Ухвала
від 09.07.2019 по справі 910/8357/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

09.07.2019Справа № 910/8357/19

Суддя Господарського суду міста Києва Демидов В.О. розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Поділля-залізобетон про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ПОДІЛЛЯ-ЗАЛІЗОБЕТОН (вул. Сергія Зулінського, буд. 14-А, м. Вінниця, 21022) до Товариства з обмеженою відповідальністю МСУ-2 (вул. Жмеринська, буд. 22, м. Київ, 03148) про стягнення заборгованості за договором поставки у розмірі 844130,12 грн.,

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю ПОДІЛЛЯ-ЗАЛІЗОБЕТОН , звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю МСУ-2 , в якому просить суд стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю МСУ-2 на користь позивача Товариства з обмеженою відповідальністю ПОДІЛЛЯ-ЗАЛІЗОБЕТОН заборгованісь за договором поставки в розмірі 438199,92 грн., пеню в розмірі 405930,20 грн., витрати по оплаті судового збору 13111,96 грн. та витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 30000,00 грн., всього в сумі 887242,08 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.07.2019 у вказаній справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, судове засідання призначено на 11.07.2019 о 11:50 год.

08.07.2019 до Господарського суду міста Києва надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Поділля-залізобетон про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

В обгрунтування підстав проведення судового засідання в режимі відеоконференції позивач зазначає як підставу територіальну віддаленість представника позивача від місця знаходження суду.

Суд, вивчивши доводи поданого клопотання, доходить такого висновку.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 7 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

За змістом ч. ч. 7, 8 ст. 11 Закону України Про судоустрій і статус суддів учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення. Судові засідання проводяться виключно в спеціально обладнаному для цього приміщенні суду - залі засідань, яке придатне для розміщення сторін та інших учасників судового процесу і дає змогу реалізовувати надані їм процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки.

Таким чином, необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається судом, що розглядає господарську справу, а судове засідання проводиться виключно в спеціально обладнаному для цього приміщенні суду - залі засідань, яке придатне для розміщення сторін та інших учасників судового процесу.

При цьому виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений у зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників процесу, а їх участь є обов`язковою. Призначення судового засідання в режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Відповідно до п.п. 17.6. п. 17 розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в межах приміщення суду здійснюється за допомогою технічних засобів, що функціонують у судах на день набрання чинності цією редакцією Кодексу, за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Судом враховано обмежені технічні можливості Господарського суду міста Києва щодо забезпечення проведення судових засідань в режимі відеоконференції, оскільки на даний час у суді наявно лише два зали судового засідання, які обладнані технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції з щільним графіком проведення судових засідань у цих залах та значною завантаженістю, оскільки ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції надходять з усіх регіонів України. Станом на 11:50 год. 11.07.2019 у залах судового засідання, які обладнані засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, забезпечено проведення судових засідань в інших справах. При цьому, вимогами чинного законодавства не передбачено можливості зміни дати та часу призначеного судового засідання у зв`язку поданням стороною клопотання про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що вказані обставини не позбавляють права позивача подати відповідні пояснення щодо суті спору, в яких викласти свою правову позицію, надати відповідну заяву про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Поділля-залізобетон про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ПОДІЛЛЯ-ЗАЛІЗОБЕТОН (вул. Сергія Зулінського, буд. 14-А, м. Вінниця, 21022) до Товариства з обмеженою відповідальністю МСУ-2 (вул. Жмеринська, буд. 22, м. Київ, 03148) про стягнення заборгованості за договором поставки у розмірі 844130,12 грн.

Керуючись ст. ст. 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

1. Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Поділля-залізобетон про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ПОДІЛЛЯ-ЗАЛІЗОБЕТОН (вул. Сергія Зулінського, буд. 14-А, м. Вінниця, 21022) до Товариства з обмеженою відповідальністю МСУ-2 (вул. Жмеринська, буд. 22, м. Київ, 03148) про стягнення заборгованості за договором поставки у розмірі 844130,12 грн.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Повідомити учасників справи, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ .

Дата підписання ухвали 09.07.2019.

Суддя В.О.Демидов

Дата ухвалення рішення09.07.2019
Оприлюднено10.07.2019
Номер документу82887008
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором поставки у розмірі 844130,12 грн

Судовий реєстр по справі —910/8357/19

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 11.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні