Ухвала
від 04.07.2019 по справі 522/10947/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/10947/18

Провадження №1-кс/522/13012/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали клопотання адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_3 , про призначення земельно-технічної експертизи, -

В С Т А Н О В И В:

27 червня 2019 року до Приморського районного суду надійшло клопотання адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_3 , про призначення земельно-технічної експертизи у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018162500001553 від 19.06.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Досудове розслідування проводиться слідчим відділом Портофранківського ВП Приморського ВП в м. Одеса ГУ НП в Одеській області.

Адвокат ОСОБА_2 звернувся до суду з вказаним клопотанням на підставі ст. ст.242, 243, 244 КПК України.

Слідчим СВ Портофранківсьокго ВП Приморського ВП в м. Одеса ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 проводиться досудове розслідування, внесеного до Єдиного реєстру судових розслідувань за №12018162500001553 від 19.06.2018 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю Одеської області, село Григорівка, українцю, громадянину України, працюючому на посаді директора Приватного сільськогосподарського підприємства «Альбіна», який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимому про те, що він підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, а саме самовільному зайнятті земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному власнику.

Відповідно до ч.1 ст. 244 Кримінального процесуального кодексу України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до частини 2 вказаної статті у клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання;

4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

ОСОБА_3 було вручено повідомлення про підозру від 13.04.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України раніше не судимому про те, що він підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, а саме самовільному зайнятті земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному власнику.

Приватне сільськогосподарське підприємство «АЛЬБІНА» користувалась земельними ділянками Чогодарівської та Олександрівської сільської ради Ширяївського району Одеської області на підставі Договорів оренди землі, рішень Олександрівської, Чогодарівської сільської рад Ширяївського району Одеської області, а також на підставі Витягів з протоколу засідання комісії з питань виявлення додаткових джерел наповнення бюджетів №5 від 27 липня 2016 р. щодо надання ПСП «Альбіна» дозволу на використання земель Олександрівської сільської ради Ширяївського району Одеської області, на підставі Витяг з протоколу засідання комісії з питань виявлення додаткових джерел наповнення бюджетів №5 від 27 липня 2016 р. щодо надання ПСП «Альбіна» дозволу на використання земель Чогодарівської сільської ради Ширяївського району Одеської області.

Не дивлячись на велику кількість дозвільних документів від органу місцевого самоврядування жодного разу не здійснювалось робіт по встановленню меж земельних ділянок, які були надані Підприємству в користування.

На теперішній час взагалі не відомо, яка саме площа земельних ділянок була надана в користування Підприємству.

Слідством зазначається у врученій підозрі, що ОСОБА_3 підозрюється у самовільному захопленні земель Олександрівської сільської ради у розмірі 284, 68 га та 126,8795 га у Чогодарівській сільській раді Ширяївського району Одеської області.

Слідство вважає, що ОСОБА_3 причинив державі в особі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області значної шкоди у розмірі 563276 (п`ятсот шістдесят три тисячі двісті сімдесят шість), 80 копійок. З яких за користування землями в Олександріській раді Ширяївського району Одеської області 389624, 44, а за землі Чогодарівської сільської ради 173652,36.

Відповідно до ч.1 ст.79 Земельного кодексу України Формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

2. Формування земельних ділянок здійснюється:

у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності;

шляхом поділу чи об`єднання раніше сформованих земельних ділянок;

шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи комунальної власності за проектами землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, проектами землеустрою щодо впорядкування території для містобудівних потреб, проектами землеустрою щодо приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

шляхом інвентаризації земель у випадках, передбачених законом;

за проектами землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

3. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі.

4. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

5. Формування земельних ділянок (крім випадків, визначених у частинах шостій - сьомій цієї статті) здійснюється за проектами землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

6. Формування земельних ділянок шляхом поділу та об`єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу та об`єднання земельних ділянок.

7. Винесення в натуру (на місцевість) меж сформованої земельної ділянки до її державної реєстрації здійснюється за документацією із землеустрою, яка стала підставою для її формування.

8. У разі встановлення (відновлення) меж земельних ділянок за їх фактичним використанням у зв`язку з неможливістю виявлення дійсних меж, формування нових земельних ділянок не здійснюється, а зміни до відомостей про межі земельних ділянок вносяться до Державного земельного кадастру.

9. Земельна ділянка може бути об`єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

10. Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

11. Державна реєстрація прав суборенди, сервітуту, які поширюються на частину земельної ділянки, здійснюється після внесення відомостей про таку частину до Державного земельного кадастру.

12. Межі суміжних земельних ділянок приватної власності можуть бути змінені їх власниками без формування нових земельних ділянок за технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Варто зазначити, що ОСОБА_3 підозрюється у самовільному захоплені земельних ділянок які фактично такими не є, які не були сформовані, та відповідно які не мають кадастрового номеру.

Крім того, для встановлення начебто шкоди за самовільне захоплення земельних ділянок потрібно мати інформацію про кількість гектарів, проте наразі не відомо скільки напевно гектарів земельних ділянок було в користуванні ПСП «Альбіна», а відтак і не можливо встановити шкоду.

Важливою обставиною є неточна інформація про кількість наданих гектарів в користування й у самих витягах Витягах з протоколу засідання комісії з питань виявлення додаткових джерел наповнення бюджетів №5 від 27 липня 2016 р. щодо надання ПСП «Альбіна» дозволу на використання земель, оскільки ні самою комісією, ні Держгеокадастром не були проведені відповідні роботи по встановленню меж земельних ділянок.

Вважаємо, що без встановлення меж земельних ділянок, кількості наданих гектарів земельних ділянок не можливо встановити а ні шкоду, а ні правову кваліфікацію вказаного начебто правопорушення, оскільки й крім іншого саме від кількості гектарів залежить чи то адміністративне правопорушення чи то кримінальне правопорушення.

Разом з тим, відповідно до відповідні ГУ ДФС Одеської області від 06.02.2019 р. ПСП «АЛЬБІНА» за вказані земельні ділянки Чогодарівської та Олександрівської сільських рад Ширяївського району Одеської області сплатили приблизно 4500000 (чотири мільйони п`ятсот тисяч) гривень, що значно більше, ніж шкода зазначена в підозрі, яка була вручена ОСОБА_3 , як директору ПСП «АЛЬБІНА».

На підставі вищевикладеного, адвокат ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи.

В судове засідання слідчий не з`явився, хоча був повідомлений належним чином, в установленому законом порядку.

Адвокат ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. Надав до суду заяву, згідно якої клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити та розглядати у його відсутність.

Розглянувши клопотання та матеріали кримінального провадження слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ст.243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Стаття 244 КПК України передбачає, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Приймаючи до уваги те, що для повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування даного кримінального провадження має безпосереднє значення з`ясування обставин у кримінальному провадженні, для чого необхідні спеціальні знання.

Вказані питання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому слідчий суддя вважає,що є необхідність в залученні експерта для їх вирішення.

Слідчий суддя вважає, що призначення експертизи слід доручити експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21.

Керуючись ст. ст.242, 243, 244КПК України,слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_3 , про призначення земельно-технічної експертизи, задовольнити.

Надати дозвіл про залучення експерта для проведення земельно-технічної експертизи, проведення якої доручити експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 21.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

1) Яка саме площа земельних ділянок була надана в користування Приватному сільськогосподарському підприємству «АЛЬБІНА» у Чогодарівській та Олександрівській сільських радах Ширяївського району Одеської області у 2015 році відповідно до наявних у справі документів (рішень Олександрівської та Чогодарівської сільських рад Ширяївського району Одеської області)?

2) Яка саме площа земельних ділянок була надана в користування Приватному сільськогосподарському підприємству «АЛЬБІНА» (терміном на п`ять років до 01.08.2022 р.) у Чогодарівській та Олександрівській сільських радах Ширяївського району Одеської області у 2016 році у відповідності до Витягів з протоколу комісії з питань виявлення додаткових джерел наповнення бюджетів №5 від 27.07.2016 р.?

3) Яка площа земельних ділянок була фактично в користуванні Приватного сільськогосподарського підприємства «АЛЬБІНА» у Чогодарівській та Олександрівській сільських радах Ширяївського району Одеської області у 2017 році?

4) Чи спричинена шкода Приватним сільськогосподарський підприємством «АЛЬБІНА» з урахуванням дозвільних документів органу місцевого самоврядування, в яких встановлена плата за користування земельними ділянками та з урахуванням сплати підприємством за користування земельними ділянками Чогодарівської та Олександрівської сільських рад Ширяївського району Одеської області (відповідь ГУ ДФС в Одеській області від 06.02.2019 р.)?

Роз`яснити експертам їх права та обов`язки, передбачені ст.69 КПК України, попередити про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст.385 КК України.

Зобов`язати слідчого в кримінальному провадженні направити в розпорядження експертів необхідні для проведення експертизи об`єкти дослідження, надати дозвіл на експертизу об`єктів.

В разі необхідності зобов`язати слідчого, у якого перебувають матеріали кримінального провадження, надати експертам матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Зобов`язати експерта направити висновок, повернути надані об`єкти дослідження (в разі їх наявності), інші матеріали (в разі їх наявності) слідчому в кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

04.07.2019

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82861552
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —522/10947/18

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 03.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні