Ухвала
від 21.06.2019 по справі 340/939/19
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 червня 2019 року м. Кропивницький Справа № 340/939/19

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглядаючи за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ; адреса для листування: АДРЕСА_2 )

відповідач: Первозванівська сільська рада (27652, Кіровоградська обл., Кропивницький район, село Первозванівка, код ЄДРПОУ 04365098)

про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , через адвоката Іващенка І.Ю., звернувся до суду з позовом до Первозванівської сільської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Позов мотивовано тим, що ОСОБА_1 є особою з інвалідністю І групи. У 2017 році після смерті матері позивач подав приватному нотаріусу заяву про прийняття спадщини, до складу якої входять зокрема земельні ділянки, розташовані на території Федорівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області. Позивач зареєстрований та проживає в приватному будинку, розташованому по АДРЕСА_1 , має свій город. Вказаний житловий будинок знаходиться у незадовільному технічному стані та потребує проведення відновлювальних робіт. Представник позивача стверджує, що Первозванівська сільська рада безпідставно відмовляє позивачу у виділенні коштів на ремонт будинку та на обробку земельної ділянки під город. Посилаючись на Закон України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" та Державну цільову програму "Національний план дій з реалізації Конвенції ООН про права інвалідів", представник позивача просить суд:

- визнати бездіяльність Первозванівської сільської ради, яка полягає у незабезпеченні позивача ремонтом будинку, розташованого по АДРЕСА_1 , та обробки його земельної ділянки - городу для його життєдіяльності, та інших потреб;

- визнати бездіяльність Первозванівської сільської ради у невжитті заходів для забезпечення надання позивачу послуг з ремонту будинку та обробки городу по АДРЕСА_1 , шляхом співпраці з іншими територіальними громадами, у нездійсненні замовлення ремонтно-будівельних послуг недержавних суб`єктів за рахунок бюджетних коштів;

- зобов`язати Первозванівську сільську раду забезпечити ремонт та обробку городу по АДРЕСА_1.

Ухвалою судді від 24.04.2019 року у справі за цим позовом відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику) сторін, учасникам справи встановлено порядок та строки для виконання процесуальних дій.

Від представника відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву із запереченнями проти позову, мотивованими тим, що законодавством України не передбачено обов`язку органів місцевого самоврядування здійснювати обробку земельних ділянок громадянам для їх життєдіяльності та інших потреб, а також надавати послуги з ремонту житлових будинків. Стверджуючи, що позов ОСОБА_1 є безпідставним, представник відповідача просив суд у його задоволенні відмовити.

Розглядаючи справу в порядку спрощеного позовного провадження, суд дійшов до висновку, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Центру надання соціальних послуг населенню Первозванівської сільської ради, що обумовлює необхідність залучення цього суб`єкта до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Статус третіх осіб як учасників справи визначений у статті 49 КАС України.

Частиною 2 статті 49 КАС України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до статті 50 КАС України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Судом установлено, що рішенням Первозванівської сільської ради №474 від 05.12.2018 року створено Центр надання соціальних послуг населенню Первозванівської сільської ради. Центр є спеціальним закладом, що проводить соціальну роботу з сім`ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги; здійснює соціальне обслуговування громадян (надання соціальних послуг) особам, які проживають на території Первозванівської сільської об`єднаної територіальної громади, які не здатні до самообслуговування у зв`язку з повною або частковою втратою рухової активності (мають ІІІ, ІV і V групу рухової активності) і потребують сторонньої допомоги, соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за місцем проживання згідно з медичним висновком. Центр створено для реалізації завдань місцевого самоврядування у сфері по наданню соціальних послуг населенню. Центр є підзвітним і підконтрольним Первозванівській сільській раді, підпорядковується сільському голові.

Частиною 1 статті 9 Закону України "Про соціальні послуги" передбачено, що для отримання соціальних послуг, що надаються державними та комунальними суб`єктами, особа, яка їх потребує, має звернутися з письмовою заявою до місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Відповідно до частин 3, 4 статті 12 Закону України "Про соціальні послуги" комунальний сектор включає установи та заклади комунальної власності, які надають соціальні послуги і знаходяться в підпорядкуванні органів місцевого самоврядування. Управління державним та комунальним секторами здійснюється відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Суд вважає, що Центр надання соціальних послуг населенню Первозванівської сільської ради у спірних правовідносинах, пов`язаних з наданням соціальних послуг у виді натуральної допомоги, має юридичну заінтересованість, яка ґрунтується на матеріально-правових відносинах зі сторонами, що обумовлює необхідність залучення цього суб`єкта владних повноважень до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору. Рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки цього суб`єкта владних повноважень щодо реалізації завдань місцевого самоврядування у сфері по наданню соціальних послуг населенню.

Крім того, розглядаючи справу, суд прийшов до висновку про недостатність наданих сторонами доказів та про необхідність витребування від учасників справи додаткових доказів.

Відповідно до статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом. Суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Керуючись статтями 49, 50, 79, 80, 248, 256, 262, 263 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Центр надання соціальних послуг населенню Первозванівської сільської ради (27652, Кіровоградська область, Кропивницький район, село Первозванівка, вулиця Гагаріна, 4, код ЄДРПОУ 42732446).

2. Встановити третій особі порядок та строки для виконання процесуальних дій:

2.1. не пізніше 08.07.2019 року надати до суду докази, необхідні для вирішення справи:

- пояснення, чи перебуває ОСОБА_1 на обліку осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, як одинокий громадянин похилого віку, особа з інвалідністю, або як потенційний отримувач соціальних послуг;

- пояснення, чи звертався ОСОБА_1 з письмовою заявою за отриманням соціальних послуг відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", зокрема натуральної допомоги у вигляді обробітку присадибної ділянки, ремонтних робіт у житловому будинку. Якщо так - надати його особову справу.

2.2 протягом 5 днів з дня отримання копії позовної заяви:

- подати до суду пояснення щодо позову (щодо його підтримки чи заперечення) у порядку, передбаченому статтями 165, 176 КАС України, та наявні докази (якщо вони не надані позивачем) у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України,

- одночасно направити копії пояснення та письмових доказів позивачу та відповідачу;

- разом з поясненнями подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів позивачу та відповідачу.

3. Встановити позивачу та його представнику порядок та строки для виконання процесуальних дій:

3.1. не пізніше 08.07.2019 року надати до суду докази, необхідні для вирішення справи:

- докази прийняття спадщини - житлового будинку, розташованого у АДРЕСА_1 ;

- пояснення, чи має ОСОБА_1 рідних, які повинні забезпечити йому догляд і допомогу;

- докази подання ОСОБА_1 письмових заяв до Первозванівської сільської ради, Центру надання соціальних послуг населенню Первозванівської сільської ради щодо надання послуг з обробітку городу, ремонтних робіт у будинку.

3.2. у разі отримання пояснень третьої особи щодо позову - протягом 5 днів від дня їх отримання, але не пізніше 08.07.2019 року:

- подати до суду відповідь на такі пояснення у порядку, передбаченому частиною 3 статті 165, частиною 2 статті 176 України, та додаткові докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь;

- одночасно направити копії відповіді та додаткових письмових доказів відповідачу та третій особі;

- разом з відповіддю подати до суду документи, що підтверджують надіслання відповіді і доданих до неї доказів відповідачу та третій особі.

4. Встановити відповідачу порядок та строки для виконання процесуальних дій:

4.1. не пізніше 08.07.2019 року надати до суду докази, необхідні для вирішення справи:

- звернення ОСОБА_1 , за яким 04.09.2018 року складено акт обстеження житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 , відповідь на це звернення, інформацію про вжиті заходи реагування;

- усі матеріали листування з ОСОБА_1 щодо надання йому послуг з обробітку городу, ремонтних робіт у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , за 2018 - 2019 роки;

- пояснення, чи надавалася ОСОБА_1 допомога в ремонті житлового будинку відповідно до статті 40 Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", як одинокому громадянину похилого віку;

- пояснення, чи перебуває ОСОБА_1 на обліку осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, як одинокий громадянин похилого віку, особа з інвалідністю, або як потенційний отримувач соціальних послуг;

- пояснення, чи звертався ОСОБА_1 з письмовою заявою за отриманням соціальних послуг відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", зокрема натуральної допомоги у вигляді обробітку присадибної ділянки, ремонтних робіт у житловому будинку.

4.2. у разі отримання пояснень третьої особи щодо позову - протягом 5 днів від дня їх отримання, але не пізніше 08.07.2019 року:

- подати до суду відповідь на такі пояснення у порядку, передбаченому частиною 3 статті 165, частиною 2 статті 176 України, та додаткові докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь;

- одночасно направити копії відповіді та додаткових письмових доказів позивачу та третій особі;

- разом з відповіддю подати до суду документи, що підтверджують надіслання відповіді і доданих до неї доказів позивачу та третій особі.

5. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

6. Копію ухвали направити учасникам справи. Третій особі направити копію позовної заяви з додатками.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено25.06.2019
Номер документу82596626
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —340/939/19

Рішення від 12.07.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 21.06.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні