Ухвала
від 14.09.2021 по справі 344/11677/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11677/18

Провадження № 2-р/344/14/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2021 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді Бабій О.М.,

секретаря Підхомної Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про роз`яснення заочного рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 09 липня 2019 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , про визначення порядку користування земельною ділянкою , -

В С Т А Н О В И В :

Заочним рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 09 липня 2019 року задоволено позов ОСОБА_1 .

Даним рішенням судом вирішено:

- визначити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , порядок користування земельною ділянкою площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610100000:04:002:0306, яка згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ІФ № 004242 від 06 лютого 2003 року належить ОСОБА_2 , згідно з першим варіантом порядку користування, визначеного у Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року, складеного судовим експертом Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Худак М.Я.

- визначити у користування ОСОБА_1 , як власнику житлового будинку АДРЕСА_2 , земельну ділянку площею 90 кв.м., на плані додатку № 2 схеми варіанту № 1 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року визначену червоним кольором, а саме: земельну ділянку № НОМЕР_1 під частиною житлового будинку АДРЕСА_2 та по межі від В до Б до воріт по межі від А до Б зі сторони вулиці, перпендикулярно від воріт до житлового будинку АДРЕСА_2 , площею 62,4 кв.м., земельну ділянку № 2 по межі від А до Б до початку огорожі, перпендикуляр від огорожі до житлового будинку 3,52 м, паралельно до фасаду будинку з лінійним розміром 5,98 до огорожі, площею 27,6 кв.м.

- визначити у користування ОСОБА_2 , як власнику житлового будинку АДРЕСА_1 , земельну ділянку площею 90 кв.м, на плані додатку № 2 схеми варіанту № 1 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року визначену зеленим кольором, а саме: земельну ділянку АДРЕСА_3 під забудовою житлового будинку.

- визначити у спільне користування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 73,0 кв.м., а саме: земельну ділянку АДРЕСА_3 під забудовою житлового будинку, відповідно до приміщень, які належать співвласникам у житловому будинку, площею 7,0 кв.м, яка на плані додатку № 2 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року зазначена сірим кольором, та земельну ділянку № 2 від початку хвіртки по межі зі сторони АДРЕСА_1 до кінця воріт, перпендикулярно від воріт до житлового будинку АДРЕСА_2 по периметру житлового будинку АДРЕСА_2 та 2 А , яка на плані додатку № 2 до Висновку судової земельно-технічної експертизи № 2/19-28 від 12 квітня 2019 року заштрихована сірим кольором.

Також судом здійснено розподіл судових витрат.

03 вересня 2021 року до суду надійшла заява від позивача про роз`яснення рішення від 09 липня 2019 року, у якій він просив визначити речове право та норму права ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , на підставі якої державний реєстратор може зареєструвати право на користування часткою земельної ділянки, визначеної за рішенням суду.

За змістом ч. 3 ст. 271 ЦПК України суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Суд здійснив виклик сторін та третіх осіб у судове засідання, однак вони у судове засідання не прибули, причину неявки не повідомили.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З урахуванням положень ст. ст. 247 та 271 ЦПК України суд вважав можливим провести розгляд заяви за відсутності сторін та третіх осіб, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Частинами 1 та 2 ст. 271 ЦПК України встановлено, що за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання .

У пункті 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судове рішення у цивільній справі № 14 від 18 грудня 2009 року зазначено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Заочне рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 09 липня 2019 року, в частині яке просить роз`яснити заявник, не є зобов`язального характеру, не містить строку виконання. Із наведеного слідує, що заявник із заявою про його роз`яснення звернувся в строк встановлений процесуальним законом.

Постановляючи заочне рішення та визначаючи сторонам порядок користування земельною ділянкою площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610100000:04:002:0306, суд керувався ч. 1 ст. 377 ЦК України, згідно якої до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Пунктом 9 ч. 1 ст. 27 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень визначено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 4 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державній реєстрації прав підлягаютьречові права на нерухоме майно, похідні від права власності:

право користування (сервітут);

право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис);

право забудови земельної ділянки (суперфіцій);

право господарського відання;

право оперативного управління;

право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки;

право користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки;

право довірчої власності (крім права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов`язань);

інші речові права відповідно до закону.

Порядок користування земельною ділянкою сторонам визначено як власникам розміщеного на ній будинку в розумінні ч. 1 ст. 377 ЦК України, реєстрація права користування підлягає здійсненню на підставі п. 2 ч. 1 ст. 4 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , а саме як: право користування (сервітут) .

Враховуючи що у позивача виникли труднощі із державною реєстрацією права користування спірною земельною ділянкою, рішення суду підлягає роз`ясненню.

Керуючись ст. 271 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про роз`яснення заочного рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 09 липня 2019 року- задовольнити.

Роз`яснити, що право користування земельною ділянкою площею 0,0253 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610100000:04:002:0306, згідно заочного рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 09 липня 2019 року по справі № 344/11677/18, визначено в розумінні п. 2 ч. 1 ст. 4 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , а саме як: право користування (сервітут) .

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд.

Повний текст ухвали складено та підписано 14 вересня 2021 року.

Суддя Бабій О.М.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено15.09.2021
Номер документу99604671
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —344/11677/18

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 30.01.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Островський Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні