Постанова
від 18.07.2019 по справі 461/7630/17
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 461/7630/17 Головуючий у 1 інстанції: Стрельбицький В.В.

Провадження № 22-ц/811/3078/18 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

Провадження № 22-ц/811/175/19

Категорія:43

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.

за участі секретаря: Фейір К.О.

з участю ОСОБА_1 , представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , представника Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов - Райхеля Р.П., представника Львівської міської ради - Синьовського Б.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові цивільну справу за апеляційними скаргами Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов та ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду міста Львова від 19 жовтня 2018 року та апеляційною скаргою Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов на додаткове рішення цього ж суду від 22 жовтня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада про усунення перешкод у користуванні майном,-

ВСТАНОВИЛА:

У листопаді 2017 року ОСОБА_2 та ОСОБА_1 звернулись до суду з позовом до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада, у якому просили усунути перешкоди у користуванні службовою квартирою АДРЕСА_1 , шляхом зобов`язання директора школи ОСОБА_4 Олеговича не чинити їм перешкод у доступі до приміщення школи та службової квартири до вирішення питання про їх виселення із наданням іншого житла.

Позовні вимоги мотивовано тим, що впродовж 20 років ОСОБА_2 разом зі своєю сім`єю, проживають у приміщенні житлової квартири школи, у якій він працював сторожем, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Однак, з часу його виходу на пенсію та появи нового директора школи в особі ОСОБА_5 його сім`ю усіма засобами намагаються виселити з приміщення вказаної квартири шляхом знищення належного їм майна та створення перешкод у користуванні житлом.

Позивачі вважали, що такі дії директора школи порушують їх права, передбачені Конституцією України, на недоторканість житла, а тому вважали, що відповідача слід зобов`язати не чинити їм перешкод у доступі до приміщення власної квартири.

Рішенням Галицького районного суду м. Львова від 19 жовтня 2018 року позов задоволено частково.

Усунуто перешкоди у доступі до особистого майна ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , яке знаходиться у службовому приміщенні Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан , яким користувалися ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (приміщення у будівлі Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан , за адресою: м. Львів, вул. Шухевича, 2, яке перебувало у користуванні ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ).

Зобов`язано директора Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан ОСОБА_5 не чинити перешкод ОСОБА_2 , ОСОБА_1 у доступі до їх особистого майна та речей, які знаходяться у службовому приміщенні Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан , яким користувалися ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (приміщення у будівлі Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан`за адресою: м.Львів, вул.Шухевича, 2, яке перебувало у користуванні ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ).

У решті вимог позовної заяви відмовлено.

22 жовтня 2018 року Галицьким районним судом міста Львова ухвалено додаткове рішення, яким доповнено рішення Галицького районного суду м. Львова від 19 жовтня 2018 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада про усунення перешкод у користуванні майном та стягнуто з Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов на користь держави судовий збір в сумі 352 (триста п`ятдесят дві) гривні 40 копійок.

Рішення суду від 19 жовтня 2018 року оскаржили Львівська середня загальноосвітня школа східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов та ОСОБА_1 .

Також, Львівська середня загальноосвітня школа східних мов Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов оскаржила додаткове рішення суду від 22 жовтня 2018 року.

ОСОБА_1 з оскаржуваним рішенням не погоджується та вважає, що таке ухвалене з неповним з`ясуванням всіх обставин справи. Звертає увагу, що спірне приміщення загальною площею 29,8 кв.м., було надано для проживання в статусі службової квартири сім`ї матері позивача ОСОБА_6 на підставі рішення, оформленого протоколом від 19.10.1976 №6, профспілкових зборів середньої загальноосвітньої школи №35 Львівського міськвиконкому. Зазначає, що згідно з п. 39 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР (470-84-п) адміністрація і профспілковий комітет підприємства, установи, організації вправі за згодою трудового колективу позачергово виділяти житло окремим висококваліфікованим спеціалістам та іншим працівникам з урахуванням їх трудового внеску.

Звертає увагу, що на момент прийняття рішення профспілкових зборів середньої загальноосвітньої школи №35 Львівського міськвиконкому, до повноважень профспілкового органу входило вирішення питання щодо надання житла працівнику зазначеного підприємства - Паленик Л. Г.

Вважає, що судом першої інстанції не взято до уваги, що у відповідності до пункту 1 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 №475/97-ВР Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №2, 4, 7 та 11 до Конвенції (надалі - Конвенція від 04.11.1950), кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Просить скасувати рішення Галицького районного суду м.Львова від 19 жовтня 2018 року в частині відмовлених позовних вимог та ухвалити нове рішення яким задоволити позовні вимоги в повному обсязі.

Львівська середня загальноосвітня школа східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов вважає рішення Галицького районного суду м. Львова від 19 жовтня 2018 року в частині задоволених позовних вимог та додаткове рішення цього ж суду від 22 жовтня 2018 року незаконними та такими, що ухвалені з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Звертає увагу, що предметом судового розгляду були позовні вимоги про усунення перешкод у користуванні службовою квартирою АДРЕСА_1 шляхом зобов`язання директора школи ОСОБА_5 не чинити позивачам перешкод у доступі до приміщення школи та службової квартири до вирішення питання про їх виселення із наданням іншого житла.

Спір щодо доступу до особистих речей та майна позивачів у сторін був відсутній і в судовому засіданні відповідач не заперечував, щоб ОСОБА_2 та ОСОБА_1 забрали належні їм особисті речі та майно, які можуть знаходитися у службовому приміщенні будівлі Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан . Отже по даних питаннях спір був відсутній.

Просить рішення Галицького районного суду м. Львова від 19 жовтня 2018 року в частині часткового задоволення позову ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада про усунення перешкод в користуванні майном - скасувати і в цій частині ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада про усунення перешкод в користуванні майном - відмовити, а також скасувати додаткове рішення Галицького районного суду м . Львова від 22 жовтня 2018 року.

15 лютого 2019 року на адресу суду від ОСОБА_1 надійшов відзив на апеляційну скаргу Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов. Звертає увагу, що відповідач безпідставно ігнорує ту обставину, що спірне приміщення розташоване в будівлі школи було надано для проживання саме в статусі службової квартири сім`ї позивача ОСОБА_7 на підставі рішення оформленого протоколом від 19.10.1976 №6, профспілкових зборів середньої загальноосвітньої школи №35 Львівського міськвиконкому, а також, що спірне приміщення, хоча і не має статусу житлового, фактично являється житловим вже понад 40 років. Просить апеляційну скаргу Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов залишити без задоволення, а рішення Галицького районного суду міста Львова від 19 жовтня 2018 року в частині задоволених позовних вимог залишити без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення сторін та їх представників, пояснення представника третьої особи, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення в межах доводів та вимог апеляційних скарг, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_1 не підлягає задоволення, апеляційна скарга Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов підлягає до задоволення, рішення Галицького районного суду міста Львова від 19 жовтня 2018 року та додаткове рішення Галицького районного суду міста Львова від 22 жовтня 2018 року скасуванню з ухваленням нового рішення по справі.

Ухвалюючи рішення про часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , суд виходив з тих обставин, що відповідачем порушено права позивачів щодо вільного користування та розпорядженням належним позивачам майном яке перебуває в спірному приміщенні, в зв`язку з цим, порушені відповідачем права позивачів підлягають захисту шляхом зобов`язання директора школи ОСОБА_5 не чинити ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перешкод у доступі до їх особистого майна та речей.

З такими висновками колегія суддів не погоджується із наступних підстав.

Судом встановлено, що на підставі рішення профспілкових зборів середньої школи № 35 Ленінського району м. Львова /а.с.16/, матері позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_8 надано службову квартиру в приміщенні школи, яка в подальшому реорганізована у Львівську середню загальноосвітню школу східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов.

ОСОБА_2 разом з дружиною ОСОБА_1 , протягом 20-ти років проживали у даному службовому приміщенні школи, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Наказом директора Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов Козловського Олександра Олеговича №01-151 від 12 жовтня 2017 року вжито заходи безпеки щодо учнів школи та обмежено доступ сторонніх осіб до приміщення навчального закладу /а.с.5/. На підставі винесеного наказу позивачів не впускають у приміщення, у якому вони проживали.

Також встановлено з рішення Галицького районного суду м. Львова від 01.11.2016 року, яке набрало законної сили, у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов І-ІІІ ступенів, треті особи ОСОБА_1 , виконавчий комітет Львівської міської ради відмовлено у задоволенні позову про заборону чинити перешкоди у користуванні приміщенням, з підстав відсутності будь-яких рішень виконавчого органу Львівської міської ради щодо надання статусу службової квартири приміщенню в школі за адресою: АДРЕСА_2 , у якому проживає позивач. Зазначено, що приміщення загальною площею 29,8 кв. м., що знаходиться в будівлі Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов І-ІІІ ступенів за адресою: м. Львів, вул. Шухевича, 2, є нежилим, не призначене та не придатне для проживання у ньому, не відповідає вимогам житлового приміщення, тому не може розглядатися, як житло та місце проживання позивача /а.с.94-96/.

Зі змісту довідки №1/2582 від 16.03.2017 року, виданої директором обласного комунального підприємства Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки вбачається, що на підставі рішення Львівської міської ради право комунальної власності, зокрема на квартиру АДРЕСА_1 зареєстровано за територіальною громадою м. Львова в особі Львівської міської ради /а.с.52/.

Як вбачається з рішення Львівської міської ради №1163 від 09 грудня 2016 року /а.с.54/, за територіальною громадою м. Львова в особі Львівської міської ради зареєстровано право комунальної власності на будівлі, які належать до комунальної власності територіальної громади м. Львова, серед яких вказано будівлю по АДРЕСА_2 .

Згідно ст. 47 Конституції України, кожен має право на житло. Держава гарантує не тільки свободу його придбання, але й можливість стабільного користування житлом, його недоторканість, а також недопущення примусового позбавлення житла, не інакше, як на підставі закону і за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 ЦК України, житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них.

Частиною 1 ст. 382 ЦК України, визначено, що квартирою є ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання.

До житлового фонду не входять нежилі приміщення в жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру (ч. 4 ст. 4 ЖК УРСР).

Відповідно до ст. 5 Житлового кодексу Української РСР, державний житловий фонд перебуває у віданні місцевих рад та у віданні міністерств, державних комітетів і відомств (відомчий житловий фонд).

Згідно зі ст. 118 ЖК УРСР, службові жилі приміщення призначаються для заселення громадян, які за характером їх трудових відносин повинні проживати за місцем роботи або поблизу від нього. Жиле приміщення включається до числа службових рішенням виконавчого комітету районної, міської ради.

Колегія суддів вважає, що спірне приміщення яке знаходиться в Львівській середній загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов не належить позивачам та не є таким, яке призначене для проживання в ньому позивачам на постійній основі. Окрім цього, на момент звернення до суду з даним позовом позивачі не перебували у трудових відносин з відповідачем, в зв`язку з чим спірне приміщення станом на листопад 2017 року не може вважатися таким, що надане позивачам для проживання у зв`язку з характером їх трудових відносин з відповідачем.

Не будучи власником спірного приміщення, позивачі не в праві вимагати від відповідача усунення перешкод у здійсненні ними права користування таким приміщенням.

Згідно із ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

На підставі ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачі просили усунути перешкоди у користуванні службовою квартирою АДРЕСА_1 , шляхом зобов`язання директора школи ОСОБА_5 не чинити їм перешкод у доступі до приміщення школи та службової квартири до вирішення питання про їх виселення із наданням іншого житла, в той час як суд в своєму рішенні від 19 жовтня 2018 року фактично вийшов за межі позовних вимог, усунувши перешкоди у доступі до особистого майна ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , яке знаходиться у службовому приміщенні Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан та зобов`язавши директора Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан ОСОБА_5 не чинити перешкод ОСОБА_2 , ОСОБА_1 у доступі до їх особистого майна та речей, які знаходяться у службовому приміщенні Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан , яким користувалися ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (приміщення у будівлі Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан за адресою: м.Львів, вул.Шухевича, 2, яке перебувало у користуванні ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ), що є неприпустимим.

У той же час, як встановлено відповідач (школа) не чинить перешкод позивачам у доступі до їхнього майна, яке знаходиться у службовому приміщенні школи.

Крім того, в суді апеляційної інстанції встановлено, що відповідно до розпорядження міської адміністрації від 24 березня 1993 року №218 Про закріплення кварти черговикам за місцем проживання ОСОБА_2 на сім`ю з 3-х осіб (він, дружина ОСОБА_1 , донька ОСОБА_9 ) надано однокімнатну квартиру АДРЕСА_5 з метою тимчасового поліпшення житлових умов без зняття з квартирного обліку (як черговикам з 1978 року). Ордер був оформлений на ОСОБА_1 , згідно з поданою заявою.

Згідно відомостей фотокопії свідоцтва про право власності на квартиру № АДРЕСА_6 від 20.05.1994 року виданого Львівською міською адміністрацією згідно розпорядження №626 від 20 травня 1994 року, однокімнатну квартиру за адресою: АДРЕСА_7 , площе 43,3 кв.м. приватизовано на 3х осіб: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_10 і така їм належала на праві спільної сумісної власності.

Згідно фотокопії угоди про зміну форми власності від 28 грудня 2002 року серії НОМЕР_1, ОСОБА_1 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 домовились змінити форму власності на однокімнатну квартиру за адресою: АДРЕСА_7 , площе 43,3 кв.м., з спільної сумісної власності на спільну часткову власність, у зв`язку з чим за кожним з них виділено 1/3 ідеальну частину права власності на згадану квартиру.

Таким чином доводи позивачів про порушення відповідачем ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо порушення житлових прав не заслуговують на увагу, оскільки позивачі, будучи у свій час забезпечені житлом з сторони держави (яке приватизували а потім розпорядилися на власний розсуд), продовжують користуватися спірним приміщенням школи, яке належить на праві комунальної власності Львівській міській раді.

Також встановлено, що відповідачем неодноразово пропонувалося позивачам звільнити спірне приміщення та вивезти належне їм майно, перешкод у звільненні спірного приміщення від особистих речей позивачів відповідач позивачам не чинить.

Позивачі на підтвердження чинення перешкод у доступі до особистих речей які перебувають в спірному приміщенні для їх вивезення не представили належних та допустимих доказів, в зв`язку з чим відсутні будь які підстави вважати, що відповідач порушує права та інтереси позивачів відсутні.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_2 і ОСОБА_1 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада про усунення перешкод у користуванні майном, в зв`язку з чим вважає за необхідне в задоволенні позову ОСОБА_2 і ОСОБА_1 відмовити.

Оскільки колегія суддів прийшла до висновку про відсутність підстав для задоволення позову ОСОБА_2 і ОСОБА_1 , додаткове рішення Галицького районного суду м.Львова від 22 жовтня 2018 року яким вирішено питання судових витрат у зв`язку з частковим задоволенням позовних вимог, таке підлягає скасуванню у зв`язку з відсутністю підстав для стягнення з відповідача на користь позивачів судових витрат пропорційно до задоволених позовних вимог.

Згідно ст. 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи наявність підстав для задоволення апеляційної скарги Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, розмір судового збору сплаченого за подання апеляційної скарги, висновок суду про відсутність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_2 , ОСОБА_1 ,з останніх на користь Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов підлягає стягненню судовий збір розмірі по 480 гривень.

Керуючись ст. 367, ст. 368, п. 2 ч. 1 ст. 374, п.п. 1-4 ч. 1 ст. 376, ст. 381, ст. 382, ст. 383, ст. 384 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов задоволити.

Рішення Галицького районного суду міста Львова від 19 жовтня 2018 року та додаткове рішення Галицького районного суду міста Львова від 22 жовтня 2018 року скасувати та ухвалити нове рішення.

У задоволенні позову ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов, третя особа - Львівська міська рада про усунення перешкод у користуванні майном - відмовити

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_1 на користь Львівської середньої загальноосвітньої школи східних мов та східних бойових мистецтв Будокан з поглибленим вивченням іноземних мов по 480 гривень судових витрат.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 25 липня 2019 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколота Т.І.

Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено28.07.2019
Номер документу83280779
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —461/7630/17

Постанова від 22.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 18.07.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 18.07.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 18.07.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 18.07.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 11.01.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні