Рішення
від 26.07.2019 по справі 260/492/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

26 липня 2019 року м. Ужгород№ 260/492/19 Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Гебеш С.А. розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей", яким просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей" заборгованість : - по списку №1 відповідно до п."а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 1778,78 грн. та

- по списку №2 відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 7473,33 грн. на р/р НОМЕР_1 МФО 312356 у Філії Закарпатського обласного управління АТ "Державний ощадний банк України".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачем було проведено виплату пільгової пенсії пенсіонерам: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за період з грудня 2018 року по березень 2019 року, з якої відшкодуванню підлягає 1778,78 грн. по списку 1, та 7473,33 грн. по списку №2. Відповідно до п. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІУ "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі -Закон № 1058), встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. Однак, відповідач належного відшкодування сум виплаченої пільгової пенсії не здійснив.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, однак до Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло від нього клопотання про розгляд справи у його відсутності за наявними в матеріалах справи доказами.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причини такої неявки суд не повідомив, належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, що міститься у матеріалах даної адміністративної справи. Правом на подачу відзиву не скористався, про наслідки не подання відзиву був попереджений.

Відповідно до ч.6 ст.162 КАС України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до п.1 ч.3 ст.205 КАС України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

У відповідності до вимог частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) фіксування судового засідання не здійснювалося у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Суд, з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, встановив наступні фактичні обставини та приходить до наступних висновків.

Згідно із витягом з системи ІКІС ПФУ: Відомості з реєстру страхувальника, Товариство з обмеженою відповідальністю "Апогей" зареєстровано за адресою: вул. Визволення, буд. 55,смт. Ясіня, Рахівський район, Закарпатська область,90630, код ЄДРПОУ 22108761 (а.с.8).

Судом встановлено, що громадяни: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 працювали у ТОВ "Апогей" в шкідливих умовах праці повний робочий день по списку № 1 відповідно до п. "а" та списку № 2 відповідно до п. "б" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. Вказані обставини дали їм право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

За період з грудня 2018 року по березень 2019 року, відповідачем проведено виплату пільгової пенсії по списку № 1 відповідно до п. "а" , відшкодуванню з якої підлягає заборгованість на загальну суму 1778,78 грн., що підтверджено карткою особового рахунку(а.с.9).

За період з грудня 2018 року по березень 2019 року, відповідачем проведено виплату пільгової пенсії по списку №2 відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 7473,33 грн., що підтверджено карткою особового рахунку

Таким чином, заборгованість ТОВ "Апогей" по списку № 2 що підлягає стягненню складає 7473,33 грн.

Згідно статті 78 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Так, рішеннями Закарпатського окружного адміністративного суду, а саме від 23.05.2017 р. по справі №807/470/17 та від 15.01.2018р. по справі №807/1952/17 встановлено, обставини щодо правомірності призначення пенсії громадянам: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за списком №1 та № 2 відповідно (а.с.15-18).

Позивачем на адресу відповідача надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсії призначених відповідно до пункту другого Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". ( а.с.19-26).

Судом встановлено, що за період з грудня 2018 року по березень 2019 року позивачем проведено фактичну виплату пільгових пенсій та витрат на їх доставку згідно розрахунків сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Позивачем на адресу відповідача надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсії призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та відшкодуванню відповідачем підлягає заборгованість в сумі 7473,33 грн. та по списку№1 відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 1778,78 грн..

Пунктом 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІУ "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі -Закон № 1058), встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Також, цим пунктом визначено, що підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 п. 291.4 статті 291 Податкового кодексу України вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком.

Закон № 1058 набрав чинності з 01.01.2004 р. тож обов`язок покривати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених за Списком № 1 та Списком № 2, діє починаючи з 2004 року.

До 01.01.2004 року питання про відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених, зокрема відповідно до пунктів "б" - "з" ч. 1 ст. 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення", було врегульовано Законом України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" ( далі -Закон № 400), відповідно до якого ТОВ "Апогей" входить до переліку платників збору на обов`язкове державне пенсійне страхування.

Статтею 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" визначено категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а також врегульовано порядок внесення підприємствами та організаціями плати до Пенсійного фонду, що покривала витрати на виплату і доставку пенсій, призначених у відповідності до пп. "а", "б" - "з" цієї статті.

Водночас, пунктом 6.1. Постанови Правління Пенсійного фонду України "Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" № 21-1 від 09.12.2003 р. передбачено, що відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 РОКУ № 2148-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування":- До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Також, цим пунктом визначено, що підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком.

Також, п. 6.2. Інструкції визначено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Відповідно до наказу Державного комітету зв`язку та інформатизації України, від 22 липня 2004 року за № 166 "Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов`язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги" тарифи на оплату послуг, пов`язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв`язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті 0,79 відсотка від суми, у селі та смт. 1,56 відсотка від суми. Отже, окрім суми виплаченої пільгової пенсії відповідачу також підлягає відшкодуванню витрати на доставку вказаної пенсії.

Відповідно до п. 6.8 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Неналежне виконання відповідачем вимог пенсійного законодавства України перешкоджає наповненню бюджету Пенсійного фонду України, що в свою чергу порушує права та інтереси інших громадян на отримання соціальних виплат.

Відповідач в добровільному порядку не здійснив відшкодування Головному управлінню Пенсійного фонду України Закарпатської області сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, у зв`язку з чим, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" по списку №1 відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 1778,78 грн. та по списку №2 відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 7473,33 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

З огляду на вищевказане, зважаючи на вказані норми Законів України, враховуючи обставини встановлені судом, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі у відповідності до ч.2 ст. 139 КАС України з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2, 72, 77-78, 134, 139, 143, 205, 229, 243-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, пл.Народна, 4 код ЄДРПОУ - 20453063) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей" (90630, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Ясіня, вул. Визволення, буд. 55, код ЄДРПОУ - 22108761) про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Апогей" (90630, Закарпатська область, Рахівський район, смт. Ясіня, вул. Визволення, буд. 55, код ЄДРПОУ - 22108761) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, пл.Народна, 4 код ЄДРПОУ - 20453063) заборгованість: - по списку №1 відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 1778,78грн (одна тисяча сімсот сімдесят вісім гривень сімдесят вісім копійок) та по списку №2 відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 7473,33 (сім тисяч чотириста сімдесят три гривні тридцять три копійки).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається у відповідності до вимог п. 15.5 Розділу VII "Перехідні положення" КАС України (у редакції Закону України № 2147-VIII від 03.10.2017р.).

Суддя C.А. Гебеш

Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено28.07.2019
Номер документу83264898
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —260/492/19

Рішення від 26.07.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 10.07.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 10.07.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 01.07.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні