Ухвала
від 26.07.2019 по справі 520/7286/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710 У Х В А Л А

про відмову в забезпеченні адміністративного позову

"26" липня 2019 р. № 520/7286/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Панченко О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО КАПІТАЛ" про забезпечення позову по адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО КАПІТАЛ" до Головного управління ДФС у Харківській області про скасування наказу,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРО КАПІТАЛ", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд:

- скасувати наказ Головного управління ДФС у Харківській області від 22.07.2019 №5170 "Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ "АГРО КАПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 37188187);

- стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Харківській області (код ЄДРПОУ 39599198, вул. Пушкінська, буд.46, м.Харків, 61057) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО КАПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 37188187, 61166, м.Харків, просп. Науки, буд.40) судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 1921,00 коп.

Представником Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО КАПІТАЛ" через канцелярію суду подано клопотання про забезпечення позову, відповідно до якої він просить суд вжити заходів забезпечення позову шляхом:

- зупинення дії наказу від 22.07.2019 №5170 "Про проведення документальної позапланової перевірки ТОВ "АГРО КАПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 37188187) до часу набрання законної сили рішенням суду у справі про скасування цього наказу;

- заборонити Головному управлінню ДФС у Харківській області на час оскарження наказу про проведення перевірки вчиняти будь-які дії з її проведення, винесення нового наказу про проведення перевірки ж цих же підстав та обставин, а саме: щодо господарських взаємовідносин з контрагентами-постачальниками ТОВ "БАЙРОН" (код 40713966) за січень 2017 року, ТОВ "НЕСТОН" (код 40822286) за березень 2017 року, ТОВ "ІВАМАР ТРЕЙД" (код 41380072) за серпень 2017 року.

В обґрунтування вказаного клопотання позивач зазначив, що необхідність вжиття заходів забезпечення позову зумовлена короткими строками тривалості перевірки, призначеної оскаржуваним наказом №5170 від 22.07.2019 року, та тим, що проведення незаконної перевірки може призвести до формування податковим органом неправомірних висновків в акті перевірки підприємства та можливе застосування до позивача штрафних фінансових санкцій.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 26.07.2019 відкрито провадження у справі та призначено справу в підготовче засідання.

Згідно ч.1 ст.154 КАС України, заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Враховуючи положення ч. 1 ст. 154 КАС України, суд дійшов висновку про розгляд клопотання про забезпечення позову без повідомлення учасників справи.

Розглянувши клопотання представника позивача про забезпечення адміністративного позову, суд дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до положень ст. 150 КАС України, суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю. Ухвалу про забезпечення позову постановляє суд першої інстанції, а якщо розпочато апеляційне провадження, то таку ухвалу може постановити суд апеляційної інстанції. Подання позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб`єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову.

Суд зауважує, що забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог, яке допускається, якщо не вжиття цих заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся. Під час вирішення питання щодо вжиття заходів забезпечення позову суд враховує інтереси як позивача, так і відповідача.

Тобто, прийняття такого рішення доцільно та можливе лише в разі наявності достатньо обґрунтованого припущення, що невжиття таких заходів може в майбутньому ускладнити виконання судового рішення чи привести до потреби докласти значні зусилля для відновлення прав позивача.

При цьому, позивачем не надано доказів того, що захист прав позивача стане неможливим без вжиття заходів забезпечення позову, у разі постановлення на його користь судового рішення.

Відповідно до роз`яснень постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 №9 "Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" та постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 року № 2 "Про практику застосування адміністративним судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства під час розгляду адміністративних справ", розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам

Згідно п. 17 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 №2, застосування судом таких заходів забезпечення, які за змістом є ухваленням рішення без розгляду справи по суті, не відповідає меті застосування правового інституту забезпечення позову.

Суд зазначає, що забезпечення позову шляхом зупинення дії наказу від 22.07.2019 №5170 "Про проведення документальної позапланової перевірки ТОВ "АГРО КАПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 37188187) до часу набрання законної сили рішенням суду у справі про скасування цього наказу та заборони Головному управлінню ДФС у Харківській області на час оскарження наказу про проведення перевірки вчиняти будь-які дії з її проведення, винесення нового наказу про проведення перевірки ж цих же підстав та обставин до ухвалення судового рішення у даній справі, за змістом є ухваленням рішення без розгляду справи по суті, що не відповідає меті застосування правового інституту забезпечення позову.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку про відсутність підстав для забезпечення позову, через що у задоволенні клопотання позивачу належить відмовити.

Керуючись положеннями статей ст. ст. 150, 151, 154, 294, 295 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО КАПІТАЛ" про забезпечення позову у справі №520/7286/19 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Кодексом адміністративного судочинства України.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково у випадках, визначених статтею 294 цього Кодексу. Оскарження ухвали суду, яка не передбачена статтею 294 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Панченко

Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено29.07.2019
Номер документу83265982
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування наказу

Судовий реєстр по справі —520/7286/19

Постанова від 18.08.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Рішення від 01.11.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Постанова від 23.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Рішення від 19.04.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Бескровний Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні