Ухвала
від 10.07.2019 по справі 420/4047/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/4047/19

УХВАЛА

10 липня 2019 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Токмілова Л.М., розглянувши позовну заяву товариства з додатковою відповідальністю "Одісей-БМУ-11" до Головного управління ДФС в Одеській області про скасування податкового повідомлення рішення від 13.06.2019 р., -

ВСТАНОВИВ:

05.07.2019 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов позов товариства з додатковою відповідальністю "Одісей-БМУ-11" до Головного управління ДФС в Одеській області про скасування податкового повідомлення рішення від 13.06.2019 р.

Відповідно до п.п.3,5,6 ч.1 ст.171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 171 цього Кодексу; чи позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 2 ст. 171 КАС України, суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Відповідно до ч.2 ст.160 КАС України, позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Поданий адміністративний позов підписаний представником позивача - адвокатом ОСОБА_1 на підтвердження повноважень якого надано копію ордеру від 05.07.2019 року без зазначення серії та номеру.

Згідно з ч. ч. 4-6 ст. 59 КАС України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Згідно з ч. ч. 1, 2, 4 ст. 26 ЗУ "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Відповідно до п. 14 Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого Рішенням Ради адвокатів України 17.12.2012 № 36, ордер встановленої цим Положенням форми є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта. Про обмеження правомочності адвоката, встановлені угодою про надання правової допомоги, останній або керівник адвокатського об`єднання (бюро) зобов`язані вказати на звороті ордера.

Тобто, лише належним чином оформлений ордер є належним доказом на підтвердження повноважень адвоката на надання правової допомоги.

При цьому, з огляду на надану у якості додатків до позову ксерокопію ордеру від 05.07.2019 року без зазначення серії та номеру, який не засвідчений належним чином та на звороті якого відсутнє зазначення про наявність або відсутність у адвоката обмежень щодо представництва позивача у суді.

Тобто, наданий суду ордер оформлений не у відповідності до приписів Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого Рішенням Ради адвокатів України 17.12.2012 № 36 та не може бути належним доказом на підтвердження повноважень адвоката ОСОБА_1. на представництво інтересів позивача у суді.

З огляду на зміст ордеру, представництво здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги, проте, оскільки суду не надано у якості додатків до позову зазначений договір, то можливості встановити наявність або відсутність обмежень адвоката щодо представництва позивача у суді не має, у зв`язку із чим суд не має можливості встановити наявність у ОСОБА_1 права підписувати позовну заяву від ТДВ "Одісей-БМУ-11".

Відповідно до вимог п.3 ч.4 ст.169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

З огляду на вищевикладене, суддя дійшов висновку, що адміністративний позов має бути повернутий позивачеві..

Керуючись ст.ст. 169, 248, 295, КАС України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Повернути позивачеві адміністративний позов товариства з додатковою відповідальністю "Одісей-БМУ-11" до Головного управління ДФС в Одеській області про скасування податкового повідомлення рішення від 13.06.2019 р.

Копію ухвали разом із позовною заявою та усіма доданими до неї матеріалами надіслати позивачеві.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала може бути оскаржена до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до Одеського окружного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Ухвала набирає законної сили у строки, визначені ст.256 КАС України.

Суддя Л.М. Токмілова

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено11.07.2019
Номер документу82943380
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкового повідомлення рішення від 13.06.2019 р

Судовий реєстр по справі —420/4047/19

Постанова від 13.03.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 13.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Рішення від 05.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 18.09.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Постанова від 02.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 06.08.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 06.08.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 10.07.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні