Ухвала
від 02.05.2019 по справі 161/7218/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/7218/19

Провадження № 2/161/2171/19

У Х В А Л А

про залишення без руху

02 травня 2019 року суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Кихтюк Р.М., вивчивши позовну заяву приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок невиконання грошового зобов`язання,-

В С Т А Н О В И В:

ПП Люкс-Транс Луцьк звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок невиконання грошового зобов`язання.

Дану позовну заяву слід залишити без руху, оскільки вона не відповідає вимог ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У позовній заяві позивач просить звільнити підприємство від сплати судового збору, посилаючись на ті обставини, що у ПП Люкс-Транс Луцьк відсутні кошти на рахунках та на даний час підприємство не здійснює господарської діяльності.

Згідно з частиною першою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З аналізу змісту даної статті слідує, що підставою для звільнення від сплати судового збору може бути майновий стан сторони. Вказана дія є правом суду і застосовується у виключних випадках за наявності лише вагомих для цього підстав.

Виходячи зі змісту статті 136 ЦПК України сторона повинна навести обставини, які свідчать про її скрутне матеріальне становище та підтвердити це відповідними доказами, що є єдиною підставою для вирішення питання про відстрочку судового збору.

Якщо позивач заявляє клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, він повинен навести доводи і подати докази на підтвердження того, що його майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Таким чином, відповідно до ст. 8 Закону України Про судовий збір та ст. 136 ЦПК України єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

На думку суду, наведені позивачем докази не є переконливими та достатніми для відстрочення сплати судового збору, оскільки, в матеріалах справи відсутні відомості про те, що підприємство не здійснює господарської діяльності та згідно реєстру юридичних осіб, що знаходиться в загальному інтернет доступі, ПП Люкс-Транс Луцьк не перебуває в процесі припинення.

Відповідно до Закону України Про судовий збір №3674-VI від 08.07.2011 року з 01 січня 2019 року, за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою: 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1921,00) та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних громадян (672350 грн).

Отже, позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 1921,00 грн .

Реквізити рахунку для оплати судового збору: отримувач коштів УК у м. Луцьку (м. Луцьк) 22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38009628, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), Код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача 31216206003002, код класифікації доходів бюджету 22030101 .

Оригінал квитанції про сплату судового збору, слід надати суду для приєднання до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

А тому, суд вважає за необхідне залишити дану позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, роз`яснити, що у випадку не усунення недоліків у зазначений час позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Керуючись ст.ст. 136, 175, 177, 185 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Відмовити в задоволенні заяви приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк про відстрочення сплати судового збору у справі за позовом приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок не виконання грошового зобов`язання.

Позовну заяву приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок невиконання грошового зобов`язання - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення зазначених недоліків - протягом 10-ти днів з дня отримання копії ухвали.

У випадку не усунення недоліків у зазначений судом строк заява буде вважатись неподаною та повернута позивачу.

Ухвала не оскаржується.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Р.М. Кихтюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення02.05.2019
Оприлюднено28.06.2019
Номер документу82702078
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/7218/19

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні