Постанова
від 16.07.2019 по справі 905/1096/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.07.2019р. Справа № 905/1096/19

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., при секретарі судового засідання Григор`євій М.В., розглянув у відкритому судовому засіданні

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» (код ЄДРПОУ 39846225), м. Костянтинівка, Донецька область

про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Представники:

від боржника: Назарова А.А, довіреність від 20.07.19р.; посвідчення адвоката України №002296 від 26.12.18р.

Товариство з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» , м.Костянтинівка, Донецька область звернулось до господарського суду Донецької області з заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Відповідно до вимог ст. 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, затвердженого постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 14.07.2016р. №8, 18.06.2019р. судом здійснено електронний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено Шершень Юрія Сергійовича (свідоцтво № 410 від 01.03.2013р.).

Ухвалою господарського суду Донецької області від 19.06.2019р. прийнято до розгляду заяву про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» (код ЄДРПОУ 39846225); проведення підготовчого засідання призначено на 02.07.2019; запропоновано арбітражному керуючому Шершень Юрію Сергійовичу до дати судового засідання надати господарському суду заяву про згоду на участь у даній справі.

19.06.19р. через канцелярію суду від арбітражного керуючого Шершень Ю.С. надійшла заява №98 від 19.06.19р. про неможливість участі арбітражного керуючого в якості ліквідатора у справі №905/1096/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» за сімейними обставинами, аналогічна за своїм змістом заява надійшли на електрону адресу суду.

01.07.19р. через канцелярію суду від Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 02.07.19р. за результатами підготовчого засідання відкрито провадження у справі №905/1096/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» (код ЄДРПОУ 39846225; адреса: 85110, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Леваневського, буд. 25) за заявою боржника на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; справу призначено до розгляду на 16.07.19р.

16.07.19р. на адресу суду від боржника надійшло клопотання про доручення документів до матеріалів справи з додатком.

У судове засідання 16.07.19р. представник боржника з`явився та надав пояснення по справі.

Розглянувши матеріали справи, господарський суд встановив:

03.04.2019р. загальними зборами учасників ТОВ «САНМІЛК» , м.Костянтинівка, було прийнято рішення про припинення діяльності юридичної особи шляхом ліквідації та призначення головою ліквідаційної комісії директора товариства ОСОБА_1 (рішення №2019-04-03 від 03.04.2019р.).

Державним реєстратором проведено запис про внесення відомостей про припинення підприємницької діяльності товариства за рішенням засновників та про строк, визначений засновниками для заявлення кредиторами своїх вимог до 06.06.19р., що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №1005430616 станом на 10.06.19р.

В силу ч.1 ст.11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» №755-IV від 15.05.2003р. (із змінами та доповненнями) відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених цим Законом, за їх надання стягується плата.

У відповідності до ст.10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов`язані проводити інвентаризацію активів і зобов`язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка. Об`єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов`язковим згідно з законодавством. Згідно пункту 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000р. №419, проведення інвентаризації обов`язкове у разі ліквідації підприємства.

Головою ліквідаційної комісії ТОВ «САНМІЛК» у відповідності до приписів п.4 ст.111 Цивільного кодексу України , у зв`язку з необхідністю складання звіту про фінансовий стан товариства, для повідомлення про припинення юридичної особи, повідомлення для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості були направлені листи до: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області, Костянтинівського міського центру зайнятості, Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Черкаського міського центру зайнятості, Костянтинівського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Костянтинівського ДПІ Костянтинівсько-Дружківського управління ГУ ДФС у Донецькій області, ДПІ у м.Черкасах Управління у м.Черкасах ГУ ДФС у Черкаській області.

Після опублікування відомостей про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» , до голови ліквідаційної комісії звернулось Приватне підприємство Фавор з кредиторськими вимогами за договором про надання юридичних, бухгалтерських та консалтингових послуг №54-КМ від 18.03.2019р. на суму 640000,00 грн.

Інші кредитори з вимогами до боржника у встановлений законодавством строк, до голови ліквідаційної комісії не заявлялися.

Відповідно до п.1 ч.1 та ч.3 ст.110 Цивільного кодексуУкраїни , юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв`язку з закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами. Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Згідно ч.8 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред`явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

11.06.2019р. загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» (протокол №2019-06-11 від 11.06.2019р.) затверджено проміжний ліквідаційний баланс підприємства.

Відповідно до заяви про порушення справи про банкрутство, матеріалів інвентаризації боржника та проміжного ліквідаційного балансу станом на 11.06.2019р. в касі підприємства наявні грошові кошти у розмірі 18300,00грн. Інші майнові активи у боржника відсутні.

Таким чином, у боржника недостатньо майна для задоволення вимог кредиторів.

Згідно ч.1 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов`язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

На підставі всебічної оцінки матеріалів справи, суд визнає достатніми надані боржником документи, в тому числі інформацію про банківські рахунки, як необхідні докази здійснення заходів по виявленню майнових активів (грошових коштів). При цьому, суд зазначає, що метою ліквідаційної процедури є здійснення заходів спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, а тому у випадках виявлення в подальшому активів банкрута, не зазначених ліквідаційною комісією (головою ліквідаційної комісії) в інвентаризаційних описах, вказані активи включаються до ліквідаційної маси та спрямовуються на задоволення вимог кредиторів в ході ліквідаційної процедури.

В силу ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

На підставі вищевикладеного в судовому засіданні встановлена наявність ознак неплатоспроможності боржника.

Частина 4 ст.205 Господарського кодексу України передбачає, що у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Згідно ч.1 ст. 37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно до ст.40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

В силу ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов`язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього статусу арбітражного керуючого.

При прийнятті до розгляду заяви боржника ТОВ «САНМІЛК» про порушення справи про банкрутство 18.06.19р. судом здійснено електронний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, визначено Шершень Юрія Сергійовича (свідоцтво № 410 від 01.03.2013р.), про що сформовано відповідну довідку від 18.06.19р. щодо кандидатури арбітражного керуючого.

Арбітражний керуючий Шершень Ю.С. заявою №98 від 19.06.19р. просив суд не розглядати його кандидатуру в якості ліквідатора ТОВ «САНМІЛК» .

Пунктом 4 ч.1 ст.114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

В силу ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов`язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього статусу арбітражного керуючого.

Звертаючись із заявою про порушення справи про банкрутство, боржник просив призначити ліквідатором ТОВ «САНМІЛК» голову ліквідаційної комісії боржника Мухопада Максима ОСОБА_2 (згідно рішення загальних зборів учасників ТОВ «САНМІЛК» №2019-04-03 від 03.04.2019р.).

Таким чином, суд, беручи до уваги відсутність конкуренції кандидатур на призначення ліквідатора боржника, недостатність майнових активів у боржника, а також зважаючи на те, що голова ліквідаційної комісії, який виконував повноваження ліквідатора у позасудовій процедурі банкрутства, є обізнаним у матеріально - фінансовому становищі боржника, господарський суд визнає за можливе покласти обов`язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1 .

З огляду на вищевикладене, враховуючи наявність кредиторської заборгованості та недостатність майнових активів для її задоволення, наявність ознак неплатоспроможності, господарський суд дійшов висновку про необхідність визнання боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» , м.Костянтинівка, Донецька область банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

При цьому, суд зауважує, що визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури не перешкоджає здійсненню контролюючими органами перевірок на виконання ч.7 ст.111 Цивільного кодексу України (вказане узгоджується з правовою позицією Вищого господарського суду України, викладеною в постанові від 15.06.16р. у справі №904/194/16 та Верховного Суду, викладеною в постанові від 10.05.18р. у справі №922/2431/17, в яких суди також зазначили, що перехід боржника до ліквідаційної процедури не перешкоджає органу ДФС можливості вжити заходи щодо перевірки діяльності боржника, звернувшись до ліквідатора банкрута з наказом про проведення такої перевірки).

У судовому засіданні була проголошена вступна та резолютивна частини постанови.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст.ст.1, 2, 8, 37, 38, 40, 41, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.205 Господарського кодексу України, ст.3, ч.6 ст.12, ст.ст.73, 86, 238, 254 Господарського процесуального кодексу України, в редакції Закону №2147-VIII від 03.10.17р., господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» (код ЄДРПОУ 39846225), м. Костянтинівка, Донецька область банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 3 місяці.

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» , м.Костянтинівка, Донецька область призначити голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер платника податків: НОМЕР_1 ).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю «САНМІЛК» (вул.Леваневського, буд.25, м. Костянтинівка, Донецька область, 85110; код ЄДРПОУ 39846225) і відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатору по закінченні ліквідаційної процедури представити суду звіт про проведену роботу, ліквідаційний баланс банкрута та документи, передбачені ст.46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття згідно ст.8 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (підпункт 17.5 пункту 17 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України) шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Копії постанови надіслати боржнику, ліквідатору, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору за місцезнаходженням боржника, державній виконавчій службі за місцезнаходженням боржника, державній податковій інспекції за місцезнаходженням боржника.

У судовому засіданні 16.07.19р. оголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Повний текст постанови складено та підписано 16.07.19р.

Суддя М.О. Лейба

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення16.07.2019
Оприлюднено16.07.2019
Номер документу83028753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1096/19

Ухвала від 27.04.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 27.01.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Постанова від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Рішення від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні