Рішення
від 02.07.2019 по справі 540/178/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2019 р.м. ХерсонСправа № 540/178/19

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Дубровної В.А.,

при секретарі: Мельник О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду без фіксування технічними засобами за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Херсонської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Приватне підприємство "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" про визнання незаконними дій, визнання недійсним запису державного реєстратора та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

28 січня 2019 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до суду з позовом до Херсонської міської ради (далі - відповідач), у якому просить:

- визнати незаконними дії Херсонської міської ради щодо проведення державної реєстрації юридичної особи - приватного підприємства "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" та здійснення запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців та громадських формувань за номером 1 499 102 0000 017680 вчинений 03.11.2014 року.

- визнати недійсним запис державного реєстратора Херсонської міської ради, яким проведена державна реєстрація юридичної особи - приватного підприємства "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165) та здійснено запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців та громадських формувань за номером 1 499 102 0000 017680 вчинений 03.11.2014 року.

- зобов`язати державного реєстратора Херсонської міської ради скасувати та виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запис за номером 1 499 102 0000 017680 вчинений 03.11.2014 року стосовно державної реєстрації юридичної особи - приватного підприємства "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165).

Вказані вимоги позивач обґрунтовує тим, що він випадково (під час роботи в мережі Інтернет) дізнався про реєстрацію його засновником (учасником) юридичної особи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", про що здійснено запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 14991020000017680 від 03.11.2014 року. Позивач стверджує, що про заснування та існування вказаної юридичної особи він не знав, жодних дій, спрямованих на її заснування, не вчиняв, жодних документів на реєстрацію ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" не подавав, а тому державний реєстратор не мав права здійснювати реєстрацію юридичної особи. З посиланням на ч.1 ст. 4, ч.2 ст. 6, ч.1 ст. 7, 17, 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", позивач просить визнати незаконними дії відповідача щодо проведення державної реєстрації ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", визнати недійсним запис державного реєстратора та зобов`язати державного реєстратора скасувати та виключити цей запис з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ухвалою суду від 22.02.2019 р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Приватне підприємство "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", призначено судове засідання на 20.03.2019 р.

05.03.2019 року представник відповідача надав суду відзивна позов, яким заперечує проти позовних вимог, оскільки вважає, що при внесенні до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису № 1 499 102 0000 017680 від 03.11.2014 року щодо державної реєстрації ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", державний реєстратор діяв на підставі та у межах делегованих йому повноважень, а також у спосіб, передбачений діючим на той час законодавством. Зокрема, представник відповідача вказує на те, що згідно матеріалів реєстраційної справи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", зокрема, реєстраційної картки, а також інших документів вбачається, що необхідні для реєстрації вказаного підприємства документи були надані державному реєстратору особисто ОСОБА_1.

Протокольною ухвалою суду від 20.03.2019 р. оголошено перерву в судовому засіданні до 22.04.2019 р.

Протокольною ухвалою суду від 22.04.2019 р. суд вирішив перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, продовжив строк підготовчого провадження та призначив підготовче засідання на 22.05.2019 р.

Ухвалою суду від 22.05.2019 року закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду по суті на 19.06.2019 року.

19.06.2019 року судове засідання не відбулося у зв`язку з перебуванням судді Дубровної В.А. на лікарняному, призначено судове засідання на 02.07.2019 року.

В судове засідання 02.07.2019 року сторони не прибули, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

При цьому, 18.06.2019 року представником позивача подано до суду клопотання про розгляд справи без участі позивача та його представника, за наявними у справі документами.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

В судовому засіданні 02.07.2019 року складено та підписано вступну та резолютивну частини судового рішення.

Дослідивши подані сторонами докази, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вказує наступне.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, 03.11.2014 року державним реєстратором Херсонської міської ради Абрамовим І . А. здійснено реєстраційний запис № 14991020000017680 щодо державної реєстрації новоутвореної юридичної особи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165), засновником якого є ОСОБА_1 .

З позицією позивача, державна реєстрація юридичної особи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" здійснена на підставі недійсних документів та за відсутності його волевиявлення, як засновника, що стало підставою звернення до суду з даним позовом.

Вирішуючи вказані спірні правовідносини по суті, суд виходить з наступного.

На момент вчинення спірного запису про державну реєстрацію ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНІ" відносини, які виникали у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців були врегульовані Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 року № 755-ІV, в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій документів і виписок з них та справжності підпису на документах" від 13.05.2014 р. № 1253-VII (далі - Закон № 755).

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону № 755 державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно з частиною другою вказаної статті порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема:

перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці;

перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації;

внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру;

Відповідно до приписів ст. 24 Закону № 755 для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, до якої може бути подана як додаток заява щодо обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику;

- примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;

- два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник);

- документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. У разі подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичної особи підтвердженням внесення плати за проведення державної реєстрації юридичної особи є примірник електронного розрахункового документа, засвідченого електронним цифровим підписом;

- інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

У разі утворення юридичної особи на підставі модельного статуту в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи проставляється відповідна відмітка з посиланням на типовий установчий документ.

Державному реєстратору забороняється вимагати додаткові документи для проведення державної реєстрації юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - сьомою цієї статті. (ч. 8 ст. 24 Закону № 755).

Вимоги до оформлення документів, які подаються державному реєстратору, визначені ст. 8 Закону № 755.

Зокрема, документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

Реєстраційна картка заповнюється машинодруком або від руки друкованими літерами. Якщо документи надсилаються державному реєстратору поштовим відправленням, справжність підпису заявника на реєстраційній картці (заяві, повідомленні) повинна бути нотаріально засвідчена.

Підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці та заяві про втрату (заміну) документів повинен бути засвідчений відповідною посадовою особою в установленому порядку.

Установчі документ (установчий акт, статут або засновницький договір,положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження. У випадках, які передбачені законом, установчі документи повинні бути погоджені з відповідними державними органами.

Відповідно ч. 11 ст. 24 Закону № 755 державний реєстратор зобов`язаний залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, якщо:

- документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації;

- документи не відповідають вимогам, які встановлені частинами першою, другою, четвертою - сьомою статті 8 та частиною п`ятою статті 10 цього Закону;

- до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєстраційних дій;

- документи подані не в повному обсязі;

- документи подано особою, яка не має на це повноважень.

Статтею 27 Закону № 755 передбачені підстави для відмови в державній реєстрації юридичної особи, зокрема:

- невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи;

- невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону;

- порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема: наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи; невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі; наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої статті 35 цього Закону; наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися; використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування державного органу або органу місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України; невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону щодо найменування окремих видів юридичних осіб (банк, кредитна спілка, недержавний пенсійний фонд тощо); встановлена іншими законами заборона використання у найменуванні юридичної особи певних термінів, абревіатур, похідних термінів.

Відмова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускається.

Відповідно до ст. 25 Закону № 755 державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов`язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

За відсутності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи державний реєстратор повинен внести до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи ідентифікаційний код відповідно до вимог Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації юридичної особи на підставі відомостей цієї реєстраційної картки.

Як вбачається з матеріалів реєстраційної справи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165), зокрема, Опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії Державна реєстрація новоутвореної шляхом засновування юридичної особи , який містить підпис, дату ( 03.11.2014) та П.І.Б. - ОСОБА_1 , для вчинення вказаної реєстрації дії було надано

- реєстраційну карту, яка містить підпис, дату ( 03.11.2014) та П.І.Б. - ОСОБА_1 ,;

- рішення № 1 власника (засновника) від 31.10.2014 року, за змістом якого ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 22.07.2011 р. Верхньорогачицьким РВ УМВС України в Херсонській області, ИНН НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , вирішив створити ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНІ"; затвердити статут, сформувати статутний капітал у розмірі 200 000,00 грн.; місцезнаходження підприємства призначити за адресою: України, 73000, Херсонська область, м. Херсон, вул. 21 Січня, 37, офіс 445; покласти на себе обов`язки директора ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ".

- Статут ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", затверджений рішенням засновника (власника) № 1 від 31.10.2014 р., та підписаний засновником (власником) ОСОБА_1 , справжність підпису якого 03.11.2014 р. засвідчена приватним нотаріусом Херсонського міського нотаріального округу Тетієвською Т.В.

- копію квитанції про сплату реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи.

Отже, судом встановлено, що подані державному реєстратору документи для здійснення державної реєстрації новоствореної шляхом заснування юридичної особи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" за своїм переліком, змістом та формою відповідали вимогам Закону № 755 (в редакції, чинній на момент здійснення реєстрації), а тому станом на 03.11.2014 року у державного реєстратора Абрамова І . А . були відсутні підстави для залишення поданих документів без розгляду або відмови в державній реєстрації юридичної особи.

Таким чином, суд дійшов висновку про відсутність підстав для визнання незаконними дії державного реєстратора Абрамова І.А. Реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні щодо проведення державної реєстрації юридичної особи - приватного підприємства "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" та здійснення запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб - підприємців та громадських формувань за номером 1 499 102 0000 017680 вчинений 03.11.2014 року.

Щодо доводу позивача та його представника позивача в судовому засіданні про те, що реєстрація юридичної особи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" була здійснена на підставі недійсних документів, оскільки у квітні 2014 р. ОСОБА_1 втратив паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий 22.07.2011 р. Верхньорогачицьким РВ УМВС України в Херсонській області, посилання на який містять матеріали реєстраційної справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 9 ст. 24 Закону № 755, в редакції чинній на момент вчинення оскаржуваних дій, якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється його паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця.

Із наведених вище положень Закону № 755-IV слідує, що у випадку особистого подання засновником документів для державної реєстрації юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється паспорт для встановлення його особи.

При цьому, приписи вищевказаного Закону не передбачають обов`язку державного реєстратора перевіряти факт достовірності поданих йому документів, у т.ч. паспорту громадянина України, а також не містять вимоги щодо виготовлення копії вказаного паспорту з метою його приєднання до матеріалів реєстраційної справи.

В ході розгляду справи, представником позивача надано до суду документи, які за його позицією підтверджують факт втрати ОСОБА_1 паспорту громадянина України НОМЕР_1 , виданий 22 липня 2011 року Верхньорогачицьким РВ УМВС України в Херсонській області, зокрема, лист - відповідь Верхньорогачицького районного сектору УДМС в Херсонській області від 02.04.2019 р. № 3/204, адресований адвокату Куценку В.В., яким підтверджено факт звернення ОСОБА_1 із заявою № 11 від 26.04.2014 р. про втрату паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Верхньорогачицьким РВ УМВС України в Херсонській області від 22.07.2011 р., яка була зареєстрована 26.04.2014 р. в Журналі реєстрації заяв про втрату або викрадення паспорта від № 11. При цьому, повідомлено, що 12.05.2014 року ОСОБА_1 документований паспортом громадянина України серії НОМЕР_3 , виданим Верхньорогачицьким РС УДМС України в Херсонській області.

При цьому, за позицією позивача та його представника, з моменту отримання позивачем нового паспорту замість втраченого, паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Верхньорогачицьким РВ УМВС України в Херсонській області 22.07.2011 р., вважається недійсним, а тому будь-які правочини, вчинені на його підставі, є нікчемними.

Щодо вказаного доводу позивача суд зазначає, що на момент втрати позивачем паспорта громадянина України підстави визнання паспорту громадянина України недійсним були визначені "Порядком оформлення і видачі паспорта громадянина України", який затверджений наказом був затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 13.04.2012 року № 320 (далі - Порядок № 320).

Відповідно до пункту 10.4 вказаного Порядку, погашаються, уважаються недійсними та знищуються паспорти:

- які обмінюються у зв`язку зі зміною (переміною) прізвища, імені та по батькові;

- у разі встановлення розбіжностей у записах (невідповідність записів, зроблених у паспорті, записам в інших документах);

- у разі непридатності паспорта для користування (пошкодження з різних причин, утрата фотокартки);

- осіб, громадянство України яких припинено;

- знайдені, замість яких видано нові;

- померлих громадян;

- зіпсовані під час заповнення;

- оформлені з порушенням вимог чинного законодавства України;

- не отримані власником протягом року.

Отже, приписами Порядку № 320, який був чинним на момент втрати позивачем паспорту та видачі нового, не було передбачено визнання недійсним втрачених паспортів, а визнавалися недійсними тільки знайдені паспорти, замість яких видано нові.

З огляду на викладене, суд вважає необґрунтованим довід позивача щодо здійснення державної реєстрації ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНІ" на підставі недійсних документів, зокрема, втраченого ОСОБА_1 паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Верхньорогачицьким РВ УМВС України в Херсонській області 22.07.2011 р.

Зважаючи на те, що судом не встановлено порушень зі сторони відповідача під час проведення державної реєстрації ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 в частині визнання незаконними дій Херсонської міської ради щодо проведення державної реєстрації ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ", що є наслідком відмови в частині зобов`язання відповідача скасувати та виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису № 14991020000017680, вчинений 03.11.2014 р. стосовно державної реєстрації юридичної особи ПП "ПРИВА ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165).

Щодо вимоги позивача про визнання недійсним запису державного реєстратора Херсонської міської ради, яким проведена державна реєстрації юридичної особи ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165), то суд зазначає наступне.

На момент звернення позивача до суду з даним позовом відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, врегульовані Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" від 15.05.2003 р. № 755-IV, в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи" від 17.01.2019 року № 2673-VIII.

Відповідно до ч. 6 статті 25 цього Закону спрощена процедура державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом її ліквідації проводиться на підставі, зокрема, судового рішення про скасування (визнання недійсною) державної реєстрації юридичної особи у випадках, передбачених законом, якщо таке рішення прийнято судом до 1 липня 2004 року, крім судового рішення про визнання юридичної особи банкрутом.

Таким чином, з 01 липня 2004 року спосіб захисту порушених прав позивача шляхом визнання недійсною (скасування) державної реєстрації юридичної особи, є неналежним, а тому вказана вимога також задоволенню не підлягає.

Натомість, суд вказує, що відповідно до положень частини першої статті 25 Закону № 755 (в редакції, чинній на теперішній час), державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться, в тому числі, на підставі, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, щодо визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу.

Таким чином, позивач не позбавлений права на захист своїх порушених прав шляхом звернення до суду з позовом про визнання недійсним рішення засновника про створення юридичної особи.

Крім того, норми Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-ІV також містять приписи, які передбачають належний спосіб захисту порушених прав позивача.

Зокрема, статтею 55-1 Господарського кодексу України передбачено, що ознакою фіктивної діяльності суб`єкта господарювання, що дає підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними, є реєстрація (перереєстрація) юридичної особи на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи.

Також суд зазначає, що відповідно до ч. 4 ст. 35 Закону № 755 особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Проте, доведення вказаних обставин здійснюється поза межами адміністративного судочинства, оскільки не стосується публічно - владних, управлінських правовідносин.

Відповідно до частин першої, другої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Суд, відповідно до статті 90 КАС України, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Отже, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що відповідачем доведено правомірність вчинення дій та внесення реєстраційного запису про державну реєстрацію ПП "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (код ЄДРПОУ 39471165), а позивачем не надано доказів на його спростування, у зв`язку з чим суд приходить до висновку про відмову в задоволенні позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

вирішив :

У задоволенні позову ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ) до Херсонської міської ради (місце знаходження (73000, м. Херсон, пр. Ушакова, буд. 37, код ЄДРПОУ 26347681), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Приватне підприємство "ПРИВАТ ТРЕЙД КОМПАНИ" (73000, м. Херсон, вул. 21 Січня, буд. 37, офіс 445, код ЄДРПОУ 39471165) визнання незаконними дій, визнання недійсним запису державного реєстратора та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції,який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний 12 липня 2019 р.

Суддя Дубровна В.А.

кат. 108010100

Дата ухвалення рішення02.07.2019
Оприлюднено16.07.2019
Номер документу83019244
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконними дій, визнання недійсним запису державного реєстратора та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —540/178/19

Рішення від 02.07.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Рішення від 02.07.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Рішення від 08.04.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 20.03.2019

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 22.02.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 07.02.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні