Рішення
від 24.06.2019 по справі 466/9931/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/9931/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2019 року Шевченківський районний суд м.Львова

у складі: головуючого судді Баєвої О.І.

секретаря судового засідання Якимець Ю.М.

за участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м.Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 в інтересах якої діє ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Соснова1 про розірвання договору та стягнення коштів, -

у с т а н о в и в :

позивач звернулася до суду із позовною заявою, в якій просить розірвати договір про сплату пайових внесків у Житлово-будівельний кооператив Соснова1 №27/1.16/05.16, укладений 27.05.2016 року між Обслуговуючим кооперативом соснова1 та ОСОБА_2 ; стягнути з обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Соснова1 на користь ОСОБА_2 сплачену частину пайового внеску у розмірі 256500 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що 27.05.2016 року між ОСОБА_2 та обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 (ЖБК Соснова 1 ) було укладено Договір про сплату пайових внесків у Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 №27/1.16/05.16 Згідно Додатку 1 до Договору про сплату пайових внесків у Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 №27/1/16/05.16, позивач сплатила на поточний рахунок Кооперативу грошові кошти у сумі 256500 грн., що становить 57% вартості об`єкта нерухомості. Відповідно до п.7.4.2. Договору, Кооператив зобов`язувався організувати будівництво Об`єкта будівництва та забезпечити його прийняття до експлуатації у IV кварталі 2016 року при умові дотримання учасником порядку та строків сплати внесків . При цьому, будівництво будинку так і не було розпочато, відповідно будинок не зданий в експлуатацію.

Позивач посилається на те, що 20.07.2017 року ухвалою Львівської міської ради №2307 було затверджено Львівському обласному кооперативному міжгосподарському об`єднанню по агропромисловому будівництву Львівоблагропромбуд (що є забудовником в даному випадку) проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надано земельну ділянку площею 0,4500 га на вул. Під Голоском (навпроти будинку №19 АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 (кадастровий номер НОМЕР_1 ) в оренду терміном на 5 років для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків (код КВЦІ13 02.03 для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку) за рахунок земель житлової та громадської забудови, перевівши їх із земель, що не надані у власність або користування, взамін земельної ділянки площею 0,3467 га на розі АДРЕСА_3 Соснової (кадастровий номер НОМЕР_2 ), яка вилучається для суспільних потреб з метою створення скверу, а також зобов`язано Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об`єднання по агропромисловому будівництву Львівоблагропромбуд у тримісячний термін укласти з Львівською міською радою договори оренди землі.

Таким чином, внаслідок зазначеного рішення відбулася істотна зміна предмету Договору №27/1.16/05.16 від 27.05.2016 року, а саме - зміна місця розташування Об`єкту будівництва, а отже, і Об`єкту нерухомості (квартири), з АДРЕСА_4 на АДРЕСА_5 . АДРЕСА_6 Голоском АДРЕСА_7 .

Такі дії відповідача, на думку позивача, свідчать про порушення строків встановлених Договором від 27.05.2016 року, а також про наявність в діях відповідача істотного порушення істотного порушення умов договору. У зв`язку із чим позивач просить розірвати Договір та повернути сплачені кошти.

У судовому засіданні представник позивача Косендюк Я. ОСОБА_3 . позовні вимоги підтримав повністю, просив позов задовольнити з підстав зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про час та дату судового засідання, що стверджується рекомендованими повідомленнями, які повернулися на адресу суду та долучені до матеріалів справи, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву не надходило

Представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи, суд у відповідності до вимог ст.ст. 280-282 ЦПК України вважає за можливе заслухати справу на підставі наявних доказів та ухвалити заочне рішення.

Згідно ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши пояснення представника позивача, з`ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

На підставі ст.ст.81, 82 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень Обставини, визнані сторонами, не підлягають доказуванню. обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Судом встановлено, що 27.05.2016 року між обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 та ОСОБА_2 було укладено Договір про сплату пайових внесків у Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 №27/1.16/05.16.

Пунктами НОМЕР_3 ., 2.2. та 3.1. зазначеного Договору передбачено фінансування будівництва ОСОБА_2 об`єкту нерухомості - квартири в об`єкті будівництва (багатоквартирному житловому будинку з підземним паркінгом на вул. АДРЕСА_3 - Сосновій (кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2 ) у м. Львові) загальною (проектною) площею 40,15 кв.м. та вартістю 11208 грн. за кв.м. На момент укладення даного Договору вартість об`єкту нерухомості становила 450000 грн. (п.3.2. Договору).

Згідно із п.2.1. Договору, учасник вносить до Кооперативу внески у розмірах та порядку, встановленому даним Договором та додатками до нього, а Кооператив за рахунок внесків Учасника та внесків інших асоційованих членів Кооперативу зобов`язується організувати будівництво Об`єкту будівництва, здати його в експлуатацію, та передати у власність ОСОБА_4 нерухомості у вказаному Об`єкті будівництва на умовах, встановлених даним Договором та за умови повної сплати Учасником суми пайового внеску, встановленого даним Договором.

У відповідності до Додатку 1 до Договору про сплату пайових внесків у Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 №27/1.16/05.16 від 27.05.2016 року, ОСОБА_2 взяла на себе зобов`язання сплатити не пізніше 02.06.2016 року внесок у сумі 256500 грн., що становить 57% вартості Об`єкту нерухомості та не пізніше 22.06.2016 року внесок у сумі 193500 грн., що становить 43% вартості Об`єкту будівництва.

Пунктом 7.3.1 та 7.3.2 Договору передбачено, що Кооператив зобов`язаний своєчасно та належним чином виконувати свої зобов`язання за цим Договором, організувати будівництво Об`єкта будівництва забезпечити його прийняття до експлуатації у IV кварталі 2016 року при умові дотримання Учасником порядку та строків сплати внесків.

Згідно п. 8.1 Договору за невиконання та/або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність у порядку та розмірах, передбачених чинним законодавством України та умовами цього Договору.

Графіком внесків (додаток № 1 до Договору) вартість Об`єкту нерухомості передбачено - загальна сума, яка підлягає сплаті Учасником до Кооперативу та є загальною сумою всіх внесків по даному Договору загальна вартість Об`єкту нерухомості становить 450000 грн. 00 коп.

Дане зобов`язання позивач виконала в повному обсязі, що підтверджується квитанцією ЗГРУ ПАТ КБ ПриватБанк у м. Львів від 30.05.2016 року.

Згідно пункту 1 частини 2 статті 11 ЦК України, підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема договори та інші правочини.

На підставі ст. 137 ЖК України житлово-будівельний кооператив діє на основі Статуту, прийнятого відповідно до Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу загальними зборами громадян, які вступають до організовуваного кооперативу, і зареєстрованого в установленому порядку.

Відповідно до ст.13 Закону України Про кооперацію членство в кооперативі припиняється у разі: добровільного виходу з нього; припинення трудової участі в діяльності виробничого кооперативу; несплати внесків у порядку, визначеному статутом кооперативу; смерті члена кооперативу - фізичної особи; ліквідації члена кооперативу - юридичної особи; припинення діяльності кооперативу.

Статтею 21 Закону України Про кооперацію передбачено, що у разі виходу або виключення з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки натурою, грішми або (за бажанням) цінними паперами відповідно до їх вартості на момент виходу, а земельної ділянки - у натурі.

Згідно із ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Згідно із ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Верховним Судом України в розділі Спори між громадянами і організаціями, які залучають грошові кошти громадян для будівництва багатоквартирних житлових будинків Аналізу судової практики з розгляду цивільних справ про захист прав споживачів (2009-2012 рр.) , було роз`яснено ...на нашу думку, договори громадян з організаціями, що залучають грошові кошти для будівництва житла, хоча й мають різні найменування (підряду, дольової участі у будівництві, спільної діяльності, купівлі-продажу з розстроченням платежу, відступлення права вимоги, інвестування у нерухомість та управління майном тощо), але предмет договору й умови - практично однакові: замовлення на будівництво житла для власних потреб. Правовідносини між будівельною компанією (виробник) й фізичною особою (споживач, замовник) - це угода про послугу - будівництво житла. За характером ці правовідносини подібні до положень ст. 875 ЦК України .

Отже, відповідно до ст. 875 ЦК України, за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до п. 1, 4, ч. 1 ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору та відшкодування збитків і моральної шкоди.

А за змістом ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов`язання має відшкодувати кредиторові завдані ним збитки.

Відповідно до ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно ст. 653 ЦК України у разі розірвання договору зобов`язання сторін припиняються.

Враховуючи те, що відповідач не виконав своїх обов`язків, через істотне порушення умов договору щодо строків здачі об`єкта забудови, то договір укладений між сторонами у справі підлягає розірванню та позивач отримує право вимагати від відповідача відшкодувати йому збитки.

Аналогічну правову позицію висловив Верховний Суд України у постанові від 18.09.2013 у справі № 6-75цс13.

Відповідно до ч. 1 ст. 1211 ЦК України шкода, завдана внаслідок недоліків товару, що є нерухомим майном, робіт (послуг), підлягає відшкодуванню, якщо її завдано протягом встановленого строку служби (строку придатності) товару, результатів робіт (послуг), а якщо він не встановлений, - протягом десяти років з дня виготовлення товару, виконання роботи (надання послуги).

Відповідно до ст. 1209 ЦК України відшкодування шкоди не залежить від вини виготовлювача товару, що є нерухомим майном, виконавця робіт (послуг), а також від того, чи перебував потерпілий з ними у договірних відносинах. Виготовлювач товару, що є нерухомим майном, виконавець робіт (послуг) звільняються від відшкодування шкоди, якщо вони доведуть, що шкода виникла внаслідок непереборної сили або порушення потерпілим правил користування або зберігання товару, результатів робіт (послуг).

Особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов`язання, відсутність у боржника необхідних коштів (ст. 617 ЦК України).

Статтею 611 ЦК України передбачені правові наслідки, встановлені договором або законом, які настають у разі порушення зобов`язання, а саме: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Разом з тим, відповідачем суду не надано жодних належних та допустимих доказів у заперечення позовних вимог, не здобуто таких доказів і в ході судового розгляду справи.

Повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону, обставини справи підтверджені певними засобами доказування, тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Крім того, в силу дії 141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути в користь позивача судові витрати.

Керуючись ст.ст. 3, 12, 13, 77, 81, 141, 259, 263-266, 268, 280-282 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Розірвати Договір про сплату пайових внесків у Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 №27/1.16/05.16, який укладений 27 травня 2016 року між обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 та ОСОБА_2 .

Стягнути з обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 на користь ОСОБА_2 сплачену частину пайового внеску у розмірі 256500 грн. (двісті п`ятдесят шість тисяч п`ятсот гривень).

Стягнути з обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 на користь ОСОБА_2 3269,80 грн. (три тисячі двісті шістдесят дев`ять гривень вісімдесят копійок) сплаченого нею судового збору.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_8 .

Відповідач: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Соснова 1 , ЄДРПОУ 40001125, юридична адреса: 79020, м.Львів, пр.Чорновола,63.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку ст. 284-285 ЦПК України.

Апеляційна скарга на заочне рішення подається протягом тридцяти днів з дня його ухвалення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Суддя О. І. Баєва

Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено02.07.2019
Номер документу82728920
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —466/9931/18

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Рішення від 24.06.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

Ухвала від 18.12.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Баєва О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні