Ухвала
від 05.07.2019 по справі 810/3416/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

щодо розстрочення (відстрочення) виконання постанови суду

05 липня 2019 року 810/3416/18

Суддя Київського окружного адміністративного суду Лисенко В.І., розглянувши в місті Києві у порядку письмового провадження питання про розстрочення (відстрочення) виконання рішення суду в адміністративній справі за позовом Головного управління ДФС у Київській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр Бізнесу "Поділля" про стягнення податкового боргу,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось ГУ ДФС у Київській області з позовом до ТОВ "Центр Бізнесу "Поділля", у якому просило стягнути з рахунків відповідача, що обслуговують такого боржника податковий борг у сумі 263309, 54 грн.

За результатами розгляду справи Київським окружним адміністративним судом прийнято рішення від 10.09.2018, яким адміністративний позов задоволено. Стягнуто на користь Державного бюджету України з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 34628255) у банках, що обслуговують боржника 263 309 (двісті шістдесят три тисячі триста дев`ять) грн 54 коп., в рахунок погашення податкового боргу.

25 червня 2019 року на адресу суду надійшло клопотання представника відповідача про розстрочення виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 10.09.2018.

У судове засідання, призначене на 05.07.2019, сторони, належним чином повідомлені про його дату, час та місце, не з`явились. Разом з цим, матеріали справи містять клопотання представника позивача про розгляд заяви у порядку письмового провадження.

Беручи до уваги неявку уповноважених представників у судове засідання, враховуючи відсутність перешкод для розгляду заяви у судовому засіданні, суд ухвалив розглядати питання про розстрочення виконання рішення суду у порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Частина третя статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Згідно з частиною четвертою статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України, вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім`ї, її матеріальне становище; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Отже, за наявності достатніх підстав вважати, що виконання рішення може ускладнитись, наприклад, у зв`язку із матеріальним становищем відповідача у справі, суд наділений правом розстрочити виконання рішення, а саме надати можливість виконати таке рішення частинами у визначені строки.

В обґрунтування зави про розстрочення виконання рішення суду відповідач зазначає, що у зв`язку із скрутним матеріальним становищем не може у повному обсязі виконати рішення Київського окружного адміністративного суду від 10.09.2018 шляхом одночасного списання з власних рахунків повної суми податкового боргу, стягнутого судом.

Так, відповідач зазначає, що за період тривання судових процесів та накладення арештів на рахунки ТОВ "Центр Бізнесу "Поділля", у товариства виникли великі заборгованості по виплаті заробітної плати співробітникам та по розрахунках з контрагентами. Наголосив, що жодним чином не уникає відповідальності щодо сплати податкового боргу у сумі 263309,54 грн, однак пояснив, що має й інші грошові зобов`язання, а списання вказаного боргу одним платежем може призвести до зупинки господарської діяльності.

Доводячи обставину скрутного матеріального становища, відповідачем надано податкову фінансову звітність, яка підтверджує збитковість підприємства. Серед таких доказів: 1) податкові декларації з податку на прибуток за 2017 та 2018 роки, згідно яких об`єктами оподаткування були: - 98325,00 грн та 20977,00 грн відповідно; 2) фінансові звіти суб`єкта малого підприємництва за 2017 та 2018 роки, у відповідності до яких, чистий прибуток підприємства становив: -98,40 грн та 115,50 грн відповідно.

Проаналізувавши наведені аргументи у взаємозв`язку поданими відповідачем доказами, суд дійшов висновку про наявність обставин, що ускладнюють виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 10.09.2018 можуть бути підставою для розстрочення його виконання.

З урахуванням викладеного, керуючись статтями 243, 248, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр Бізнесу "Поділля" про розстрочення рішення Київського окружного адміністративного суду від 10.09.2018, - задовольнити.

Розстрочити виконання рішення Київського окружного адміністративного суду від 10.09.2018 в адміністративній справі №810/3416/18 на 12 (дванадцять) місяців шляхом сплати податкового боргу у розмірі 263309,54 грн рівними частинами по 21942,46 грн щомісяця, починаючи з 10 липня 2019 року.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Лисенко В.І.

Дата ухвалення рішення05.07.2019
Оприлюднено09.07.2019
Номер документу82854607
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —810/3416/18

Ухвала від 02.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мєзєнцев Євген Ігорович

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мєзєнцев Євген Ігорович

Ухвала від 05.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Рішення від 10.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні