Ухвала
від 04.07.2019 по справі 752/2598/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/2598/19

провадження №: 1-кс/752/6548/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.07.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві клопотання слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_6 , погоджене з заступником прокурора м. Києва ОСОБА_7 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018100010008855, відомості щодо якого внесені 19.09.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, в якому просив продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018100010008855, відомості щодо якого внесені 19.09.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України, до п`яти місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що Слідчим відділом Голосіївського управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018100010008855, внесеному 19.09.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України.

05.04.2019 ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України.

Згідно повідомленої підозри встановлено, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного бухгалтера ТОВ «Медек Медікал Корпорейшн», код ЄДРПОУ 3877454, юридична адреса: м. Київ, вул. Щекавицька, 30/39, офіс № 128, у невстановлений в ході досудового слідства час та місці, маючи прямий умисел спрямований на порушення законодавства в сфері виробництва та реалізації лікарських засобів на території України, вступила в злочинну змову з громадянкою ОСОБА_8 , яка перебуває на посаді фахівця з методів розширення ринку збуту відділу збуту вказаного товариства в особі громадянки та іншими невстановленими особами щодо збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано» за наступних обставин.

Так, фахівець з методів розширення ринку збуту відділу збуту ТОВ «Медек Медікал Корпорейшн» ОСОБА_8 , за попередньою змовою з головним бухгалтером вказаного товариства ОСОБА_5 , та іншими невстановленими в ході досудового слідства особами, достовірно розуміючи та усвідомлюючи те, що ТОВ «Медек Медікал Корпорейшн», за даними Державного реєстру лікарських засобів, як виробник лікарського засобу «Гратеціано» не значиться, не має ліцензії з його імпорту, не являється уповноваженим імпортером та дистриб`ютором з його продажу, а також те, що в період з 17.02.2017, реєстраційне посвідчення на лікарський засіб серія - № UA/14/761/01/01, видане 19.11.2015 Міністерством охорони здоров`я України ТОВ «Євро Фарма Інтернешнл», код ЄДРПОУ 40170138, як єдиному уповноваженому імпортеру та дистриб`ютору даного лікарського засобу було призупинено, що унеможливлювало його легальну реалізацію на території України, керуючись єдиним умислом та діючи відповідно чіткого розподілення ролей між собою, розробили злочинний план щодо реалізації протиправної діяльності в сфері збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано».

Реалізуючи свої протиправні наміри, ОСОБА_5 , спільно з невстановленими досудовим слідством особами, у невстановлений досудовим слідством час та місці, з метою безпосереднього збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», під виглядом легально виготовленого та зареєстрованого на території України, здійснили придбання відповідних матеріалів та засобів, а саме: картонних коробок, пластикових флаконів, етикеток, галограмм, відповідних печаток та інструкцій до застосування лікарського засобу, після чого, у невстановлений досудовим слідством спосіб, час та місці, здійснили маркування на картонних упаковках та пластикових флаконах завідомо недостовірних відомостей, в частині серії лікарського засобу 7803057, яка відповідно офіційного листа отриманого від посадових осіб «EUROPEAN EGYPYIAN PHARM. IND», які являються єдиними виробниками та постачальниками ліцензованого лікарського засобу «Гратеціано», на територію України, відсутня у їх виробничому реєстрі та не експортувалась на території України, та строку його придатності терміном 3 роки, що у повній мірі не відповідає відомостям про лікарський засіб «Гратеціано», що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України, оскільки термін його придатності складає 2 роки.

При цьому, ОСОБА_5 , з метою збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано» під виглядом легально виготовленого та належним чином зареєстрованого на території України, та надання документального вигляду законності даної протиправної діяльності, здійснила виготовлення фіктивних сертифікатів якості на лікарський засіб «Гратеціано», відобразивши у ньому завідомо недостовірні відомості щодо серії лікарського засобу 7803057, та терміну придатності строком 3 роки, який відповідно офіційного листа отриманого від посадових осіб «EUROPEAN EGYPYIAN PHARM. IND«, які являються єдиними виробниками та постачальниками ліцензованого лікарського засобу «Гратеціано», на територію України, не відповідає встановленим виробником нормам.

Окрім того, ОСОБА_5 достовірно розуміючи та усвідомлюючи те, що ТОВ «Медек Медікал Корпорейшн», за даними Державного реєстру лікарських засобів, як виробник лікарського засобу «Гратеціано» не значиться, не має ліцензії з його імпорту, та не являється уповноваженим імпортером та дистриб`ютором на території України, з метою введення в оману потенційних покупців даного лікарського засобу, та надання документального вигляду законності його реалізації на території України, внесла завідомо неправдиві відомості у видаткові накладні про здійснення фінансово-господарських операцій з його продажу в частині безпосереднього постачальника, в ході чого використала установчі дані та печатки фіктивних юридичних осіб, а саме: ТОВ «Грандфлай», код ЄДРПОУ 40626863, ТОВ «Медасент», код ЄДРПОУ 38778013, ТОВ «Ремедігруп», код ЄДРПОУ 39899743, які також не являються уповноваженими імпортерами та дистриб`юторами лікарського засобу «Гратеціано» на території України, та не були уповноваженими на здійснення будь-яких фінансово-господарських операцій з його постачання та реалізації.

В свою чергу, ОСОБА_8 , використовуючи завідомо фіктивні сертифікати якості з недостовірними відомостями про лікарський засіб «Гратеціано», що були виготовлені ОСОБА_5 , діючи згідно відведеної їй ролі, здійснювала організацію зустрічей та домовленостей з потенційними покупцями фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», шляхом введення останніх в оману з метою збуту під виглядом легального виготовленого та імпортованого на територію України.

02.11.2018, з метою документування та фіксації фактичних даних щодо реалізації громадянкою ОСОБА_5 та ОСОБА_8 протиправної діяльності в сфері збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», було проведено негласну слідчу (розшукову) дію контроль за вчиненням злочину у формі контрольованої закупки із застосуванням спеціальних технічних засобів аудіо-,відеоконтролю.

В ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії, 02.11.2018 о 10год. 30 хв., по вул. Деміївська, 1, в м. Києві, ОСОБА_8 за безпосереднього сприяння ОСОБА_5 , за грошові кошти в сумі 5300,00 грн, які використовувались в якості заздалегідь ідентифікованих імітаційних засобів та використовувались для проведення негласної слідчої (розшукової) дії, під виглядом легального виготовлено та імпортованого на територію України, збула громадянці ОСОБА_9 фальсифікований лікарський засіб «Гратеціано», а саме: пластикову коробку білого кольору, без герметичного упакування з надписом «Гратеціано», совосбувір, 400 мг, 28 таблеток, серія 7803057, термін придатності- 02/2021, надавши при цьому сертифікат якості серія 7803057, дата виробництва 02-2018, дата закінчення терміну 02-2021, та видаткову накладу № 87 від 01.11.2018 року, із зазначенням постачальника в особі ТОВ «Грандфлай», що містять недостовірні відомості які були створені ОСОБА_5 з метою збуту фальсифікованого лікарського засобу під виглядом легально виготовленого та імпортованого на територію України.

Окрім того, 05.03.2019 о 15год. 20 хв., по вул. Іллєнка, 3, відносно громадянки ОСОБА_8 було повторно проведено негласну слідчу (розшукову) дію - контроль за вчиненням злочину у формі контрольованої закупки із застосуванням спеціальних технічних засобів аудіо-,відеоконтролю.

В ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії ОСОБА_8 за безпосереднього сприяння ОСОБА_5 , за грошові кошти в сумі 8500,00 грн, які використовувались в якості заздалегідь ідентифікованих імітаційних засобів та використовувались для проведення негласної слідчої (розшукової) дії, під виглядом легального виготовлено та імпортованого на територію України, збула громадянину ОСОБА_10 фальсифікований лікарський засіб «Гратеціано», а саме: картонну упаковку з пластиковою коробкою білого кольору, з надписом «Гратеціано», совосбувір, 400 мг, 28 таблеток, серія НОМЕР_1 , термін придатності- 02/2021, надавши при цьому сертифікат якості серія 7803057, дата виробництва 02-2018, дата закінчення терміну 02-2021, та видаткову накладну із зазначенням постачальника в особі ТОВ «Грандфлай», код ЄДРПОУ 40626863, що містять недостовірні відомості які були створені ОСОБА_5 з метою збуту фальсифікованого лікарського засобу під виглядом легально виготовленого та імпортованого на територію України.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими невстановленими досудовим слідством особами, своїми умисними діями, які виразилися у придбанні та збуті фальсифікованого лікарського засобу, вчиненому повторно, вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 321-1 КК України.

Слідчим суддею встановлено, що наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме, відомостями, які містяться у письмових доказах, зокрема: протоколах про результати контролю за вчиненням злочину у формі контрольованої закупки; протоколах огляду місця події; протоколах обшуку та речами і документами вилученими у ОСОБА_5 в ході їх проведення, протоколах проведення негласних слідчих (розшукових) дій, витребуваних документах, наявних відповідях з державних установ, які спеціалізуються на видачі ліцензій, дозволів тощо, та інших матеріалах кримінального провадження.

Враховуючи, що строк досудового розслідування закінчується 05.07.2019, а завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки під час розслідування кримінального провадження необхідно здійснити розсекречення клопотань та ухвал Київського апеляційного суду про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, для подальшого використання їх як доказів у кримінальному провадженні, в тому числі у відповідності ст. 278 КПК України, вручити письмові повідомлення про підозру іншим фігурантам вчиненого кримінального правопорушення, а тому слідчий просить продовжити строк досудового слідства до п`яти місяців.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити. Захисник та підозрювана заперечили проти задоволення клопотання та вважали його необґрунтованим.

Заслухавши пояснення учасників процесу, вивчивши клопотання та додані до нього копії документів, слідчий суддя вважає необхідним задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановленого в ході судового засідання, слідчий суддя, з метою всебічного забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування зазначеного кримінального провадження, вважає обґрунтованими доводи слідчого щодо проведення вказаних ним у клопотанні слідчих та процесуальних дій.

При цьому, враховуючи кількість та складність процесуальних і слідчих дій, які слідчий вважає провести, слідчий суддя вважає, що обґрунтовані вимоги слідчого щодо продовження строку досудового розслідування саме до п`яти місяців.

Відповідно до ч. 3 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Враховуючи конкретні обставини справи, також те, що строк досудового розслідування спливає 05.07.2019, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не надається за можливе з об`єктивних причин, тому слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст. 372, 376 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_6 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018100010008855, відомості щодо якого внесені 19.09.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України, до п`яти місяців, тобто до 05.09.2019 року, включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82911107
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —752/2598/19

Вирок від 04.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 04.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Постанова від 11.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 11.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 11.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні