Постанова
від 18.07.2019 по справі 280/1215/19
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/1215/19

Провадження № 2-а/280/52/19

РІШЕННЯ

Іменем України

18 липня 2019 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Янчук В.В.

при секретарі - Кумечко С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії № 180458 територіального виборчого округу № 66, Дільничної виборчої комісії № 180466 територіального виборчого округу № 66, третя особа: Відділ ведення Державного реєстру виборців Коростишівської районної державної адміністрації про зміну місця голосування,-

В С Т А Н О В И В :

17.07.2019 ОСОБА_2 звернулась до Коростишівського районного суду Житомирської області із адміністративним позовом до Дільничної виборчої комісії № 180458 територіального виборчого округу № 66, Дільничної виборчої комісії № 180466 територіального виборчого округу № 66, третя особа: Відділ ведення Державного реєстру виборців Коростишівської районної державної адміністрації про зміну місця голосування.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що вона зареєстрована в с АДРЕСА_1 Камінь АДРЕСА_2 Житомирської області, відповідно реєстрації занесена до списків виборців виборчої дільниці № 180458 територіального виборчого округу № 66. Позивач призначена членом ДВК № 180466 територіального округу № 66, яка розташована в с. Великі Кошарища, Коростишівського району. Оскільки як член ВК в день голосування не має права залишити своє робоче місце вона позбавлена можливості скористатись своїм Конституційним право і прийняти участь у позачергових виборах , що відбудуться 21.07.2019, а тому вимушена звернутись до суду з позовом про тимчасову зміну місця голосування.

Ухвалою від 18.07.2019 відкрито провадження у справі, та призначено судове засідання з розгляду справи по суті.

В судове засідання ОСОБА_2 не з`явилась, разом з позовом подала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідачі в судове засідання своїх представників не направили, про розгляд справи повідомлені належним чином. До суду представники відповідачів направили заяви про розгляд справи в їх відсутність, щодо позовних вимог не заперечують.

Третя особа - Відділ ведення Державного реєстру виборців Коростишівської районної державної адміністрації в судове засідання свого представника не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, до суду направили заяву про розгляд справи у відсутність їх представника, а також надали інформацію, що міститься в базі даних Державного реєстру виборців, відповідно до якої, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 включена до списку виборців для голосування 21.07.2019 року на виборчій дільниці № 180458.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 КАС України неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

У відповідності до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд дослідивши докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується копією паспорта громадянина України. Відповідно до довідки, що видана головою ДВК № 180466 ОСОБА_2 є членом ДВК № 180466 с. В.Кошарища.

Відповідно до довідки № 06-29/287 від 18.07.2019 Відділу ведення державного реєстру виборців апарату Коростишівської РДА за інформацією, що міститься в базі даних Державного реєстру виборців ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 включена до списку виборців для голосування 21.07.2019 року на виборчій дільниці № 180458.

Згідно ч.1 ст. 274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Відповідно до ст.70 Конституції України , ч.1 ст.2 Закону України „Про вибори народних депутатів України право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.

Згідно вимог ч.2, п.2,4ст.32 Закону України Про вибори народних депутатів України , дільнича виборча комісія отримує список виборців від органу ведення Державного реєстру виборців або Міністерства закордонних справ України, складає список виборців у випадках, передбачених цим Законом, надає його для загального ознайомлення, а також вносить до нього зміни у випадках, передбачених цим Законом, а також в порядку та в строки, встановлені частиною другою статті 40 цього Закону , вручає або надсилає кожному виборцю іменне запрошення із зазначенням дати проведення голосування, адреси приміщення для голосування, часу початку і закінчення голосування.

Як передбачено ч.1.ч.2 ст. 39 Закону України Про вибори народних депутатів України органи ведення Державного реєстру виборців складають попередні списки виборців для звичайних виборчих дільниць відповідно до Закону України "Про Державний реєстр виборців" . Складання попередніх списків виборців для звичайних виборчих дільниць здійснюється у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. До попереднього списку виборців для звичайної виборчої дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування виповниться вісімнадцять років та які відносяться за виборчою адресою до цієї виборчої дільниці відповідно до відомостей Державного реєстру виборців. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Відповідно до ч. 4 ст. 39 Закону України Про вибори народних депутатів України , при включенні виборця, якому тимчасово змінено місце голосування, до попереднього списку виборців у графі "Примітки" навпроти його прізвища зазначаються номер посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування, дату його видачі та найменування органу ведення Державного реєстру виборців, який його видав, а також, у разі якщо виборча адреса виборця знаходиться за межами відповідного одномандатного округу, робиться відмітка про отримання виборцем лише бюлетеня для голосування у загальнодержавному окрузі.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців" виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" .

В п.3.5. постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси, зазначено, що на період проведення чергових і позачергових виборів народних депутатів України орган ведення Реєстру може тимчасово змінити місце голосування виборцю на іншу виборчу дільницю, в тому числі поза межами одномандатного виборчого округу, до якого такий виборець відноситься на підставі відомостей Реєстру про його виборчу адресу.

Як встановлено судом, ОСОБА_2 станом на час звернення до суду з позовом, має зареєстроване місця проживання, в порядку, передбаченому ст. 8 Закону України "Про Державний реєстр виборців" визначена її виборча адреса, тому наявні правові підстави для тимчасової зміни місця голосування ОСОБА_3 , а саме змінити виборчу дільницю № 180458 територіального виборчого округу № 66 на виборчу дільницю № 180466 територіального виборчого округу № 66, на час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України призначених на 21 липня 2019 року.

Керуючись ст.ст. 246 , 250 , 274 Кодексу адміністративного судочинства України , суд, -

УХВАЛИВ :

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії № 180458 територіального виборчого округу № 66, Дільничної виборчої комісії № 180466 територіального виборчого округу № 66, третя особа: Відділ ведення Державного реєстру виборців Коростишівської районної державної адміністрації про зміну місця голосування - задовольнити.

Тимчасово змінити місце голосування ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: виборчу дільницю, що утворена на постійній основі № 180458 територіального виборчого округу № 66 на виборчу дільницю, що утворена на постійній основі № 180466 територіального виборчого округу №66, на час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України призначених на 21 липня 2019 року.

Зобов`язати дільничну виборчу комісію № 180458 територіального виборчого округу № 66 виключити ОСОБА_4 із списку виборців на час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України призначених на 21 липня 2019 року.

Зобов`язати дільничну виборчу комісію № 180466 територіального виборчого округу №66 включити ОСОБА_4 до списку виборців на час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України призначених на 21 липня 2019 року.

Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана у дводенний строк з дня проголошення до сьомого апеляційного адміністративного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області.

Суддя В.В. Янчук

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено19.07.2019
Номер документу83105792
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/1215/19

Ухвала від 16.10.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 16.09.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Рішення від 14.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Постанова від 18.07.2019

Адміністративне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Рішення від 14.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Кисіль Роман Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні