Рішення
від 02.07.2019 по справі 478/1199/18
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/1199/18 пров. №2/478/34/2019

Р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

02 липня 2019 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

за участю: секретаря Поліщук С.П.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду смт. Казанка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Веселобалківська сільська рада Казанківського району Миколаївської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою,

В с т а н о в и в:

В липні 2018 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Веселобалківська сільська рада Казанківського району Миколаївської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_2 зазначила, що відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 15.11.2001 року вона є власником земельної ділянки, площею 9,29 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

З моменту отримання вказаної земельної ділянки вона безперервно по теперішній час володіє та користується нею.

Маючи намір передати земельну ділянку в оренду та оформити договір оренди землі відповідно до вимог діючого законодавства, вирішила виготовити технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на зазначену вище земельну ділянку.

Звернувшись до Веселобалківської сільської ради Казанківського району із заявою про надання викопіювання із плану землекористування Веселобалківської сільської ради на належну їй земельну ділянку та отримавши зазначене викопіювання довідалась, що воно не відповідає даним Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 15.11.2001 року, а саме її земельна ділянка передана та зареєстрована за ОСОБА_3

Вважає, що зазначені вище обставини призвели до порушення її прав щодо володіння, розпорядження та користування належною земельною ділянкою, тому просила винести рішення яким зобов`язати ОСОБА_3 не чинити їй перешкоди у користуванні належною на праві власності земельною ділянкою площею 9,29 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області.

Ухвалою Казанківського районного суду Миколаївської області від 27 листопада 2018 року провадження у даній справі було зупинене до розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області, Казанківської районної державної адміністрації, товариства з обмеженою відповідальністю Ватутіна Казанківського району Миколаївської області про визнання дій протиправними, скасування розпорядження про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), виключення відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ухвалою того ж суду від 18 червня 2019 року відновлено провадження у справі.

У судовому засіданні представник позивача Ляшенко М.Д., який діє на підставі доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги за №1402-0000041 від 21.02.2019 року, підтримав заявлені вимоги і просив їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив. У судовому засіданні, яке відбувалось 07.11.2018 року позовні вимоги не визнав, вважав їх необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню, просив відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Третя особа без самостійних вимог Веселобалківська сільська рада Казанківського району Миколаївської області явку свого представника в судове засідання не забезпечила, про дату, час і місце судового засідання повідомлялася належним чином, про причини неявки суду не повідомила. У судовому засіданні, яке відбувалось 07.11.2018 року, представник третьої особи Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області Самуйлик Г.М. пояснила, що земельна ділянка розміром 9.29 га, яка зазначена в Державному акті на право приватної власності на землю виданому позивачу ОСОБА_2 , згідно карти землекористування Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області на території сільської ради взагалі відсутня, у володінні чи користуванні позивача не перебуває.

Вислухав доводи представника позивача, дослідивши письмові докази, суд приходе такого висновку.

Матеріалами справи встановлено, що громадянка ОСОБА_2 відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 15.11.2001 року, є власником земельної ділянки площею 9,29 га в межах згідно з планом для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області (а.с.9).

Згідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 03.01.2018 року за ОСОБА_2 зареєстровано Державний акт на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва від 15.11.2001 року серії НОМЕР_1 , площею 9, 29 га. Згідно даних НКС зазначена земельна ділянка не зареєстрована в Державному земельному кадастрі.

Відповідно до п.115 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року №1051 державна реєстрація земельних ділянок, переданих у власність (користування) без проведення їх державної реєстрації (в тому числі у разі, коли відомості про земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, невнесені до державного реєстру земель), здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельних ділянок державної чи комунальної власності) в порядку, визначеному для державної реєстрації земельної ділянки.

Роз`яснено заявниці ОСОБА_2 про необхідність у виготовленні відповідної технічної документації із землеустрою, згідно вимог чинного законодавства (а.с.13).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 30.05.2008 року спадкоємцем всього спадкового майна ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її син ОСОБА_3 . Спадкове майно, на яке видане зазначене свідоцтво, складається з права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває на території КСП Комунар , с.Весела Балка Казанківського району Миколаївської області розміром 9,29 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі, що належало померлій ОСОБА_4 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 (а.с.81).

Розпорядженням голови Казанківської районної державної адміністрації №419-р від 12.12.2016 року надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_3 , в розмірі 9,29 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва по колишньому КСП Комунар в межах території Веселобалківської сільської ради, з послідуючим оформленням та реєстрацією прав на земельну ділянку (а.с.79).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності індексний номер 89073415 від 08.06.2017 року власником земельної ділянки площею 9,2301 га, кадастровий номер НОМЕР_3 , розташованої на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області є ОСОБА_3 . Державна реєстрація права власності проведена 01.06.2017 року (а.с.52).

12 червня 2017 року між ОСОБА_3 та ТОВ Ватутіна , який являється власником земельної ділянки, площею 9,2301 га, кадастровий номер НОМЕР_3 , розташованої на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області, була досягнута домовленість про передачу належної йому земельної ділянки в оренду строком на 10 (десять) років. Ця домовленість реалізована правочином (договором оренди землі) з додержанням визначеної законом письмової форми, державну реєстрацію якого проведено 11 серпня 2017 року, номер запису про інше речове право 22175826 (а.с.96-98).

Згідно з частиною першою статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За приписами ч.ч. 1, 6 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Частиною 2 ст.373 ЦК України передбачено, що право власності на землю гарантується Конституцією України.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ч.2 ст.328 ЦК України).

Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Згідно з ч.2 ст.78 ЗК України право власності на землю набувається і реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

За приписами п. п. а , б , в , г , ґ ч.1 ст.81 ЗК України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, зокрема на підставі придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Відповідно до зазначеної норми закону встановлення меж земельних ділянок у натурі (на місцевості) здійснюється на підставі технічної документації з землеустрою, що посвідчує розмір і розташування земельної ділянки.

Згідно з п. г ч.1 ст.91 ЗК України власники земельних ділянок зобов`язані не порушувати право власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів.

Статтею 116 ЗК України визначено, що підставою набуття громадянами права на землю є рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах установлених цим Кодексом повноважень.

Реалізація громадянами свого права на отримання земельної ділянки у власність здійснюється відповідно до ЗК України.

Відповідно до ст.125 ЗК України право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності та його державної реєстрації, а відповідно до ст.126 ЗК України таким документом був державний акт, форма якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно із ч.3 ст.152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до ст.321 ЦК України встановлено непорушність права власності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Також слід зазначити, що у п.33 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07 лютого 2014 року №5 Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав роз`яснено, що застосовуючи положення ст.391 ЦК України, відповідно до якої власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном, навіть якщо вони не пов`язані із позбавленням права володіння, суд має виходити із такого. Відповідно до положень ст.ст.391,396 ЦК України позов про усунення порушень права, не пов`язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником або особою, яка володіє майном (має речове право) з підстави, передбаченої законом або договором, і що діями відповідача, не пов`язаними з позбавленням володіння, порушується його право власності чи законного володіння.

Тобто, право власності має захищатися лише при доведеності самого факту його порушення із застосування наслідків, у тому числі знесення чи усунення інших перешкод у користуванні нерухомим майном.

Отже, власник майна має право вимагати будь-яких усунень свого порушеного права від будь-яких осіб будь-яким шляхом, який власник вважає прийнятним, але визначальним для захисту такого права є наявність у позивача права власності та встановлення судом наявності перешкод у користуванні власником своєю власністю.

Втім, матеріалами справи встановлено, що відповідач ОСОБА_3 , є власником земельної ділянки площею 9,2301 га, з кадастровим номером НОМЕР_3 , розташованої на території Веселобалківської сільської ради Казанківського району Миколаївської області, яку передав в оренду, ще в червні 2017 року. Дійсність укладеного відповідачем ОСОБА_3 із ТОВ Ватутіна договору оренди землі сторонами не спростована.

Отже, враховуючи вищевикладене, суд приходить висновку про те, що позивач не довела свого порушеного права зі сторони саме відповідача ОСОБА_3 .

За таких обставин, позовні вимоги ОСОБА_2 про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою є необґрунтованими і задоволенню не підлягають.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України судові витрати, понесені позивачем у зв`язку з розглядом справи, належить віднести на її рахунок.

Керуючись ст. ст.12, 13, 259, 264, 265, 268, 279 ЦПК України, суд

У х в а л и в:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Веселобалківська сільська рада Казанківського району Миколаївської області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, - відмовити.

Судові витрати, понесені позивачем у зв`язку з розглядом справи, віднести на її рахунок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 05.07.2019 року.

Суддя

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення02.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82830511
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/1199/18

Рішення від 02.07.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Рішення від 02.07.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 21.11.2018

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні