Ухвала
від 18.11.2019 по справі 161/7218/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/7218/19

Провадження № 2/161/2171/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2019 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Кихтюка Р.М.,

секретаря - Козак О.А.,

за участю представника заявника - ОСОБА_1 .В ОСОБА_2 ,

представника відповідача - Кушнірука А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Луцька цивільну справу за позовом приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок невиконання грошового зобов`язання, -

в с т а н о в и в :

ПП Люкс-Транс Луцьк звернулося в суд із позовом до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок не виконання грошового зобов`язання.

До початку розгляду справи по суті від представника відповідача надійшла заява про залишення позову без розгляду на підставі п. 2 ч. 1 ст. 257 ЦПК України.

Заява мотивована тим, що позовна заяви та додатки до неї підписані факсимільним підписом директора ПП Люкс-Транс Луцьк Мостюк Т.С., що не передбачено вимогами ЦПК України.

В судовому засіданні представник відповідача заяву підтримав з підстав, викладених у ній та просив її задовольнити.

Представник позивача в судовому засіданні заяву не визнав, просив відмовити в її задоволенні.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовну заяву слід залишити без розгляду з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 92 ЦК України юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 ЦПК України юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (само представництво юридичної особи), або через представника.

Частиною 2 статті 175 ЦПК України передбачено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, які законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно ч. 8 ст. 43 ЦПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Крім того, ч. 2 ст. 183 ЦПК України визначено, що письмова заява підписується заявником чи його представником.

Проте, як з`ясовано судом, підписи на позовній заяві від імені директора ПП Люкс-Транс Луцьк ОСОБА_4 виконано за допомогою факсиміле і вказана обставина не оспорюється.

При цьому, чинним процесуальним законодавством не передбачено інших способів звернення до суду, окрім особистого звернення заявника та підписання заяви уповноваженою особою, а тому, наявність Інструкції Про порядок використання факсиміле директора підприємства при оформленні первинних, внутрішніх та інших документів затвердженої наказом директора ПП Люкс-Транс Луцьк 03.01.2019 року №01-19, на яку посилається позивач не спростовує вимог закону.

А тому, враховуючи наведене, суд прийшов до висновку, що у даній цивільній справі, позовна заяви не може вважатися такою, що подана особою, яка має повноваження на ведення справ, а тому на підставі п. 2 ч. 1 ст. 257 ЦПК України даний позов слід залишити без розгляду.

При цьому, суд зазначає, що після усунення обставин, які були підставою для залишення позову без розгляду, позивач має право повторно звернутися до суду з відповідними позовними вимогами.

Керуючись ст.ст. 10, 58, 62, 175, 257 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву представника відповідача задовольнити.

Позовну заяву приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок не виконання грошового зобов`язання - залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду через Луцький міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Луцького міськрайонного суду Р.М. Кихтюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено22.11.2019
Номер документу85808468
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/7218/19

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні