Рішення
від 19.06.2019 по справі 528/386/18
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/386/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

19 червня 2019 року м. Гребінка

19 червня 2019 року Гребінківський районний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Татіщевої Я.В., секретаря судового засідання Сапи А.М., з участю представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача Рябеки ОСОБА_2 М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Гребінка цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю СГ Олексіївське про визнання договору оренди землі недійсним,-

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю СГ Олексіївське про визнання договору оренди землі недійсним.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначила, що відповідно до Державного акту на право власності на землю серії НОМЕР_1 , виданого 22 квітня 2002 року Гребінківською районною державною адміністрацією, вона є власником земельної ділянки площею 2,000 га, з кадастровим номером: НОМЕР_2 , призначеної для ведення товарного особистого селянського господарства, яка знаходиться в адміністративних межах Наталівської сільської ради Гребінківського району, Полтавської області.

Зазначає, що їй нещодавно стало відомо про те, що між нею та ТОВ СГ Олексіїівське (орендарем) було укладено договір оренди землі строком на 7 років. Вказаний договір був укладений 10.01.2016 року та зареєстрований у реєстраційній службі Гребінківського районного управління юстиції Полтавської області 27.01.2016 року за № 13030899, після державної реєстрації договір набрав чинності.

Проте, позивач на укладення договору оренди землі згоди не давала, договір не підписувала і взагалі не знала про його існування.

Вважає, що оскільки спірний договір оренди землі між нею та ТОВ СГ Олексіївське не був заснований на вільному волевиявленні орендодавця, не спрямованим на реальне настання правових наслідків, є наявні підстави для визнання його недійсним.

Просить визнати недійсним договір оренди землі та зобов`язати ТОВ СГ Олексіївське повернути позивачу земельну ділянку площею 2,000 га, з кадастровим номером: НОМЕР_2 , призначену для ведення товарного особистого селянського господарства, яка знаходиться в адміністративних межах Наталівської сільської ради Гребінківського району, Полтавської області, стягнути з відповідача на її користь судові витрати.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, надавши пояснення, аналогічні викладеним в позові.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечував, просив відмовити в його задоволенні, посилаючись на те, що позивач була обізнана про існування договору, протягом років отримувала орендну плату, що свідчить про її волевиявлення щодо укладання договору оренди.

Заслухавши пояснення представника позивача та представника відповідача, дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі, зважаючи на наступне.

Судом встановлено, що згідно Державного акту на право власності на землю серії НОМЕР_1 , виданого 22 квітня 2002 року Гребінківською районною державною адміністрацією, ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 2,000 га, з кадастровим номером: НОМЕР_2 , призначеної для ведення товарного особистого селянського господарства, яка знаходиться в адміністративних межах Наталівської сільської ради Гребінківського району, Полтавської області (а.с.12).

Відповідно до Договору оренди землі від 10 січня 2016 року ОСОБА_3 передала в оренду ТОВ СГ Олексіївське вищевказану земельну ділянку строком на 7 років. Проведено державну реєстрацію вказаного договору оренди та внесено до державного реєстру інших речових прав 27.01.2016 року за №13030899 (а.с. 11).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що було проведено державну реєстрацію речового права та внесено державним реєстратором Реєстраційної служби Гребінківського районного управління юстиції записи до державного реєстру речових прав за №13030899 щодо реєстрації договору оренди землі від 27.01.2016 року, наданого ТОВ СГ Олексіївське (а.с.14).

Відповідно до довідки міжрайонного управління у Гребінківському та Пирятинському районах головного управління держгеокадастру у Полтавській області від 02.02.2018 року № 304/0/210-08, вбачається, що грошова оцінка земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 2,000 га яка знаходиться на території Наталівської сільської ради, кадастровий номер: НОМЕР_2 , не проводилася. А тому, в разі відсутності нормативної грошової оцінки приміняється значення нормативної грошової одиниці площі ріллі по Полтавській області станом на 01.01.2018 року, яка становить 30 283,47 грн., тому нормативна грошова оцінка даної земельної ділянки становить 60 567 грн. (шістдесят тисяч п`ятсот шістдесят сім) грн. (а.с.13).

04 червня 2018 року представник позивача надав суду клопотання про призначення почеркознавчої експертизи, яка ухвалою Гребінківського районного суду Полтавської області від 21 лютого 2019 року була задоволена, та призначена почеркознавча експертиза, виконання якої доручено експертам Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (а.с. 23, 111-112).

Із висновку експерта № 341 від 22 березня 2019 року вбачається, що підпис від імені ОСОБА_3 в графі: "Орендодавець" Договору оренди землі від 10 січня 2016 року, укладений між ОСОБА_3 та ТОВ "СГ Олексіївське", виконанні не ОСОБА_3 , а іншою особою (а.с. 116-121).

Статтею 627 ЦК України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, в виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

За змістом ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про оренду землі орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно ст.ст. 319, 321 ЦК України право володіння, користування, розпорядження своїм майном на власний розсуд, право вчиняти будь-які дії щодо свого майна має лише його власник. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Частиною 1 ст. 228 ЦК України визначено, що правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на незаконне заволодіння майном фізичної особи і такий правочин є нікчемним.

За правовою позицією, висловленою судовою палатою у цивільних справах Верховного Суду України при розгляді справи № 6-99цс13, договір оренди землі є укладеним з моменту його державної реєстрації, а отже - оспорюваним й витребування спірної земельної ділянки із чужого незаконного володіння можливо за умови визнання цього договору оренди землі недійсним відповідно до вимог, встановлених ст. 210, ст. 640 ЦК України, ст. 125 ЗК України.

Відповідно до ст. 41 Конституції України право власності в Україні є непорушним, а за ч. 7 ст. 319 ЦК України діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом, і такого обов`язку власника у даній справі не встановлено.

Згідно ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч.ч.1-3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 р. №9 Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними , підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК України, саме на момент вчинення правочину.

Зважаючи на те, що договір оренди землі від 10.01.2016 року пройшов державну реєстрацію, а отже, за правовою позицією, висловленою Верховним Судом України у справі № 6-99цс13, є укладеним, він є оспорюваним і витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння можливо за умови визнання цього договору недійсним.

Судом на підставі висновку судово-почеркознавчої експертизи № 341 від 22.03.2019 року встановлено, що підписи у Договору оренди від 10.01.2016 року виконані не орендодавцем ОСОБА_3 , а отже, відсутнє волевиявлення власника, що є підставою для визнання договору недійсним та повернення позивачу безпідставно отриманої відповідачем у користування його земельної ділянки.

Приймаючи до уваги вищевикладене, виходячи з положень ст. 81 ЦПК України, згідно якої кожна сторона має довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню в повному обсязі.

Оскільки позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, то відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача понесені ним судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 203, 215, 319, 321, 627, 638, 792 ЦК України, ЗУ "Про оренду землі", ст.ст. 4, 5, 13, 76-81, 141, 263, 265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю СГ Олексіївське про визнання договору оренди землі недійсним - задовольнити у повному обсязі.

Визнати недійсним Договір оренди землі від 10 січня 2016 року, укладений між ОСОБА_3 та Товариством з обмеженою відповідальністю СГ Олексіївське (код ЄДРПОУ39378950), та скасувати державну реєстрацію, внесену до державного реєстру 27.01.2016 року за №13030899, що здійснена державним реєстратором реєстраційної служби Гребінківського районного управління юстиції Полтавської області.

Зобов`язати Товариства з обмеженою відповідальністю СГ Олексіївське (код ЄДРПОУ39378950) повернути ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП№ НОМЕР_3 , як власнику, відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_4 , земельну ділянку площею 2,000 га, кадастровий номер НОМЕР_2 , що розташована на території Наталівської сільської ради Гребінківського району Полтавської області і призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю СГ Олексіївське (код ЄДРПОУ39378950), місцезнаходження юридичної особи: вул.Клубна,5, м.Яготин, Київської області, 07700) на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП№ НОМЕР_3 , понесені нею судові витрати, які складаються із суми судового збору у розмірі 704 грн. 80 коп. та витрат, понесених за проведення почеркознавчої експертизи у розмірі 2 250 грн. 24 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 20 червня 2019 року.

Суддя Я. В. Татіщева

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено21.06.2019
Номер документу82507310
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/386/18

Постанова від 22.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Рішення від 19.06.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Рішення від 19.06.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 10.05.2018

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні