Рішення
від 26.06.2019 по справі 554/3199/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 26.06.2019 Справа № 554/3199/19

Провадження № 2/554/1592/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2019 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого - судді Савченко Л.І.

при секретарі - Гаврись В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м.Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Автогаражний кооператив Сади , Виконавчого комітету Шевченківської районної у м.Полтаві ради про визнання права власності в порядку спадкування,-

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача ОК Автогаражний кооператив Сади про визнання права власності в порядку спадкування на гараж АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 знаходиться АДРЕСА_3 АДРЕСА_4 за адресою: АДРЕСА_5 , ряд 2, загальною площею 19,1 кв.м., посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який залишив заповіт на випадок своєї смерті на його ім`я. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_3 , яка також заповіла все своє майно сину ОСОБА_1 . Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не відкривалася ІНФОРМАЦІЯ_3 , але разом з ним на день смерті проживала його дружина ОСОБА_4 , яка вважається такою, що прийняла спадщину згідно ст. 1268 ЦК України. Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.08.2014 року спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_4 є її син, який прийняв спадщину у вигляді квартири АДРЕСА_6 . У видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті матері ОСОБА_4 на гараж АДРЕСА_1 , що знаходиться в авто гаражному колективі Сади , що знаходиться за адресою: м.Полтава, вул.Ярошенка, 25Г, ряд 2, що належав ОСОБА_2 відмовлено, так як відсутні документи, що посвідчують право власності. З цих підстав, звернувся до суду з позовом.

Ухвалою суду від 11 квітня 2019 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 13 травня 2019 року до участі у справі в якості співвідповідача залучено Виконавчий комітет Шевченківської районної у м.Полтаві ради та закрито провадження по справі.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_5 не з`явилися, останній надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує (а.с.64).

Представник відповідача ОК Автогаражний кооператив Сади у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чинмо шляхом направлення рекомендованого повідомлення про вручення судової повістки (а.с.37,57-58).

Представник відповідача виконавчого комітету Шевченківської районної у м.Полтави ради у судове засідання не з`явився, надіслав до суду відзив, у якому вважає вимоги безпідставними, оскільки умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на об`єкти нерухомості, то спадкоємець також не набуває права власності в порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності спадкоємець повинен вчинити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно. Таким чином, прохав у задоволенні позову відмовити та розглядати справу без його участі.

Перевіривши фактичні обставини справи у межах наданих письмових доказів, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що автогаражний колектив Сади , що розташований по АДРЕСА_5 , створено згідно з рішенням виконавчого комітету Октябрської районної у м. Полтаві ради народних депутатів № 638 від 18 листопада 1986 року (а.с.16).

Рішенням Виконавчого комітету Октябрської районної Ради народних депутатів від 06.01.1987 року № 26 виділено земельні ділянки для будівництва гаражів в авто колективі Сади , в тому числі, ОСОБА_2 (а.с.12-14).

Факт дозволу будівництва гаражу підтверджується довідкою виданою головою правління ОК АГК Сади за № 740 від 06 квітня 2019 року, згідно якої також вбачається, що ОСОБА_2 є членом ОК Автогаражний колектив Сади , який розташований в м.Полтава, вул. Ярошенко 25 г і має у володінні гараж № НОМЕР_1 ряду, який побудував самостійно. Крім того, пайові внески та встановлені платежі і за використану електроенергію станом на 06 квітня 2019 року сплачені у повному обсязі (а.с.16).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим Центральним відділом реєстрації атів цивільного стану Полтавського МУЮ, актовий запис № 3200.

За життя ОСОБА_2 залишив заповіт від 19.01.2017 року, посвідчений державним нотаріусом Четвертої державної нотаріальної контори Ткаченко Н.В., згідно якого все своє майно заповів сину ОСОБА_1 (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , про що 27 грудня 2012 року складений актовий запис № 889 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 Октябрським відділом ДРАЦС Полтавського МУЮ (а.с.8).

За життя ОСОБА_4 залишила заповіт від 19.01.2017 року, посвідчений державним нотаріусом Четвертої державної нотаріальної контори Ткаченко Н.В., згідно якого все своє майно заповів сину ОСОБА_1 (а.с.9).

Після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не відкривалася, але спадщину прийняла дружина ОСОБА_4 згідно ст. 1268 ЦК України, що вбачається із Постанови державного нотаріуса Четвертої державної нотаріальної контори Ткаченко Н.В. від 16 січня 2016 року про відмову у вчиненні процесуальних дій (а.с.11).

Із свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.08.2014 року виданого державним нотаріусом Четвертої державної нотаріальної контори Ткаченко Н.В вбачається, що спадкоємцем за заповітом після померлої ОСОБА_4 є син ОСОБА_1 , який прийняв спадщину у вигляді квартири АДРЕСА_6 , що належала Ѕ частка ОСОБА_4 , а Ѕ частка ОСОБА_2 , спадкоємцем якого була дружина ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав (а.с.10).

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державним нотаріусом Четвертої державної нотаріальної контори Ткаченко Н.В. від 16 січня 2019 року № 46/02-31 вбачається, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті його матері ОСОБА_4 на гараж АДРЕСА_1 , що знаходиться в авто гаражному колективі Сади за адресою: м.Полтава, вул. Ярошенка, 25 Г, ряд 2, що належав її чоловікові, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку із відсутністю документів, що посвідчують право ласнсоті ОСОБА_2 на гараж АДРЕСА_1 за вищезазначеною адресою (а.с. 11).

Відповідно до Звіту про оцінку майна гаражу № 53 ряд № 2 від 11.03.2019 року, виконаного ФОП ОСОБА_6 , ринкова вартість гаража № 53, ряд 2, який розташований в обслуговуючому кооперативі Автогаражний колектив Сади , по АДРЕСА_5 в АДРЕСА_7 Полтава становить 80 000 (а.с.30-31).

Відповідно до ч. 4 Перехідних прикінцевих та перехідних положень ЦК України, щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності ЦК України від 16 січня 2003 року, який набрав чинності з 01 січня 2004 року, положення вказаного Кодексу застосовуються до тих прав та обов`язків, які виникли або продовжують існувати після набрання вказаним кодексом чинності.

ОСОБА_2 користувався, володів та мав право розпоряджатися гаражем ще до вступу в законну силу Цивільного Кодексу України від 16 січня 2003 року. Права та обов`язки, які останній мав щодо гаражу, продовжували існувати до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому правовідносини повинні врегульовуватися нормами чинного ЦК України.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Зі змісту ст.1218 ЦК України вбачається, що до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 ст. 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають всі особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

З наведених норм чинного законодавства України випливає наступне. ОСОБА_2 був членом обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив Сади , побудував гараж № НОМЕР_4 у ряду 2 цього кооперативу, який розташований вул АДРЕСА_5 , на власні кошти. Автогаражному колективу Сади у встановленому законом порядку виділено земельну ділянку під будівництво гаражів, а колективом вказано місце для будування гаражу ОСОБА_2 . Враховуючи те, що гараж побудовано на земельній ділянці, відведеній обслуговуючому кооперативу Автогаражний колектив Сади , членом якого був померлий, саме для будівництва та обслуговування гаражів, суд вважає, що останній був користувачем земельної ділянки, на якій знаходиться його гараж, а тому його спадкоємець ОСОБА_4 має право на спадщину, а в свою чергу ОСОБА_1 має право на визнання за ним права власності на вказаний гараж в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_2 .

З цих підстав, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 16, 1218, 1223, 1269 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212-215, 218 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж АДРЕСА_1 гаражному колективі АДРЕСА_4 АДРЕСА_8 за адресою: м.Полтава, вул.Ярошенка, 25Г, ряд 2, загальною площею 19,1 кв.м.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_9 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Відповідач - Обслуговуючий кооператив Автогаражний колектив Сади , місце знаходження: м. Полтава, вул.Ярошенка, 25 г, код ЄДРПОУ 24830574.

Відповідач - Виконавчий комітет Шевченківської районної у місті Полтава ради, місце знаходження 36040, м. Полтава, вул. Івана Мазепи, 30, код ЄДРПОУ 05384695.

Суддя Л.І.Савченко

Дата ухвалення рішення26.06.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82762424
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/3199/19

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Рішення від 26.06.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні