Рішення
від 01.07.2019 по справі 453/330/19
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/330/19

№ провадження 2/453/228/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

01 липня 2019 року Сколівський районний суд Львівської області у складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ,

секретаря судового засідання Корнута Т.Б. ,

з участю прокурора Томашевської Н.Ю.

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом першого заступника керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Сколівської районної державної адміністрації Львівської області та Комунального некомерційного підприємства Сколівська центральна районна лікарня Сколівської районної ради Львівської області до ОСОБА_1 про відшкодування витрат лікувального закладу на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, -

в с т а н о в и в:

Перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області Р. Сірачинський 20.03.2019 року звернувся до суду в інтересах держави в особі Сколівської РДА Львівської області та КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області, з позовом до відповідача - ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з зазначеного відповідача на користь головного розпорядника бюджетних коштів КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області - Сколівської РДА Львівської області кошти у сумі 5 212 грн. 63 коп., які були затрачені на лікування потерпілого від кримінального правопорушення.

Ухвалою судді від 21.03.2019 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд цивільної справи призначено у порядку спрощеного позовного провадження на 02.05.2019 року без повідомлення (виклику) учасників справи.

Ухвалою судді від 02.05.2019 року цивільну справу за позовом першого заступника керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Сколівської РДА Львівської області та КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області до ОСОБА_1 про відшкодування витрат лікувального закладу на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення призначено у порядку спрощеного позовного провадження на 01.07.2019 року з повідомленням та викликом учасників справи.

Розгляд справи по суті відбувався у судовому засіданні 01.07.2019 року, з участю прокурора та відповідача по справі.

Позов обґрунтовано тим, що вироком Сколівського районного суду Львівської області, ухваленим 10.09.2018 року у справі № 453/805/18, провадження № 1-кп/453/117/18, відповідача ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, та призначено покарання у виді п`яти років позбавлення волі, із застосування ст. ст. 75, 76 КК України - звільненням від відбуванням призначеного покарання з випробуванням строком на три роки та покладенням виконання певних обов`язків. Внаслідок вчинення відповідачем ОСОБА_1 вказаного вище кримінального правопорушення потерпіла ОСОБА_2 отримала тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя у момент їх заподіяння, та знаходилася на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні КЗ СРР Сколівська центральна районна лікарня (тепер КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області) у період з 03.05.2018 року по 10.05.2018 року, на що зазначеним закладом охорони здоров`я на лікування потерпілої ОСОБА_2 затрачено кошти у сумі 5 212 грн. 63 коп., чим завдано матеріальних збитків державі на вказану суму. Відтак, просить на підставі ст. 23 Закону України Про прокуратуру , ст. 1206 ЦК України, із роз`ясненнями, котрі містяться у п. п. 3, 6 Постанові Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 року № 7 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат , позов задовольнити.

Прокурор Стрийської місцевої прокуратури Томашевська Н.Ю. у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила позов задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві (а. с. 1-3), надала пояснення, аналогічні наведеним у позові.

Позивачі - Сколівська РДА Львівської області та КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечили, хоча належно були повідомлені про дату, час та місце судового засідання у справі. Від уповноваженого представника позивача КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області - Дидик І.В. 02.04.2019 року надійшла заява вх. № 1519 (а. с. 23), в якій вона просить проводити розгляд справи без її участі. Крім того, листом від 01.07.2019 року за вх. № 2881 (а. с. 39) зазначений позивач повідомив суд про зміни у назві установи. У свою чергу, позивачем Сколівською РДА Львівської області 01.07.2019 року під вх. № 2892 подано суду клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника (а. с. 38). Обоє позивачів підтримали позовні вимоги прокурора, просили такі задовольнити повністю.

Відповідач ОСОБА_3 у судовому засіданні проти позову заперечив повністю, відзиву на позовну заяву у запропоновані судом строки та порядку не подав. Заперечення проти позову мотивовані необґрунтованістю проведеного позивачем КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області розрахунку витрат на стаціонарне лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 , котрий відповідач вважає значно завищеним. Крім того, відповідач посилається на відсутність доказів надання зазначеній потерпілій медичної допомоги із понесеними витратами на стаціонарне лікування, а усі медикаменти потерпілій були придбані за кошти її рідних. Ще посилається на неналежне надання медичними працівниками потерпілій медичної допомоги.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників справи, які з`явились у судове засідання, давши належу оцінку письмовим доказам у справі, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 4, ч. 1 ст. 5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленим цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадках, встанолених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осбі або державних чи суспільних інтересах.

В силу положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частинами 3, 4 ст. 56 ЦПК України встановлено, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами. При цьому прокурор обґрунтовує, у чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Перевіривши законність звернення прокурора із даним позовом, виходячи із наведених вище процесуальних норм, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так,вироком Сколівського районного суду Львівської області, ухваленим 10.09.2018 року у справі № 453/805/18, провадження № 1-кп/453/117/18, відповідача ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, та призначено покарання у виді п`яти років позбавлення волі, із застосування ст. ст. 75, 76 КК України - звільненням від відбуванням призначеного покарання з випробуванням строком на три роки та покладенням виконання певних обов`язків (а. с. 4-5). Вирок суду набрав законної сили, і є преюдиціальним при розгляді даної справи.

Вина відповідача доведена, відтак згідно з ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа щодо якої встановлені ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Встановлено і те, що гр. ОСОБА_2 від вчиненого відповідачем ОСОБА_1 кримінального правопорушення отримала тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя у момент їх заподіяння, у зв`язку з чим знаходилася на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні КЗ СРР Сколівська центральна районна лікарня (тепер - КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області) з 03.05.2018 року по 10.05.2018 року, а у подальшому була переведена у м. Львів.

В силу ст. 1206 ЦК України особа, котра вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину.

Як роз`яснюється у пункті 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 року № 7 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат , питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 року. Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Згідно наявних у справі довідки-розрахунку вартості перебування на стаціонарному лікуванні КЗ СРР Сколівська центральна районна лікарня (тепер - КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області) (а. с. 8) та довідки КЗ СРР Сколівська центральна районна лікарня (тепер - КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області) про перебування ОСОБА_2 на лікуванні (а. с. 9), розмір затрачених коштів на лікування зазначеної особи, яка потерпіла від вчиненого відповідачем ОСОБА_1 кримінального правопорушення, становить 5 212 грн. 63 коп., з котрих 3 309 грн. 53 коп. - вартість ліжко-днів, 1830 грн. 86 коп. - вартість використаних медикаментів та виробів медичного призначення, а решту - вартість лабораторних аналізів . Розрахунок проведенийзгідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 року.

Будь-яких належних та допустимих доказів, на виконання вимог ст. ст. 81, 89 ЦПК України, на підтвердження відсутності причинного зв`язку між злочинними діями чи бездіяльністю відповідача як винної особи та перебуванням потерпілої ОСОБА_2 на стаціонарному лікуванні уКНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області , а також необґрунтованості перебування зазначеної потерпілої на такому стаціонарному лікуванні або термінів лікування, відповідачем не подано, а судом не здобуто.

Відтак, твердження відповідача про необґрунтованість проведеного позивачем КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області розрахунку витрат на стаціонарне лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 , як і про придбання усіх медикаментів потерпілою за кошти її рідних та про неналежне надання медичними працівниками потерпілій медичної допомоги, є голослівними, у зв`язку з чим суд такі до уваги не приймає.

З огляду на усе вищевикладене , зважаючи на те, що вирок суду від 10.09.2018 року, котрим встановлена вина відповідача у заподіянні потерпілій ОСОБА_2 тілесних ушкоджень, на день розгляду даної справи є чинним, а, відтак, вбачається причинний зв`язок між злочинними діями відповідача та перебуванням потерпілої ОСОБА_2 на лікуванні у хірургічному відділенні КЗ СРР Сколівська центральна районна лікарня (тепер - КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області) , а тому відповідач зобов`язаний відшкодувати понесенні зазначеним закладом охорони здоров`я витрати на лікування цієї потерпілої. Такі кошти слід стягнути на користь Сколівської РДА Льівської області, оскільки як вбачається з листа-повідомлення від 08.02.2019 року за вих. № 02/04-08-252 (а. с. 11) та листа-повідомлення від 01.07.2019 року за вих. № 01-14/847 (а. с. 39), Сколівська РДА Львівської області є головним розпорядником коштівКЗ СРР Сколівська центральна районна лікарня (тепер - КНП Сколівська центральна районна лікарня Сколівської РР Львівської області).

За таких обставин, суд вважає, що позов є підставним та обґрунтованим, а тому такий підлягає до задоволення.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України у разі задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 4-5, 12-13, 56, 81-82, 89-90, 95, 141, 258-259, 264-265, 268, 274-275, 279 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги першого заступника керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Сколівської районної державної адміністрації Львівської області та Комунального некомерційного підприємства Сколівська центральна районна лікарня Сколівської районної ради Львівської області до ОСОБА_1 про відшкодування витрат лікувального закладу на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Сколівської районної державної адміністрації Львівської області 5 212 (п`ять тисяч двісті дванадцять) грн. 63 коп. витрат лікувального закладу на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Державної судової адміністрації України судовий збір у сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп..

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Прокурор: Перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області Р. Сірачинський; 82400, Львівська область, м. Стрий, вул. Т. Шевченка, буд. 89.

Позивач:Сколівська районна державна адміністрація Львівської області, місцезнаходження: 82600, Львівська області, м. Сколе, м-н. Незалежності, буд. 1; код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04056397 .

Позивач: Комунальне некомерційне підприємство Сколівська центральна районна лікарня Сколівської районної ради Львівської області; місцезнаходження: 82600, Львівська область, м. Сколе, вул. Героя Олега Ушневича, буд. 29; код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 01997372.

Відповідач: ОСОБА_1 ; зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

Суддя В.Я. Микитин

Повне рішення суду складене 02 липня 2019 року.

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82747723
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/330/19

Рішення від 01.07.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Рішення від 01.07.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні