Ухвала
від 08.07.2019 по справі 912/579/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

08 липня 2019 року Справа № 912/579/18

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М. розглянувши справу № 912/579/18 від 30.03.2018 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Агро" (далі - ТОВ "Креатив Агро"), код ЄДР 36023525, 25014, проспект Промисловий, 14, м. Кропивницький,

та заяву кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" (далі - ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН"), код ЄДР 34448613, 79035, м. Львів, вул. Зелена, буд. 115-Б, каб. 414

до банкрута - ТОВ "Креатив Агро", код ЄДР 36023525, 25014, проспект Промисловий, 14, м. Кропивницький,

про визнання грошових вимог в сумі 156 600,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 12.04.2017 господарський суд визнав ТОВ "Креатив Агро" банкрутом. Відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута ТОВ "Креатив Агро". Клопотання про призначення ліквідатором ТОВ "Креатив Агро" Тарасенко О.І. відхилив. Призначив ліквідатором банкрута ТОВ "Креатив Агро" арбітражного керуючого Дейнегіну К.М. Постановив оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Креатив Агро", текст якого додається.

13.04.2018 (номер публікації: 50632, дата публікації на сайті ВГСУ: 13.04.2018 17:20) на веб-сайті Вищого господарського суду України офіційно оприлюднене повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Креатив Агро". Граничним строком на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника визначено: кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

До господарського суду 02.07.2019 надійшла заява №02-01-914/2618/16-19-06-19-6 від 19.06.2019 кредитора ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" про визнання грошових вимог по справі №912/579/18, підписана ліквідатором останнього, арбітражним керуючим Струцем М.П., з вимогами:

1. Звільнити від сплати судового збору ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" (код ЄДР 34448613) за подання цієї заяви про визнання грошових вимог по справі №912/579/18.

2. Визнати грошові вимоги ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" (код за ЄДРПОУ 34448613) до ТОВ "КРЕАТИВ АГРО" (код за ЄДРПОУ 36023525) у розмірі 156 600 (сто п`ятдесят шість тисяч шістсот) грн. 00 коп.

3. Грошові вимоги ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" (код за ЄДРПОУ 34448613) у розмірі 156 600 (сто п`ятдесят шість тисяч шістсот) грн. 00 коп. включити до реєстру вимог кредиторів ТОВ "КРЕАТИВ АГРО" (код за ЄДРПОУ 36023525).

Вимога звільнити від сплати судового збору ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" обґрунтована такими обставинами.

Частиною 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Відповідно до ч. 2 цієї статті Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у ч. 1 цієї статті.

В якості доказу незадовільного майнового стану заявника, ліквідатор посилається на постанову Господарського суду Львівської області від 11.09.2018 у справі за №914/2618/16, якою визнано банкрутом ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" та відкрито ліквідаційну процедуру. При цьому, ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" не здійснює господарської діяльності, не отримує доходу та не має можливості здійснити оплату судового збору.

Розглядаючи вимогу кредитора про звільнення від сплати судового збору, господарський суд вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України, іншими законодавчими актами України.

Правові засади справляння судового збору визначаються Законом України "Про судовий збір".

За п.п. 10) п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом, становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, з 01.01.2019 за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом, сплата судового збору становить 3 842,00 грн.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд своєю ухвалою може відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у ст. 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Чинне законодавство надає право суду на звільнення від сплати судового збору лише за наявності виключних обставин.

Відтак, перебування кредитора в процедурі банкрутства на стадії ліквідаційної процедури не є підставою для звільнення від сплати судового збору.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку, що кредитором не наведено обставин, які б мали виключний характер та свідчили про наявність належних підстав для звільнення від сплати судового збору.

Статтею 129 Конституції України передбачено, що здійснюючи свої конституційні обов`язки, господарські суди повинні дотримуватися принципів здійснення правосуддя, зокрема, принципу рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Таким чином, господарський суд позбавлений права надавати перевагу будь-якому учаснику провадження, в тому числі, при вирішенні питання звільнення від сплати судового збору.

Отже, обґрунтування причин звільнення від сплати судового збору за подання заяви з грошовими вимогами до банкрута є недостатніми та непереконливими, у зв`язку з чим у задоволенні вимоги ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" про звільнення від сплати судового збору за подання заяви про визнання грошових вимог у справі №912/579/18 необхідно відмовити.

За ч. 3 ст. 95 Закону кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Заяви кредиторів про грошові вимоги до боржника, що ліквідується власником, подаються безпосередньо до господарського суду та оплачуються судовим збором. Розгляд грошових вимог кредиторів в ліквідаційній процедурі здійснюється господарським судом в тому ж порядку, що і грошових вимог, заявлених на підставі статті 23 Закону. За результатами розгляду грошових вимог кредиторів господарським судом затверджується реєстр вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону до заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.

Господарський суд зобов`язаний прийняти заяву кредитора, подану з дотриманням вимог цього Закону та Господарського процесуального кодексу України, про що виноситься ухвала, в якій зазначається дата розгляду заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Закону.

При цьому, до заяви №02-01-914/2618/16-19-06-19-6 від 19.06.2019 кредитора доказів сплати судового збору не додано, а також не додано доказів надсилання копії заяви з грошовими вимогами на адресу банкрута.

Крім цього, за ч. 5 ст. 91 ГПК України - учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

З огляду на вказану норму процесуального права, заява кредитора не містить відомостей про наявність у кредитора або іншої особи оригіналів письмових доказів, доданих до заяви з грошовими вимогами в копіях, серед яких, поміж іншим, копія постанови у справі №914/2618/16 від 11.09.2018 не містить належного засвідчення.

У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог частини третьої статті 23 цього Закону, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути.

Відповідно, господарський суд дійшов висновку, що заява кредитора - ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" подана без дотримання вимог ч. 3 ст. 23 Закону.

Якщо конкурсний кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду. В іншому випадку суд виносить ухвалу про повернення заяви. (ч. 2 ст. 24 Закону)

Повернення заяви з підстав, передбачених цією статтею, не перешкоджає повторному зверненню до суду у цій же справі, якщо порушення усунуто в межах строку, встановленого частиною першою статті 23 цього Закону. (ч. 3 ст. 24 Закону)

Керуючись ст. 2, 23, 24, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 3, 12, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні вимоги кредитора - ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" про звільнення від сплати судового збору за подання заяви про визнання грошових вимог у справі №912/579/18 відмовити.

Повідомити заявника - ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" про недоліки заяви №02-01-914/2618/16-19-06-19-6 від 19.06.2019 про визнання грошових вимог до банкрута на суму 156 600,00 грн та зобов`язати кредитора в строк до 29.07.2019 усунути недоліки такої заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.

Примірники ухвали направити банкруту, ліквідатору - арбітражному керуючому Дейнегіній К.М. (адреса: а/с 53, м. Київ, 03049), кредиторам, включеним до реєстру вимог кредиторів (п. 1 ухвали від 07.08.2018), ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" (79035, м. Львів, вул. Зелена, буд. 115-Б, каб. 414), ліквідатору ТОВ "ПРОТЕЇН-ПРОДАКШН" - арбітражному керуючому Струцю М.П. (04116, м. Київ, вул. Старокиївська, 10 И, корп. 7, оф. 104).

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення08.07.2019
Оприлюднено09.07.2019
Номер документу82860098
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання грошових вимог в сумі 156 600,00 грн

Судовий реєстр по справі —912/579/18

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 20.09.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні