Рішення
від 16.05.2019 по справі 160/2074/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2019 року Справа № 160/2074/19 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіОлійника В. М. за участі секретаря судового засіданняМаксімова А.С. за участі: представника позивача представника відповідача Стирнік Ю.В. Борисової Т.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ЗОЗ ЮА" до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

ВСТАНОВИВ:

04 березня 2019 року товариство з обмеженою відповідальністю ЗОЗ ЮА звернулося до суду з позовом до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, в якому просить:

визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області від 05.02.2018р. №0002451417 форма Р , яким ТОВ ЗОЗ ЮА збільшено суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість на загальну суму 57 590 грн. (за податковим зобов`язанням 46 072 грн. та штрафна санкція 11518 грн.);

визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області від 05.02.2018р. №0002461417 форма В4 , яким ТОВ ЗОЗ ЮА зменшено від`ємне значення з ПДВ за січень 2018 року на загальну суму 53 995 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що за результатами проведення вказаної перевірки контролюючим органом було складено Акт від 25.09.2018 року № 56922/04-36-14-04/40245145, відповідно до висновку якого було встановлено порушення ТОВ ЗОЗ ЮА п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст.198, Податкового кодексу України, у зв`язку з чим завищено податковий кредит на загальну суму 100 067 грн., що призвело до заниження податку на додану вартість за січень 2018 р. на суму 100 067,00 грн.

Підставами для таких висновків було те, що на думку відповідача, позивачем здійснено безпідставне оформлення нереальних господарських операцій по взаємовідносинам з ТОВ Світком Трейд .

Згодом, на підставі зазначених висновків відповідачем прийнято податкове повідомлення-рішення від 05.02.2018 р. №0002451417 форма Р , яким ТОВ ЗОЗ ЮА збільшено суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість на загальну суму 57 590 грн. (за податковим зобов`язанням 46 072 грн. та штрафна санкція 11518 грн.);

податкове повідомлення-рішення від 05.02.2018 р. №0002461417 форма В4 , яким позивачу зменшено від`ємне значення з ПДВ за січень 2018 року на загальну суму 53 995 грн.

Позивач стверджує, що висновки відповідача не відповідають дійсному стану господарських відносин, а ґрунтуються на припущеннях, оскільки укладені між позивачем та ТОВ Світком Трейд договори мали реальний характер.

Основним видом господарської діяльності ТОВ ЗОЗ ЮА є виробництво готових текстильних виробів, крім одягу.

Одним із основних видів господарської діяльності ТОВ Світком Трейд є господарська діяльність у сфері посередництва у торгівлі товарами широкого асортименту, що підтверджується даними ЄДРПОУ.

Транспортування товару здійснювалось через автомобільного перевізника ФОП ОСОБА_1 за рахунок ТОВ ЗОЗ ЮА та підтверджується товарно - транспортною накладною № 3000000089 від 29.01.2018 року та товарно - транспортною накладною № 3000000090 від 22.01.2018 року.

Ухвалою суду від 11 березня 2019 року відкрито спрощене провадження у справі та призначено судове засідання на 10 годину 30 хвилин 09 квітня 2019 року.

09 квітня 2019 року відповідачем було надано відзив на позов, в якому останній зазначив, що правові відносини ТОВ 303 ЮА (код за ЄДРПОУ 40245145) з ТОВ Світком Трейд (код ЄДРПОУ 41585645) в перевіряємому періоді здійснювались на підставі угоди постачання.

Договір постачання від 05.01.2018 №050218 (місце складання м. Дніпро) щодо придбання товару (спанбонд, флізелін та інший товар який перелічений у видаткових накладних).

Також, на перевірку надано видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення.

З метою встановлення погодження проаналізовано та досліджено наявну податкову інформацію по постачальникам ТОВ Світком Трейд згідно ЄРПН. Так, ТОВ Світком Трейд його контрагентом було реалізовано інший товар, ніж той, який був реалізований ТОВ Світком Трейд нібито позивачу.

Тобто, надані документи по вказаному договору не носять реальний характер, оскільки товар не був придбаний контрагентом у інших підприємств, то і реалізації не може бути позивачу, оскільки останнього не існує у контрагента.

З моменту реєстрації по теперішній час ТОВ Світком Трейд подано до органів ДФС податкової декларації з ПДВ, остання подана декларація з ПДВ за серпень 2018 рік подана з нульовими показниками.

Відповідно до п.198.1-198.2 ст.198 ПК України право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з: а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг; б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв`язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності); в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України; г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу. Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Згідно п. 198.3 ст.198 ПК України податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Пунктом 198.6 статті 198 ПК України передбачено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статті 201 цього Кодексу) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

Частиною 134.1 статті 134 ПК України встановлено, що об`єктом оподаткування податку на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.

Аналіз вищевикладених норм податкового законодавства вказує, що необхідною умовою для віднесення сплачених у ціні товарів (послуг) сум податку є факт придбання товарів та послуг із метою їх використання в господарській діяльності. Тому, витрати для цілей визначення об`єкта оподаткування податком на прибуток, а також податковий кредит для цілей визначення об`єкта оподаткування податком на додану вартість мають бути фактично здійснені і підтверджені належним чином складеними первинними документами, що відображають реальність господарської операції, яка є підставою для формування податкового обліку платника податків.

Тобто що лише в разі фактичного здійснення господарської операції документ може вважатися первинним та тим самим підтверджувати реальність проведення такої господарської операції. Тому, якщо фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку, навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

Відмова в отриманні податкової вигоди за наявності у документах платника недостовірних та суперечливих відомостей є його податковим ризиком. З ціллю підтвердження обґрунтованості заявленої податкової вигоди необхідно встановити їх об`єктивний предметний зв`язок з фактами та результатами реальної підприємницької або іншої економічної діяльності, що слугує підставою для висновку про достовірність представлених первинних документів, у тому числі щодо відомостей про учасників та умови господарських операцій.

Визначальною ознакою валових витрат є їх зв`язок з господарською діяльністю платника податку. При цьому, згідно положень національного законодавства, неодмінною характерною рисою господарської діяльності в податкових правовідносинах є її направленість на отримання доходу в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формах.

До складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат сплачених, нарахованих протягом звітного періоду у зв`язку з підготовкою, організацією і веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) та охороною праці з урахуванням обмежень визначених чинним законодавством.

Отже, правильність формування платником податків валових витрат та податкового кредиту вимагає наявності зв`язку витрат платника податків на придбання послуг з його господарською діяльністю, що полягає у намірі платника податку отримати користь (прибуток, дохід) від придбаних послуг. За відсутності останнього немає підстав для зменшення бази оподаткування податком на прибуток та податком на додану вартість за рахунок валових витрат та податкового кредиту.

Крім того, слід вказати, що для цілей податкового обліку беруться до уваги насамперед економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення відповідних операцій.

При цьому немає значення, яким цивільно-правовим договором опосередковано господарську операцію, а також те, чи визнаний відповідний договір недійсним у судовому порядку. Складені первинні документи не свідчать безпосередньо про реальність укладеної угоди.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, адміністративний позов просив задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення адміністративного позову, підтримавши доводи викладені у відзиві на позов.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд встановив наступні обставини.

ТОВ ЗОЗ ЮА зареєстроване як суб`єкт господарської діяльності Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради 01.02.2016 року, номер державної реєстрації 12241020000075476, код ЄДРПОУ 40245145.

Податкова адреса ТОВ ЗОЗ ЮА : 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Писаржевського 16.

На підставі направлення від 11.09.2018 №11166, виданого ГУ ДФС у Дніпропетровській області на підставі наказу ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 11.09.2018 №5179-п, проведена документальна позапланова виїзна перевірка ТОВ 303 ЮА (код ЄДРПОУ 40245145) з питань дотримання вимог податкового законодавства України з податку на додану вартість по взаємовідносинам з ТОВ Світком Трейд (код ЄДРПОУ 41585645), за період з 01.01.2018 по 31.12.2018.

Перевірка проводилась з 12.09.2018 року по 18.09.2018 року.

За результатами перевірки складено акт від 25.09.2018 р. "Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ 303 ЮА (код за ЄДРПОУ 40245145) з питань дотримання вимог податкового законодавства України з податку на додану вартість по взаємовідносинам з ТОВ Світком Трейд (код ЄДРПОУ 41585645), за період з 01.01.2018 по 31.12.2018".

Згідно висновків акту перевіркою встановлено порушення позивачем п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст.198 Податкового кодексу України, у зв`язку з чим завищено податковий кредит на загальну суму 100 067 грн., що призвело до заниження податку на додану вартість за січень 2018 р. на суму 100 067,00 грн.

ТОВ ЗОЗ ЮА не погодилось з викладеними в Акті висновками та подало свої заперечення від 31.01.2019 р. №1, які листом Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 31.01.2019 р. №10177/10/04-36-14-11 залишені без задоволення.

04.02.2019 року в доповнення до відповіді на заперечення від 31.01.2019 р. №10177/10/04-36-14-11 ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомило, що розділ IV Висновку акту перевірки від 25.09.2018 року № 56922/04-36-14-04/40245145 читати в наступній редакції:

Перевіркою встановлено порушення ТОВ ЗОЗ ЮА :

п.198.1, п.198.3, п.198.6 ст.198, п. 200.4 ст. 200 Податкового кодексу України від 01.12.10р. № 2755-У1 (зі змінами та доповненнями), в результаті чого занижено податок на додану вартість в січні 2018 року, на загальну суму 46 072 грн. та завищено від`ємне значення різниці між сумою податкових зобов`язань та податкового кредиту в січні 2018 року, на загальну сум 57 590 грн. .

05 лютого 2018 року відповідачем прийняті податкове повідомлення-рішення №0002451417 форма Р , яким ТОВ ЗОЗ ЮА збільшено суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість на загальну суму 57 590 грн. (за податковим зобов`язанням 46 072 грн. та штрафна санкція 11518 грн.) а також податкове повідомлення-рішення №0002461417 форма В4 , яким зменшено від`ємне значення з ПДВ за січень 2018 року на загальну суму 53 995 грн.

Як вбачається з акту перевірки, підставами донарахування податку на додану вартість за період з 01.01.2018 р. по 31.01.2018 р. став висновок головного державного ревізора-інспектора щодо здійснення безпідставного оформлення нереальних господарських операцій по взаємовідносинам з ТОВ Світком Трейд .

Між ТОВ ЗОЗ ЮА (покупець) та ТОВ Світком Трейд (продавець) було укладено договір постачання № 050218 від 05.01.2018 р.

Відповідно до п. 1.1. договору, постачальник зобов`язується поставити покупцю товар за номенклатурою, кількістю та цінами, що зазначені у видаткових накладних, що є невід`ємною частиною договору, а покупець зобов`язується прийняти товар та своєчасно здійснити оплату на умовах даного договору.

Поставка товару здійснюється на умовах відповідно до Правил Інкотермс 2010 : FCA склад замовника; адреса: м. Дніпро, вул. Генерала Пушкіна. 1.

Відповідно до п. 2.1. договору, товар поставляється постачальником у відповідності із замовленням покупця не пізніше 10 (десяти) днів з моменту підтвердження замовлення. Датою поставки товару є дата прийняття товару відповідно до пункту 1.3. договору.

Ціна і асортимент товару визначається у видатковій накладній на відповідну партію товару (п. 3.1. договору).

Загальна сума договору визначається сторонами на підставі сумарної кількості видаткових накладних, які є невід`ємною частиною даного договору.

На виконання умов договору № 050218 від 05.01.2018 р. ТОВ Світком Трейд було поставлено товарів на загальну суму 600 400,20 грн. (з них ПДВ на суму 100 066,70 грн.), яку повністю сплачено ТОВ ЗОЗ ЮА станом на 01.09.2018 року.

Окрім того, ТОВ Світком Трейд на адресу ТОВ ЗОЗ ЮА надано наступні видаткові накладні на товар та рахунки на оплату:

Э000000090 від 22.01.2018 року на суму 47 628 грн.;

Э000000088 від 22.01.2018 року на суму 45 964 грн.;

Э000000102 від 22.01.2018 року на суму 18 076,8 грн.;

Э000000095 від 22.01.2018 року на суму 17 476,8 грн.;

Э000000098 від 22.01.2018 року на суму 18 375 грн.;

Э000000101 від 29.01.2018 року на суму 49 928 грн.;

Э000000099 від 29.01.2018 року на суму 48 411 грн.;

Э000000100 від 29.01.2018 року на суму 18 375 грн.;

Э000000097 від 22.01.2018 року на суму 49 200 грн.

Э000000094 від 22.01.2018 року на суму 49 680 грн.

Э000000091 від 22.01.2018 року на суму 46 700 грн.

Э000000096 від 29.01.2018 року на суму 48 880 грн.

Э000000092 від 29.01.2018 року на суму 45 964,8 грн.

Э000000089 від 29.01.2018 року на суму 47 540 грн.

Э000000093 від 29.01.2018 року на суму 48 200 грн.

Транспортування товару здійснювалось через автомобільного перевізника ФОП ОСОБА_1 за рахунок ТОВ ЗОЗ ЮА та підтверджується товарно-транспортною накладною № Э000000089 від 29.01.2018 року та товарно - транспортною накладною № Э000000090 від 22.01.2018 року, що також містяться в матеріалах справи.

В свою чергу, ТОВ Світком Трейд на адресу ТОВ ЗОЗ ЮА надано відповідні податкові накладні на поставлений товар, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

На підставі податкових накладних, виписаних ТОВ Світком Трейд , позивачем включено до податкового кредиту суму ПДВ у розмірі 100 066, 69 грн., що підтверджується податковою декларацією з податку на додану вартість від 19.02.2018 року № 9025275360 за січень 2018 року.

В подальшому сировина, яка придбана позивачем у ТОВ Світком Трейд , була передана на давальницьких умовах Державному підприємству Підприємство Державної кримінально - виконавчої служби України (№ 34) на підставі Договору №Г9 від 02.01.2018 р.

Державна установа Кам`янська виправна колонія (№34) , що надалі іменується виконавець , з однієї сторони та ТОВ ЗОЗ ЮА , замовник , з другої сторони. Відповідно до умов договору замовник доручає та здійснює попередню оплату, а виконавець приймає на себе зобов`язання виконати відповідно до умов цього договору, силами засуджених, які утримуються у державній установі Кам`янська виправна колонія (№34) , в приміщеннях майстерень, роботу згідно зі специфікацією, яка є невід`ємною частиною договору.

Замовник замовляє послуги, надає сировину, та іншу необхідну документацію та оплачує виконавцю вартість виконаних робіт.

Виконавець здійснює замовлену роботу відповідно до вимог замовника.

Вид послуг які надаються, ціна послуг за одиницю виготовленої продукції та їх повна вартість вказуються в специфікаціях, погоджених обома сторонами, які є невід`ємним додатком до договору.

Згідно п. 2.1 орієнтована сума договору складає 50 000 у т.ч. ПДВ 8 333,33 грн.

Згідно п. 3.1 замовник зобов`язується надати виконавцю сировину для виготовлення продукції, згідно свого замовлення, на склад виконавця, що знаходиться за адресою:

Дніпропетровська обл . м. Кам`янське, вул. Михайла Грушевського, 214 .

Даний договір набирає чинності з моменту його підписання, та діє до 31.12.2018 року.

Крім того, між Державним підприємством Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 34) (виконавець) та ТОВ ЗОЗ ЮА (замовник) укладено договір №2 від 03.01.2018 р., згідно умов якого замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання на власних виробничих площах силами засуджених, які утримуються у Державної установі Кам`янської виправної колонії (№34), виготовляти швейну продукцію (в подальшому - продукція) у відповідності до вимог конструкторської та іншої документації замовника.

Замовник сплачує вартість виготовлення продукції згідно розцінок, погоджених сторонами на виготовлення кожної партії продукції в специфікаціях. Ціна на виготовлення продукції може змінюватися, виходячи із змін вартості електроенергії, комунальних послуг, зміни мінімальної заробітної плати, інших грошових виплат та ін., згідно зміни в законодавстві України, про що виконавець повідомляє замовника за 10 днів до настання таких змін. В разі змінювання цін виконавцем складається нова калькуляція та зміна цін на продукцію погоджується сторонами в повій специфікації.

Орієнтована сума договору складає 500 000,00 гри. (п`ятсот тисяч грн. 00 коп.).

Відповідно до п.201.10 ст.201 ПК України, податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Податкові накладні, складені за господарськими операціями з ТОВ Світком Трейд , зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних після 01 липня 2017 року. Отже, пройшли перевірку за критеріями ризиковості господарських операцій.

Пунктом 1 ст. 9 Закону №996-XIV встановлено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Відповідно до п. 2 ст. 9 Закону №996-XIV первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов`язкові реквізити:

назву документа (форми);

дату і місце складання;

назву підприємства, від імені якого складено документ;

зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Відповідно до п. 198.3. ст. 198 ПК України податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій - не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з:

придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Згідно п. 198.6. ст. 198 ПК України не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

Таким чином, податкові накладні, надані ТОВ Світком Трейд , є достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребують будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Висновки податкового органу, зроблені в Акті перевірки, не відповідають дійсному стану господарських відносин, а ґрунтуються на припущеннях.

Також, в Акті зазначено, що згідно реєстру судових рішень ТОВ Світком Трейд виступає фігурантом в деяких судових ухвалах.

Суд зазначає, що відповідно до п.83.1 ст.83 Податкового кодексу України, для посадових осіб контролюючих органів під час проведення перевірок підставами для висновків є:

83.1.1. документи, визначені цим Кодексом;

83.1.2. податкова інформація;

83.1.3. експертні висновки;

83.1.4. судові рішення;

83.1.6. податкові консультації, інші матеріали, отримані в порядку та у спосіб, передбачені цим Кодексом або іншими законами, контроль за дотриманням яких покладений на контролюючі органи.

Крім того, відповідно до ст.62 Конституції України, юридична відповідальність носить індивідуальний характер.

Таким чином, доказами у даній справі з приводу доводів відповідача про наявність контрагента позивача ТОВ Світком Трейд у деяких судових ухвалах може слугувати лише вирок суду.

Крім того, відповідачем не зазначено у яких саме провадженнях та якими судами винесені ухвали.

Також суд має зазначити про те, що на момент вчинення та виконання господарських операцій контрагенти були належним чином зареєстрованими юридичними особами, які мали право вчиняти правочини, на дату здійснення господарських операцій були зареєстровані платниками податку на додану вартість і мали право виписувати податкові накладні.

При цьому, з огляду на принцип персональної відповідальності платника податку право на податковий кредит не може ставитись у пряму залежність від додержання податкової дисципліни третіми особами. Тобто, якщо контрагент порушив податкове законодавство, це тягне відповідальність та негативні наслідки саме щодо цієї особи, а тому дані порушення не можуть бути підставою для відмови у праві платника податку на податковий кредит за наявності факту здійснення господарської операції. Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 27.03.2018р. по справі №816/809/17, від 16.01.2018 р. по справі №820/4648/13-а та від 30.01.2018р. по справі 2а- 5883/12/2670.

Окрім того, слід зазначити, що поняття добросовісний платник , яке вживається у сфері податкових правовідносин, не передбачає виникнення у суб`єкта господарювання додаткового обов`язку з контролю за дотриманням його контрагентами правил.

За п.2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 р. № 88. зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 червня 1995 р. за № 168/704, первинні документи (на паперових і машинозчитувальних носіях інформації) для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов`язкові реквізити: назва підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), код форми, дата і місце складання, зміст господарської операції та її вимірники (у натуральному і вартісному виразі), посади, прізвища і підписи осіб, відповідальних за дозвіл та здійснення господарської операції і складання первинного документа.

Таким чином, підставою для ведення бухгалтерського та податкового обліку господарських операції є первинні документи, які повинні відповідати законодавчо встановленим вимогам.

Вказаним вимогам повністю відповідають надані до перевірки акти га податкова накладна. Тож вони є достатньою підставою для відображення господарської операції у бухгалтерському та податковому обліку та підтверджують фактичне здійснення господарської операції щодо надання послуг.

Наявні у позивача документи є належними первинними документами, які підтверджують фактичне здійснення господарських операцій з виконання робіт та придбання товару.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову.

На підставі ст. 139 КАС України суд вважає за необхідне присудити на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Дніпропетровській області судові витрати у розмірі 1921,00 грн.

Керуючись ст. ст. 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області від 05.02.2018р. №0002451417 форма Р , яким ТОВ ЗОЗ ЮА збільшено суму грошового зобов`язання з податку на додану вартість на загальну суму 57 590 грн. (за податковим зобов`язанням 46 072 грн. та штрафна санкція 11518 грн.).

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області від 05.02.2018 р. №0002461417 форма В4 , яким ТОВ ЗОЗ ЮА зменшено від`ємне значення з ПДВ за січень 2018 року на загальну суму 53 995 грн.

Присудити на користь товариства з обмеженою відповідальністю ЗОЗ ЮА за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Дніпропетровській області судові витрати у розмірі 1 921,00 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна гривня 00 копійок).

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Третього апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст рішення суду складений 21 травня 2019 року.

Суддя (підпис) Рішення не набрало законної сили 21 травня 2019 року. Суддя З оригіналом згідно. Суддя В.М. Олійник В.М. Олійник В.М. Олійник

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено23.07.2019
Номер документу83170049
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —160/2074/19

Ухвала від 13.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Суховаров А.В.

Ухвала від 26.07.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Суховаров А.В.

Рішення від 16.05.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

Ухвала від 11.03.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні