Ухвала
від 17.07.2019 по справі 554/4663/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.07.2019 Справа № 554/4663/16-к

Провадження № 1-кс/554/10780/2019

УХВАЛА

Іменем України

17 липня 2019 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання прокурора відділу прокуратури Полтавської області про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Полтави, українки, громадянки України, не одруженої, раніше не судимої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 ,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

17 липня 2019 року до Октябрського районного суду м.Полтави надійшло вказане клопотання.

В обґрунтування клопотання сторона обвинувачення вказує, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області розслідується кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_5 за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27 ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що групою слідчих слідчого управління ГУНП України в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016170090000100, розпочатому за фактом заволодіння шахрайським шляхом грошовими коштами, належними ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 та іншим.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_34 , мешканка смт. Бабаї Харківського району Харківської області, маючи вищу економічну освіту та досвід у сфері фінансового лізингу, перебуваючи на податковому обліку як фізична особа-підприємець, та будучи зареєстрованою як керівник та засновник юридичної особи ТОВ «Авто-Енерджі», на початку жовтня 2017 року, перебуваючи в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_3 , переслідуючи мотиви незаконного збагачення, за рахунок заволодіння чужим майном, шляхом обману та зловживання довірою, створила організовану групу, тобто стійке об`єднання групи осіб, згуртованих єдиним планом для спільного заняття злочинною діяльністю корисливого спрямування по заволодінню коштами громадян, шляхом систематичного розміщення на інтернет сайтах OLX.ua, АДРЕСА_4 та друкованих засобах масової інформації оголошень під виглядом продажу від імені суб`єктів господарювання міні-тракторів корейського виробництва та виробництва республіки Білорусь за низькою ціною товару, у порівнянні із іншими аналогічними оголошеннями, та після укладення фіктивних договорів з фізичними особами щодо їх придбання та перерахування ними грошових коштів на розрахункові рахунки підконтрольних підприємств, у подальшому заволодівати отриманими грошовими коштами (чужим майном) з використанням електронно-обчислювальної техніки (вчиняли шахрайство).

До складу злочинної групи, ОСОБА_35 залучила свого ніде не працюючого чоловіка ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яким спільно проживає та знайомих непрацюючих мешканців м.ПолтаваДябіну Юлію Вікторівну, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яким вона відвела відповідну роль у вчиненні кримінальних правопорушень, а також повідомила роль кожного в схемі незаконного отримання коштів.

При створенні організованої групи ОСОБА_35 використала родинні зв`язки з ОСОБА_38 , та факт знайомства з ОСОБА_5 та ОСОБА_39 . При цьому вона усвідомлювала, що вказані особи ніде не працюють, а ОСОБА_5 та ОСОБА_40 є окрім цього матерями одиначками, які самостійно виховують дітей, не мають постійних джерел доходів та потребують коштів, мають досвід роботи в офісі та спілкування з клієнтами, володіють комп`ютером та вільно користуються Всесвітньою мережею Інтернет, соціальними мережами. Крім цього ОСОБА_35 врахувала ту обставину, що вони молоді, майже її однолітки, активні і будуть беззаперечно виконувати всі її вказівки, враховуючи її авторитет серед них як керівника підприємства, мешканки мегаполісу, яка має економічну освіту та досвід управління підприємствами.

Ієрархічна побудова організованої групи базувалась на авторитеті ОСОБА_35 , її здібностях лідера, орієнтації в сфері бізнесу, обізнаності у податковому законодавстві та бухгалтерському обліку, її здатності вільного знаходити порозуміння з різними категоріями громадян, володіння та вмілого використання психологічних методів вплив та переконання.

При цьому,з метоюведення вказаноїнезаконної діяльності,за вказівкою ОСОБА_35 ОСОБА_38 ,за допомогоюневідомих осіб,матеріали стосовнояких виділенов іншекримінальне провадження,незаконно створили суб`єктипідприємницької діяльності(юридичніособи) ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), діяльність яких мала наметі незаконнеотримання доходута йогорозподіл шляхомотримання коштіввід громадянв якостіоплати придбанняс/гтехніки на відкритірозрахункові рахункивказаних підприємству банківськихустановах з метою прикриття незаконної діяльності, та їх подальше переведення у готівку.

При цьому, ні члени організованої групи ОСОБА_35 , ОСОБА_38 , ОСОБА_5 , ОСОБА_40 , ні вказані невідомі особи, при створенні даних підприємств не мали на меті здійснення підприємницької діяльності щодо реалізації с/г техніки, а їх директори не мали ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств.

ОСОБА_38 , а такожінші невідоміособи,матеріали стосовнояких виділенов іншекримінальне провадження, за його вказівкою розшукували малозабезпечених осіб з числа громадян України, яких у подальшому оформлював як засновників та керівників підконтрольних підприємств, відкривав за їх участю розрахункові та карткові рахунки в банківських установах України, для перерахування коштів, незаконно отриманих від фізичних осіб на рахунки підконтрольних підприємств, та їх подальшого перерахування на рахунки інших підприємств та фізичних осіб-підприємців у якості оплати за ніби-то надані послуги, з метою зняття готівкою у банкоматах.

Фактично контролем за надходженням, перерахуванням вказаних коштів та їх переведенням у готівку здійснювалось ОСОБА_35 , а такожіншою невідомоюособою,матеріали стосовноякою виділенов іншекримінальне провадження, згідно досягнутого між ними розподілу ролей.

Визначена ОСОБА_35 спеціалізація діяльності злочинної групи базувалась на шахрайському заволодінні грошовими коштами потерпілих, шляхом систематичного розміщення на інтернет сайтах OLX.ua, Prom.ua та друкованих засобах масової інформації оголошень під виглядом продажу від імені суб`єктів господарювання міні-тракторів корейського виробництва та виробництва республіки Білорусь, за низькою ціною у порівнянні із іншими аналогічними оголошеннями, та після укладення фіктивних договорів з фізичними особами щодо їх придбання та перерахування грошових коштів на розрахункові рахунки підконтрольних підприємств, в подальшому заволодівали отриманими грошовими коштами (чужим майном) з використанням електронно-обчислювальної техніки (вчиняли шахрайство), для досягнення злочинного результату - власного збагачення та використання цих коштів на власний розсуд.

Учасників групи відрізняв високий рівень організації, розподілу ролей і конспірації, спрямованості дій на виконання злочинів, оскільки під час вчинення злочинів, останні використовували інтернет сайти АДРЕСА_5 та друковані засоби масової інформації для розміщення оголошень під виглядом продажу с/г техніки, а також для спілкування з потенційними покупцями мобільні термінали з нульовим IMEI (міжнародним ідентифікатором мобільного обладнання), при цьому зв`язок між усіма учасниками, котрі вчиняли шахрайство, здійснювався за допомогою кроссплатформенного месенджеру«Telegram»,який має підвищений рівень шифрування. З метою знищення слідів своєї шахрайської діяльності, учасники групи постійно змінювали телефонні номери підприємств та номери мобільних телефонів контактних осіб за оголошеннями, за якими з ними зв`язувались покупці, активуючи дані сім-картки в мобільних терміналах з нульовим IMEI, а також регулярної зміни підприємств, які пропонували купити с/г техніку за низькою ціною. Таким чином кожні 2-3 місяці протягом 2017-2018 років членами організованої групи для укладення фіктивних договорів купівлі-продажу с/г техніки було використано 7 підконтрольних підприємств: ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), які були створені без мети ведення фінансово-господарської діяльності. При цьому жодна одиниця с/г техніки вказаними підприємствами не була придбана та поставлена покупцям, а кошти з розрахункових рахунків даних підприємств перераховувались на розрахункові рахунки інших суб`єктів господарської діяльності за ніби-то надані ним послуги та у подальшому переводились у готівку.

Під часпідготовки довчинення злочинів,в якостіоб`єкта посягання ОСОБА_35 обрала фізичнихосіб -мешканців сільськоїмісцевості,яким необхіднабула с/гтехніка занизькою ціноюдля обробкивласних земельнихділянок.При цьому ОСОБА_35 визначила,що фіктивнідоговори купівлі-продажувказаних транспортнихзасобів ізпокупцями будутьукладатись ум.Полтава,а потенційнимипокупцями моглибути лишемешканці дальніх областейУкраїни,з метоюзабезпечення конспіраціїсвоєї діяльностіта унеможливленняповторного їхприїзду ворендовані офісив м.Полтаваз вимогоющодо поверненнягрошових коштівза непоставленутехніку.Окрім цьогоз метоюдосягнення більшоїконспірації своїхдій визначила,що офісвказаних підприємствпрацюватиме взакритому режимі,покупців донього будутьзапускати лишепісля попередньоїдомовленості повизначеному мобільномутелефону.Також,з цієюметою ОСОБА_35 за допомогою ОСОБА_41 , та іншої невідомої особи, матеріали стосовно якої виділено в інше кримінальне провадження, орендувала в м. Полтава спочатку за адресою: АДРЕСА_3 , а у подальшому АДРЕСА_6 офісне приміщення, забезпечила учасників організованої групи ОСОБА_5 та ОСОБА_40 доступом до мережі Інтернет, уклавши відповідні договори, придбала меблі,комп`ютерну техніку,здійснювала оплатупослуг Інтернет,роз`яснила ОСОБА_5 та ОСОБА_40 принципроботи,спосіб спілкуванняз покупцями,забезпечила мобільнимителефонами,організувала створеннякорпоративної електронноїпошти задопомогою якоїздійснювався обміндокументами таінформацією, а також встановила на комп`ютерах ОСОБА_5 та ОСОБА_40 програму, яка визначала регіон проживання потенційного покупця с/г техніки.

Відповідно кожен з учасників усвідомлював протиправність своїх дій, які є невід`ємною складовою частиною попередньо розробленого плану злочинної групи щодо вчинення злочинів та покладеного обов`язку під час виконання відповідно до відведеної ролі кожного із учасників.

Будучи організатором злочинної групи ОСОБА_34 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , підібрала членів організованої групи та осіб, які надавали свою згоду на участь у злочинній діяльності, попередньо усвідомлюючи незаконність їх діяльності, але не будучи обізнаними стосовно всіх учасників указаної організованої групи, ролі кожного, та всієї схеми незаконної діяльності, та в подальшому здійснювали реєстрацію разом із ОСОБА_38 підприємств: ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), відкриття їхрахунків,виготовлення печаток та кліше директорів ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 .

Під час створення та реєстрації вказаних підприємств ОСОБА_35 визначила їх фактичне місцезнаходження за адресою: м.Харків, вул.Гагаріна, 181, для чого орендувала офісне приміщення. З метою унеможливлення швидкого відшукання ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), ОСОБА_35 , ОСОБА_38 у реєстраційних документах даних підприємств було вказано адреси офісних приміщень, розташованих у великих бізнес-центрах м.Харкова.

ОСОБА_35 здійснювала розподіл грошових коштів, отриманих злочинним шляхом від фізичних осіб на розрахункові рахунки підконтрольних підприємств: ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), між всіма учасниками організованої групи та виплачувала винагороду в розмірі 15% від суми незаконно отриманих коштів, іншу незначну частину коштів ОСОБА_35 виплачувала невідомим особам, решту забирала собі. Остання своїми діями фактично здійснювала контроль за діяльністю злочинної групи, в тому числі шляхом телефонних дзвінків членам організованої групи, невідомим особам, банківським працівникам, листуванням та спілкуванням за допомогою кроссплатформенного месенджеру «Telegram» з іншими учасниками злочинної групи, надання розпоряджень ОСОБА_48 стосовно пошуку керівника для чергового підконтрольного підприємства, необхідності зняття грошових коштів. Під час підготовки до вчинення злочинів, в якості об`єкта посягання ОСОБА_35 обрала фізичних осіб - мешканців сільської місцевості, яким необхідна була с/г техніка за низькою ціною для обробки власних земельних ділянок. Визначила заходи забезпечення конспірації своєї діяльності.

Також ОСОБА_35 контролювала роботу менеджерів офісного приміщення в м. Полтава - ОСОБА_5 та ОСОБА_40 , забезпечила останніх за допомогою іншого члена організованої групи ОСОБА_41 меблями, комп`ютерною технікою, мобільними телефонами, корпоративною електронною поштою за допомогою якою здійснювався обмін документами та інформацією, договорами, налагодила за допомогою ОСОБА_41 обмін вже підписаними документами через відділення ТОВ «Нова Пошта», роз`яснила принцип роботи, спосіб спілкування з покупцями, доводила плани роботи по укладенню договорів та кількості перерахованих грошових коштів, встановила щомісячну премію, розмір якої залежав від кількості укладених договорів та їх сум., визначила умови роботи з проблемними клієнтами, вказавши на необхідність перенаправлення особливо занепокоєних відсутністю трактору покупців для подальшого спілкування з нею в якості кладовщика, зобовязала надавати їй щоденні звіти по кількості укладених договорів та негайно направляти вже підписані договори.

Окрім цього ОСОБА_35 за допомогою іншої невідомої особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, забезпечила ОСОБА_5 та ОСОБА_40 рекламними постерами, брошурами та прас-листами, а також розмістила на створення корпоративної електронної пошти, розміщення реклами на інтернет-ресурсах: інтернет сайтах OLX.ua, АДРЕСА_4 та в друкованих засобах масової інформації оголошення щодо продажу від імені суб`єктів господарювання міні-тракторів корейського виробництва та виробництва республіки Білорусь за низькою ціною товару, що не відповідали дійсності.

Так, ОСОБА_35 проінструктувала ОСОБА_5 та ОСОБА_40 про необхідність вивчити технічні характеристики тракторів, брошури та плакати яких були нею надані до офісного приміщення; повідомляти клієнтам неправдиві відомості про наявність на уявних складах Полтавської області тракторів тієї марки та моделі, які вони мали бажання придбати; переконувати клієнтів у вигідності співпраці та укладати із клієнтами, які мали звертатись до них по оголошенням, попередні договори купівлі-продажу транспортних засобів, не повідомляючи про їх повну вартість, зацікавивши при цьому ОСОБА_5 та ОСОБА_40 відсотковою ставкою у розмірі 15 % від суми авансу кожного такого укладеного із потерпілою стороною та оплаченого договору, які останні мали отримувати готівкою. ОСОБА_35 розробила тексти попередніх договорів купівлі-продажу транспортного засобу та договорів доручення, які надіслала корпоративною електронною поштою іншим членам організованої групи ОСОБА_5 та ОСОБА_40 для їх роздруківки та використання при укладенні договорів з покупцями від імені підконтрольних підприємств: ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869).

Для безперебійної роботи ОСОБА_5 та ОСОБА_40 по укладенню договорів із фізичними особами, ОСОБА_35 надавала останнім заздалегідь підготовлені та роздруковані на окремих аркушах треті сторінки попередніх договорів купівлі-продажу транспортного засобу, із зазначенням на них пп.4.4.,4.5, 4.6, розділу 5, продавця ТОВ «Велес Авто», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_42 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Велес Авто», продавця ТОВ «Альфакоммерсгруп», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_49 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Альфакоммерсгруп», продавця ТОВ «Смартбізнес», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_43 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Смартбізнес», продавця ТОВ «Востокторгмаш», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_44 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Востокторгмаш», продавця ТОВ «Партнеральянс», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_45 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Партнеральянс», заздалегідь підготовлені та роздруковані на окремих аркушах шості сторінки договорів доручення, зазначенням на них пп.10.4-10.11, повіреного ТОВ «Трастмоторс», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_46 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Трастмоторс», зазначенням на них пп.10.4-10.12, повіреного ПП «Технокрон», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_50 у вигляді кліше та відтиску печатки ПП «Технокрон», які відповідно на вказані аркуші за вказівкою ОСОБА_35 наносив ОСОБА_51 .

Окрім цього ОСОБА_35 забезпечила проходження ОСОБА_5 та ОСОБА_40 відповідного тренінгу щодо дій при розмові із клієнтами та по залученню клієнтів та роботи з ними, а також щодо оформлення договорів купівлі-продажу та залученню якнайбільшої кількості грошових коштів на розрахункові рахунки товариства.

Для підрахунку кількості оформлених протягом дня із потерпілими попередніх договорів порекомендувала менеджерам ОСОБА_40 та ОСОБА_5 вести особисті записи у журналах, після чого всю цю звітність передавати електронною поштою до головного офісу, а укладені договори передавати через відділення ТОВ «Нова пошта» до м. Харкова, а також по всім проблемним клієнтам телефонувати їй та надавати її абонентський номер мобільного телефону як кладовщика. У подальшому, на корпоративну електронну пошту ОСОБА_5 та ОСОБА_40 надсилались інструкції, відповідно до яких останні мали діяти, із чітким переліком пунктів заборон та планом роботи із клієнтом. При спілкуванні з проблемними клієнтами представлялась комірником та запевняла останніх у виконанні поставки с/г техніки найближчим часом, вела переписку з покупцями у разі звернення останніх до суду. Визначила закритий режим роботи офісу, а також прийняття клієнтів лише за попередньою домовленістю на визначений час по дзвінку, заходи конспірації. Надала вказівку ОСОБА_5 та ОСОБА_40 змінювати власні імена, особисто сама представлялась покупцям як ОСОБА_52 та ОСОБА_53 , для спілкування з потенційними покупцями надала мобільні термінали з нульовим IMEI (міжнародним ідентифікатором мобільного обладнання), при цьому зв`язок між усіма учасниками, котрі вчиняли шахрайство, а також листування здійснювалися за допомогою кроссплатформенного месенджеру«Telegram»,який має підвищений рівень шифрування, для цьоговідповідно неюбув створенийспільний чат,адміністратором якоговона була.З метоюзнищення слідівсвоєї шахрайськоїдіяльності,учасники групипостійно змінювалителефонні номерипідприємств таномери мобільнихтелефонів контактнихосіб заоголошеннями,за якимиз нимизв`язувались покупці,активуючи данісім-карткив мобільнихтерміналах знульовим IMEI,а такожрегулярної змінипідприємств,які пропонуваликупити с/гтехніку занизькою ціною.Таким чиномкожні 2-3місяці протягом2017-2018років членамиорганізованої групидля укладенняфіктивних договорівкупівлі-продажус/гтехніки буловикористано 7підконтрольних підприємств: ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869).

ОСОБА_35 проводила для менеджерів психологічні тренінги, керувала розрахунковими рахунками підконтрольних підприємств. Давала вказівки ОСОБА_48 щодо необхідності пошуку нового керівника та засновника для чергового підприємства та його реєстрації, відкриття розрахункових рахунків, отримання логінів та паролей до систем СДБО «Клієнт-банк». Здійснювала несанкціонований доступ до систем дистанційного банківського обслуговування відповідної банківської установи, здійснювала перерахування грошових коштів з розрахункових рахунків, а також їх зняття. Регулярно приїжджала разом з ОСОБА_38 на їх власному автомобілі в м.Полтава з метою переукладення як уповноважений представник вказаних підконтрольних підприємств договорів оренди приміщень, надання послуг Інтернету, а також для контролю за роботою ОСОБА_5 та ОСОБА_40 , надання їм практичної та мотодологічної допомоги.

Будучи активнимчленом організованоїгрупи ОСОБА_54 , ІНФОРМАЦІЯ_2 забезпечував створення та реєстрацію суб`єктівпідприємницької діяльності(юридичніособи) ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), діяльність яких мала наметі незаконнеотримання доходута йогорозподіл шляхомотримання коштіввід громадянв якостіоплати придбанняс/гтехніки на відкритірозрахункові рахункивказаних підприємству банківськихустановах з метою прикриття незаконної діяльності, та їх подальше переведення у готівку.

Окрім того, ОСОБА_38 розшукував осібз числагромадян України,яких уподальшому оформлювавяк засновниківта керівниківпідконтрольних підприємств,відкривав їхрозрахункові такарткові рахункив банківськихустановах длянезаконного отриманнявід фізичнихосіб грошовихкоштів,а такожїх перерахуванняна рахункиінших підприємствз метоюїх подальшогозняття.Отримував логінита паролідо розрахунковихрахунків підприємств,забезпечував виготовленняпечаток підприємств,а такожкліше підписівдиректорів,які передавав ОСОБА_55 . Окрім цього забезпечував офіси відповідними меблями та комп`ютерною технікою. За вказівкою ОСОБА_35 , на заздалегідьнею підготовлених та роздрукованих на окремих аркушах третіх сторінках попередніх договорів купівлі-продажу транспортних засобів, із зазначенням на них пп.4.4.,4.5, 4.6, розділу 5, продавців ТОВ «Велес Авто», ТОВ «Альфакоммерсгруп», ТОВ «Смартбізнес», ТОВ «Востокторгмаш», ТОВ «Партнеральянс», їх місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також шостих сторінках договорів доручення, із зазначенням на них пп.10.4-10.11, повіреногоТОВ «Трастмоторс» та ПП «Технокрон», їх місця знаходження, реквізитів та контактних даних, наносив відтиски печаток, а також кліше підпису директорів вказаних підприємств. За попередньою змовою з іншою невідомою особою, матеріали відносно якої виділено в інше кримінальне провадження, надавав допомогу ОСОБА_35 здійснювати несанкціонований доступ до інформації, яка зберігається та обробляється в автоматизованій системі віддаленого доступу банківських установ, у яких ним за вказівкою ОСОБА_35 були відкриті розрахуноків рахунки підприємств ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), ТОВ «Альфакоммерсгруп» (код ЄДРПОУ 41776058), ТОВ «Смартбізнес» (код ЄДРПОУ 41894477), ТОВ «Востокторгмаш» (код ЄДРПОУ 41971336), ТОВ «Партнеральянс» (код ЄДРПОУ 41946163), ТОВ «Трастмоторс» (код ЄДРПОУ 41945751), ПП «Технокрон» (код ЄДРПОУ 42490869), шляхом використання електронних цифрових підписів їх директорів та визначених номерів мобільних телефонів, видаючи себе при цьому за їх законних власників. Крім того надавав допомогу ОСОБА_35 створювати підроблені платіжні доручення на переказ грошових коштів з розрахункових рахунків цих підприємств на р\р інших суб`єктів господарської діяльності. Регулярно приїжджав разом з ОСОБА_35 на їх власному автомобілі в м.Полтава з метою переукладення ОСОБА_35 як уповноваженим представником вказаних підконтрольних підприємств договорів оренди приміщень, надання послуг Інтернету, а також для контролю за роботою ОСОБА_5 та ОСОБА_40 , надання їм практичної та мотодологічної допомоги.

За вчинення указаних злочинних дій ОСОБА_38 отримував грошову винагороду з сум незаконно отриманих коштів.

Будучи активними членами організованої групи ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_56 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,працюючи в одному офісному приміщенні, отримали для своєї злочинної діяльності від ОСОБА_35 спочатку заздалегідь підготовлені та роздруковані на окремих аркушах треті сторінки попередніх договорів купівлі-продажу транспортного засобу, із зазначенням на них пп.4.4.,4.5, 4.6, розділу 5, продавця ТОВ «Велес Авто», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_42 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Велес Авто», які виконав ОСОБА_38 , а у подальшому почергово через кожні 2-3 місяці заздалегідь підготовлені та роздруковані на окремих аркушах треті сторінки попередніх договорів купівлі-продажу транспортного засобу, із зазначенням на них пп.4.4.,4.5, 4.6, розділу 5, продавця ТОВ «Альфакоммерсгруп», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_49 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Альфакоммерсгруп», продавця ТОВ «Смартбізнес», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_43 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Смартбізнес», продавця ТОВ «Востокторгмаш», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_44 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Востокторгмаш», продавця ТОВ «Партнеральянс», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_45 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Партнеральянс», заздалегідь підготовлені та роздруковані на окремих аркушах шості сторінки договорів доручення, зазначенням на них пп.10.4-10.11, повіреного ТОВ «Трастмоторс», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_46 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Трастмоторс», зазначенням на них пп.10.4-10.12, повіреного ПП «Технокрон», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_50 у вигляді кліше та відтиску печатки ПП «Технокрон», які відповідно на вказані аркуші за вказівкою ОСОБА_35 наносив ОСОБА_51 .

Для виконання визначеної їм ролі ОСОБА_5 та ОСОБА_40 на початку своєї протиправної діяльності пройшли відповідний тренінг щодо дій при розмові із клієнтами, який проводила ОСОБА_35 по залученню клієнтів та роботи з ними, а також щодо оформлення договорів купівлі-продажу та залученню якнайбільшої кількості грошових коштів на розрахункові рахунки товариства. А у подальшому регулярно відвідували психологічні тренінги. Працюючи відімені ТОВ«Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483),ТОВ «Альфакоммерсгруп»(кодЄДРПОУ 41776058),ТОВ «Смартбізнес»(кодЄДРПОУ 41894477),ТОВ «Востокторгмаш»(кодЄДРПОУ 41971336),ТОВ «Партнеральянс»(кодЄДРПОУ 41946163),ТОВ «Трастмоторс»(кодЄДРПОУ 41945751),ПП «Технокрон»(кодЄДРПОУ 42490869),в якостіконсультантів-менеджеріву офісномуприміщенні,розташованому заадресою:м.Полтава,вул.Європейська (Фрунзе),110,а уподальшому м.Полтава,вул.Шевченка,73,маючи своєробоче місце,оснащене ноутбукомта принтером,по черзіприймали клієнтів. Вивчивши технічні характеристики тракторів, брошури та плакати, які були надані ОСОБА_35 до офісного приміщення; повідомляли клієнтам неправдиві відомості про наявність на уявних складах Полтавської області тракторів тієї марки та моделі, які вони мали бажання придбати; переконували клієнтів у вигідності співпраці. Запевняли покупців про наявність с/г техніки на складі та необхідність якнайшвидше їхати до вигаданого складського приміщення за адресою: АДРЕСА_7 ; укладали із клієнтами, які звертались до них по оголошенням, попередні договори купівлі-продажу транспортних засобів, не повідомляючи про їх повну вартість, при цьому використовували надіслані ОСОБА_35 на корпоративну електронну пошту тексти цих договорів, самостійно їх друкували, використовуючи надані ОСОБА_35 сторінки договорів та доручень із відтисками печаток підприємств та кліше підписів їх директорів, надавали квитанції на оплату. Дотримувались визначених ОСОБА_35 заходів конспірації та закритого режиму роботи офісу, клієнтів приймали лише за попередньою домовленістю на визначений час по дзвінку, змінювали власні імена, представляли ОСОБА_35 по телефону покупцям як ОСОБА_57 та ОСОБА_58 , для спілкування з потенційними покупцями використовували надані мобільні термінали з нульовим IMEI (міжнародним ідентифікатором мобільного обладнання), здійснювали зв`язок, а також листування з ОСОБА_35 за допомогою кроссплатформенного месенджеру «Telegram», та створений спільний чат, адміністратором якого була остання.

Для підрахунку кількості оформлених протягом дня із потерпілими попередніх договорів, вели особисті записи у журналах, після чого всю цю звітність передавати корпоративною електронною поштою до головного офісу, а укладені договори передавали через відділення ТОВ «Нова пошта» до м. Харкова, а також по всім проблемним клієнтам телефонували ОСОБА_35 , та рекомендували її клієнтам як комірника. На корпоративну електронну адресу отримували від ОСОБА_35 інструкції, відповідно до яких останні діяли, із чітким переліком пунктів заборон та планом роботи із клієнтом.

За вчинення указаних злочинних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_40 отримували грошову винагороду згідно попередніх домовленостей між співучасниками.

Так, 13.06.2017 ОСОБА_59 за вказівкою ОСОБА_35 за допомогою невстановленої особи, матеріали відносно якої виділено в інше кримінальне провадження, створено фіктивне підприємство ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), за адресою: м. Харків, вул. Полтавський шлях, 56, офіс 512/1. Основною метою діяльності Товариства, відповідно до розділу 4 Статуту є отримання прибутку на вкладений капітал з метою задоволення потреб Учасників, шляхом здійснення виробництва, торгівельної, посередницької діяльності, виконання робіт та надання послуг, здійснення зовнішньоекономічної діяльності тощо та яке, відповідно до даних КВЕД 45.11 мало займатись торгівлею автомобілями та легковими автотранспортними засобами, та відповідно до КВЕД 46.61 оптовою торгівлею сільськогосподарськими машинами й устаткуванням.

Протоколом загальних зборів учасників ТОВ «Велес Авто» від 10.10.2017 та наказом №13 від 17.10.2017 з метою конспірації подальшої злочинної діяльності призначено на посаду директора Товариства знайомого ОСОБА_41 уродженця смт.Бабаї Харківського району Харківської області ОСОБА_60 , раніше неодноразово судимого, та який на час свого призначення відбував іспитовий строк покарання у вигляді позбавлення волі.

Переоформивши на ОСОБА_61 ,як надиректора,всі реєстраційнідокументи ТОВ«Велес Авто», ОСОБА_62 відповідно довідведеної йомуролі відкривза участю ОСОБА_42 на нетривалийперіод длясвоєї злочинноїдіяльності банківськірахунки,а саме:21.07.2017розрахунковий рахунок№ НОМЕР_1 у ПАТ«Мегабанк»,20.10.2017розрахунковий рахунок№ НОМЕР_2 у ПАТ«Банк «Грант»,20.10.2017розрахункові рахунки№ НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 у ПАТ«А-Банк»,14.11.2017розрахунковий рахунок№ НОМЕР_5 у ПАТ«Полтава-банк»,15.11.2017розрахункові рахунки№ НОМЕР_6 та № НОМЕР_7 у АБ«Південний»,15.11.2017розрахунковий рахунок№ НОМЕР_8 у ПАТ«Банк «Восток»,16.11.2017розрахунковий рахунок№ НОМЕР_9 в АТ«КІБ»,на якімали надходитигрошові коштивід такзваної фінансово-господарськоїдіяльності.У подальшомуз метоюконтролю занадходженням коштівна розрахунковірахунки підприємствата їхперенаправленням, ОСОБА_38 забрав собівсі логінита паролівід банківськихрахунків,доступ дояких здійснювавсяза допомогоюСДБО (інтернет-банкінгудля дистанційногобанківського обслуговуванняюридичних осібта підприємців, за допомогою будь-якого комп`ютера через Всесвітню мережуІнтернет) та платіжні картки. Одночасно із оформленням підприємства ОСОБА_59 забезпечено виготовлення печатки ТОВ «Велес Авто» та кліше підпису директора ОСОБА_42 , які він передав ОСОБА_55 .

Інформацію про діяльності ТОВ «Велес Авто», відомості про відкриті розрахункові рахунки у банківських установах та необхідність укладати із клієнтами попередні договори купівлі-продажу с/г техніки від імені вказаного підприємства ОСОБА_35 передала ОСОБА_5 та ОСОБА_40 разом з роздрукованими на окремих аркушах третіми сторінками попереднього договору купівлі-продажу транспортного засобу, із зазначенням на них пп.4.4.,4.5, 4.6, розділу 5, продавця ТОВ «Велес Авто», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_42 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Велес Авто», які на вказані аркуші заздалегідь були нанесені ОСОБА_63 .

Аналогічним чиномчленами організованоїгрупи вперіод часуз листопада2017року посерпень 2018року булостворено іншіпідконтрольні юридичніособи:ТОВ «Альфакоммерсгруп»(кодЄДРПОУ 41776058),ТОВ «Смартбізнес»(кодЄДРПОУ 41894477),ТОВ «Востокторгмаш»(кодЄДРПОУ 41971336),ТОВ «Партнеральянс»(кодЄДРПОУ 41946163),ТОВ «Трастмоторс»(кодЄДРПОУ 41945751),ПП «Технокрон»(кодЄДРПОУ 42490869),відкрито їх розрахункові рахунки, отримано всі логіни та паролі для доступу до автомотизованих систем віддаленого доступу до розрахункових рахунків, відкритих у банківських установах, виготовлено печатки та кліше підписів директорів.

Діючи у складі організованої групи ОСОБА_35 , ОСОБА_38 , ОСОБА_5 та ОСОБА_40 , вчинили наступні кримінальні правопорушення при слідуючих обставинах:

Так, ОСОБА_5 , діючи в складі організованої групи з ОСОБА_35 , ОСОБА_59 , ОСОБА_40 , відповідно до відведеної їй ролі на виконання заздалегідь відомого всім плану чинення злочинів, а також за попередньою змовою групою з невідомими особами, матеріали відносно яких виділено в інше кримінальне провадження, 08.11.2017, точного часу не встановлено, прийняла в офісному приміщенні за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 110, в якості в якості клієнта ОСОБА_7 , жителя с. Паївка Гусятинського району Тернопільської області, який прочитав оголошення про продаж тракторів на сайті оголошень «OLX.ua», попередньо узгодивши дату його прибуття по мобільному телефону. Добре розуміючи свої злочинні дії та те, що основною метою роботи із ОСОБА_7 є заволодіння його грошовими коштами без виконання своїх зобов`язань, а також те, що останній приїхав до офісного приміщення для придбання сільськогосподарської техніки, якої не було у товариства, та оформлення документів щодо придбання міні трактора марки «ХТЗ Т-2511», ОСОБА_5 офісне приміщення закрила на ключ зсередини. Побоюючись бути впізнаною та для убезпечення у подальшому бути викритою, назвалась ОСОБА_7 вигаданим ім`ям Ксенія.

У подальшому, ввійшовши до ОСОБА_7 своїми діловими та моральними якостями в довіру, шляхом демонстрування на робочому ноутбуці через використану всесвітню мережу Інтернет фото тракторів зазначеної марки та моделі, прас-листів та брошур, розповіді про їх технічні характеристики та продаж даних тракторів за вигідною акційною ціною, а також повідомленням про те, що він може оглянути даний трактор за адресою: АДРЕСА_7 , лише після сплати 50 % від його вартості, викликала у ОСОБА_7 впевненість про вигідність співпраці та переконала останнього придбати трактор марки «ХТЗ» моделі 2511 у розстрочку, заплативши лише 18500 грн. від повної вартості даного трактора.

ОСОБА_7 , будучи запевненим, що здійснює придбання міні трактора марки «ХТЗ» моделі 2511, 08.11.2017 здійснив у відділенні «Полтавське №13» м.Полтава ПАТ «Мегабанк» перерахунок грошових коштів на заздалегідь відкритий за вказівкою ОСОБА_35 ОСОБА_59 розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 у ПАТ «Мегабанк» ( НОМЕР_10 ), належний ТОВ «Велес Авто» у розмірі 18500грн. на підставі наданої ОСОБА_5 квитанції.

Після цього, ОСОБА_5 , упевнившись на підставі квитанції №9_2 про перерахунок ОСОБА_7 грошових коштів у сумі 18500 грн. на рахунок ТОВ «Велес Авто», діючи умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, добре розуміючи, що покладені зобов`язання ніким із представників ТОВ «Велес Авто» виконані не будуть, виготовила та роздрукувала за допомогою комп`ютерної техніки розроблений ОСОБА_35 попередній договір №0161/17 купівлі-продажу транспортного засобу, використавши при його виготовленні заздалегідь підготовлену ОСОБА_35 та роздруковану на окремому аркуші третю сторінку попереднього договору купівлі-продажу транспортного засобу, із зазначенням на ній пп.4.4.,4.5, 4.6, розділу 5, продавця ТОВ «Велес Авто», його місця знаходження, реквізитів та контактних даних, а також підпису директора ОСОБА_64 у вигляді кліше та відтиску печатки ТОВ «Велес Авто», які на вказаний аркуш були нанесені ОСОБА_51 . При цьому у вказаному договорі зазначено місце укладання договору м.Харків, а також вартість трактора 185 000 грн., а сплачена ОСОБА_7 сума у розмірі 18500 грн. є авансом за основним договором.

Вказаний договір ОСОБА_5 надала ОСОБА_7 для підпису, не давши можливості останньому прочитати договір в повному об`ємі, добре розуміючи, що товариством «Велес Авто» не буде поставлений ОСОБА_7 замовлений останнім трактор марки «ХТЗ» моделі 2511 у зв`язку з його відсутністю у товариства. При цьому ОСОБА_5 переконала останнього якнайшвидше їхати до складського приміщення за трактором, назвавши вигадану адресу його місця знаходження: АДРЕСА_7 .

Про укладений із ОСОБА_7 попередній договір №0161/17 купівлі-продажу транспортного засобу ОСОБА_40 та ОСОБА_5 повідомлено ОСОБА_35 шляхом надсилання вказаного договору їй через відділення ТОВ «Нова Пошта», а також складено та надіслано корпоративною електронною поштою щоденний звіт.

У подальшому ОСОБА_35 з корисливих спонукань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_38 та невідомою особою, використовуючи можливості Всесвітньої мережі Інтернет, СДБО «Клієнт-банк» та заздалегідь отриманий від ОСОБА_41 електронний цифровий підпис ОСОБА_65 та визначений номер мобільного телефону, видавши себе за законного власника ОСОБА_66 , здійснила несанкціонований доступ до інформації, яка зберігається та обробляється в автоматизованій системі віддаленого доступу ПАТ «Мегабанк», в якому відкрито розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , належний ТОВ «Велес Авто». Фактично власними діями ОСОБА_35 здійснила несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи банку «Клієнт-банк», що призвело до витоку, підробки, спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації.

Після цього, ОСОБА_35 діючи умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_38 та іншою невідомою особою, матеріали стосовно якої виділено в інше кримінальне провадження,за допомогоюсистеми «Клієнт-банк»(длядистанційного банківськогообслуговування юридичнихосіб тапідприємців, за допомогою будь-якого комп`ютера через Всесвітню мережуІнтернет), здійснила транзакцію, створивши підроблені платіжні доручення на переказ грошових коштів з розрахункового рахунку № НОМЕР_1 , належного ТОВ «Велес Авто» (кодЄДРПОУ 41394483) та відкритого в ПАТ «Мегабанк» (МФО351629) на р\р інших суб`єктів господарської діяльності.

Після створення підроблених платіжних доручень, ОСОБА_35 , видаючи себе за легітимного користувача системи, підписала їх за допомогою електронного цифрового підпису ОСОБА_67 , котрий є директором ТОВ «Велес Авто» (код ЄДРПОУ 41394483), без його відома, з метою подальшого заволодіння даними грошовими коштами, після отримання їх готівкою з рахунків вказаних підприємств. Перераховані ОСОБА_7 грошові кошти були зняті готівкою та розділені ОСОБА_35 між ОСОБА_5 , ОСОБА_59 , ОСОБА_40 та іншими невстановленими слідством особами.

Фактично вищевказаними діями ОСОБА_35 здійснила підробку документів в електронному виді, що використовується банками на переказ грошових коштів.

Вищевказаними діями ОСОБА_35 , вчиненими в складі організованої групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_59 , ОСОБА_40 , а також за попередньою змовою групою із невідомими особами, матеріали відносно яких виділено в інше кримінальне провадження, спричинено матеріальну шкоду потерпілому ОСОБА_7 на суму 18500 грн.

Загалом під час досудового розслідування встановлено 45 фактів заволодіння коштами громадян шляхом обману та зловживання довірою останніх.

ОСОБА_35 , діючи в складі організованої групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_40 , ОСОБА_59 та за попередньою змовою групою осіб з невстановленими слідством особами, матеріали відносно яких виділено в інше кримінальне провадження, маючи умисел, направлений на заволодіння грошовими коштами потерпілих ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , ОСОБА_29 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_68 , ОСОБА_69 , ОСОБА_70 , ОСОБА_71 , ОСОБА_9 , ОСОБА_17 , ОСОБА_72 , ОСОБА_73 , ОСОБА_74 , ОСОБА_75 , ОСОБА_76 , ОСОБА_77 , ОСОБА_78 , ОСОБА_79 , ОСОБА_80 , ОСОБА_81 , ОСОБА_82 , ОСОБА_11 , ОСОБА_83 , ОСОБА_84 , ОСОБА_24 , ОСОБА_85 , ОСОБА_19 , ОСОБА_13 , ОСОБА_86 , ОСОБА_87 , ОСОБА_18 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_88 , ОСОБА_89 , ОСОБА_21 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 та ОСОБА_90 , зловживаючи довірою останніх, протягом листопада 2017 - жовтня 2018 років, діючи повторно, умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, шахрайським шляхом заволоділа грошовими коштами останніх на загальну суму 2077 196, 07 грн., що являється особливо великим розміром.

18.03.2019 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України.

19.03.2019 Октябрським районним судом м. Полтави ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 21:00 по 07:00 год. без використання засобів електронного контролю.

Крім того, 17.05.2019 Октябрським районним судом м. Полтави ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 21:00 по 07:00 год. без використання засобів електронного контролю терміном до 18.07.2019.

11.07.2019 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27 ч. 4 ст. 190 КК України.

Обгрунтованість підозрипідтверджується зібранимиу ходідосудового розслідуваннядоказами,а саме: протоколом прийняттявід ОСОБА_7 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від08.11.2017; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_7 від 21.02.2019; попереднім договором№0161/17купівлі-продажутранспортного засобувід 08.11.2017,укладеного між ОСОБА_7 та ТОВ«Велес Авто»;протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_7 ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 21.02.2019; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_7 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 21.02.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_12 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від26.12.2017; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_12 від 06.07.2018; попереднім договором№0162/17купівлі-продажутранспортного засобувід 09.11.2017,укладеного між ОСОБА_12 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_12 ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 06.07.2018; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_12 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 06.07.2018; протоколом прийняттявід ОСОБА_8 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від16.11.2017; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_8 від 17.05.2018; попереднім договором№0165/17купівлі-продажутранспортного засобувід 13.11.2017,укладеного між ОСОБА_8 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_8 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 17.05.2018; заявою ОСОБА_10 про вчиненекримінальне правопорушеннявід 11.12.2017; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_10 від 15.05.2018; попереднім договором№0167/17купівлі-продажутранспортного засобувід 30.11.2017,укладеного між ОСОБА_10 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_10 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 15.05.2018; протоколом допитусвідка ОСОБА_91 від 15.05.2018; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_92 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 15.05.2018; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_92 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 15.05.2018; протоколом допитусвідка ОСОБА_93 від 15.05.2018; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_93 ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 15.05.2018; протоколом прийняттявід ОСОБА_94 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від27.12.2017; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_94 від 23.04.2018; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_95 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 12.04.2019; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_95 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 12.04.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_96 ( ОСОБА_97 )від 29.12.2017: протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_98 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 12.04.2019; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_98 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 12.04.2019; попереднім договором№0368/17купівлі-продажутранспортного засобувід 26.12.2017,укладеного між ОСОБА_99 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом прийняттявід ОСОБА_11 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від13.02.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_11 від 25.06.2018; попереднім договором№0077купівлі-продажутранспортного засобувід 12.02.2018,укладеного між ОСОБА_11 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_11 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 25.06.2018; протоколом прийняттявід ОСОБА_17 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від27.12.2017; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_17 від 15.05.2018; попереднім договором№0061купівлі-продажутранспортного засобувід 27.12.2017,укладеного між ОСОБА_17 та ТОВ«Альфакоммерсгруп»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_17 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 15.05.2018; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «Банкінвестицій тазаощаджень»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вПАТ «Полтава-банк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вАТ «КІБ»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вПАТ «Мегабанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вПАТ «Банк«Грант»; заявою ОСОБА_19 про вчиненекримінальне правопорушеннявід 05.04.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_19 від 16.05.2018; попереднім договором№0245купівлі-продажутранспортного засобувід 22.02.2018,укладеного між ОСОБА_19 та ТОВ«Смартбізнес»; попереднім договором№0246купівлі-продажутранспортного засобувід 22.02.2018,укладеного між ОСОБА_19 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_19 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 16.05.2018; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «Банк«Український капітал»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «Сбербанк»; протоколом прийняттявід ОСОБА_21 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від24.04.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_21 від 24.05.2018; попереднім договором№0083купівлі-продажутранспортного засобувід 24.04.2018,укладеного між ОСОБА_21 та ТОВ«Востокторгмаш»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_21 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 14.05.2018; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Востокторгмаш»,які буливилучені вДепартаменті реєстраціїХарківської міськоїради; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп»,які буливилучені вСхідній ОДПІм.Харкова ГУДФС уХарківській області; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес»,які буливилучені вДепартаменті реєстраціїХарківської міськоїради; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп»,які буливилучені вДепартаменті реєстраціїХарківської міськоїради; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»,які буливилучені вПечерській районнійу м.Києві державнійадміністрації; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Востокторгмаш» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вАКБ «Індустріалбанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»,які буливилучені вЦентральній ОДПІм.Харкова ГУДФС уХарківській області; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «Альфа-банк»; заявою ОСОБА_22 та ОСОБА_23 про вчиненекримінальне правопорушеннявід 19.03.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_22 від 03.07.2018; попереднім договором№0257купівлі-продажутранспортного засобувід 15.03.2018,укладеного між ОСОБА_22 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_22 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 03.07.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_23 від 03.07.2018; попереднім договором№0256купівлі-продажутранспортного засобувід 15.03.2018,укладеного між ОСОБА_23 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_23 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 03.07.2018; протоколом прийняттявід ОСОБА_13 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від28.02.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_13 від 23.02.2019; попереднім договором№0247купівлі-продажутранспортного засобувід 26.02.2018,укладеного між ОСОБА_13 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_13 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 23.02.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_16 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від15.03.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_16 від 02.08.2018; попереднім договором№0254купівлі-продажутранспортного засобувід 15.03.2018,укладеного між ОСОБА_16 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_16 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 02.08.2018; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_16 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 02.08.2018; протоколом прийняттявід ОСОБА_18 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від21.03.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_18 від 12.12.2018; попереднім договором№0251купівлі-продажутранспортного засобувід 13.03.2018,укладеного між ОСОБА_18 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_18 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 12.12.2018; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_16 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 12.12.2018; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та ТОВ«Востокторгмаш» тарозрахункових рахунківзазначених товариств,які буливилучені вАТ «ОТПБанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вАТ «КІБ»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вПАТ «А-Банк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» таТОВ «Альфакоммерсгруп»та розрахунковихрахунків зазначенихтовариств,які буливилучені вПАТ «Сбербанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вПАТ «БанкВосток»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «Альфа-Банк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «БанкКредит Дніпро»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Востокторгмаш» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «РВСБанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Велес Авто»та розрахунковогорахунку зазначеноготовариства,які буливилучені вПАТ КБ«ПриватБанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «АБРадабанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вАТ «ПіреусБанк МКБ»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Альфакоммерсгруп» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «МТББанк»; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №1295від 23.06.2018; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №1546від 09.08.2018; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №1772від 21.09.2018; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №45від 18.01.2019; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №307від 25.02.2019; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №297від 21.02.2019; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №296від 22.02.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_24 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від13.07.2018; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_24 від 08.02.2019; попереднім договором№0244купівлі-продажутранспортного засобувід 16.02.2019,укладеного між ОСОБА_24 та ТОВ«Смартбізнес»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_24 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 08.02.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_100 від 08.02.2019; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_101 ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 08.02.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_25 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від15.08.2018; протоколом допитупотерпілої ОСОБА_25 від 16.08.2019; попереднім договором№0288купівлі-продажутранспортного засобувід 24.05.2018,укладеного між ОСОБА_25 та ТОВ«Партнеральянс»; протоколом пред`явленняпотерпілій ОСОБА_25 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 16.08.2018; протоколом допитусвідка ОСОБА_102 від 16.08.2018; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_103 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 16.08.2018; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Партнеральянс» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вАТ «ЮнексБанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Партнеральянс» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «РВСБанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Смартбізнес» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вПАТ «ІдеяБанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Партнеральянс» тарозрахункового рахункузазначеного товариства,які буливилучені вАТ «Укрбудінвестбанк»; протоколом тимчасовогодоступу додокументів ТОВ«Партнеральянс»,які буливилучені вШевченківській районнійв містіКиєві державніадміністрації; протоколом оглядуприміщення від23.11.2018,розташованого заадресою:м.Харків,вул.Полтавський шлях,56,де відповіднодо реєстраційнихдокументів розміщувалосьТОВ «ВелесАвто»,під часякого встановленовідсутність ТОВ«Велес Авто»за зазначеноюадресою; протоколом оглядуприміщення від23.11.2018,розташованого заадресою:м.Харків,вул.Б.Хмельницького,2,де відповіднодо реєстраційнихдокументів розміщувалосьТОВ «Партнеральянс»,під часякого встановленовідсутність ТОВ«Партнеральянс» зазазначеною адресою; протоколом оглядуприміщення від23.11.2018,розташованого заадресою:м.Харків,пр.-ктМосковський,199Б,де відповіднодо реєстраційнихдокументів розміщувалосьТОВ «Востокторгмаш»,під часякого встановленовідсутність ТОВ«Востокторгмаш» зазазначеною адресою;протоколомдопиту свідка ОСОБА_46 від 30.11.2018 фіктивногодиректора ТОВ«Трастмоторс»; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_104 . ОСОБА_41 для впізнанняза фотознімкамивід 16.01.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_44 від 30.11.2018 фіктивногодиректора ТОВ«Востокторгмаш»; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_105 . ОСОБА_41 для впізнанняза фотознімкамивід 16.01.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_106 від 05.02.2019-власника приміщення,розташованого заадресою:м.Полтава,вул.Європейська,110; протоколом допитусвідка ОСОБА_45 від 06.02.2019 фіктивногодиректора ТОВ«Партнеральянс»; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_107 ОСОБА_41 для впізнанняза фотознімкамивід 06.02.2019; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_26 від 25.02.2019; договором доручення №2205 від 10.09.2018; договором доручення№2206від 10.09.2018; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_26 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 25.02.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_108 від 25.02.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_27 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від25.01.2019; протоколом допитупотерпілої ОСОБА_27 від 25.01.2019; договором доручення№Т200від 01.10.2018,укладеного між ОСОБА_27 та ТОВ«Трастмоторс»; протоколом пред`явленняпотерпілій ОСОБА_27 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 25.01.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_109 від 04.02.2019; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_110 . ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 04.02.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_29 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від01.02.2019; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_29 від 04.02.2019; попереднім договором№0163/17купівлі-продажутранспортного засобувід 10.11.2017,укладеного між ОСОБА_29 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_29 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 04.02.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_111 від 04.03.2019; протоколом обшукуза місцемпроживання подружжя ОСОБА_112 від18.03.2019та вилученняфлешнакоплювачів,жорсткого дискута ін.; протоколом допитупідозрюваної ОСОБА_5 від 18.03.2019; протоколом допитупідозрюваної ОСОБА_40 від 18.03.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_113 (власникаофісного приміщення,розташованого заадресою:м.Полтава,вул.Шевченка,79)від 21.03.2019; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_114 . ОСОБА_35 для впізнанняза фотознімкамивід 21.03.2019; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_114 . ОСОБА_41 для впізнанняза фотознімкамивід 21.03.2019; протоколами оглядувилучених підчас обшукуза місцемпроживання подружжя ОСОБА_112 жорсткогодиску тафлешнакоплюювачів тавиявленням наних документівпо ТОВ«Велес Авто»,ТОВ «Смартбізнес»,ТОВ «Партнеральянс»,ТОВ «Востокторгмаш»та ін.; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №482від 05.04.2019; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №591від 23.04.2019; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №592від 23.04.2019; висновком судовоїтехнічної експертизидокументів №590від 22.04.2019; протоколом оглядуноутбуку тажорсткого дискувід 21.03.2019,вилучених підчас обшукуза місцемпроживання подружжя ОСОБА_112 ; протоколом оглядуфлешносіїв від20.03.2019,вилучених підчас обшукуза місцемпроживання подружжя ОСОБА_112 ; висновком комп`ютерно-технічноїексперти №10від 26.04.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_70 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від17.04.2019; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_70 від 17.04.2019; попереднім договором№0366/17купівлі-продажутранспортного засобувід 20.12.2017,укладеного між ОСОБА_115 та ТОВ«Велес Авто»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_30 ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 17.04.2019; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_116 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 17.04.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_76 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від17.04.2019; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_76 від 17.04.2019; попереднім договором№0070купівлі-продажутранспортного засобувід 23.01.2018,укладеного між ОСОБА_117 та ТОВ«Альфакоммерсгруп»; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_118 ОСОБА_5 для впізнанняза фотознімкамивід 17.04.2019; протоколом прийняттявід ОСОБА_81 заяви провчинене кримінальнеправопорушення від18.04.2019; протоколом допитупотерпілого ОСОБА_81 від 18.04.2019; протоколом пред`явленняпотерпілому ОСОБА_119 . ОСОБА_40 для впізнанняза фотознімкамивід 18.04.2019; протоколом допитусвідка ОСОБА_120 від 03.05.2018; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_121 ОСОБА_41 для впізнанняза фотознімкамивід 03.05.2019; протоколом пред`явленнясвідку ОСОБА_122 . ОСОБА_35 для впізнанняза фотознімкамивід 03.05.2019; а також іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

16.07.2019 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено ухвалою слідчого суді Октябрського районного суду м. Полтава до 18.08.2019 року.

У зв`язку із продовженням строку досудового розслідування, а також необхідністю провести ряд слідчих дій слідчий просив продовжити строк дії запобіжного заходу, обраного підозрюваній ОСОБА_5 згідно ухвали Октябрського районного суду м. Полтави, оскільки на даний час ризики, які встановлені під час обрання запобіжного заходу не змінились.

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали, з мотивів наведених в ньому.

Підозрювана та її захисник просили відмовити у задоволенні клопотання.

Заслухавши думку прокурора, слідчого, захисника, пояснення підозрюваної, дослідивши надані до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить наступних висновків.

Відповідно до ч. 6ст. 181 КПК України, у разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттею 199 цього Кодексу.

Встановлено, що 18.03.2019 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України.

19.03.2019 Октябрським районним судом м. Полтави ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 21:00 по 07:00 год. без використання засобів електронного контролю.

17.05.2019 Октябрським районним судом м. Полтави ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 21:00 по 07:00 год. без використання засобів електронного контролю терміном до 18.07.2019.

11.07.2019 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27 ч. 4 ст. 190 КК України.

16.07.2019 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено ухвалою слідчого суді Октябрського районного суду м. Полтава до 18.08.2019 року.

Метою продовження домашнього арешту є забезпечення виконання підозрюваним покладених на неї процесуальних обов`язків.

На думку слідчого судді, стороною обвинувачення доведено наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, що підтверджується наданими до суду матеріалами кримінального провадження, з яких вбачається наявність достатньої інформації щодо наведених обставин.

Беручи до уваги вищезазначене та враховуючи також серйозність висунутої щодо ОСОБА_5 підозри, суворість покарання, яке може бути призначено їй, слідчий суддя доходить до висновку, що докази та обставини, на які посилається слідчий у клопотанні, дають достатні та обґрунтовані підстави вважати, що ризики встановлені ухвалою слідчого судді про обрання запобіжного заходу не змінились, вважаю доцільним продовжити відносно підозрюваної домашній арешт, задовольнивши клопотання.

Керуючись ст. ст.176-178,183-186,193-197,199, ч. 2 ст.376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити підозрюваній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний західу вигляді домашнього арешту з 21.00 год. по 07.00 год. за адресою: АДРЕСА_2 , в межах строку досудового розслідування, тобто до 18.08.2019 року.

Покласти на підозрювану ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з моменту вступу в дію ухвали такі обов`язки:

-прибувати до слідчого, прокурора, суду за викликом;

-не відлучатися із населеного пункту, в якому вона зареєстрована, проживає чи перебуваєбез дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну місця свого проживання;

-здати на зберігання слідчому свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

-утримуватися від спілкування зі свідками, потерпілими, іншими підозрюваними у кримінальному провадженні, за виключенням як за ініціативою слідчого чи прокурора в їх присутності.

В разі невиконання вищевказаних зобов`язань, до підозрюваної може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження, зобов`язавши передати копію ухвали для виконання органу внутрішніх справ за місцем проживання підозрюваної.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з часу проголошення.

Повний текст ухвали оголошено 22.07.2019 року о 13.05 год.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м.Полтави ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення17.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83185705
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —554/4663/16-к

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні