Ухвала
від 21.06.2019 по справі 554/2583/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.06.2019 Справа № 554/2583/19

Провадження № 1-кс/554/9307/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2019 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 :

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ УСБУ в Полтавській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про призначення судово-балістичної експертизи у кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 220191700000000002 від 08 січня 2019 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 201 та ч. 1 ст. 263 КК України, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий СВ УСБУв Полтавськійобласті старшийлейтенант юстиції ОСОБА_3 звернувся в суд з клопотанням про призначення судово-балістичної експертизи. В якому прохав: задовольнити клопотання та призначити у кримінальному провадженні № 220191700000000002 від 08.01.2019 судово-балістичну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавського НДЕКЦ МВС України (м. Полтава,

пров. Рибальський, 8). На вирішення експертів поставити наступні запитання: Чи являється наданий на дослідження предмет, ззовні схожий на пістолет «ПМ», який ОСОБА_4 збув ОСОБА_5 , а останній добровільно видав працівникам УСБУ в Полтавській області, вогнепальною зброєю? Якщо так, то до якого виду, системи (моделі) та калібру вогнепальної зброї він відноситься, та чи придатний він до стрільби? Яким способом (промисловим чи саморобним) виготовлено наданий на дослідження предмет, зовні схожий на пістолет «ПМ»? Чи є боєприпасомнадані надослідженняпредмети зовні схожі на патрони, які ОСОБА_4 збув ОСОБА_5 , а останній добровільно видав працівникам УСБУ в Полтавській області? Якщо так, до зброї якого виду, системи, моделі, калібру призначено дані набої, та яким способом виготовлені? Чи придатні дані патрони для стрільби? Для проведення експертного дослідження, в розпорядження експертної установи надати два поліетиленових пакети голубого кольору, горловина яких скріплена ниткою та аркушем білого кольору з відтиском печатки «Для пакетів № 14 УСБУ в Полтавській області» та підписами понятих і учасників слідчої дії та пояснювальним написом до яких поміщено: предмет зовні схожий на пістолет «ПМ» та предмети зовні схожі на набої відповідно, які ОСОБА_4 збув ОСОБА_5 , а останній добровільно видав співробітникам УСБУ в Полтавській області. Надати дозвіл на проведення досліджень, які можуть призвести до пошкодження об`єктів вказаної експертизи. У розпорядження експертної установи надати матеріали кримінального провадження № 22019170000000002 за вимогою.

В судове засідання слідчий не з`явився, надавши суду заяву про проведення судового засідання без його участі, зазначивши, що клопотання підтримує та прохає його задовольнити беручи до уваги, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, через що виникла необхідність у призначенні судово-балістичної експертизи та прохає проводити судове засідання без аудіо та відео фіксації судового процесу.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю йогообґрунтованим ітаким,що підлягаєзадоволенню,оскільки слідчимдоведено,що дляотримання відомостейякі становлятьсуттєве значеннядля встановленняобставин укримінальному провадженні,потрібно застосування спеціальних знань в області експертизи.

Встановлено,що у провадженні УСБУ в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до ЄРДР за № 220191700000000002 від 08 січня 2019 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 201 та ч. 1 ст. 263 КК України. У ході досудового розслідування установлено, що мешканці Полтавської області вчиняють дії направлені на організацію каналу контрабандного постачання через митний кордон України на територію Російської Федерації вогнепальної зброї та боєприпасів, а також здійснюють незаконний продаж зазначених предметів на території Полтавської області. Допитаний у якості свідка ОСОБА_5 (установчі дані особи змінено в порядку передбаченому Законом України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві») повідомив, що ОСОБА_4 займається ремонтом пневматичної, мисливського, вогнепальної зброї, та здійснює продаж стрілецької зброї різного калібру та системи, яку самостійно виготовляє. Під час розмови останній запропонував ОСОБА_5 придбати вогнепальну зброю. В подальшому, ОСОБА_5 добровільно видав працівниками УСБУ в Полтавській області: предмет зовні схожий на пістолет «ПМ», який поміщено до двох поліетиленових пакетів голубого кольору, горловина якого скріплена ниткою білого кольору та аркушем паперу білого кольору, на якому виконано пояснювальну записку, підписи учасників, понятих та відтиск печатки «Для пакетів № 14 УСБУ в Полтавській області»; предмети зовні схожі на набої у кількості 8 шт., які поміщено до двох поліетиленових пакетів голубого кольору, горловина якого скріплена ниткою білого кольору та аркушем білого паперу, на якому виконано пояснювальну записку, підписи учасників, понятих та відтиск печатки «Для пакетів № 14 УСБУ в Полтавській області», та пояснив, що вказані предмети йому продав ОСОБА_4 .

Відповідно до вимогст.242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: 1) встановлення причин смерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбаченихстаттею 155Кримінального кодексу України. 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

На підставівикладеного,приходжу довисновку прозадоволення клопотанняпро призначеннясудово-балістичноїекспертизи,оскільки слідчимдоведено,що дляотримання відомостейякі становлятьсуттєве значеннядля встановленняобставин укримінальному провадженні,потрібно застосування спеціальних знань.

Керуючись ст.ст. 107, 155, 242-244, 370, 372 КПК України ,-

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого в СВ УСБУ в Полтавській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про призначення судово-балістичної експертизи у кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 220191700000000002 від 08 січня 2019 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 201 та ч. 1 ст. 263 КК України задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 220191700000000002 судово-балістичну експертизу.

На вирішення експертам поставити наступні запитання:

Чи являється наданий на дослідження предмет, ззовні схожий на пістолет «ПМ», який ОСОБА_4 збув ОСОБА_5 , а останній добровільно видав працівникам УСБУ в Полтавській області, вогнепальною зброєю? Якщо так, то до якого виду, системи (моделі) та калібру вогнепальної зброї він відноситься, та чи придатний він до стрільби?

Яким способом (промисловим чи саморобним) виготовлено наданий на дослідження предмет, зовні схожий на пістолет «ПМ»?

Чи є боєприпасомнадані надослідженняпредмети зовні схожі на патрони, які ОСОБА_4 збув ОСОБА_5 , а останній добровільно видав працівникам УСБУ в Полтавській області? Якщо так, до зброї якого виду, системи, моделі, калібру призначено дані набої, та яким способом виготовлені?

Чи придатні дані патрони для стрільби?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавського НДЕКЦ МВС України (м. Полтава, пров. Рибальський, 8).

Для проведення експертного дослідження, в розпорядження експертної установи надати два поліетиленових пакети голубого кольору, горловина яких скріплена ниткою та аркушем білого кольору з відтиском печатки «Для пакетів № 14 УСБУ в Полтавській області» та підписами понятих і учасників слідчої дії та пояснювальним написом до яких поміщено: предмет зовні схожий на пістолет «ПМ» та предмети зовні схожі на набої відповідно, які ОСОБА_4 збув ОСОБА_5 , а останній добровільно видав співробітникам УСБУ в Полтавській області.

Надати дозвіл на проведення досліджень, які можуть призвести до пошкодження об`єктів вказаної експертизи.

У розпорядження експертної установи надати матеріали кримінального провадження № 22019170000000002 за вимогою.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта, та за відмову експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, що передбачено положеннями ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати експерта надати висновок експертизи не пізніше 1 місяця з дня винесення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/2583/19

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні