Ухвала
від 20.06.2019 по справі 909/320/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/320/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.06.2019 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Неверовської Л.М.,

секретар судового засідання Кричовський Р.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Галицькі Аграрні Інвестиції",

вул. Трипільська, 57, с. Кобижча, Бобровицький район,Чернігівська область, 17411

адреса для листування: вул. Хриплинська, 11 У, м. Івано-Франківськ, 76000

до відповідача: Фізичної особи - підприємця Тимофійчука Володимира Ярославовича

АДРЕСА_1

до відповідача: Приватного підприємства "АГРО-ЛІДЕР",

вул.Джерельна, буд.217, с.Попельники, Снятинський район, Івано-Франківська область,78356

про усунення перешкод в користуванні земельними ділянками та зобов`язання не чинити перешкод у користуванні ними

за участю представників:

від позивача: Рутковський Ю.В.;

від позивача: Криницький В.М.;

від відповідачів: представники не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Галицькі Аграрні Інвестиції" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою про зобов`язання відповідачів усунути перешкоди в користуванні земельними ділянками загальною площею 297,0508 га шляхом їх дискування з метою приведення земельних ділянок у попередній стан придатний для їх цільового використання та не чинити перешкоди Товариству з обмеженою відповідальністю "Галицькі Аграрні Інвестиції" в користуванні земельними ділянками загальною площею 297,0508 га.

Згідно з ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 13.05.2019, суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, постановив розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 06.06.2019.

Разом з позовною заявою позивач подав клопотання вх. №6403/19 та 6404/19 від 03.04.2019 про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Жукотинську сільську раду Коломийського району Івано-Франківської області та Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Подані клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області та Жукотинську сільську раду, Коломийського району Івано-Франківської області позивач мотивує тим, що правовою основою для подання позивачем судового позову є укладені між Товариством з обмеженою відповідальністю "Галицькі Аграрні Інвестиції" та фізичними особами відповідні договори оренди земельних ділянок, які відповідно до вимог чинного законодавства є зареєстровані в ЄДРРПнНМ, знаходяться на території Жукотинської сільської ради, Коломийського району Івано-Франківської області. В обґрунтування викладеного позивач посилається на Положення "Про державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру" відповідно до якого, до функцій та основних завдань Держгеокадастру, відноситься реалізація державної політики у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності земельних відносин, землеустрою, у сфері державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності родючості ґрунтів, окрім того, Держгеокадастр організовує та здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням земельного законодавства, використанням та охорони земель усіх категорій і форм власності (п.1 ч.3, п.25-1 ч.4 Положення "Про державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру"). Разом з тим, посилається на приписи ч.1 ст. 6 ЗУ "Про місцеве самоврядування" якими визначено, що первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Відповідно до ч.1 ст.10 ЗУ "Про місцеве самоврядування" сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. До виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відноситься, зокрема, вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин (п.34 ч.1 ст.26 ЗУ "Про місцеве самоврядування").

Згідно приписів п. 4, п.10 ч.2 ст.182 ГПК України, у підготовчому засіданні суд зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, якщо ці питання не були вирішені раніше, вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Представники позивача в судовому засіданні підтримали подані клопотання та просять суд залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Жукотинську сільську раду Коломийського району Івано-Франківської області та Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області з метою отримання достовірної інформації та встановлення фактів що матимуть значення для повного, всебічного та об"єктивного розгляду спору по суті .

Представники відповідачів в судове засідання не з"явилися, про причини неприбуття уповноважних представників відповідачі суду не повідомили, відзиву на позов не подали, хоча належним чином повідомлялись про дату, час та місце розгляду справи, ухвалою суду від 13.05.2019, що підтверджується наявними у матеріалах справи повідомленнями про вручення поштових відправлень від 03.06.2019 про вручення їм 18.05.2019 зазначеної ухвали.

Залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору врегульовано Господарським процесуальним кодексом України. Зокрема, якщо суд встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку (ст. 50ГПК України).

У відповідності до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Як вбачається з позовної заяви, однією з позовних вимог є вимога усунути перешкоди в користуванні земельними ділянками шляхом їх дискування з метою приведення земельних ділянок у попередній стан, придатний для їх цільового використання.

З огляду на те, що спірні земельні ділянки, знаходяться на території Жукотинської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області, до виключної компетенції якої відноситься, зокрема, вирішення питань регулювання земельних відносин; до функцій та основних завдань Держгеокадастру, відноситься реалізація державної політики у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності родючості ґрунтів, окрім того, Держгеокадастр організовує та здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням земельного законодавства, використанням та охорони земель усіх категорій і форм власності, суд вважає за доцільне залучити вказаних осіб до участі в справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Згідно п.2 ч.2 ст.183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

За наведеного, керуючись п.2 ч.2 ст.183, ст.ст.232- 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

- Жукотинську сільську раду Коломийського району Івано-Франківської області (вул. Лесі Українки, будинок 1, с. Жукотин, Коломийського району, Івано-Франківської області);

- Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (вул. Академіка Сахарова, будинок 34-А, м. Івано-Франківськ).

Відкласти підготовче засідання на 10.07.2019 об 11:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Шевченка, 16, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 11.

Позивачу надіслати третім особам копію позовної заяви з додатками, докази чого надати суду.

Третім особам у десятиденний строк, з дня отримання позовної заяви надати суду письмові пояснення по справі. Копію письмових пояснень надіслати сторонам, докази чого подати суду.

Учасникам справи направити повноважних представників у судове засідання.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

Учасники справи мають права та обов`язки, визначені ст.42, 46 ГПК України.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Ухвала набирає законної сили після її оголошення та окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Л. М. Неверовська

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.06.2019
Оприлюднено21.06.2019
Номер документу82527214
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/320/19

Рішення від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 06.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні