Ухвала
від 17.07.2019 по справі 204/8859/18
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-кп/803/2004/19 Справа № 204/8859/18 Суддя у 1-й інстанції - ОСОБА_1 Суддя у 2-й інстанції - ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2019 року м. Дніпро

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження №12018040680001829 за апеляційною скаргою прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 4 Дніпропетровської області, який приймав участь у підготовчому судовому засіданні кримінального провадження судом першої інстанції, на ухвалу Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 11 червня 2019 року, якою обвинувальний акт щодо

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася у м. Дніпропетровськ, громадянка України, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 185 КК України, повернуто прокурору як такий, що не відповідає вимогам КПК України,

ВСТАНОВИЛА:

В апеляційній скарзі прокурор просить ухвалу суду скасувати як незаконну, необґрунтовану та невмотивовану, у зв`язку з істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону, та призначити новий розгляд цього кримінального провадження в суді першої інстанції.

Вимоги апеляційної скарги обґрунтовує тим, що на момент направлення обвинувального акту до суду 26 листопада 2018 року ОСОБА_7 проживала за вище вказаною адресою постійно, що підтверджується довідкою характеристикою за місцем мешкання ОСОБА_7 .

Вказує на те, що відповідно до ч. 1 ст. 335 КПК України у разі, якщо обвинувачений ухилився від суду, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку, а тому суд не має права повертати обвинувальний акт прокурору у зв`язку з тим, що обвинувачений після направлення обвинувального акта до суду зник і місце його перебування невідоме.

Таким чином, суд першої інстанції не вжив всіх передбачених КПК України процесуальних заходів для забезпечення доставки обвинуваченого до суду та вчасного проведення судового розгляду.

Ухвалою Красногвардійського районногосуду м.Дніпропетровська від11червня 2019року обвинувальний акт щодо ОСОБА_7 , обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 185 КК України, повернуто прокурору як такий, що не відповідає вимогам КПК України.

В обґрунтування свого рішення суд першої інстанції зазначив, що судом встановлена невідповідність зазначеної в обвинувальному акті адреси місця проживання обвинуваченої ОСОБА_7 з фактичним місцем її проживання, отже, обвинувальний акт не може вважатись таким, що відповідає вимогам ст. 291 КПК України, а оголошення розшуку обвинуваченої на стадії підготовчого судового провадження законодавством не передбачено.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи прокурора, яка підтримала апеляційну скаргу, перевіривши надані матеріали та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга прокурора не підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно із п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК України суд в підготовчому засіданні має право повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу.

На думку колегії суддів суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України, згідно якої визначаються вимоги, які ставляться до обвинувального акту.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 2 ст. 291 КПК України обвинувальний акт має містити такі відомості: анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство).

Зазначені вимоги кримінального процесуального закону органом досудового розслідування не дотримані в повному обсязі.

При перевірці колегією суддів матеріалів провадження встановлено, що до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12018040680001829 за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненнізлочину,передбаченого ч.2ст.15ч.1ст.185 КК України, в якому містяться відомості, які не відповідають дійсності стосовно місця проживання обвинуваченої ОСОБА_7 , яка по вказаному в обвинувальному акті адресу не проживає, про що вказано в ухвалі суду першої інстанції, що свідчить про недотримання вимог ст. 291 КПК України, що на думку колегії суддів є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, так як суд першої інстанції був позбавлений можливості призначити кримінальне провадження до судового розгляду та розглянути його у розумні строки, а тому наявні підстави для повернення обвинувального акту прокурору.

Так, згідно обвинувального акту ОСОБА_7 зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , однак як було встановлено під час підготовчого судового засідання, що відповідно до рапортів працівників поліції обвинувачена ОСОБА_7 за фактичним адресом не проживає, встановити її місцезнаходження їм не вдалося, що також підтвердила її мати, що донька тривалий час вдома не проживає та місцезнаходження їй не відоме.

Такий висновок ґрунтується на тому, що обвинувачена на жодне з призначених до розгляду підготовчих судових засідань не з`являлася, у зв`язку з чим судом були направлені для виконання ухвали про привід обвинуваченої, які органами поліції фактично виконані не були, тобто не вдалося їм встановити місце її фактичного проживання.

Доводи прокурора в апеляційній скарзі щодо невиконання судом вимог ст. 335 КПК України, колегія суддів вважає необґрунтованими, оскільки відсутні дані щодо належного повідомлення обвинуваченої про проведення підготовчого судового засідання, що виключає його ухилення від суду.

З урахуванням наведеного вище, оскільки встановлена невідповідність обвинувального акту вимогам ст. 291 КПК України, колегія суддів дійшла висновку про відмову у задоволенні вимог за апеляційною скаргою прокурора, та залишення ухвали суду без змін.

Керуючись ст. ст. 404,405,407,419 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора Дніпропетровськоїмісцевої прокуратури№ 4Дніпропетровської області,який приймавучасть упідготовчому судовомузасіданні кримінальногопровадження судомпершої інстанції,на ухвалуКрасногвардійського районногосуду м.Дніпропетровська від11червня 2019року залишити без задоволення.

Ухвалу Красногвардійського районногосуду м.Дніпропетровська від11червня 2019року щодо ОСОБА_7 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83169083
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —204/8859/18

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов О. О.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов О. О.

Ухвала від 28.05.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов О. О.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов О. О.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов О. О.

Ухвала від 30.11.2018

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Некрасов О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні