Рішення
від 04.03.2010 по справі 18/28-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

04.03.10 Справа № 18/28-10.

За позовом Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 , м. Суми

до відповідача Виконав чого комітету Сумської міс ької ради, м. Суми

третя особа ОСОБА_3 , м. Суми

про визнання права власнос ті

Суддя Заєць С. В.

представники:

від позивача ОСОБА_4 (дов іреність від 25.02.2010р. № 284)

від відповідача не з' явив ся

від третьої особи не з' яви вся

Суть спору: позивач у позов ній заяві просить визнати за ним право приватної власнос ті на нерухоме майно, яке збуд оване у відповідності з держ авними будівельними нормами і правилами та є 45/100 частиною ж итлового будинку з відповідн ою частиною надвірних господ арчих та побутових будівель, яке розташоване в м. Суми АД РЕСА_2 та складається з таки х об' єктів: жит. прибудова лі тер «А№», мансарда літер «мс» , жит. прибудова літер «АІ», пр ибудова літер «аі», гараж літ ер «И», сарай літер «К», погріб літер «Л»; в свою чергу літер «А№» складається з наступних приміщень: № 1-1 коридор площею 9,6 кв. м, № 1-2 кухня-столова площе ю 45,6 кв. м, № 1-3 санвузол площею 3,6 к в. м, всього по приміщенню № 1 пл оща 58,8 кв. м; № 2-2 житлова площею 11, 7 кв. м, № 2-3 житлова площею 16,9 кв. м , № 2-4 веранда площею 7,2 кв. м, № 2-5 ку хня площею 10,2 кв. м, № 2-6 коридор п лощею 5,6 кв. м, № 2-7 санвузол площе ю 4,8 кв. м, всього по приміщенню № 2 площа 56,4 кв. м, всього по першо му поверху 115,2 кв. м; № 1-4 коридор п лощею 11,4 кв. м, № 1-5 житлова площе ю 18,2 кв. м, № 1-6 житлова площею 19,8 кв . м, № 1-7 санвузол площею 7,6 кв. м, вс ього по «мс» площа 57,0 кв. м, всьо го по літер «А-1» площа 172,2 кв. м.

Позивачем заявою від 02.03.2010р. у точнив позовні вимоги та про сить визнати за ним право при ватної власності на нерухоме майно як окремий об' єкт нер ухомості, що збудоване у відп овідності з державними будів ельними нормами та правилами , яке розташоване в м. Суми АД РЕСА_2 і складається з жит. пр ибудови літер «А№» до якої вх одять наступні приміщення: № 1-1 коридор площею 9,6 кв. м, № 1-2 кух ня-столова площею 45,6 кв. м, № 1-3 са нвузол площею 3,6 кв. м, всього по приміщенню № 1 площа 58,8 кв. м; ман сарди літер «мс», яка складає ться з таких приміщень: № 1-4 кор идор площею 11,4 кв. м, № 1-5 житлова площею 18,2 кв. м, № 1-6 житлова площ ею 19,8 кв. м, № 1-7 санвузол площею 7,6 кв. м, всього по «мс» площа 57,0 кв . м; визнати таким, що припинен о його право спільної частко вої власності в житловому бу динку з надвірними господарч ими та побутовими будівлями, що розташовані в м. Суми АДР ЕСА_2; залучити до участі у сп раві в якості третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на предмет спору, на сторо ні відповідача ОСОБА_3 (А ДРЕСА_2), який є власником 55/100 ч астини нерухомого майна, роз ташованого за вказаною адрес ою. Суд приймає зазначену зая ву до розгляду та залучає в як ості третьої особи, яка не зая вляє самостійних вимог на пр едмет спору, на стороні відпо відача ОСОБА_3, який подав до суду лист від 03.03.2010р. у якому н е заперечує проти задоволенн я позову, і просить розглядат и справу без його участі.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не подав, про дату, ч ас та місце розгляду справи п овідомлений належним чином, тому справа розглядається за наявними у ній матеріалами, з гідно ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по вноважного представника поз ивача, суд встановив:

На підставі договору купів лі-продажу від 04.07.2007р. позивач п ридбав 45/100 частини житлового б удинку з відповідною частино ю надвірних господарчих та п обутових будівель розташова них в м. Суми АДРЕСА_2. Догов ір 04.07.2007р. посвідчений приватни м нотаріусом Сумського міськ ого нотаріального округу О СОБА_5 та зареєстрований в р еєстрі за номером 2801. Договір к упівлі-продажу внесений до Д ержавного реєстру правочині в за номером 2192178, що підтверджу ється витягом № 4231987 від 04.07.2007р. Пр аво власності на придбане не рухоме майно зареєстроване з а позивачем у Комунальному п ідприємстві „Сумське міське бюро технічної інвентаризац ії”, що підтверджується реєс траційним штампом на цьому д оговорі та Витягом про реєст рацію права власності на нер ухоме майно від 16.07.2007р. № 15250566.

Згідно ст. 328 Цивільного коде ксу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокре ма із правочинів. Право власн ості вважається набутим прав омірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність н абуття права власності не вс тановлена судом. Отже, позива ч правомірно набув право вла сності на вищевказане нерухо ме майно.

Статтею 316 Цивільного кодек су України встановлено, що пр авом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійсн ює відповідно до закону своє ю волею, незалежно від волі ін ших осіб. Згідно статті 317 зазн аченого Кодексу, власникові належить право володіння, ко ристування та розпорядження своїм майном, а у відповіднос ті до статті 319 вказаного Коде ксу, власник володіє, користу ється та розпоряджається сво їм майном на власний розсуд; в ласник має право вчиняти щод о свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Позивачем було здійснено р еконструкцію придбаного нер ухомого майна, після чого вон о має наступний вигляд: жит. пр ибудова літер «А№», яка склад ається з таких приміщень: № 1-1 к оридор площею 9,6 кв. м, № 1-2 кухня- столова площею 45,6 кв. м, № 1-3 санв узол площею 3,6 кв. м, всього по п риміщенню № 1 площа 58,8 кв. м; манс арда літер «мс», яка складаєт ься з таких приміщень: № 1-4 кори дор площею 11,4 кв. м, № 1-5 житлова п лощею 18,2 кв. м, № 1-6 житлова площе ю 19,8 кв. м, № 1-7 санвузол площею 7,6 к в. м, всього по «мс» площа 57,0 кв. м , згідно технічного паспорту виготовленого 18.12.2009р. комуналь ним підприємством «Сумське м іське БТІ», інвентаризаційна справа № 5322, реєстровий № 7146.

У відповідності до висновк у будівельно-технічного досл ідження від 01.02.2010р. № 409, складено го підприємцем ОСОБА_6, як ий має кваліфікацію судового експерта з правом проведенн я будівельно-технічних експе ртиз за спеціальністю „дослі дження об' єктів нерухомост і, будівельних матеріалів, ко нструкцій та відповідних док ументів”, свідоцтво від 26.09.2007р. № 430, дійсне до 26.09.2010р., нерухоме ма йно, що знаходиться за адресо ю: м. Суми, АДРЕСА_2 відповід ає державним будівельним нор мам.

Як зазначив позивач, і підтв ерджується матеріалами спра ви, зокрема, технічним паспор том, висновком будівельно-те хнічного дослідження, належн е йому нерухоме майно є відок ремленим, має окремий вхід, ок ремі комунікації та засоби о бліку і у відповідності до ч. 1 ст. 183 Цивільного кодексу Укра їни є подільним. Згідно ст. 364 зазначеного Кодексу, спі ввласник має право виділу у н атурі частки із майна, що є у с пільній частковій власності .

Відповідно до ст. 182 Цивільно го кодексу України, право вла сності та інші речові права н а нерухомі речі, обмеження ци х прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають дер жавній реєстрації.

Статтею 320 Цивільного кодек су України встановлено, що вл асник має право використовув ати своє майно для здійсненн я підприємницької діяльност і, а згідно статті 52 зазначено го Кодексу, що фізична особа - підприємець відповідає за з обов' язаннями, пов' язаним и з підприємницькою діяльніс тю, усім своїм майном, крім май на, на яке згідно із законодав ством не може бути звернено с тягнення. Позивач зазначає, щ о має намір отримати кредит д ля використання його у підпр иємницькій діяльності, спосо бом забезпечення якого є зас тава вказаного нерухомого ма йна, але відсутність реєстра ції за ним права власності на реконструйоване нерухоме ма йно та наявність примітки у т ехнічному паспорті про його самочинне будівництво унемо жливлює реалізацію його прав а щодо володіння, користуван ня та розпорядження своїм ма йном на власний розсуд.

У відповідності до ст. 16 Циві льного кодексу України кожна особа має право звернутись д о суду за захистом свого особ истого немайнового або майно вого права та інтересу. Спосо бом захисту цивільних прав т а інтересів може бути, зокрем а, визнання права. Позов про ви знання права власності є реч ово-правовим, вимоги котрого звернені до суду який повине н підтвердити наявність у по зивача права власності на сп ірне майно. Об' єктом цього п озову є усунення невизначено сті відносин права власності позивача щодо індивідуально визначеного майна. Підставо ю ж позову, є обставини, що під тверджують право власності п озивача на майно. Умовами зад оволення позову про визнання права власності на майно є на явність у позивача доказів п ідтвердження в судовому поря дку факту приналежності йому спірного майна на праві влас ності. Такими доказами можут ь бути правопідтверджувальн і документи, а також будь-які і нші докази, що підтверджують приналежність позивачу спір ного майна. Відповідно до ст. 3 2 ГПК України доказами у справ і є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд, у визначеному законом по рядку, встановлює наявність чи відсутність обставин, на я ких ґрунтуються вимоги і зап еречення сторін, а також інші обставини, які мають значенн я для правильного вирішення господарського спору.

Отже, виходячи з вищезазнач еного, позовні вимоги правом ірні, обґрунтовані, підтверд жуються матеріалами справи, тому підлягають задоволенню в повному обсязі. Господарсь кий суд приймаючи рішення у д аній справі виходить з того, щ о згідно ст. 124 Конституції Укр аїни, юрисдикція суду поширю ється на всі правовідносини, які виникають у державі. В сил у положень цивільного законо давства предметом судового р озгляду та вирішення можуть бути будь-які правовідносини , включаючи ті підстави, виник нення, зміна та припинення як их передбачені правовими нор мами, так і не передбачені ним и, але в силу загально-дозвіль ного принципу регулювання пр иватно-правових відносин пор оджують правові наслідки. Ко нституція України у статті 55 г арантує судовий захист прав і свобод людини і громадянин а, незважаючи на наявність у п равових нормах вказівки на м ожливість такого захисту (ст . 8 Конституції України). Тобто будь-які цивільні права та ін тереси, які охороняються зак оном, можуть заслуговувати н а судовий захист, тому керуюч ись даними нормами та ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги, з урахуван ням заяви про їх уточнення, за довольнити повністю.

2. Визнати за фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1 (400 30, АДРЕСА_1, ід. номер НОМЕ Р_1) право приватної власнос ті на нерухоме майно як окрем ий об' єкт нерухомості, що зб удоване у відповідності з де ржавними будівельними норма ми та правилами, яке розташов ане в м. Суми АДРЕСА_2 і скла дається з жит. прибудови літе р «А№» до якої входять наступ ні приміщення: № 1-1 коридор пло щею 9,6 кв. м, № 1-2 кухня-столова пл ощею 45,6 кв. м, № 1-3 санвузол площе ю 3,6 кв. м, всього по приміщенню № 1 площа 58,8 кв. м; мансарди літер «мс», яка складається з таких приміщень: № 1-4 коридор площею 11,4 кв. м, № 1-5 житлова площею 18,2 кв. м, № 1-6 житлова площею 19,8 кв. м, № 1-7 с анвузол площею 7,6 кв. м, всього п о «мс» площа 57,0 кв. м.

3. Визнати таким, що припинен о право спільної часткової в ласності фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_1 в житлов ому будинку з надвірними гос подарчими та побутовими буді влями, що розташовані в м. Суми АДРЕСА_2.

СУДДЯ С. В. ЗАЄЦЬ

Суддя

Дата ухвалення рішення04.03.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу8262712
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власнос ті

Судовий реєстр по справі —18/28-10

Ухвала від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 16.04.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Рішення від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні