Рішення
від 12.07.2019 по справі 182/2279/19
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/2279/19

Провадження № 2/0182/1880/2019

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем УКРАЇНИ

12.07.2019 м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Рунчевої О.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження (без виклику сторін) цивільну справу за позовом Акціонерного товариства ДТЕК Дніпровські електромережі до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем Правил користування електричної енергії для населення, -

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство ДТЕК Дніпровські електромережі 04.04.2019 року звернулося до суду до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем Правил користування електричної енергії для населення, яку в подальшому остаточно уточнило (а.с. 17).

Свої вимоги мотивує наступним.

Відповідач ОСОБА_1 проживає, зареєстрований та є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , а, тому, повинен виконувати норми Правил користування електричної енергії для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року № 1357 (далі - Правила) та Закону України Про електроенергетику .

24.01.2018 року представниками енергопостачальника було здійснено перевірку споживача за зазначеною вище адресою, в якому було виявлено порушення Правил користування електричної енергії для населення, а саме: Самовільне підключення після відключення до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку з метою без облікового споживання електроенергії. А саме : безобліковими проводами Ф та О на скрутках ввідного кабелю підключена внутрішньо будинкова проводка спожита електроенергія не враховується. Безоблікове підключення виявлено за допомогою вказівника напруги 071/59.

Відповідно до п. 53 Правил користування електричної енергії для населення, Енергопостачальником складений акт про порушення Правил користування електричною енергією для населення Н № 124993 від 24.01.2018 року.

На підставі п. 3.1.5 за формулою 2.7 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії , не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою Постановою НКРЕ України від 04.05.2006 року № 562 та рішення комісій по розгляду актів, проведено розрахунок вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення ПКЕЕН . Вартість не облікованої електричної енергії по вказаному Акту з 15.03.2015 року - дати попереднього відключення ( 1046 днів) склала 72 301 грн. 16 коп.

Вищевказана сума відповідачем до теперішнього часу не сплачена.

У зв`язку з викладеним, позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь вартість не облікованої електроенергії внаслідок порушення Правил користування електричної енергії для населення в розмірі 72 301 грн. 16 коп. та понесені ним судові витрати в розмірі 1 921 грн. 00 коп.

Ухвалою про відкриття провадження від 20.05.2019 року позовна заява прийнята до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше, що відповідає вимогам ст. 279 ЦПК України . Відповідачу був наданий строк 15 днів з дня отримання ним такої ухвали суду, на подачу відзиву на позовну заяву.

До суду повернувся конверт з копією ухвали про відкриття провадження від 20.05.2019 року, як не вручений у зв`язку з закінченням терміну зберігання (а.с. 20). Ухвала про відкриття провадження у відповідності до ч. 8 ст. 128, ч. 1 ст. 131 ЦПК України, вважається доставленою.

Відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву на позовну заяву, письмових заперечень щодо її вимог і змісту, клопотань суду не направив.

Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд на підставі ст. 280 ЦПК України розглянув справу заочно.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється за відсутністю сторін, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

У судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_1 зареєстрований (а.с. 16) та є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 8, 9-13).

Згідно п. 37 ПКЕЕН Енергопостачальник має право перевіряти справність приладів обліку, знімати показання та проводити обстеження електроустановок побутових споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза приладами обліку та вимагати від побутового споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними побутовим споживачем під час користування електричною енергією.

24.01.2018 року представниками енергопостачальника було здійснено перевірку споживача за зазначеною вище адресою, де було виявлено порушення п. 48 Правил користування електричної енергії для населення, а саме: Самовільне підключення після відключення до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку з метою без облікового споживання електроенергії. А саме : без обліковими проводами Ф та О на скрутках ввідного кабелю підключена внутрішньо будинкова проводка спожита електроенергія не враховується. Безоблікове підключення виявлено за допомогою вказівника напруги 071/59 (а.с. 4, 5).

Відповідно до п. 53 Правил користування електричної енергії для населення, Енергопостачальником у присутності ОСОБА_1 було складено акт про порушення Правил користування електричною енергією для населення Н № 124993 від 24.01.2018 року (а.с. 4).

Акт підписаний представниками енергопостачальника, акт містить відомості споживач від підпису відмовився (а.с. 4).

Відповідно до пп. 3.1.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ця Методика застосовується на підставі акта про порушення, складеного з урахуванням вимог ПКЕЕН , та в разі виявлення такого порушення: самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) з порушенням схеми обліку.

Згідно протоколу № 99/124993 від 12.02.2018 року засідання комісії Нікопольського РЕМ по розгляду актів про порушення споживачем ПКЕЕн, результатом розгляду встановлено прийнято рішення про проведення нарахування згідно п.3.1.5 (а.с. 5).

На підставі Методики та рішення комісій по розгляду актів, проведено розрахунок вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення ПКЕЕН (а.с. 6).

Загальна сума нарахування по вказаному Акту склала 72 301 грн. 16 коп. (а.с. 6).

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України , обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ч. ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог вищевказаного кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно до ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Оскільки на даний час вартість не облікованої електроенергії не відшкодована, вона повинна бути стягнута в примусовому порядку.

Також, на підставі ст. 141 ЦПК України , з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1 921 грн. 00 коп., сплачений останнім при подачі позову (а.с.1, а.с.2).

Керуючись ст. ст. 12,13, 80, 81, 89, 141, 178, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України , ст.ст. 526 , 1166 ЦК України ,-

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства ДТЕК Дніпровські електромережі до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем Правил користування електричної енергії для населення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства ДТЕК Дніпровські електромережі ( місцезнаходження- вул. шосе Запорізьке, буд 22 м. Дніпро ) вартість не облікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем ПКЕЕН у розмірі 72 301 грн. 16 коп (сімдесят дві тисячі триста одна грн. 16 коп.), перерахувавши на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання № НОМЕР_1 , філія Дніпропетровське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО 305482, код ЄДРПОУ 23359034.

Стягнути з ОСОБА_1 ( зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства ДТЕК Дніпровські електромережі ( місцезнаходження- вул. шосе Запорізьке, буд 22 м. Дніпро ) судовий збір у розмірі 1 921 грн. 00 коп . (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.), перерахувавши на поточний рахунок № НОМЕР_2 в ПАТ „ПУМБ" м. Київ, МФО 334851, код ЄДРПОУ 23359034.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду до або через Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. В. Рунчева

Дата ухвалення рішення12.07.2019
Оприлюднено14.07.2019
Номер документу82975464
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення споживачем Правил користування електричної енергії для населення

Судовий реєстр по справі —182/2279/19

Рішення від 12.07.2019

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні