Рішення
від 19.06.2019 по справі 581/858/18
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/858/18

Провадження № 2/581/71/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

19 червня 2019 року сел. Липова Долина

Липоводолинський районний суд Сумської області в складі: головуючого - судді Бутенка Д.В., за участю секретаря судового засідання Самілик Н.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. Липова Долина цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Липоводолинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, Управління соціального захисту населення Липоводолинської районної державної адміністрації Сумської області, про визнання розірвання шлюбу фіктивним,

в с т а н о в и в :

Сутність заявленої вимоги до суду

У грудні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаною заявою, яку мотивувала тим, що з 28 липня 1979 року по 22 квітня 2014 року вона перебувала у шлюбі з ОСОБА_2 Після розірвання шлюбу сторони до теперішнього часу продовжують проживати однією сім`єю та вживають активні заходи, спрямовані на реалізацію функції сім`ї та мети шлюбних відносин. На даний час наявна в обох із колишнього подружжя внутрішня воля до підтримання шлюбних відносин, які спрямовані на подальшу спільну працю, забезпечення фінансової стабільності та покращення фінансового становища сім`ї. Заявниця зазначала, що на даний час сторони інші шлюби не укладали, проживають разом однією сім`єю, спільно ведуть домашнє господарство. Просила суд визнати розірвання шлюбу фіктивним, про що відділом ДРАЦС реєстраційної служби Липоводолинського райуправління юстиції у Сумській області 28 грудня 2018 року повторно видано свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 , анулювавши актовий запис про розірвання шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 за № 5 від 22 квітня 2014 року та свідоцтво про розірвання шлюбу.

Позиція заявника та заінтересованих осіб у даній справі

На стадії судового розгляду ОСОБА_1 подану заяву підтримала в повному обсязі та додатково суду пояснила про те, що заява про розірвання шлюбу нею разом із чоловіком подавалася до місцевого відділу РАЦС під впливом емоцій, дійсного наміру у неї та її чоловіка на розірвання шлюбу не було ні станом на березень 2014 року, ні на даний час, бо вона разом із своїм чоловіком продовжували після розірвання шлюбу проживати однією сім`єю в АДРЕСА_1 (будучи зареєстрованими за різними адресами), вели спільне домашнє господарство, підтримували один одного в сім`ї. Уточнила, що вона із чоловіком ОСОБА_2 перебувала до 2014 року у шлюбі більше 25 років, всі її рідні та сім`ї, які вони створювали завжди мали сталі шлюби та довготривалі шлюбні відносини між членами подружжя, а тому визнання розірвання шлюбу фіктивним відновить становище між колишнім подружжям, яке існувало до розірвання шлюбу.

Заінтересовані особи ОСОБА_2 , Липоводолинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, в судові засідання по даній справі не з`являлися, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлялися. Від другої заінтересованої особи до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутність представника відділу.

Представник управління соціального захисту населення Липоводолинської районної державної адміністрації Яковенко О.М. в судовому засідання 03 квітня 2019 року пояснила суду про те, що визнання фіктичним розірвання шлюбу між заявиком та її чоловіком призведе до виникнення підстав для поверенння надмірно нарахованих та виплачених житлових субсидій, оскільки до розірвання шлюбу як заявниця, так і її чоловік були власниками окремого житла, на початку 2014 року комісія при райдержадміністрації відмовила ОСОБА_1 у призначенні субсидії через наявність у кожного з подружжя окремого житла, сукупна площа якого перевищує загальні норми володіння для призначення субсидії. Після розірвання шлюбу у 2014 році, 2015 році, 2016 і 2017 роках ОСОБА_1 призначалаться субсидія на тверде паливо та газ, а її колишньому чоловіку нарахування сибсидії на газове опалення розпочалося лише з 2015 року і тривало щорічно протягом опалювальних періодів до 2018 року.

Процесуальні дії суду у даній справі

Ухвалою Липоводолинського районного суду Сумської області від 11 лютого 2019 року у даній справі відкрито провадження, призначено судове засідання на 05 березня 2019 року о 08 год. 30 хв. 05 березня 2019 року оголошено перерву до 22 березня 2019 року. 22 березня 2019 року оголошено перерву до 03 квітня 2019 року у зв`язку з неявкою у судове засідання ОСОБА_2 03 квітня 2019 року у зв`язку з неявкою в судове засідання заінтересованої особи ОСОБА_2 у судовому засіданні оголошено перерву до 19 квітня 2019 року. 19 квітня 2019 року заявник та заінтересована особа в судове засідання не з`явилися. 10 травня 2019 року через неявку заінтересованої особи ОСОБА_2 та виклик свідків в судовому засіданні оголошено перерву. 30 травня 2019 року у судовому засіданні оголошено перерву через неявку двох свідків, залучених за клопотанням заявника. 19 червня 2019 року справу розглянуто по суті.

Установлені судом обставини справи

28 липня 1979 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 уклали шлюб, який зареєстрований Синівським сільським виконавчим комітетом Липоводолинського району Сумської області за актовим номером 5.

22 квітня 2014 року у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Липоводолинського районного управління юстиції у Сумській області розірвано шлюб, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , про що зазначеним органом складено актовий запис № 5 та повторно заявнику Липоводолинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області видано свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 .

Згідно з довідкою виконавчого комітету Подільківської сільської ради Липоводолинського району Сумської області № 02-37/72 від 04 лютого 2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно проживає разом зі своїм чоловіком ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 , який за вказаною адресою не зареєстрований, утримують та ведуть спільне господарство (а.с. 23).

Із довідок про доходи Товариства з обмеженою відповідальністю Липоводолинський Райсаб вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 отримують орендну плату за земельні паї (а.с.24-32).

Із двох фотокарток, складених в осінній період часу 2016 року, вбачається як заявниця та її чоловік ОСОБА_2 разом поводять себе як подружжя на фоні садка у власному домогосподарстві, заявниця утримувала на той час двоє корів у спільному домогосподарстві (а.с.11-12).

Із витребуваних від місцевого органу ДРАЦСу документів вбачаються ті обставини, що відповідно до фотокопії журналу обліку заяв про розірвання шлюбу подружжя, яке немає дітей, та заяв відповідно до ст. 106, 107 Сімейного кодексу України, 21 березня 2014 року за № 03.03.1-63 зареєстровано заяву про розірвання шлюбу подружжям ОСОБА_2 та ОСОБА_1 У наведеній заяві подружжя своїми підписами засвідчили взаємну згоду на розірвання шлюбу, при прийнятті заяви про розірвання шлюбу подружжю, яке не має дітей, роз`яснювався порядок і умови державної реєстрації розірвання шлюбу, а також момент його припинення. 21 березня 2019 року ОСОБА_1 сплачено державне мито у розмірі 0,85 грн. Вищенаведену заяву внесено до Державного реєстру актів цивільного стану громадян 21 березня 2014 року за № 0006448461.

Державна реєстрація розірвання шлюбу призначена на 22 квітня 2014 року та цього ж дня зареєтровано актовий запис про розірвання шлюбу № 05 від 22 квітня 2014 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , ними підписано актовий запис та в подальшому отримано свідоцтво про розірвання шлюбу. В актовому записі про шлюб № 5 від 28 липня 1979 року складений виконавчим комітетом Синівської сільської ради Липоводолинського району Сумської області стосовно ОСОБА_2 та ОСОБА_1 22 квітня 2014 року проставлено відмітку про розірвання шлюбу на підставі заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей № 03-03.-63 від 21 березня 2014 року, актовий запис про розірвання шлюбу № 05 від 22 квітня 2014 року Липоводолинського районного відділу ДРАЦС. 22 квітня 2014 року до Відділу ДРАЦС РС ГУЮ у Сумській області надіслано повідомлення про державну реєстрацію розірвання шлюбу для проставлення відмітки у другому примірнику актового запису про шлюб (а.с.43-47).

Норми права, які підлягають застосуванню у даній справі

Відповідно до ч.1 ст.108 СК України за заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу, здійснене органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке не має дітей, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували проживати однією сім`єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини.

Згідно з ч.2 ст.108 СК України на підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та Свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Частиною 1, 2 ст.24 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану передбачено, що актовий запис цивільного стану анулюється на підставі рішення суду. Анулювання актового запису цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його зберігання.

Висновки суду по суті заявленої вимоги

З пояснень заявника, сукупності досліджених судом письмових доказів установлено, що після розірвання шлюбу з квітня 2014 року і по день розгляду даної справи в суді ОСОБА_1 та ОСОБА_2 продовжували спільно проживати однією сім`єю по АДРЕСА_1 , спільно утримували домашнє господарство, постійно підтримуючи сімейні стосунки. Фактична поведінка ОСОБА_1 та ОСОБА_2 протягом 2014-2019 років, на думку суду, є підтвердженням того, що зазначене колишнє подружжя не мало наміру припиняти шлюбні відносини у квітні 2014 року, а тому розірвання шлюбу у зазначений час між зазначеними особами слід визнати фіктивним.

У частині вимоги про анулювання актового запису про розірвання шлюбу та свідоцтва про розірвання шлюбу, то слід зазначити те, що до повноважень суду законом не віднесені дані питання, а рішення суду про визнання фіктивним розірвання шлюбу є юридичною підставою для анулювання відповідного актового запису та свідоцтва відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану, який їх склав та видав відповідно.

Керуючись ст. 21,24, 108 Сімейного кодексу України, ст. 2, 5, 10-13, 19, 76-82, 141, 200, 206, 258, 259, 264, 265, 273, 293,294 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Задовольнити частково заяву ОСОБА_1 про визнання розірвання шлюбу фіктивним.

Визнати фіктивним розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яке зареєстровано 22 квітня 2014 року Липоводолинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області за актовим записом № 05.

У задоволенні іншої частини вимог відмовити у зв`язку з їх безпідставністю.

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду через Липоводолинський районний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Липоводолинський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер фізичної особи платника податків НОМЕР_2 ).

Заінтересована особа: ОСОБА_2 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер платника податків суду не відомий).

Заінтересована особа: Липоводолинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області (код ЄДРПОУ: 22597441, місцезнаходження юридичної особи: 42500, Сумська область, Липоводолинський район, селище міського типу Липова Долина, вул. Полтавська, будинок 18).

Заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Липоводолинської районної державної адміністрації (код: 03197977, місцезнаходження юридичної особи: 42500, Сумська область, Липоводолинський район, селище міського типу Липова Долина, вул.Полтавська, будинок 15);

Повне рішення суду складене 21 червня 2019 року.

Суддя Д. В. Бутенко

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено23.06.2019
Номер документу82544533
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —581/858/18

Рішення від 19.06.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

Ухвала від 29.12.2018

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні