Рішення
від 10.07.2019 по справі 647/562/19
БЕРИСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 647/562/19

№ провадження 2/647/272/2019

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.07.2019 року Бериславський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого - судді: Миргород В.С.

при секретарі: Полозок Т.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бериславі Херсонської області цивільну справу №647/562/19 за позовною заявою ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє ОСОБА_2 , до Львівської сільської ради, про визнання права власності на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування та про встановлення родинних відносин, суд

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Мальцева Тетяна Володимирівна, яка діє в інтересах ОСОБА_1 звернулась до Бериславського районного суду Херсонської області із вищезазначеною позовною заявою про яку обґрунтовує наступним:

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача - ОСОБА_4 . Померлому ОСОБА_3 за життя належав сертифікат на право на земельну частку (пай) яка перебуває у колективній власності КСП Львівський , що розташоване на території с. Львове Бериславського району Херсонської області, розміром 7.54 га умовних кадастрових одиниць. Мати ОСОБА_4 , будучи зареєстрованою на час смерті батька, фактично прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. 05.07.2016 року Рішенням Бериславського районного суду Херсонської області позивачу ОСОБА_1 було надано визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 15.08.2006 року позивач отримав свідоцтво про право на спадщину за законом. ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори з заявою для оформлення спадщини на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП Львівський , що розташоване на території с. Львове Бериславського району Херсонської області. Вказане майно належало ОСОБА_3 , спадкоємицею якого за законом була його дружина та мати позивача, ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Оскільки ОСОБА_4 не оформила належним чином своїх спадкових прав, щодо майна спадкодавця ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 то позивач позбавлений можливості оформити свої спадкові права щодо вищезазначеного майна, що стало підставою для його звернення до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно. Також при звернені до нотаріальної контори позивачем не надані документи, які є доказами родинних відносин між померлим ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а саме їх свідоцтво про одруження, що також стало перешкодою для отримання свідоцтва про право власності на спадщину. У зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують родинний зв`язок між померлими, йому запропоновано звернутися до суду для встановлення фату родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 як подружжя. В зв`язку з вищевикладеним просить суд про визнання права власності на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування - залишити без розгляду та встановити факт родинних відносин, між померлим ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були чоловіком та дружиною, вели спільне господарство.

Ухвалою суду від 11.03.2019 року провадження у справі було призначено за правилами загального провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 23.04.2019 року провадження у справі було призначено до судового розгляду.

04.07.2019 року представник позивача адвокат Мальцева Т.В. подала до суду заяву про залишення без розгляду позовні вимоги щодо визнання права власності за позивачем на земельну частку (пай) розміром 7.54 га умовних кадастрових одиниць, в порядку спадкування, належну спадкодавцю ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП Львівський , що розташоване на території с. Львове Бериславського району Херсонської області, просила справу розглядати без її участі.

Від відповідача Львівської сільської ради Бериславського району Херсонської області до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, позов визнають.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У відповідності до ч.1 ст.223 ЦПК України суд визнав за можливе проводити розгляд справи без участі сторін, на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Ухвалою суду від 10.07.2019 року позовні вимоги ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє адвокат Мальцева Т.В. до Львівської сільської ради Бериславського району Херсонської області про визнання права власності за позивачем на земельну частку (пай) розміром 7.54 га умовних кадастрових одиниць, в порядку спадкування, належну спадкодавцю ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 , виданого на підставі рішення Бериславської РДА від 06.06.1997 року за №214, яка перебувала у колективній власності КСП Львівський , що розташоване на території с. Львове Бериславського району Херсонської області залишені без розгляду.

У відповідності до ч.1 ст.81, ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Дослідивши письмові докази, оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що дана заява підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав:

Відповідно до ст.ст.13, 43, 81 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом; учасники сторін зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно положень ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до п.п. 3,4 п. 5 ст. 12 ЦПК України - суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи: роз`яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє захисту їхніх прав у випадках встановлених нормами ЦПК України.

Відносно надання суду будь-яких інших доказів сторони до суду заяв та клопотань не надавали.

З огляду на вищенаведене, суд розглядає справу на підставі тих доказів, які є у матеріалах справи і вважає, що їх достатньо для розгляду цієї справи по суті.

На підставі ч.1 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ст. 315 ЦПК України суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, тощо.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Відповідно до ст. ст. 293, 294 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) ОСОБА_3 належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Львівський розміром 7,54 га (а.с. 17).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.11).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.12.

З матеріалів справи вбачається, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до свідоцтва про народження є сином померлих, де в графі батьки вказано: батько - ОСОБА_3 , мати - ОСОБА_4 (а.с. 10).

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Львівської сільської ради, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з весни 1976 року і по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 був зареєстрований в АДРЕСА_1 . На день смерті разом з ним була зареєстрована та проживала його дружина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та вели спільне господарство (а.с. 13).

Відповідно до глави 10 частини 4 пунктів 4.1, 4.2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України Затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти.

Згідно листа Бериславської державної нотаріальної контори Л.Ю. Мікурової, від 29.01.2019 року № 136/02-14 нею заведена спадкова справа № 228/2016 року до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , яка на день смерті мешкала в с. Львове, Бериславського району, Херсонської області за заявою ОСОБА_1 про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Заяви від інших спадкоємців не надходили. ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори для оформлення спадщини на право на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП Львівський , що розташоване на території с. Львове Бериславського району Херсонської області. Вказане майно належить ОСОБА_3 , спадкоємицею якого за законом була його дружина ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Позивачем не надані документи, які є доказами родинних відносин між померлим ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а саме їх свідоцтво про одруження. У зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують родинний зв`язок між померлими, ОСОБА_1 запропоновано звернутися до суду для встановлення фату родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 як подружжя (а.с. 16).

Встановлення факту, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 були подружжям, для позивача має юридичне значення, оскільки з ним пов`язане отримання спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 та подальшим її оформленням у нотаріуса.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення (із змінами, внесених згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №15 від 25 травня 1998 року) , суд може встановлювати факти, що мають юридичне значення.

До справ окремого провадження не застосовується вимоги процесуального закону щодо змагальності процесу та меж судового розгляду справи, не діє право на укладення мирової угоди, справа не передається на розгляд третейського суду. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

У п. 2, п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Згідно з п.10 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії.

В позасудовому порядку не можна вирішити питання щодо встановлення факту родинних відносин, а тому позивач вимушений був звернутися до суду для встановлення даного факту в судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись постановою №5 Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , ст. ст. 12, 13, 77, 81, 211, 259, 247, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє ОСОБА_2 , до Львівської сільської ради, про встановлення родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, між померлим ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме те, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були чоловіком та дружиною.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Херсонської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення, однак з врахуванням п. 15.5 розділу ХII "Перехідні положення" ЦПК України, тобто до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до апеляційного суду Херсонської області через Бериславський районний суд Херсонської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного рішення суду.

ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , РНКОПП НОМЕР_4 .

Адвокат Мальцева Тетяна Володимирівна, м. Берислав, вул.. Центральна, 224.

Львівська сільська рада Бериславського району Херсонської області, Херсонська область, Бериславський район, с. Львове, вул. Магістральна, 63, Код ЄДРПОУ 26348657.

Повне рішення складено 10.07.2019 року.

Суддя В. С. Миргород

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено12.07.2019
Номер документу82950409
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення родинних відносин, суд

Судовий реєстр по справі —647/562/19

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні