Ухвала
від 26.07.2019 по справі 125/475/19
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 125/475/19

Провадження №22-ц/801/1807/2019

Категорія: 22

Головуючий у суді 1-ї інстанції Хитрук В. М.

Доповідач :Стадник І. М.

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

26 липня 2019 року місто Вінниця

Суддя Вінницького апеляційного суду Стадник І.М., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю МІЖЛІССЯ

на ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 17 квітня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю МІЖЛІССЯ про розірвання договору оренди землі,

встановив:

Ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 17 квітня 2019 року відкрито провадження у справі позовом ОСОБА_1 до ТОВ МІЖЛІССЯ про розірвання договору оренди землі.

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням, відповідач ТОВ МІЖЛІССЯ через свого представника адвоката Радзієвського А.М. оскаржило його в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду.

Вивчивши подану відповідачем апеляційну скаргу приходжу до висновку про її повернення скаржнику з наступних підстав.

Вирішуючи питання про прийняття апеляційної скарги суд апеляційної інстанції керується положеннями статті 357 ЦПК України. Зокрема, частиною п`ятою цієї статті передбачено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (пункт 4).

Ухвали суду першої інстанції про відкриття провадження можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду лише у разі відкриття провадження з порушенням правил підсудності (пункт 8 частини 1 статті 353 ЦПК України).

При цьому у ЦПК України розмежовано поняття підсудності та юрисдикції, а саме: цивільна юрисдикція або юрисдикція загальних судів визначає загальну компетенцію судів щодо розгляду цивільних справ та коло справ, які суди мають право розглядати і вирішувати в порядку цивільного судочинства, тоді як правила підсудності розмежовують підсудність справ судам одного виду юрисдикції - цивільної - за територіальною ознакою.

Змісту апеляційної скарги ТОВ МІЖЛІССЯ свідчить про те, що відповідач оскаржує ухвалу про відкриття провадження у справі вважаючи, що дана справа підлягає розгляду в порядку господарського судочинства так як правовідносини виходячи із змісту оспорюваних договорів є господарськими, а саме товариство є юридичною особою та суб`єктом господарювання.

Справи, що підлягають розгляду у порядку цивільного судочинства, визначено статтею 19 ЦПК України, що відноситься до предметної та суб`єктної юрисдикції, а не до територіальної. В свою чергу, правила підсудності (територіальна юрисдикція) визначені у статтях 26 - 32 ЦПК України.

Можливість оскарження окремо від рішення суду ухвали суду про відкриття провадження в справі з порушенням правил предметної, суб`єктної чи інстанційної юрисдикції ЦПК України не передбачена.

Оскільки ТОВ МІЖЛІССЯ оскаржує в апеляційному порядку ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 17 квітня 2019 року про відкриття провадження у справі в частині перегляду цієї ухвали з підстав порушення судом правил предметної та суб`єктної юрисдикції, що не передбачено статтею 353 ЦПК України, така скарга підлягає поверненню.

Керуючись пунктом 4 частини 5 статті 357 ЦПК України, -

ухвалив:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю МІЖЛІССЯ на ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 17 квітня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю МІЖЛІССЯ про розірвання договору оренди землі - повернути особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя апеляційного суду Стадник І.М.

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено28.07.2019
Номер документу83278348
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —125/475/19

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні