Ухвала
від 15.07.2019 по справі 904/2891/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

15.07.2019м. ДніпроСправа № 904/2891/19

Суддя Євстигнеєва Н.М., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Керівника Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, смт. Іларіонове Дніпропетровської області

до відповідача-1: Комунального закладу освіти "Первомайський навчально-виховний комплекс "заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів-дошкільний заклад освіти" Іларіонівської селищної ради, с. Первомайське Дніпропетровської області

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроцентр "Раївський", м. Дніпро

про визнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку

В С Т А Н О В И В :

Керівник Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить:

- визнати недійсним договір №12-17 про виконання робіт (надання послуг), укладений між Комунальним закладом освіти "Первомайський навчально-виховний комплекс "заклад загальної середньої освіти І-ІП ступенів - дошкільний заклад освіти" Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Агроцентр "Раївський";

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроцентр "Раївський" звільнити земельну ділянку комунальної форми власності площею 20 га з кадастровим номером НОМЕР_3 , що надана в постійне користування Комунальному закладу освіти "Первомайський навчально-виховний комплекс" заклад загальної середньої освіти І-ІП ступенів - дошкільний заклад освіти" Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області на підставі Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою Серія НОМЕР_2 від 23.07.2008.

В обгрунтування позовних вимог керівник прокуратури зазначає, що під час вивчення стану додержання вимог земельного законодавства на території Синельниківського району Дніпропетровської області встановлені порушення в частині використання земельних ділянок навчальними закладами району. Порушення інтересів держави полягає в тому, що спірний договір про надання послуг укладено з грубим порушенням вимог законодавства, не дотримано встановлений законодавством порядок набуття та реалізації прав на землю, а також порушено майнові інтереси держави щодо володіння, розпорядження та користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення комунальної власності.

Встановлено, що розпорядженням голови Синельниківської районної державної адміністрації №148-р-08 від 24.03.2008 Первомайському навчально-виховному комплексу у постійне користування надано земельну ділянку загальною площею 20,0 га на території Мар`ївської сільської ради Синельниківського району для ведення підсобного господарства. Право Первомайського навчально-виховного комплексу на постійне користування земельною ділянкою площею 20,0 га з кадастровим номером НОМЕР_3 підтверджується Державним актом на право постійного користування земельною ділянкою серії НОМЕР_2 від 23.07.2008, виданим 23.07.2008 відділом земельних ресурсів у Синельниківському районі та зареєстрованим в книзі записів реєстрації актів на право власності на землі та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №030813100041. Цільове призначення (використання) земельної ділянки визначено вказаним Державним актом "для ведення підсобного сільського господарства".

В подальшому, Первомайський навчально-виховний комплекс реорганізований в Комунальний заклад освіти "Первомайський навчально-виховний комплекс "заклад загальної середньої освіти І-ІП ступенів - дошкільний заклад освіти" Іларіонівської селищної ради, засновником якого є Іларіонівська селищна рада Синельниківського району Дніпропетровської області.

КЗО " Первомайський НВК" 01.09.2017 укладено два договори строком дії до 31.12.2028 з приводу використання вказаної земельної ділянки, а саме:

- договір №12/01-17 про надання послуг вирощування сільськогосподарської продукції з Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу", відповідно до умов якого КЗО "Первомайський НВК", як виконавець бере на себе зобов`язання з вирощування сільськогосподарської продукції на земельній ділянці площею 20 га з кадастровим номером НОМЕР_3 за рахунок замовника та з умовою передачі усього зібраного врожаю на користь замовника;

- договір №12-17 про виконання робіт (надання послуг) з Товариством з обмеженою відповідальністю "Агроцентр "Раївський", відповідно до умов якого ТОВ "Агроцентр "Раївський", як виконавець бере на себе зобов`язання з виконання сільськогосподарських робіт з обробітку вказаної земельної ділянки площею 20 га згідно узгодженого переліку.

Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що засновником ТОВ "Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу" та ТОВ "Агроцентр "Раївський" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Степова-Агротехнології".

З аналізу умов зазначених вище договорів про виконання робіт (надання послуг) в своїй сукупності, укладених КЗО "Первомайський НВК" з двома пов`язаними юридичними особами з наданням права ТОВ "Агроцентр "Раївський" залучати до виконання робіт сторонні організації, вбачаться, що за своєю правовою природою вони є договорами оренди землі, укладення яких регулюється Законом України "Про оренду землі" та Земельним кодексом України. Однак вказані договори від 01.09.2017 укладені без дотримання вимог ст.ст. 203, 215 ЦК України, а відтак на думку керівника прокуратури підлягають визнанню недійсними.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що є достатнім для прийняття її до розгляду і відкриття провадження у справі.

Враховуючи складність та категорію справи, суд вважає за необхідне розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до приписів статей 12, 176, 177 Господарського процесуального кодексу України суд вбачає підстави прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі та призначити підготовче засідання.

Відповідно до частини 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (п. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

З огляду на викладене, суд вбачає підстави для залучення Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу" до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, оскільки прийняте господарським судом рішення по справі № 904/2891/18 може вплинути на їх права та обов`язки

Керуючись статтями 12, 176, 177, 178, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 23.07.2019 о 12:00год., яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-208 за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області (49004, м. Дніпро, пр. Поля, 2, ідентифікаційний код 39835428).

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1: Відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області (52520, Дніпропетровська область, Синельниківський район, смт. Іларіонове, вул. Робоча, 19, ідентифікаційний код 41832379).

6. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1: Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу" (49130, м. Дніпро, вул. Березинська, 80, ідентифікаційний код 37555536).

Відповідачам:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам статті 165 ГПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду);

- надіслати керівнику прокуратури копію відзиву та доданих до нього документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання).

Третім особам:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення на позовну заяву, докази в обґрунтування своїх пояснень;

- надіслати керівнику прокуратури копію письмових пояснень та доданих до нихдокументів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання).

Позивачу:

- протягом 10 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення на позовну заяву керівника Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області, докази в обґрунтування своїх пояснень;

Керівнику прокуратури:

- протягом 10 днів з дня одержання відзиву та письмових пояснень на позовну заяву надати до суду відповідь на відзив та письмові пояснення на позовну заяву, яка має відповідати вимогам статті166 ГПК України, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачами у відзиві та третіми особами заперечень та мотиви їх визнання або відхилення.

- надіслати відповідачам та третім особам копію відповіді на відзив та доданих до неї документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання).

Учасники справи, при поданні заяв по суті справи, повинні надати до суду докази в підтвердження дати отримання таких заяв від інших учасників, для перевірки судом дотримання строку при подачі відповідних заяв, а також, докази направлення на адресу інших учасників процесу заяв, що подаються до суду.

У разі неможливості надати витребувані судом документи - надати письмові пояснення з цього приводу.

Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам статей 161-165 Господарського процесуального кодексу України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 15.07.2019 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Попередити учасників справи, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч. 3 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України).

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України).

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено15.07.2019
Номер документу83001580
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —904/2891/19

Судовий наказ від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Судовий наказ від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Судовий наказ від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 19.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 29.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні