Ухвала
від 26.06.2019 по справі 918/446/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

26 червня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/446/19

Господарський суд Рівненської області у складі судді Церковної Н.Ф. , розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасний модерн" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фільмекспро" про розірвання договору та стягнення в сумі 15 598, 80 грн.

ВСТАНОВИВ:

У червні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Сучасний модерн" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарського підприємства "Фільмекспро" про розірвання договору та стягнення в сумі 15 598, 80 грн.

Розглянувши матеріали позовної заяви на предмет їх відповідності нормам ГПК України, які регулюють порядок подання та дотримання форми позовної заяви, господарський суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі з огляду на таке.

При розгляді позовної заяви та доданих до неї документів судом встановлено, що позивачем не надано належних доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі. Так, позивачем заявлено дві позовні вимоги - майнового та немайнового характеру, а саме: про розірвання договору та про стягнення сплаченої за товар грошової суми в розмірі 15 598, 80 грн.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У свою чергу, законом, який регулює питання сплати судового збору, є Закон України "Про судовий збір".

Приписами ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання позовної заяви майнового 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" з 01.01.2019 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1 921,00 грн. Позивачем до позовної заяви долучено докази сплати судового збору в розмірі 1921 грн, що стверджується платіжним дорученням № 8839 від 21.06.2019 року, тобто за вимогу майнового характеру, однак доказів сплати судового збору в розмірі 1 921,00 грн, тобто за вимогу немайнового характеру, позивачем не надано.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Отже, позивачу необхідно подати господарському суду належні та допустимі докази доплати судового збору у розмірі 1 921,00 грн. через відділ канцелярії та документального забезпечення у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали.

Крім того, згідно п. 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав. Однак, в порушення п. 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасний модерн" не містить підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Суд звертає увагу позивача на те, що за вимогами ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 172, 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1 . Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасний модерн" залишити без руху.

2 . Товариству з обмеженою відповідальністю "Сучасний модерн" у 10-денний строк з дня отримання вказаної ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати докази сплати судового збору в розмірі 1 921,00 грн.

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу згідно з п. 5 ст. 174 ГПК України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 26.06.2019 року та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/sud5019/.

Суддя Церковна Н.Ф.

Дата ухвалення рішення26.06.2019
Оприлюднено27.06.2019
Номер документу82639109
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення в сумі 15 598, 80 грн

Судовий реєстр по справі —918/446/19

Рішення від 06.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні