Ухвала
від 06.05.2019 по справі 229/1499/19
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження

№1-кс/229/627/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2019 року м.Дружківка

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1 ,

за участі

секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Дружківки Донецької області скаргу представника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого в якій просить скасувати постанову слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області про відмову в задоволенні клопотання від 22 березня 2019 року про вжиття заходів щодо отримання тимчасвого доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та зобовязання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій обалсті розглянути клопотання відповідно до вимог ст.220 КПК України.

В С Т А Н О В И В:

17 квітня 2019 року до Дружківського міського суду надійшла скарга представника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого в порядку ст.303 КПК України по кримінальному провадженні №12018050260001420 від 19 грудня 2018 року.

В поданій до суду скарзі скаржник просить скасувати постанову слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 про відмову в задоволенні клопотання від 22 березня 2019 року про вжиття заходів щодо отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », як таку що винесена незаконно.

Зобов`язати слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 розглянути клопотання відповідно до вимог ст.220 КПК України, задовольнити його та провести слідчі дії направлені на отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

На обґрунтування скарги заявник зазначає, зокрема, що в провадженні слідчого відділу Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області перебуває кримінальне провадження №12018050260001420, відомості щодо якого внесені до ЄРДР 19 грудня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню проводиться за фактом зловживання службовим становищем під час проведення публічних торгів №UA-2018-06-26-000155-a посадовими особами комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Дружківської міської ради.

Зокрема, посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в липня 2018 року під час проведення публічних торгів №UA-2018-06-26-000155-a та оформлення повідомлення про намір укласти договір із переможцем за результатами таких торгів, зловживаючи своїм службовим становищем, умисно, в інтересах третіх осіб, всупереч інтересам служби, використали своє службове становище, при цьому порушуючи законодавство з питань публічних закупівель, вчинили бездіяльність щодо не укладання договору про надання послуг з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та вчинили протиправні дії щодо заключення договору з компанією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка не брала участь у торгах №UA-2018-06-26-000155-a, що призвело до спричинення тяжких наслідків у вигляді завдання шкоди охоронюваним законом інтересам територіальної громади міста Дружківка та завдало матеріальної шкоди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

01 березня 2019 року, представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », через канцелярію Дружківського ВП Краматрського ВП ГУНП в Донецькій області, слідчому СВ Дружківського ВП в провадженні якого перебуває вказане кримінальне провадження, було подано письмове клопотання про прийняття відповідного процесуального рішення та вжиття заходів щодо отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », як таку що винесена незаконно.

02 квітня 2019 року засобами поштового зв`язку, було отримано постанову слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 про відмову в задоволенні поданого клопотання. Відповідно до постанови, рішення щодо відмови в задоволенні клопотання прийнято слідчим 22 березня 2019 року.

Відмову в задоволенні клопотання слідчим обґрунтовано тим, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на момент винесення постанови має процесуальний статус заявник, оскільки його не визнано потерпілою особою у кримінальному провадженні. У зв`язку з чим, представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » як його представник не наділений правами потерпілого щодо подання клопотань про проведення слідчих дій у кримінальному провадженні.

Скаржник не погоджується із постановою слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 про відмову в задоволенні клопотання від 22 березня 2019 року про отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

А саме, невжиття органом досудового розслідування всіх необхідних заходів для збирання доказів забезпечення повного та всебічного досудового розслідування, необґрунтованість висновків, які містяться в постанові, щодо обставин, які повинні бути встановлені слідчим, та не проведення слідчим необхідного та повного переліку слідчих дій, спрямованих на встановлення істини у справі; не призначення та не проведення необхідних слідчих дій.

Скаржник надав до суду заяву про розгляд скарги на бездіяльність слідчого СВ Дружківського ВП ГУНП в Донецькій області без його участі.

Слідчий ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилась та направила на адресу суду заяву про розгляд скарги без її участі.

Прокурор у судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду скарги, причини неявки суду не повідомив. Неявка суб`єкту оскарження не є перешкодою для розгляду скарги, відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали кримінального провадження №12018050260001420 від 19 грудня 2019 року, оцінивши надані докази, приходить до наступного.

Поштове відправлення з постановою про відмову в задоволенні клопотання від 22 березня 2019 року, представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » було отримано 02 квітня 2019 року, строк оскарження даної постанови спливає 12 квітня 2019 року, тобто строки оскарження рішення слідчого не пропущені.

Слідчим суддею з наданих матеріалів встановлено, що 01 березня 2019 року до Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області надійшло клопотання представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_3 , щодо прийняття відповідного процесуального рішення та вжиття заходів щодо отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме документів пов`язаних з проведення публічних торгів № UA2018-06-26-000155-а, документів щодо фінансової звітності, будь-яких документів щодо контрагентів КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Постановою слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 про відмову в задоволенні клопотання від 22 березня 2019 року, клопотання захисника ОСОБА_3 від 20 березня 2019 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12018050260001420 від 19 грудня 2018 року в задоволенні відмовлено.

В мотивувальній частині оскаржуваної постанови від 22 березня 2019 року слідчий зазначив, що вказане клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав: відповідно до ст.60 КПК України, по вказаному кримінальному провадженню ОСОБА_3 є захисником заявника, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » і не визнані по кримінальному провадженню потерпілою стороною. Відповідно до ч.2 ст.60 КПК України заявник не має право: отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію; подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи, отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

Слідчий суддя не погоджується з постановою слідчого про відмову в задоволенні клопотання та вважає її неправомірною.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого, прокурора, про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних, слідчих (розшукових) дій особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником.

Згідно положень ч.1 ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Згідно вимог п.1 ч.1 ст.91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). За загальним правилом, визначеним в ч.1 ст.92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 КПК України, покладається на слідчого, прокурора.

Згідно п.2 ч.5 ст.110 КПК України, постанова слідчого, прокурора складається з мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу.

Оскільки проведення оскаржуваної слідчої дії унеможливлює всебічне, повне, об`єктивне дослідження всіх обставин та перешкоджає наданню оцінки слідчим всіх зібраних та перевірених доказів. Відповідно до закону, постанова слідчого про про відмову в задоволенні клопотання має бути мотивованою, має бути викладена суть заяви особи, фактичні обставини, має бути надана відповідь на всі поставлені запитання особою, що здійснює захист своїх прав.

Даних щодо виконання слідчим, в повному обсязі всіх слідчих дій, спрямованих на з`ясування об`єктивної істини по справі, в межах досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, слідчому судді не надано.

При проведенні досудового розслідування органу розслідування слід вжити заходів щодо встановлення об`єктивної істини, в необхідному обсязі провести необхідні слідчі дії, за результатом чого необхідно прийняти законне та обґрунтоване рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.303, 304, 307, 376 КПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

скаргу представника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого в якій просить скасувати постанову слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області про відмову в задоволенні клопотання від 22 березня 2019 року про вжиття заходів щодо отримання тимчасвого доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та зобовязання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій обалсті розглянути клопотання відповідно до вимог ст.220 КПК України - задовольнити.

Скасувати постанову слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 про відмову в задоволенні клопотання від 22.03.2019 року про вжиття заходів щодо отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », як таку що винесена незаконно.

Зобовязати слідчого СВ Дружківського ВП Краматрського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 розглянути клопотання відповідно до вимог ст.220 КПК України, про вжиття заходів щодо отримання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме документів пов`язаних з проведення публічних торгів № UA2018-06-26-000155-а, документів щодо фінансової звітності, будь-яких документів щодо контрагентів КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Копії ухвали направити в Дружківський ВП Краматорського ВП ГУ НП в Донецькій області для виконання, представнику ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 , прокурору Краматорської місцевої прокуратури для відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82779665
СудочинствоКримінальне
Сутьвжиття заходів щодо отримання тимчасвого доступу до речей та документів, які перебувають у володінні КП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та зобовязання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій обалсті розглянути клопотання відповідно до вимог ст.220 КПК України

Судовий реєстр по справі —229/1499/19

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні