Ухвала
від 24.07.2019 по справі 914/1151/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

24.07.2019 р. Справа № 914/1151/19

м.Львів

За позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Антонича 22» , м.Львів

до відповідача-1: Львівської міської ради, м.Львів

до відповідача-2 Виконавчого комітету Львівської міської ради, м.Львів

до відповідача-3 : Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, м.Львів

за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Департамент житлового господарства інфраструктури Львівської міської ради

за участю третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради

за участю третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Обласного комунального підприємства Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки»

про визнання незаконним та скасування рішення про реєстрацію права власності

Суддя Кітаєва С.Б.

при секретарі Зарицькій О.Р.

Представники сторін:

від позивача: Бегляров Г.Л. - голова правління ОСББ;

від відповідача-1: не з`явився;

від відповідача-2: не з`явився;

від відповідача-3: не з`явився;

від третьої особи-1: не з`явився;

від третьої особи-2: не з`явився;

від третьої особи-3: не з`явився

Суть спору: на розгляді Господарського суду Львівської області знаходиться справа за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Антонича 22» до Львівської міської ради, до Виконавчого комітету Львівської міської ради, до Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 01.04.2016р. №241 про реєстрацію права комунальної власності на нежитлове приміщення першого поверху загальною площею 5,5кв.м, позначене від літ.XXIV, згідно з поверховим планом 1-го поверху та експлікацією Інвентаризаційної справи №1291 на будинок АДРЕСА_1 , наданими Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки 20.08.2018р., визнання незаконним та скасування запису про право власності №14613303 про реєстрацію права комунальної власності Львівської міської ради (ідентифікаційний код юридичної особи 04055896, пл.Ринок, 1, м.Львів) на приміщення першого поверху під літ.XXIV, загальною площею 5,5кв.м, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 927796146101, адреса: АДРЕСА_2 , зареєстроване 17.05.2016р. в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Ухвалою суду від 19.06.2019р. позов залишено без руху та надано позивачу строк у десять днів з дня вручення ухвали суду на усунення недоліків. 03.07.2019р. за вх.№27140/19 від позивача надійшла заява про усунення недоліків, відтак, ухвалою суду від 08.07.2019р. відкрито провадження у справі №914/1151/19 за даним позовом, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження, до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів залучено: Департамент житлового господарства інфраструктури Львівської міської ради, Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» та підготовче засідання призначено на 24.07.2019 року. Вимоги до сторін по підготовці справи до розгляду висвітлені в ухвалі.

Відповідно до ст.222 ГПК України фіксування судового процесу здійснюється з допомогою звукозаписувального технічного засобу, а саме: програмно-апаратного комплексу «Акорд» .

19.07.2019р. за вх.№29990/19 в документообігу суду зареєстровано подані Управлінням державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради пояснення на позов з долученими доказами скерування їх примірника іншим учасникам справи.

22.07.2019р. за вх.№30054/19 в документообігу суду зареєстровано подану позивачем відповідь на пояснення третьої особи-2 з долученими до неї доказами скерування її примірника іншим учасникам справи.

23.07.2019р. за вх.№30183/19 в документообігу суду зареєстровано подане позивачем клопотання про долучення до матеріалів справи доказу - копії поверхового плану 2-го поверху будинку по АДРЕСА_2 з доказами скерування примірника клопотання з додатком іншим учасникам справи.

23.07.2019р. за вх.№30185/19 в документообігу суду зареєстровано подане позивачем клопотання про витребування в Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради доказів.

23.07.2019р. за вх.№30186/19 в документообігу суду зареєстровано подану позивачем заяву про відкладення підготовчого засідання у зв`язку із зайнятістю повноважного представника в іншому судовому процесі.

Позивач в підготовче засідання 24.07.2019 з`явився, заяву про відкладення підготовчого засідання підтримав та просив суд відкласти підготовче засідання, надав усні пояснення по суті поданих клопотань.

Відповідачі-1,2,3 явки повноважних представників в підготовче засідання 24.07.2019р. не забезпечили, поважності причин неявки суду не повідомили. Заяв, клопотань тощо від відповідачів до суду не надходило.

Треті особи-1,2,3 явки повноважних представників в підготовче засідання 24.07.2019р. не забезпечили, поважності причин неявки суду не повідомили.

Заслухавши думку позивача, дослідивши матеріали справи та розглянувши клопотання про витребування доказів, для об`єктивного, повного, справедливого та неупередженого вирішення спору у даній справі, суд вбачає за доцільне клопотання позивача про витребування доказів задоволити, з огляду на таке.

Відповідно до ст.73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.4 ст.74 Господарського процесуального кодексу України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухвалення судового рішення (ст.76 ГПК України).

Згідно з ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. (ст.79 ГПК).

Як вбачається з пояснень Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, 17.06.2016р. державним реєстратором управління було зареєстровано право власності (номер запису про право власності 14613303) за територіальною громадою м.Львова в особі Львівської міської ради на об`єкт нерухомого майна: приміщення першого поверху під літ.XXIV, загальною площею 5,5кв.м, що знаходиться за адресою: м. АДРЕСА_2 - АДРЕСА_2 будинок АДРЕСА_2 . Для вчинення вказаних дій, заявником було надано технічний паспорт складений 26.12.2014р. на нежитлове приміщення площею 5,5кв.м за адресою: АДРЕСА_2 , рішення виконавчого комітету Львівської міської ради №241 від 01.04.2016р. Про реєстрацію права комунальної власності на нежитлове приміщення на АДРЕСА_3 . АДРЕСА_2 .-І. Антонича АДРЕСА_2 , повідомлення №03-13-02735 від 05.05.2016р. з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області про відсутність перебування приміщення під індексом XXIV площею 5,5 кв.м у державній власності.

В обгрунтування клопотання про витребування доказів, позивач посилається на необхідність витребування доказів тим, що всі правовстановлюючі документи на спірний об`єкт, які необхідно дослідити знаходяться в матеріалах реєстраційної справи, що підтверджено Управлінням державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради у поданому до справи поясненні позовну заяву, а оскільки позивач не має можливості самостійно отримати зазначені документи, звертався з відповідним клопотанням до управління державної реєстрації, проте його клопотання залишилося без відповіді, то відповідно, просить суд витребувати в Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради завірені копії всіх документів реєстраційної справи на спірний об`єкт нерухомого майна - приміщення літ.XXIV, загальною площею 5,5кв.м, на першому поверсі будинку по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 927796146101.

Відповідно ст.2 ГПК України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Слід зауважити, що у Рекомендаціях R(84) Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно принципів цивільного судочинства, що направлені на удосконалення судової системи, наголошується на тому, що суд повинен, принаймні в ході попереднього засідання, а якщо можливо, і протягом всього розгляду, відігравати активну роль у забезпеченні швидкого судового розгляду, поважаючи при цьому права сторін, в тому числі і їх право на неупередженість.

Положеннями ч.ч. 6- 9 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно до ч.ч.1, 2 ст. 18 Господарського процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Суд, розглядаючи справу, має вживати заходів до всебічного й повного встановлення обставин спору, що не суперечить принципу змагальності, оскільки останній відображається в змісті процесуальних прав та обов`язків осіб, що беруть участь у справі та реалізується в сукупності з принципами рівності, диспозитивності та безпосередності, проте суд наділяється в тому числі організаційно-розпорядчими повноваженнями, необхідними для здійснення ним функцій органу правосуддя та прийняття законних і обґрунтованих судових актів.

Відповідно до п.7 ч.2 ст.182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд з`ясовує, чи надали сторони докази на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження, вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо такі питання не були вирішені раніше.

З огляду на зазначене, а також враховуючи предмет позову та заявлені позивачем вимоги, що розглядаються в рамках справи №910/1151/19, з метою повного та всебічного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача про витребування доказів.

Згідно із ч.ч.1,3 ст.177 ГПК України завданням підготовчого провадження є:

1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу;

2) з`ясування заперечень проти позовних вимог;

3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів;

4) вирішення відводів;

5) визначення порядку розгляду справи;

6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч.3 ст.177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки для розгляду справи по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

У відповідності до п.3 ч.2 ст.183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на витребування судом додаткових доказів у справі, для забезпечення належної підготовки справи для розгляду по суті, суд приходить до висновку про наявність виняткового випадку для продовження встановлених строків підготовчого провадження з ініціативи суду, відповідно до положень ч.3 ст.177 ГПК України та про відкладення підготовчого засідання.

Керуючись ст.ст. 2, 18, 73, 74, 76, 80, 81, ч.3 ст.177, ст.ст.182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання позивача від 22.07.2019 (вх.№30183/19 від 23.07.2019) задоволити. Прийняти та долучити до матеріалів справи копію поверхового плану 2-го поверху будинку по АДРЕСА_2 (3-ій та 4-ий під`їзди).

2. Прийняти до розгляду та долучити до матеріалів справи:

- пояснення на позов Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради від 15.07.2019 №01-15/609 (вх.№29990/19 від 19.07.2019);

- відповідь на пояснення від 19.07.2019 позивача у справі (вх.№30054/19 від 22.07.2019).

3. Задоволити клопотання позивача від 23.07.2019 (вх.№30185/19 від 23.07.2019) про витребування доказів.

4. Витребувати в Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради (79006, м.Львів, вул.Городоцька, 299):

- завірені копії всіх документів реєстраційної справи на спірний об`єкт нерухомого майна - приміщення під літ.XXIV, загальною площею 5,5кв.м, на першому поверсі будинку по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 927796146101.

Витребувані документи суд зобов`язує Управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради подати до суду в строк до 20.08.2019р.

Оригінал реєстраційної справи надати для огляду в підготовче засідання.

5. Строки підготовчого провадження продовжити на 30 днів.

6. Підготовче засідання відкласти на 18.09.19 р. о 14:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Львівської області за адресою: 79014, м.Львів, вул.Личаківська, 128, 2-й поверх, зал судових засідань №9.

7. Учасникам справи:

- забезпечити явку повноважних представників в підготовче засідання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці Господарського суду Львівської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, а саме: https://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ .

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Кітаєва С.Б.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення24.07.2019
Оприлюднено26.07.2019
Номер документу83258274
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1151/19

Рішення від 25.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 24.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні