Рішення
від 09.07.2019 по справі 344/11677/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11677/18

Провадження № 2/344/1459/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

09 липня 2019 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Бабій О.М.

секретаря Орнат Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , про визначення порядку користування земельною ділянкою,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд із позовом про визначення порядку користування земельною ділянкою площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер НОМЕР_1 , яка зареєстрована за ОСОБА_2 .

Позов обґрунтовує тим, що 20 липня 2017 року рішенням Івано-Франківського міського суду між сторонами проведено реальний розподіл домоволодіння по АДРЕСА_1 , як майна набутого в період шлюбу. Домоволодіння розташоване на земельній ділянці площею 0,0253 га за цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка зареєстрована на праві власності за відповідачем. На виконання судового рішення виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради прийнято рішення № 671 від 22 серпня 2017 року про присвоєння виділеній позивачу частині будинку поштової адреси: АДРЕСА_2 . Відповідач ОСОБА_2 здійснила переобладнання виділеної їй частини будинку. Позивач звернувся до органів архітектури з питання виготовлення технічної документації. КВП Архітектурно-планувальне бюро - ІФ виготовлено позивачу проектні пропозиції по реконструкції його частини житлового будинку відповідно до будівельних і пожежних норм та правил. В силу вимог ЗУ Про регулювання містобудівельної діяльності він повинен до органів державного архітектурно-будівельного контролю подати повідомлення про початок будівельних робіт. Забороняється виконання підготовчих робіт по будівництву без подачі такого повідомлення. Водночас обов`язковою умовою для подачі такого повідомлення треба підтвердити право на земельну ділянку і її цільове призначення, де будуть здійснюватись будівельні роботи. Оскільки, земельна ділянка зареєстрована на праві власності за відповідачем позивач попросив відповідача письмово підтвердити її згоду, на те, що остання не заперечує проти здійснення необхідних переобладнань для облаштування окремого входу до виділеної йому за рішенням суду частини будинку. Однак такої згоди не було отримано. Добровільно визначити порядок користування земельною ділянкою, що обслуговує домоволодіння відповідач не бажає також, а тому позивач вимушений звернутись з позовом до суду про визначення порядку користування земельною ділянкою, яка обслуговує домоволодіння.

Відзиву на позовну від відповідача, письмових пояснень від третіх осіб, інших заяв по суті справи, до суду не надходило.

Позивач в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, про причини неявки суд не повідомила, жодних заяв від неї не надходило.

Треті особи в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. Причину неявки суд не повідомили.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З урахуванням положень ст. 280 ЦПК України суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено наступне.

Земельна ділянка площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер НОМЕР_1 , з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 від 06 лютого 2003 року належить відповідачу ОСОБА_2 .

Рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 20 лютого 2017 року проведено реальний поділ між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 житлового будинку, яким поділено житловий будинок під літ. А , що розташований по АДРЕСА_1 . Виділено ОСОБА_2 : на першому поверсі веранду № 1, площею 4,20 кв.м, кухню № 2, площею 10,9 кв.м, на другому поверсі: коридор-сходова № 3 площею 9,6 кв.м, житлову кімнату № 4 площею 11,0 кв.м, ванну кімнату № 6 площею 3,2 кв.м, а всього у будинку 38,9 кв. м, що становить 49,11 % від площі будинку. У грошовому еквіваленті це становить 49,19 % від загальної вартості будинку.

Виділено ОСОБА_1 на першому поверсі житлового будинку: гараж № 1 площею 23,8 кв. м ; на другому поверсі житлову кімнату № 5 площею 16,5 кв. м, а всього у будинку 40,3 кв.м, що становить 50,89 % від площі будинку. У грошовому еквіваленті це становить 50,81 % від вартості будинку.

За відхилення від ідеальних часток при розподілі житлового будинку у грошовому еквіваленті на 0,81 ОСОБА_1 повинен сплатити ОСОБА_2 грошову компенсацію у розмірі 4 086 грн. 57 коп.

Дане рішення суду відповідно до ухвали апеляційного суду Івано-Франківської області від 12 грудня 2017 року та постанови Верховного Суду від 29 березня 2018 року залишено без змін.

Рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 671 від 22 серпня 2017 року присвоєно виділеній позивачу частині будинку поштову адресу: АДРЕСА_2 .

На підставі рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 20 лютого 2017 року та рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради № 671 від 22 серпня 2017 року за ОСОБА_1 зареєстровано, як на окремий об`єкт нерухомого майна, право власності на житловий будинок А , загальною площею 40,3 кв.м., житловою площею 16,5 кв.м., хвіртку 1, ворота 2 та огорожу 3, загальною площею 29,6 кв.м, що підтверджується витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 01 серпня 2018 року.

Відповідно до висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року, складеного судовим експертом Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Худак М.Я., надано суду на пропозицію два технічно зручних для користування варіанти порядку користування земельною ділянкою площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер НОМЕР_1 , з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- Варіант № 1 (відповідно до приміщень, які належать співвласникам у житлових будинках, в частках 1/2 та 1/2), згідно якого запропоновано:

Визначити у користування ОСОБА_1 земельну ділянку площею 90 кв.м., на плані додатку № 2 схеми варіанту № 1 визначену червоним кольором, а саме: земельну ділянку № 1 під частиною житлового будинку в„– 2 А /1 та по межі від В до Б до воріт по межі від А до Б зі сторони вулиці, перпендикулярно від воріт до житлового будинку в„– 2 А /1, площею 62,4 кв.м. , земельну ділянку № 2 по межі від А до Б до початку огорожі, перпендикуляр від огорожі до житлового будинку 3,52 м, паралельно до фасаду будинку з лінійним розміром 5,98 до огорожі, площею 27,6 кв.м.;

Визначити у користування ОСОБА_2 , земельну ділянку площею 90 кв.м, на плані додатку № 2 схеми варіанту № 1 визначену зеленим кольором, а саме: земельну ділянку № 1 під забудовою житлового будинку;

Визначити у спільне користування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 73,0 кв.м., а саме: земельну ділянку № 1 під забудовою житлового будинку, відповідно до приміщень, які належать співвласникам у житловому будинку, площею 7,0 кв.м, яка на плані додатку № 2 зазначена сірим кольором, та земельну ділянку № 2 від початку хвіртки по межі зі сторони АДРЕСА_1 до кінця воріт, перпендикулярно від воріт до житлового будинку в„– 2 А /1 по периметру житлового будинку в„– 2 А /1 та 2 А , яка на плані додатку № 2 заштрихована сірим кольором.

- Варіант № 2 (відповідно до приміщень, які належать співвласникам у житлових будинках, в частках 7/25 та 18/25), згідно якого запропоновано:

Визначити у користування ОСОБА_1 , земельну ділянку площею 62,4 кв.м., на плані додатку № 3 визначену червоним кольором, а саме: земельну ділянку № 1 під частиною житлового будинку в„– 2 А /1 та по межі від В до Б до воріт по межі від А до Б зі сторони вулиці, перпендикулярно від воріт до житлового будинку в„– 2 А /1 , лінійним розміром 5,15 ;

Визначити у користування ОСОБА_2 , земельну ділянку площею 157,2 кв.м, на плані додатку № 3 визначену зеленим кольором, а саме: земельну ділянку № 1 під забудовою житлового будинку, в межах внутрішнього подвір`я, від лінії розподілу житлового будинку в„– 2 А /1 та 2 А ;

Визначити у спільне користування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 33,4 кв.м., а саме: земельну ділянку № 1 під забудовою житлового будинку, відповідно до приміщень, які належать співвласникам у житловому будинку, площею 7,0 кв.м, яка на плані додатку № 3 зазначена сірим кольором, та земельну ділянку № 2 від початку хвіртки по межі зі сторони АДРЕСА_1 до кінця воріт, перпендикулярно від воріт до житлового будинку в„– 2 А /1 по периметру житлового будинку в„– 2 А /1 , перпендикулярно від фасаду будинку № 2 А / 1 на відстань 3,72 м, паралельно огорожі по межі від А до Б на 3,90 м, перпендикулярно до кінця хвіртки на відстань 2,0 м, яка на плані додатку № 3 заштрихована сірим кольором.

Відповідно до ч. 1 ст. 377 ЦК України, до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Відповідно до п. п. 18-2, 19 Постанови Пленуму Верховного Суду № 7 від 16 квітня 2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , відповідно до положень статей 81, 116 ЗК окрема земельна ділянка, одержана громадянином у період шлюбу в приватну власність шляхом приватизації, є його особистою приватною власністю, а не спільною сумісною власністю подружжя, оскільки йдеться не про майно, нажите подружжям у шлюбі, а про одержану громадянином частку із земельного фонду. Якщо на такій земельній ділянці знаходиться будинок, будівля, споруда, що є спільною сумісною власністю подружжя, то у разі поділу будинку, будівлі, споруди між подружжям та виділу конкретної частини будинку, будівлі, споруди до особи, яка не мала права власності чи користування земельною ділянкою переходить це право у розмірі частки права власності у спільному майні будинку, будівлі, споруди у відповідності до статей 120 ЗК, 377 ЦК. У справах за позовом учасників спільної власності на землю про встановлення порядку користування спільною земельною ділянкою, на якій розташовані належні їм жилий будинок, господарські будівлі та споруди, суд з`ясовує і враховує можливість нормального користування будинком і здійснення догляду за ним, розташування господарських будівель, споруд та інше.

Враховуючи, що у позивача наявне право власності на житловий будинок, який знаходиться на зареєстрованій за відповідачем земельній ділянці, він набув право користування цією ділянкою відповідно до частини належного йому нерухомого майна.

Із рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 20 лютого 2017 року вбачається, що ОСОБА_2 виділено приміщення будинку, площа яких становить 49,11 % від площі цілого будинку. У грошовому еквіваленті це становить 49,19 % від загальної вартості будинку. ОСОБА_1 виділено приміщення, площа яких складає 50,89 % від площі будинку. У грошовому еквіваленті це становить 50,81 % від вартості будинку.

На думку суду такий розподіл був проведений із незначним відхиленням від ідеальних часток співвласників житлового будинку.

Тому суд вважає, що перший варіант порядку користування земельною ділянкою, визначений у Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року, є найбільш прийнятний для сторін, та такий, що не порушує інтереси жодної із них, забезпечить власникам рівну можливість обслуговувати належні їм житлові приміщення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини. На які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що позивачем доведено належними і допустимими доказами тих обставин, на які вона посилався як на підставу своїх вимог до відповідача, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно із ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому з відповідача слід стягнути на користь позивача 704 гривні 80 коп. судового збору, оскільки такі витрати документально підтверджені.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 120 ЗК України, ст. 377 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 89, 197-198, 259, 263-265, 273, 280-283 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , про визначення порядку користування земельною ділянкою - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - невідомий, порядок користування земельною ділянкою площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер НОМЕР_1 , яка згідно державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 від 06 лютого 2003 року належить ОСОБА_2 , згідно з першим варіантом порядку користування, визначеного у Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року, складеного судовим експертом Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Худак М.Я.

Визначити у користування ОСОБА_1 , як власнику житлового будинку АДРЕСА_2 , земельну ділянку площею 90 кв.м., на плані додатку № 2 схеми варіанту № 1 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року визначену червоним кольором, а саме: земельну ділянку № 1 під частиною житлового будинку в„– 2 А /1 та по межі від В до Б до воріт по межі від А до Б зі сторони вулиці, перпендикулярно від воріт до житлового будинку в„– 2 А /1, площею 62,4 кв.м. , земельну ділянку № 2 по межі від А до Б до початку огорожі, перпендикуляр від огорожі до житлового будинку 3,52 м, паралельно до фасаду будинку з лінійним розміром 5,98 до огорожі, площею 27,6 кв.м.

Визначити у користування ОСОБА_2 , як власнику житлового будинку АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 90 кв.м, на плані додатку № 2 схеми варіанту № 1 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року визначену зеленим кольором, а саме: земельну ділянку № 1 під забудовою житлового будинку.

Визначити у спільне користування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 73,0 кв.м., а саме: земельну ділянку № 1 під забудовою житлового будинку, відповідно до приміщень, які належать співвласникам у житловому будинку, площею 7,0 кв.м, яка на плані додатку № 2 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року зазначена сірим кольором, та земельну ділянку № 2 від початку хвіртки по межі зі сторони АДРЕСА_1 до кінця воріт, перпендикулярно від воріт до житлового будинку в„– 2 А /1 по периметру житлового будинку в„– 2 А /1 та 2 А , яка на плані додатку № 2 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року заштрихована сірим кольором.

Стягнути із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - невідомий в користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , витрати по оплаті судового збору в розмірі 704 гривні 80 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Івано-Франківськогоапеляційного суду через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Бабій О.М.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.07.2019
Оприлюднено16.07.2019
Номер документу83008128
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —344/11677/18

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 30.01.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Островський Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні