Рішення
від 30.05.2019 по справі 911/782/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" травня 2019 р. Справа № 911/782/19

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Белла-Трейд від 20.05.2019 про вирішення питання про судові витрати у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Белла-Трейд

до Товариства з обмеженою відповідальністю Асортимент Ликів

про стягнення 260096,87 грн.

за участю представників сторін: не з`явились.

встановив:

До господарського суду Київської області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Белла-Трейд (далі - позивач, ТОВ Белла-Трейд ) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Фармпланета (нове найменування - Товариство з обмеженою відповідальністю Асортимент Ликів ) (далі - відповідач), в якому, з урахуванням заяв про збільшення розміру позовних вимог та про зміну предмета позову, просив стягнути з відповідача на свою користь 260096,87 грн., з яких: 248482,94 грн. основного боргу, 9888,85 грн. пені, 824,06 грн. 3% річних та 901,02 грн. інфляційних втрат про стягнення 151107,82 грн. заборгованості. Крім того позивач просив суд стягнути з відповідача на свою користь витрати, понесені позивачем на професійну правничу допомогу в сумі, що остаточно буде визначена після розгляду справи по суті.

Рішенням господарського суду Київської області від 20.05.2019 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Фармпланета на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Белла-Трейд 248 482,94 грн. основного боргу, 9 888,85 грн. пені, 824,06 грн. 3% річних, 901,02 грн. інфляційних втрат та 3 901,45 грн. судового збору.

20.05.2019 позивач подав заяву, в якій просить суд вирішити питання про судові витрати на професійну правничу допомогу після ухвалення рішення по суті позовних вимог шляхом ухвалення додаткового рішення. Обгрунтовуючи заяву, позивач вказує на те, що не в змозі надати всі докази на підтвердження розміру понесених на оплату професійної правничої допомоги, оскільки наразі не оформлені всі документи на оплату юридичних послуг.

24.05.2019 представником позивача через канцелярію суду надано з супровідним листом докази понесених позивачем судових витрат на професійну правничу допомогу.

Ухвалою господарського суду Київської області від 27.05.2019 розгляд вказаної заяви призначено на 30.05.2019.

В судове засідання 30.05.2019 представники сторін не з`явились, будь-яких письмових заяв чи клопотань до суду не надходило.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу, суд виходить з наступного.

Відповідно до положень ч. ч. 1-3 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, зокрема, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать в тому числі витрати на професійну правничу допомогу, витрати пов1язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою (ч. 1 ст. 16 ГПК України). Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (ч. 2 ст. 16 ГПК України).

Пунктом 1 частини 1 статті 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність визначено, що адвокат - це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом.

Адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги, ордеру (ч. 1 ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ).

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність , договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Частиною 2 ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Адвокат Крутій Сергій Васильович надавав правову допомогу ТОВ Белла-Трейд на підставі договору від 05.05.2017 № 13-2017 про надання юридичних послуг (адвокатської допомоги) та ордера серії КВ №771805 від 06.02.2019.

Свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю серії ЗР № 21/1223, виданим 08.09.2017, підтверджується, що ОСОБА_1 є адвокатом.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 126 ГПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Частиною 8 ст. 129 ГПК України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до ст. 221 ГПК України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Судом встановлено, що 05.05.2017 між ТОВ Белла-Трейд (клієнт) та Адвокатським об`єднанням СМАРТ СОЛЮШНЗ укладено Договір про надання юридичних послуг (адвокатської допомоги) № 13-2017 (далі - Договір адвокатської допомоги). Пунктом 5.1. Договору адвокатської допомоги передбачено, що за надані послуги клієнт сплачує Адвокатському об`єднанню винагороду, виходячи з тарифу за кожну годину наданих послугу розмірі 2500,00 грн. Відповідно до пункту 4.2. Договору адвокатської допомоги Адвокатське об`єднання надає послуги на основі наданого Клієнтом письмового або усного замовлення.

06.03.2019 між ТОВ Белла-Трейд та Адвокатським об`єднанням СМАРТ СОЛЮШНЗ укладено Замовлення (Додаток) № 3 до Договору про надання юридичних послуг (адвокатської допомоги) № 13-2017 від 05.05.2017 (далі - Замовлення).

Згідно з п. 1.1. Замовлення - необхідною послугою для клієнта є надання правової інформації, консультації і роз`яснень з правових питань, складання позовної заяви, скарг, процесуальних документів правового характер, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів Клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновлення у процесі розгляду судом спору між ТОВ Белла-Трейд та ТОВ Фармпланета щодо стягнення заборгованості за поставлений товар, а також представництво Клієнта, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків Клієнта у господарському судочинстві при розгляді спору.

Відповідно до положень пунктів 3.1., 3.2., 3.3. 3.5. Замовлення, вартість 1 (однієї) години надання юридичних послуг (адвокатської допомоги) за цим Замовленням визначається згідно з умовами Договору (2500,00 грн.), вартість юридичних послуг за Замовленням складає суму в межах 30000,00 грн. Загальна вартість послуг за Замовленням розраховується в залежності від сумарної кількості годин послуг, наданих протягом періоду надання послуг за Замовленням. За результатами надання послуг Адвокатське об`єднання складає фінальний звіт про надані послуги.

Пунктом 3.6. Замовлення обумовлено, що 10000,00 грн. клієнт сплачує Адвокатському об`єднанню у вигляді передплати на підставі виставленого клієнту Адвокатським об`єднанням рахунку-фактури протягом 3 (трьох) банківських днів з дати отримання клієнтом такого рахунку-фактури. Решта вартості послуг за цим Замовленням розраховується відповідно до наданих Адвокатським об`єднанням звітів та сплачується клієнтом Адвокатському об`єднанню протягом 3 (трьох) банківських днів з дати отримання рахунку-фактури, фінального звіту про надані послуги та акту приймання-передачі наданих послуг.

Адвокатським об`єднанням СМАРТ СОЛЮШНЗ виставлено ТОВ Белла-Трейд рахунок-фактуру від 07.03.2019 № 0207/13-2017 на суму 10000,00 грн.

На підставі вказаного рахунку-фактури ТОВ Белла-Трейд здійснено попередню оплату на рахунок Адвокатського об`єднання СМАРТ СОЛЮШНЗ за надання юридичних послуг в розмірі 10000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 154730 від 18.03.2019.

20.05.2019 між ТОВ Белла-Трейд та Адвокатським об`єднанням СМАРТ СОЛЮШНЗ підписано фінальний звіт про надані послуги за період з 06.03.2019 по 20.05.2019, вартість яких склала 25000,00 грн.

20.05.2019 між ТОВ Белла-Трейд та Адвокатським об`єднанням СМАРТ СОЛЮШНЗ складено та підписано акт-приймання передачі наданих послуг на суму 25000,00 грн.

Адвокатським об`єднанням СМАРТ СОЛЮШНЗ виставлено рахунок-фактуру від 20.05.2019 № 0520/13-2017 на суму 15000,00 грн., який ТОВ Белла-Трейд оплачено на підставі платіжного доручення № 167748 від 24.05.2019.

Частиною 4 ст. 126 ГПК України передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 5, 6 ст. 126 ГПК України).

Вирішуючи питання про розподіл витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги адвокатом, суд враховує, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Суд не має право втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Відповідно до п. 12 ч. 3 ст. 2 ГПК України однією з основних засад господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Судом враховується, що відповідачем жодним чином не заперечено та не заявлено про неспівмірність розміру понесених позивачем судових витрат на професійну правничу допомогу.

З огляду на вищезазначене, суд вбачає обґрунтованими та підтвердженими понесені ТОВ Белла-Трейд судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 25000,00 грн., які в повному обсязі підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача.

Керуючись ст. ст. 123, 126, 129, 221, 233, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Белла-Трейд від 20.05.2019 про вирішення питання про судові витрати задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Асортимент Ликів (87515, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 116 А, код ЄДРПОУ 36852896) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Белла-Трейд (07543, Київська обл., м. Березань, вул. ім. Адама Міцкевича, буд. 15 А, код ЄДРПОУ 32119145) 25000 (двадцять п`ять тисяч) грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

3. Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82613122
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 260096,87 грн

Судовий реєстр по справі —911/782/19

Рішення від 30.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 20.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.04.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні