Рішення
від 18.07.2019 по справі 360/444/19
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 360/444/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2019 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючого судді - Унятицького Д.Є.

за участю секретаря - Щербакової К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Бородянка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бородянського міжгосподарського об`єднання по штучному осіменінню сільськогосподарських тварин, Бородянської районної державної нотаріальної контори про звільнення майна з-під обтяжень відчуження,

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2019 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що являється власником 2/3 частин квартири АДРЕСА_1 та трьох земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , якими хоче розпорядитись при житті, розділивши їх між рідними. Однак при зверненні до нотаріуса дізнався про реєстрацію 21 липня 2004 року заборони відчуження на належне йому майно, на підставі повідомлення Міжгосподарського об`єднання по штучному осіменінню сільськогосподарських тварин від 15 грудня 1983 року про видачу йому позики на перебудову житлового будинку в АДРЕСА_2 . До кінця 1989 року борг було сплачено, однак заборона на відчуження майна досі не знята. Відповідно до протоколу №2 зборів засновників Бородянського міжгосподарського об`єднання по штучному осіменінню сільськогосподарських тварин та ради товаровиробників Бородянського району від 02 лютого 2004 року, після відчуження нерухомого майна та погашення боргів до державного бюджету Бородянське міжгосподарське об`єднання по штучному осіменінню сільськогосподарських тварин вирішено ліквідувати, однак відомості про ліквідацію зазначеного об`єднання в Бородянській РДА відсутні. Оскільки об`єднання припинило свою діяльність в 2004 році, отримати довідку про відсутність заборгованості неможливо, а наявність заборони відчуження належного йому нерухомого майна перешкоджає реалізації права на розпорядження майном просив звільнити від обтяження внесеного до Єдиного реєстру заборон 21 липня 2004 року за реєстраційним номером 73739 Бородянською районною державною нотаріальною конторою Київської області на нерухоме майно, що належить ОСОБА_1 на праві приватної власності: 2/3 частки квартири АДРЕСА_1 ; земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,1585 га, кадастровий номер НОМЕР_1 ; земельну ділянку пай площею 0,6033 га, кадастровий номер НОМЕР_2 ; земельну ділянку пай площею 2,7471 га кадастровий номер НОМЕР_3 .

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позов підтримав, викладене підтвердив.

Відповідач - Бородянське міжгосподарське об`єднання по штучному осіменінню сільськогосподарських тварин в судове засідання представника не направило, про час та місце розгляду справи повідомлене належним чином.

Відповідач - Бородянська районна державна нотаріальна контора в судове засідання представника не направила, просила слухати справу без її участі.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази по справі суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Судом встановлено, що позивач являється власником 2/3 частин квартири АДРЕСА_1 та трьох земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 на території Загальцівської сільської ради Бородянського району Київської області, що підтверджується копіями свідоцтва про право власності на житло, свідоцтва про реєстрацію права власності на нерухоме майно, свідоцтва про право на спадщину за законом, державних актів на право власності на земельну ділянку (а.с.7, 8, 15, 17-19).

21 липня 2004 року Бородянська районна державна нотаріальна контора зареєструвала накладення заборони відчуження на невизначене майно, окреме майно в с.Загальці Бородянського району Київської області, належне ОСОБА_1 , що підтверджується копією відомості з єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна (а.с.21).

Вказана заборона зареєстрована на підставі повідомлення міжгосподарського об`єднання по штучному заплідненню сільськогосподарських тварин про видачу позики, відповідно до якої державну нотаріальну контору було повідомлено про видачу ОСОБА_1 позики на будівництво житлового будинку на ділянці, відведеній в АДРЕСА_2 . До повного погашення позики боржник не має права відчужити або передати вказану будівлю без дозволу підприємства, що підтверджується копією повідомлення (а.с.20).

Згідно з протоколом №2 зборів засновників Бородянського міжгосподарського об`єднання по штучному заплідненню сільськогосподарських тварин та ради товаровиробників Бородянського району від 2 лютого 2004 року, після відчуження нерухомого майна (продажу) та погашення боргів до державного бюджету Бородянське міжгосподарське об`єднання по штучному заплідненню сільськогосподарських тварин вирішено ліквідувати. Згідно з розрахунково-платіжними відомостями та особовими рахунками по обліку заробітної плати Бородянського міжгосподарського об`єднання по штучному заплідненню с/г тварин з ОСОБА_1 проводилися утримання по позиці за 1989 р. в сумі 112 крб. 06 коп., за інші роки інформація відсутня. Рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно Бородянської РДА відмовлено в знятті заборони на відчуження нерухомого майна ОСОБА_1 , оскільки не усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, що встановлено під час розгляду цивільної справи №360/1806/18 та підтверджується копією рішення Бородянського районного суду від 26 жовтня 2018 року (а.с.24-26).

Рішенням Бородянського районного суду від 26 жовтня 2018 року знята заборона відчуження з належної ОСОБА_1 1/3 частки квартири АДРЕСА_1 , зареєстрована 21 липня 2004 року Бородянською районною державною нотаріальною конторою (а.с.24-26).

Відповідно до ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод в здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень регулює Закон України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та спрямований на забезпечення визнання та захисту державою таких прав.

Враховуючи, що заборона відчуження на майно позивача зареєстрована помилково, на підставі повідомлення про видачу позики, в якому ставилось питання про заборону відчуження житлового будинку АДРЕСА_2 , рішенням суду від 26 жовтня 2018 року заборона відчуження з 1/3 частки квартири АДРЕСА_1 , належної позивачу знята, то суд частково задовольняючи позов вважає за необхідне звільнити від обтяження внесеного до Єдиного реєстру заборон 21 липня 2004 року (реєстраційний номер 73739) Бородянською районною державною нотаріальною конторою Київської області нерухоме майно, що належить на праві приватної власності ОСОБА_1 , 1/3 частку квартири АДРЕСА_1 та земельні ділянки з кадастровими номерами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , що розташовані на території Загальцівської сільської ради.

Керуючись ст. 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Звільнити від обтяження (заборони відчуження) внесеного до Єдиного реєстру заборон 21 липня 2004 року (реєстраційний номер 73739) Бородянською районною державною нотаріальною конторою Київської області нерухоме майно, що належить ОСОБА_1 на праві приватної власності:

- 1/3 частку квартири АДРЕСА_1 , набутої в порядку спадкування після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 ;

- земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,1585 га з кадастровим номером НОМЕР_1 , що розташована на території АДРЕСА_2 ;

- земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 0,6033 га з кадастровим номером НОМЕР_2 , що розташована на території Загальцівської сільської ради Бородянського району Київської області;

- земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 2,7471 га з кадастровим номером НОМЕР_3 , що розташована на території Загальцівської сільської ради Бородянського району Київської області.

В іншій частині позову відмовити.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду через Бородянський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 18 липня 2019 року.

Головуючий-суддяД.Унятицький

СудБородянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено23.07.2019
Номер документу83162554
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —360/444/19

Рішення від 18.07.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Рішення від 08.07.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 14.05.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Рішення від 12.03.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 11.02.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 01.02.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні