Ухвала
від 08.07.2019 по справі 281/495/19
ЛУГИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Лугинський районний суд Житомирської області

11301, вул. М. Грушевського, 2 а, смт Лугини, Лугинський район Житомирської області

тел. (04161) 9-14-72, факс (04161) 9-15-47, inbox@lg.zt.court.gov.ua

Справа № 281/495/19

Провадження по справі № 1-кп/281/56/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2019 року смт Лугини

Лугинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючогосудді - ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судових засідань - ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,

неповнолітнього обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

законного представника

неповнолітнього обвинуваченого - ОСОБА_6 ,

захисника неповнолітнього

обвинуваченого адвоката - ОСОБА_7 ,

обвинуваченого - ОСОБА_8 ,

представника служби у справах

дітей Лугинської РДА - ОСОБА_9 ,

представника ювенальної превенції

Лугинського ВП Коростенського ВПГУНП

в Житомирській області - ОСОБА_10

провівши судове засідання за обвинувальним актом у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019060200000037 відносно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч.2 ст. 185, ч. 1 ст. 304 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

28.03.2019 року, близько 17 год 00 хв до неповнолітнього ОСОБА_5 за його місцем проживання прийшов його товариш ОСОБА_8 , який маючи умисел на заволодіння чужим майном запропонував йому спільно викрасти металобрухт у вигляді старих металевих складових частин від сільськогосподарської техніки, які знаходиться на території ПСПзОВ «Україна», по вул. Церковній, в смт. Лугини, Житомирської області, на що він погодився.

Цього ж дня, близько 19 год 00хв неповнолітній ОСОБА_5 , спільно з ОСОБА_8 , взявши із собою металевий візок на колесах, прийшли до території ПСПзОВ «Україна», та реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на таємне заволодіння чужим майном, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, скориставшись відсутністю сторонніх осіб, шляхом вільного доступу, завантажили на візок металобрухт загальною вагою 140 кг, вартістю 5 грн. 50 коп., за один кілограм, загальною вартістю 770 грн., який на праві власності належить ПСПзОВ «Україна», та вдвох разом з викраденим майном вирушили в напрямку пункту прийому металобрухту. Рухаючись по вул. Жовтневій в смт. Лугини, Житомирської області, їхні незаконні дії були помічені та припинені працівником ПСПзОВ «Україна» ОСОБА_11 , який зупинив їх та повернув викрадене на теритрію ПСПзОВ «Україна».

Таким чином неповнолітній ОСОБА_5 , спільно з ОСОБА_8 , виконали всі дії, які вважали б необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від їх волі, оскільки їхні протиправні дії були виявлені та припиненні сторонніми особами, а саме, працівником ПСПзОВ «Україна» ОСОБА_11 .

Дії ОСОБА_5 під час досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК УКраїни.

04.07.2019 через канцелярію суду надійшло клопотання Лугинської ЗОШ I-III ступенів № 2 Лугинської селищної ради Житомирської області про передачу неповнолітнього обвинуваченого на поруки, яке підтримано захисником обвинуваченого та законним представником неповнолітнього обвинуваченого.

ОСОБА_5 щиро розкаявся у скоєному, не заперечує проти звільнення його від кримінальної відповідальності та просить суд задовольнити клопотання про передачу на поруки.

Прокурор просить клопотання задовольнити та звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку з передачею його на поруки.

Вислухавши учасників судового засідання суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1ст.47 КК України, особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 5Постанови Пленуму Верховного суду України від 23 грудня 2005 року № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки є щире розкаяння особи, яке свідчить про її бажання спокутувати провину перед колективом підприємства, установи чи організації та виправити свою поведінку. Особу, яка не визнала себе винною у вчиненні злочину, передавати на поруки не можна. Звільнення від кримінальної відповідальності заст.47 КК України, можливе лише за клопотанням колективу підприємства, установи чи організації, членом якого є особа, про передачу її на поруки.

Звернення з клопотанням крім колективу можуть ініціювати прокурор. За наявності зазначених вище обставин, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Згідно п. 6 даної Постанови звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставіст.47 КК України, має умовний характер, а саме: ця особа протягом року з дня передачі на поруки повинна виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного характеру та не порушувати громадський порядок.

Обвинувачений навчається в Лугинській ЗОШ I-III ступенів № 2 Лугинської селищної ради Житомирської області, закінчив 10 й клас та переведений до 11 -го класу.

Враховуючи викладене, а також те, що ОСОБА_5 вперше притягується до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченогоч. 2 ст. 15, ч.2 ст. 185 КК України, який згідност.12 КК України, відноситься до злочину середньої тяжкості, щиро розкаявся, суд приходить до висновку, що обвинувачений може бути звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу Лугинської ЗОШ I-III ступенів № 2 Лугинської селищної ради Житомирської області за умови, що він протягом року з дня передачі на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Керуючись статтями284, 286, 288, 318, 350, 369-372, 395 КПК України, на підставіст.47 КК Українисуд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 15, ч.2 ст. 185 КК Україниу зв`язку з передачею його на поруки колективу Лугинської ЗОШ I-III ступенів № 2 Лугинської селищної ради Житомирської області, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч.2 ст. 185 КК України-закрити.

Повідомити колектив Лугинської ЗОШ I-III ступенів № 2 Лугинської селищної ради Житомирської області про передачу їм ОСОБА_5 на поруки та направити копію ухвали.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч. 2ст.47 КК України, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч.2 ст. 185 КК України.

Роз`яснити колективу Лугинської ЗОШ I-III ступенів № 2 Лугинської селищної ради Житомирської області, що відповідно до ч.1ст.289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_5 на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ними на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Лугинський районний суд Житомирської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу82865793
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —281/495/19

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Лугинський районний суд Житомирської області

Свинченко Г. Д.

Вирок від 08.07.2019

Кримінальне

Лугинський районний суд Житомирської області

Свинченко Г. Д.

Ухвала від 08.07.2019

Кримінальне

Лугинський районний суд Житомирської області

Свинченко Г. Д.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Лугинський районний суд Житомирської області

Свинченко Г. Д.

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Лугинський районний суд Житомирської області

Свинченко Г. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні