165, 166, 180, 182, 183 СК України, ст. 60 ЦК України, керуючись ст. ст. 77-81, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні позовних вимог органу опіки та піклування виконавчого комітету Широківської селищної ради Широківського району Дніпропетровської області (місцезнаходження: смт. Широке Широківського району Дніпропетровської області, вул. Вишнева, 6, ЄДРПОУ 04339729) до ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , треті особи - орган опіки та піклування Широківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області (місцезнаходження: смт. Широке Ширківського району, вул. Соборна, 107), Комунальний заклад освіти Криворізький багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Перлина ДОР (місцезнаходження: м. Кривий Ріг, вул. Староінгулецька, 22, ЄДРПОУ 26137819) про позбавлення батьківських прав.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи - через Широківський районний суд Дніпропетровської області) протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 11.06.2019 року.

Суддя О.В.Леонідова

Дата ухвалення рішення03.06.2019
Оприлюднено21.06.2019
Номер документу82502807
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —197/855/17

Рішення від 03.06.2019

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 25.02.2019

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 10.09.2018

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні