Ухвала
від 10.07.2019 по справі 202/4620/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4620/19

Провадження № 1-кс/202/7447/2019

УХВАЛА

Іменем України

10 липня 2019 року слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Дніпро клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42019040000000057від 25.01.2019року,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.368,ч.1ст.358,ч.1ст.366КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42019040000000057 від 25.01.2019 року.

В провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019040000000057 від 25.01.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України.

Відповідно до клопотання, під час досудового розслідування встановлено, що група посадових осіб ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у складі начальника Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , начальника відділу фіто санітарних заходів Управління фіто санітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , спеціалістів відділу фіто санітарних заходів Управління фіто санітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області ОСОБА_6 та ОСОБА_7 організували схему вимагання та отримання неправомірної вигоди з фізичних та юридичних осіб за прийняття позитивного рішення щодо виготовленої продукції з деревини у тому числі піддонів для промислового використання. За отриманою інформацією розмір неправомірної вигоди становить у розрізі за 1 піддон 25 гривень, а за 1 кубічний метр лісу у будь-якому вигляді 450 гривень. Загальний щомісячний розмір неправомірної вигоди становить близько 500 тисяч гривень на всіх учасників злочинної організації. Лобіювання інтересів та не звертання уваги на не відповідність технічних умов для «своїх» підприємств під час виготовлення та реалізації виробів із деревини, у тому числі і піддонів, шляхом не погодження всім іншим підприємствам із зазначеним видом діяльності, документів на отримання посвідчення про реєстрацію особи, яка здійснює господарську діяльність з виробництва та маркування дерев`яного, пакувального матеріалу. Штучне створення підстав для виявлення порушення фіто-санітарних норм та вигадана наявність шкідливих організмів на території всіх бажаючих підприємств, що у свою чергу не дозволяє погодити документи.

Для здійснення запланованої злочинної діяльності останні використовують підконтрольні підприємницькі організації: ФОП « ОСОБА_8 » ІПН НОМЕР_1 , ТОВ "Репел" (код ЄДРПОУ 38835280), ТОВ «Фітопро» (код ЄДРПОУ 38992597), ТОВ «Укрспецтара» (код ЄДРПОУ 38834989).

Крім того, відповідно до матеріалів досудового розслідування встановлено, що директор ТОВ «МГ Трейд» ОСОБА_9 замовив у ФОП ОСОБА_10 маркування власних 50 дерев`яних піддонів. З цією метою ОСОБА_10 надав ОСОБА_9 штамп для маркування піддонів та акт сушки дерев`яної тари піддонів, у якому зазначено місце проведення термічної обробки: м. Дніпро, вул. Ю. Савченка, 17, а також акт про результати інспектування об`єктів регулювання, складений державним фітосанітарним інспектором ОСОБА_5 , у якому зазначено місце проведення фітосанітарної процедури: м. Дніпро, вул. Савченка, 17. Фактично термічне оброблення дерев`яної тари не здійснювалося, зразки деревини для проведення інспектування не відбиралися. Зберігання власних дерев`яних піддонів ТОВ «МГ Трейд» здійснює за адресою: Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, м. Підгороднє, вул. Залізнична, 57.

Тому, прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку приміщень за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 65, які займає (орендує) ТОВ «Фітопро», з метою виявлення та вилучення предметів та документів: документів щодо виготовлення та проведення термічної обробки дерев`яної тари з 2019 рік: документів щодо інспектування об`єктів регулювання дерев`яної тари з 2019 рік: акти сушки, висновки фітосанітарної експертизи, акти про результати інспектування об`єктів регулювання, акти перевірок об`єктів регулювання, направлення на перевірку об`єктів регулювання, направлення на відбір зразків, накази на проведення перевірок, документи які регулюють фіксування виїздів на перевірки інспекторів, реєстраційні документи (заяви про проведення перевірки та реєстрацію особи) підприємств для поставлення на облік у реєстрі реалізації та виготовлення об`єктів регулювання, звіти, платіжні доручення, акти виконаних робіт, квитанції або рахунки фактури на послуги, журнали вхідної та вихідної кореспонденції, журнали наказів про перевірки, журнали реєстрації висновків фітосанітарної експертизи, листування із суб`єктами регулювання, акти перевірки особи, яка підлягає реєстраці тощо, комп`ютерної техніки, флеш накопичувачів, чорнових записів, печатки, усіх наявних грошових коштів, у томі числі здобутих незаконним шляхом у вигляді неправомірної вигоди, будь-яких інших предметів, речей та документів, що мають значення для проведення досудового розслідування.

Прокурор відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У п. 42 рішення Європейського суду з прав людини від 13.01.2011 року у справі "Михалкова та інші проти України" розтлумачено, що за статтею 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод держава зобов`язана "гарантувати кожному, хто потребує під її юрисдикцією, права і свободи, визначені у Конвенції", що також опосередковано вимагає наявності будь-якої форми ефективного розслідування. Розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора є законним, обґрунтованим і таким, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України та підлягає частковому задоволенню, оскільки прокурором доведені обставини, передбачені ч. 5 ст. 234 КПК України, а проведення обшуку приміщень за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 65, що на праві власності належить ТОВ «Міжнародні ділові проекти», код ЄДРПОУ 30004376, які займає (орендує) ТОВ «Фітопро», код ЄДРПОУ 38992597, необхідне з метою виявлення та вилучення речей і документів, що зазначені прокурором у клопотанні, оскільки вони мають значення для повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування.

Прокурором не доведено, що грошові кошти у виді неправомірної вигоди, знаходяться чи можуть знаходитись за вказаною у клопотанні адресою.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст. ст. 110, 107, 131-132, 233-235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42019040000000057 від 25.01.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 366 КК України задовольнити частково.

Надати прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 прокурорам групи прокурорів та слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 42019040000000057, дозвіл на проведення обшуку приміщень за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. 65, що на праві власності належить ТОВ «Міжнародні ділові проекти», код ЄДРПОУ 30004376, які займає (орендує) ТОВ «Фітопро», код ЄДРПОУ 38992597, з метою виявлення та вилучення предметів та документів: документів щодо виготовлення та проведення термічної обробки дерев`яної тари за 2019 рік: документів щодо інспектування об`єктів регулювання дерев`яної тари з 2019 рік: акти сушки, висновки фітосанітарної експертизи, акти про результати інспектування об`єктів регулювання, акти перевірок об`єктів регулювання, направлення на перевірку об`єктів регулювання, направлення на відбір зразків, накази на проведення перевірок, документи які регулюють фіксування виїздів на перевірки інспекторів, реєстраційні документи (заяви про проведення перевірки та реєстрацію особи) підприємств для поставлення на облік у реєстрі реалізації та виготовлення об`єктів регулювання, звіти, платіжні доручення, акти виконаних робіт, квитанції або рахунки фактури на послуги, журнали вхідної та вихідної кореспонденції, журнали наказів про перевірки, журнали реєстрації висновків фітосанітарної експертизи, листування із суб`єктами регулювання, акти перевірки особи, яка підлягає реєстраці тощо, комп`ютерної техніки, флеш накопичувачів, чорнових записів, печаток, що мають значення для проведення досудового розслідування.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали до "08" серпня 2019 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82951337
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 42019040000000057від 25.01.2019року,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.368,ч.1ст.358,ч.1ст.366КК України

Судовий реєстр по справі —202/4620/19

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні