Рішення
від 25.07.2019 по справі 664/1093/19
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25.07.2019

№ 664/1093/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2019 року Цюрупинський районний суд Херсонської області

в складі: судді Сіденка С.І.

при секретарі Скорик Н. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Олешки в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду із вказаним позовом, вказавши в позовній заяві, що у неї в користуванні з 1999 року знаходиться земельна ділянка колишнього колективного сільськогосподарського підприємства Таврійський на території Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області. Право на земельну частку (пай) розміром 5,81 га підтверджено сертифікатом НОМЕР_1 , виданий 29 грудня 1997 року головою Цюрупинської районної державної адміністрації на ім`я ОСОБА_2 . Вказує на ту обставину, що в сертифікаті допущена помилка щодо написання прізвища її померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька, його прізвище правильно ОСОБА_2 . Вказує на те, що після смерті її батька фактично прийняла спадщину, вступивши в володіння земельною ділянкою, яка належала померлому незалежно від неправильного написання його прізвища в сертифікаті. Просила суд постановити рішення, яким встановити факт того, що нею була фактично прийнята спадщина на право власності на земельну частку (пай) розміром 5,81 га, яка належала її померлому батьку ОСОБА_2 на підставі сертифіката НОМЕР_1 , виданого на ім`я ОСОБА_2 ; та визнати за нею право власності на земельну частку (пай) розміром 5,81 га, яка належала її померлому батьку ОСОБА_2 на підставі сертифіката НОМЕР_1 , виданого на ім`я ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом.

Позивач в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала з наведених підстав.

Представник відповідача - Винаградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області в судове засідання не з`явився, просив суд справу розглядати за відсутності представника відповідача, позов визнає.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову в судовому засіданні суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що батьком позивача по справі ОСОБА_1 є ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року . За життя він отримав сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 на підставі рішення Цюрупинської районної дерпжавної адміністрації від 27 травня 1997 р. № 220 на право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності коллективного сільськогосподарського підприємства Таврійський розміром 5,81 га без визначення меж цієї частки в натурі. Сертифікат зареєстровано 20.12.1997 р. у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 1310/7. При видачі сертифікату, у призвищі його набувача зроблена орфографічна помилка, його прізвище вказано як ОСОБА_2 замість ОСОБА_2 .

Після укладення шлюбу позивач змінила своє прізвище з ОСОБА_2 на

ОСОБА_6 судовому засіданні свідоки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 суду пояснили, що померлий батько позивача ОСОБА_2 на момент своєї смерті проживав разом з нею в АДРЕСА_1 . За життя догляд за батьком ОСОБА_2 здійснювала його дочка ОСОБА_1 , після смерті здійснила його поховання. За життя померлий Оримав сертифікат на право власності на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦПК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Поряд з цим суд звертає увагу на те, що, згідно з п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

На момент смерті спадкодавця діяв ЦК УРСР в редакції 1963 р., який втратив чинність 01.01.2004 року.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу Української РСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

З наведених підстав суд вважає, що наявні достатні підстави для встановлення факту прийняття спадщини позивачем ОСОБА_1 після її померлого батька ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом належного померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_2 права на земельну частку (пай), посвідчене сертифікатом серії НОМЕР_1 , без визначення меж частки в натурі (на місцевості), розміром 5,81 га, в якому прізвище власника сертифіката вказано як ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 527 Цивільного кодексу Української РСР спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 529 Цивільного кодексу Української РСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Відповідно до ст. 548 Цивільного кодексу Української РСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до інформації, наданої суду від Олешківської тдержавної нотаріальної контори Херсонської області, після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 в установлений законодавством України строк, з заявами про прийняття спадщини ніхто не звертався.

У п.3.5 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справі №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування надано розяснення, що спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30.05.2008 року №7.

Відповідно до п.11 ППВСУ №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року (561-12), Указу Президента України від 8 серпня 1995 року N 720/95 (720/95) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" та відповідні норми ЦК УРСР (1540-06). У цьому разі слід ураховувати, що згідно з пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року (2768-14) сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно з п.17 Перехідних положень Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай) отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Отже, права спадкодавця ОСОБА_2 на земельну частку (пай), визначені сертифікатом серії НОМЕР_1 , входять до складу спадкового майна.

Враховуючи зазначені вимоги закону, а також з урахуванням наведених вище досліджених судом доказів, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 є обґрунтованим і підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 527, 529, 548, 549 Цивільного кодексу Української РСР в ред.. 1963 р., ст.ст. 3, 4,5,12,13,19,76,77,81, 95, 206, 258, 259, 263-265, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 до Виноградівської сільської ради Олешківського району Херсонської області, яка знаходиться за адресою: с. Виноградове Олешківського району Херсонської області, вул. Ларіонова, 7, код ЄДРПОУ 04402327 - задовольнити.

Встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 на майно її померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , визначеного Сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 на земельну ділянку розміром 5,81 га, в якому прізвище померлого вказано як ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом належного померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 права на земельну частку (пай) розміром 5,81 га, посвідчене сертифікатом серії НОМЕР_1 , в якому прізвище померлого вказано як ОСОБА_2 , без визначення меж частки в натурі (на місцевості).

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 25.07.2019 року.

Суддя підпис Сіденко С. І.

Згідно з оригіналом

Суддя Сіденко С. І.

Дата ухвалення рішення25.07.2019
Оприлюднено26.07.2019
Номер документу83248523
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —664/1093/19

Рішення від 25.07.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні