Ухвала
від 05.07.2019 по справі 914/1256/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

05.07.2019 р. справа № 914/1256/19

Суддя господарського суду Львівської області Галамай О.З., розглянувши матеріали позовної заяви Приватного підприємства Львівдах , м.Львів

у справі № 914/1256/19

за позовом: Приватного підприємства Львівдах , м. Новояворівськ, Яворівський р-н, Львівська область

до відповідача: Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Львів

за участю треьої особи без самостійних вимог на предмет спору: "ТОВ "Ваш білий дім", м.Миколаїв, Миколаївський район, Львівська область

про: визнання недійсним та скасування рішення № 63/25-р/к Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 23.04.2019,

визнав подані матеріали недостатніми для відкриття провадження у справі, враховуючи такі доводи.

Господарський процесуальний кодекс України у статтях 162, 164, 174 встановлює низку вимог до документів, які додаються до позовної заяви. Однак позивач не дотримався деяких з них, що є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Ознайомившись із матеріалами позовної заяви, поданої Приватним підприємством Львівдах , суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до вимог п. 8 ч. 3 статті 162 ГПК позовна заява повинна містити, зокрема: 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої сторони оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Також, згідно з приписами п. 2 ч. 2 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У прохальній частині позовної заяви позивач просить суд відстрочити сплату судового збору до завершення розгляду справи по суті в суді першої інстанції у зв`язку із скрутним матеріальним становищем Приватного підприємства Львівдах .

Жодних доказів на підтвердження скрутного матеріального становища позивачем до матеріалів позовної заяви не додано.

Згідно з ст.8 ЗУ Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Отже, за приписами вказаної норми суд може відстрочити сплату судового збору з урахуванням майнового стану сторони лише за наявності вказаних вище умов.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Верховного Суду від 27.12.2018 у справі № 911/3753/17.

Таким чином, наведені позивачем обставини не можуть бути підставою у розумінні ч. 1 ст. 8 ЗУ Про судовий збір для відстрочення сплати судового збору.

Отже, клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору не підлягає до задоволення.

З огляду на приписи чинного законодавства до сплати підлягає судовий збір у сумі 1 921 грн.

Крім того, суд звертає увагу позивача, що згідно з ч. 2 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії.

Однак позивачем долучено до позовної заяви копії доказів, а саме, план-графік фінансування на 2017 рік, план-графік виконання робіт на 2017 рік, договірна ціна, кошторисні розрахунки в неналежній якості (нечіткі копії).

Отже, суд звертає увагу позивача на допущені ним такі недоліки:

1) відсутні докази сплати судового збору за подання позовної заяви до суду у встановленому законодавством порядку та розмірі;

2) відсутнє зазначення позивачем щодо наявності у нього оригіналів доказів, копії яких додано до позовної заяви та такі подано в неналежній якості.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч.2 ст174 ГПК України).

Відповідно до п. 1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Приватного підприємства Львівдах б/н від 21.06.2019 залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк у 10 (десять) календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

3. Зобов`язати позивача у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази надіслання надати суду.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки http://court.gov.ua/sud5015 на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Суддя Галамай О. З.

Дата ухвалення рішення05.07.2019
Оприлюднено08.07.2019
Номер документу82829107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1256/19

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Ухвала від 02.01.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Данко Леся Семенівна

Рішення від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні