Рішення
від 24.06.2019 по справі 317/1802/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 317/1802/18

№/п 2/317/78/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2019 року

Запорізький районний суд Запорізької області у складі :

головуючого судді - Ачкасова О.М.

при секретарі - Купрієнко А.І.,

за участю позивачів - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника позивача - ОСОБА_3 ,

представника позивачів - ОСОБА_4 ,

відповідача - ОСОБА_5 ,

представників відповідача - Мажари О.О., Радутної О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя у загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , яка діє від свого імені, а також від імені та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до Державного реєстратора виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіна Романа Васильовича, Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області, про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, скасування запису про право власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до суду з позовом, який було уточнено, до Державного реєстратора виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіна Романа Васильовича, Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області, про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, скасування запису про право власності, посилаючись на те, що з 2000 року вони постійно проживають в АДРЕСА_1 . АДРЕСА_2 2а. Вказаний будинок, був побудований в 1968 р. У 1972 р. було вирішено будинок в с. Розумівка (колишні дитячі ясла) обладнати під гуртожиток. В 1998 р. було затверджено акт огляду ясельної групи та переведено будівлю ясельної групи в житловий фонд. В березні 2016 р. ОСОБА_2 звертався до Запорізького районного суду Запорізької області із позовом до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, про визнання права власності на вказаний будинок за набувальною давністю. Рішенням суду від 06.07.2016 р., в позові було відмовлено через відсутність правовстановлюючих документів на вказаний будинок та реєстрації права власності на нього як об`єкту нерухомості.

В червні 2017 р. Долинська сільська рада Запорізького району Запорізької області звернулася до Запорізького районного суду Запорізької області із позовом до позивачів про виселення із будинку, в якому вони проживають. Рішенням суду від 19.04.2018 р. позов було задоволено.

Під час розгляду вказаної цивільної справи позивачам стало відомо, що 13.06.2017 р. державним реєстратором виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіним ОСОБА_8 було здійснено державну реєстрацію за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка А, будівлю дитячого садка Д, будівлю котельні Ж, споруди - навіси Б,В,Г,Е, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Підстава - рішення державного реєстратора виконкому Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіна Р.В., про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу). Серед іншого за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області було зареєстроване право власності на будівлю дитячого садка Д, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 . Ця будівля є будинком по АДРЕСА_2 , в якому проживають позивачі. У зв`язку з цим в теперішній час Долинська сільська рада Запорізького району Запорізької області, керуючись наявністю вказаного запису про реєстрацію права власності на будівлю дитячого садка літ. Д, намагається виселити позивачів із будинку.

Вважаючи, що рішення державного реєстратора Дьомушкіна Р.В. про реєстрацію за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлі дитячого садка, зокрема будівлю Д, є таким, що порушує право позивачів на володіння та користування будинком, безпідставним та незаконним, позивачі були змушені звернутись до суду з позовом.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та представник позивача Солопенко ОСОБА_9 .О. в судовому засіданні позов підтримали, просили суд його задовольнити, пояснили, що вони постійно проживають у будинку за адресою: АДРЕСА_1 .Ф., 2а, а рішення державного реєстратора безпідставне та таке, що порушує їх право на володіння та користування будинком.

Представник позивачів - адвокат Аворник Л.В. в судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити, пояснила суду, що рішення державного реєстратора незаконне, та таке, що не відповідає нормам закону.

Відповідач ОСОБА_5 в судовому засіданні заперечував проти задоволення позову, зазначив, що позовні вимоги необґрунтовані, а рішення про державну реєстрацію є законним.

Представник відповідача - адвокат Мажара О.О. в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову, вважала позов таким, що не підлягає розгляду в порядку цивільного провадження, оскільки у позовній заяві немає оспорюваних чи порушених прав позивачів, які суд має захистити, просила суд відмовити у задоволені позову, оскільки позов безпідставний.

Представник відповідача - Радутна О.В. в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову, просила суд відмовити у його задоволенні.

Заслухавши думку сторін та їх представників, розглянувши матеріали справи, дослідивши усі докази у сукупності, суд вважає, що позов є обґрунтованим, але таким, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановленні рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлені ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

З ухвали Апеляційного суду Запорізької області від 20 жовтня 2016 року, якою було залишено без змін рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 06 липня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: Запорізька районна державна адміністрація Запорізької області, про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю, вбачається, що ОСОБА_2 зі своєю сім`єю проживає у будинку 1-А по АДРЕСА_1 з 2000 року по теперішній час. Рішення Розумівської сільської ради №38 від 09.10.2003 року АДРЕСА_3 Кооперативний в АДРЕСА_1 в АДРЕСА_4 . Коноплі В.Ф. Спірний будинок було побудовано у 1969 року одночасно з дитячим садком, окремо від нього на балансі у КСП не був встановлений. Будівля разом з дитячим садком була передана у комунальну власність Розумівської сільської ради 05.03.2002 року. Відповідно до рішення Розумівської сільської ради № 2 від 28.09.2001 року та акту приймання-передачі було прийнято на баланс сільської ради з балансу ТОВ Розумівське в комунальну власність ради як об`єкт соціальної інфраструктури дитячий садок 1968 р. побудови на 50 місць.

Спірний будинок було побудовано в 1968 році, колгоспом ім. Орджонікідзе та реконструйовано за рахунок ОСОБА_2 , як користувачем з 2000 року, що знаходиться в АДРЕСА_1 , що вбачається з рішення виконавчого комітету Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області №25 від 04.08.2016 року.

Рішенням виконавчого комітету Розумівської сільської ради № 93 від 09.06.2005 р. було оформлено право власності на будівлю дитячого садка, що знаходиться по АДРЕСА_5 ( АДРЕСА_6 подальшому - вул АДРЕСА_7 Миру) №31: А - будинок дитячого садку площею 414,0 кв.м, Б - навіс 133,6 кв.м, В - навіс 33,4 кв.м, Г - навіс 25,4 кв.м, №1 пожежне водоймище, №2 ворота, на ім`я Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області.

16.08.2005 р. виконавчим комітетом Розумівської сільської ради було видане Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, яким підтверджувалося право комунальної власності територіальної громади в особі Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області на будівлю дитячого садку А, навіси Б,В,Г, пожежне водоймище 1, ворота 2. 18.10.2005 р. право власності Розумівської сільської ради на вказаний об`єкт нерухомості було зареєстроване Запорізьким ЗМБТІ в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Тобто, право власності на будівлю дитячого садка літ. Д, не було оформлено за Розумівською сільською радою Запорізького району Запорізької області.

У березні 2016 р. ОСОБА_2 звернувся до Запорізького районного суду Запорізької області з позовом до Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, про визнання права власності на вказаний будинок за набувальною давністю. Рішенням суду від 06.07.2016 р. в задоволенні позову було відмовлено через відсутність правовстановлюючих документів на вказаний будинок та реєстрації права власності на нього як об`єкту нерухомості.

Правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності Розумівської сільської ради на будівлю дитячого садка Д по АДРЕСА_4 . АДРЕСА_8 в с АДРЕСА_1 , відсутні. Отже, Долинська сільська рада не набула права власності на об`єкт нерухомості, зареєстрований державним реєстратором як будівля дитячого садка Д за адресою: АДРЕСА_9 , 31

08.08.2016 р. на замовлення Розумівської сільської ради Запорізького району ТОВ Запорізьке МБТІ виготовило технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок, розташований по АДРЕСА_2 , в якому проживають позивачі, саме як на окремий об`єкт нерухомості.

Рішенням Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області першої сесії сьомого скликання від 01.09.2016 р. за № 10 було припинено діяльність юридичної особи Розумівської сільської ради (код ЄДРПОУ 24912160) у зв`язку із реорганізацією шляхом приєднання до Долинської сільської ради об`єднаної територіальної громади.

В червні 2017 р. Долинська сільська рада Запорізького району Запорізької області звернулася до Запорізького районного суду Запорізької області із позовом до позивачів про виселення із будинку, в якому вони проживають. Рішенням суду від 19.04.2018 р. позов було задоволено.

Постановою Запорізького апеляційного суду від 23.04.2019 року рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 19.04.2018 року у справі за позовом Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області, Запорізької місцевої прокуратури №2 на стороні позивача до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , третя особа: Служба у справах дітей Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області, про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом виселення -скасоване. Вищезазначений позов залишено без задоволення.

13.06.2017 р. державним реєстратором виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіним Р.В. було здійснено державну реєстрацію за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка А, будівлю дитячого садка Д, будівлю котельні Ж, споруди - навіси Б,В,Г,Е, розташовані за адресою: АДРЕСА_9 . Підставою внесення запису про реєстрацію права власності до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стало рішення державного реєстратора виконкому Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіна Р.В. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 35679616 від 15.06.2017 р., що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №105123427 від 26.11.2017 року.

На підставі рішення державного реєстратора Дьомушкіна Р ОСОБА_10 В. серед іншого за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області було зареєстроване право власності на будівлю дитячого садка Д, розташовану за адресою: АДРЕСА_9 . В дійсності ця будівля є будинком по АДРЕСА_2 , в якому вони проживають.

Відповідно до ст. 8 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Відповідно до ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Правовий статус і компетенція державного реєстратора прав та їх обтяжень визначені, в тому числі, статтею 10 Закону Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень № 1952-IV (далі - Закон № 1952-IV). За приписами цієї статті державний реєстратор, зокрема:

- встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема: відповідність обов`язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у випадках, встановлених законом); відповідність повноважень особи, яка подає документи на державну реєстрацію прав та їх обтяжень; відповідність відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяжень, що містяться Державному реєстрі прав, відомостям, що містяться у поданих/отриманих документах; наявність обтяжень прав на нерухоме майно; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або відповідний правочин пов`язує можливість виникнення, переходу, припинення речового права, що підлягає державній реєстрації;

- перевіряє документи на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення;

- під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, обов`язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником.

Відповідно до ст. ст. 18, 23, 24 Закону №1952-IV державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про відмову в державній реєстрації, про її зупинення.

Згідно з частиною першою статті 18 Закону № 1952-IV державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку:

1) прийняття/отримання документів для державної реєстрації прав, формування та реєстрація заяви в базі даних заяв; 2) виготовлення електронних копій документів, поданих для державної реєстрації прав, шляхом сканування (у разі подання документів у паперовій формі) та їх розміщення у Державному реєстрі прав; 3) встановлення черговості розгляду заяв, зареєстрованих у базі даних заяв; 4) перевірка документів на наявність підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав та прийняття відповідних рішень; 5) прийняття рішення про державну реєстрацію прав (у разі відсутності підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав); 6) відкриття розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідних відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів цих прав; 7) формування витягу з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав для подальшого використання заявником;8) видача/отримання документів за результатом розгляду заяви.

Державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим/отриманим документам (частина четверта статті 18 Закону № 1952-IV).

Відповідно до п. 49 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджених постановою КМУ від 25.12.2015р. №1127, в редакції постанови КМУ від 23.08.2016р. №553, для державної реєстрації права власності у зв`язку з передачею у власність фізичним та юридичним особам майна у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи подаються:

1) документ, що посвідчує право власності юридичної особи на майно, що передається у власність фізичним та юридичним особам (крім випадку, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі прав);

2) ліквідаційний баланс, затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи, та письмова заява таких осіб, яким передано нерухоме майно юридичної особи, що припиняється, про розподіл між ними такого майна або рішення відповідного органу про подальше використання зазначеного майна (у разі ліквідації юридичної особи);

3) передавальний акт, затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв рішення про злиття, приєднання або перетворення юридичної особи (у разі злиття, приєднання або перетворення юридичної особи);

4) розподільний баланс, затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв рішення про поділ юридичної особи або виділ з неї нової юридичної особи (у разі поділу юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи).

Відповідно до ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Згідно зі ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На підставі вищевикладеного, суд вважає вимоги позивачів у частині визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора в частині державної реєстрації за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка Д, за адресою: АДРЕСА_9 , а також стосовно скасування запису про право власності в частині державної реєстрації за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка Д, за адресою: АДРЕСА_9 , обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки право власності на вказане нерухоме майно не перейшло від Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області до Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області.

В іншій частині позовних вимог суд вважає за необхідне - відмовити, оскільки, як вбачається з матеріалів справи, досліджених доказів та пояснень сторін, в цій частині позов необґрунтований, а законність рішення державного реєстратора Дьомушкіна Р.В. в частині державної реєстрації за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка, розташованого за адресою: АДРЕСА_9 , що було доведено під час судового розгляду, крім того, не порушує права та законні інтереси позивачів.

Показання свідка - ОСОБА_11 , яка була допитана в судовому засіданні та пояснила суду, що працює директором КЗДО Казка , будинок, в якому проживають позивачі, належить дитячому садку і вони використовують підвал будинку для зберігання речей, те, що по документам станом на 2009 рік, коли вона заступила на посаду директора, була лише одна будівля дитячого садку (літ. А), додатково підтверджують незаконність рішення державного реєстратора про реєстрацію будівлі дитячого садка літ. Д за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області.

Крім того, доводи, викладені у відзивах на позов відповідачами спростовуються матеріалами справи, дослідженими в судовому засіданні доказами, поясненнями позивачів та їх представників.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 80, 81, 89, 200, 259, 263-265, 273 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 91, 104, 329 ЦК України, Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , п. 49 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіна Романа Васильовича, індексний номер 35679616 від 15.06.2017 р. в частині державної реєстрації за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка Д, за адресою: АДРЕСА_9 .

Скасувати запис про право власності №20914867 від 13.06.2017, внесений до Державного реєстру речових прав про нерухоме майно державним реєстратором виконавчого комітету Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області Дьомушкіним Романом Васильовичем на підставі рішення від 15.06.2017 р. в частині державної реєстрації за Долинською сільською радою Запорізького району Запорізької області права власності на будівлю дитячого садка Д, за адресою: АДРЕСА_9 .

У решті позову - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного тексту рішення суду - 04.07.2019 року.

Суддя: О.М. Ачкасов

СудЗапорізький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено10.07.2019
Номер документу82899717
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —317/1802/18

Постанова від 01.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 10.12.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 25.10.2019

Запорізький апеляційний суд

Гончар М. С.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 24.06.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні