Ухвала
від 18.07.2019 по справі 757/37251/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37251/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора відділупроцесуального керівництвадосудовим розслідуваннямта підтриманнядержавного обвинуваченняГенеральної прокуратуриУкраїни ОСОБА_3 про арешт майна.

Обґрунтовуючи подане клопотання сторона обвинувачення вказує, що Генеральною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 12017000000001373 від 05.10.2017, за фактом створення (придбання) та організації діяльності невстановленими особами на території м. Києва, Київської та інших областей, низки підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на безпідставне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат з податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України та за фактом вчинення невстановленими особами на території м. Києва, Київської та інших областей в період часу 2016-2017 років фінансових операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великих розмірах, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України..

Прокурор у клопотанні вказує, що за результатами проведених слідчих (розшукових) дій в період часу з початку 2016 року по теперішній час групою осіб, діючи умисно, за попередньою змовою, в порушення ст.ст. 81, 87, 89 Цивільного Кодексу України, ст.ст. 55-1, 56, 57, 62 Господарського кодексу України та ст.ст. 9, 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осібпідприємців та громадських формувань», з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на безпідставне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та витрат з податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки; легалізації коштів отриманих злочинних шляхом, минаючи при цьому систему оподаткування, шляхом документального оформлення, безтоварних операцій з купівліпродажу паливно-мастильних матеріалів створено, придбано та організовано діяльність низки підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), а саме: ТОВ «БК.ФРОСТ» (код 42382437), ТОВ «ДЕКСІОНА ГРУП» (код 41315045), ТОВ «КИЇВНАФТА ГРУПП» (код 41629315), ТОВ «КРЕДО-ФОРМ» (код 41558454), ТОВ «ЛІБЕРТІ ГАЗ» (код 40037366), ТОВ «ЛОРЕТ БЛАУ» (код 42177224), ТОВ «МАДДОКС Україна» (код 41588143), ТОВ «МАРОН ПЛЮС» (код 41315815), ТОВ «МАРСЛЕЙТ» (код 42286707), ТОВ «МІНАГРОХІМ» (код 41932564), ТОВ «МОРІС-СТРОЙ» (код 42388114), ТОВ «НАФТОГАЗ ОЙЛ» (код 42238462), ТОВ «НІТРОІНВЕСТ» (код 32921494), ТОВ «РАГАРД» (код 40480817), ТОВ «РЕСУРСТРЕЙД ГРУП» (код 42183348), ТОВ «РЕСУРСТРЕЙДІНГ» (код 40289051), ТОВ «СІНТЕР АГРО» (код 37534322), ТОВ «ТРАНСНАФТАОЙЛ» (код 41629011), ТОВ «ТРАНСОЙЛГАРАНТ» (код 42938902), ТОВ «УКР.НАФТА.ТРЕЙДІНГ» (код 42263318); ТОВ «УКРНАФТАЗБУТ» (код 42938876), ТОВ «УКРПАЛИВО.РЕСУРС» (код 42271093), ТОВ «ФОРСАРС» (код 42019113), ТОВ «РІА.ЛТД» (код 40878501), та інші, які зареєстровані на номінальних власників, за юридичною адресою відсутні, найманих працівників та виробничих потужностей не мають, та інше.

Прокурор у клопотанні вказує, що громадянин України ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 та іншими невстановленими на даний час представниками та посадовими особами реально діючих суб`єктів підприємницької діяльності, в тому числі і посадовими особами ПАТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Сбербанк», ПАТ «Банк Січ», АТ «Ощадбанк», АТ «Альфа-Банк», ПАТ «МТБ Банк», АТ «Райффайзен Банк Аваль», АТ «Банк Кредит Дніпро», АБ «Кліринговий Дім», а також іншими не встановленими на даний час особами організували та здійснюють на території м. Києва та Київської та інших областей злочинну діяльність по незаконному переведенню безготівкових грошових коштів у готівку, з метою виведення коштів підприємств легального сектору економіки в тіньовий обіг, минаючи систему оподаткування, та їх подальшої легалізації (відмивання) в особливо великих розмірах.

Так, зазначає прокурор, що ряд суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки (юридичні особи) замовники протиправних послуг, здійснюють підприємницьку діяльність, направлену на оптовороздрібну торгівлю паливно-мастильними матеріалами (бензин, дизель) на території України.

Реалізація товарів відбувається з відповідною націнкою в оптовороздрібній мережі на автомобільних заправних станціях підприємствам та фізичним особам. Розрахунки за реалізовані товари проводяться виключно в готівковій формі, без проведення їх через сертифіковані реєстратори розрахункових операцій та не оприбутковують їх в бухгалтерському обліку підприємств, а обліковують в документах «тіньової» бухгалтерії.

З метою легалізації отриманих коштів, службові особи підприємств замовників документально оформлюють безтоварні псевдогосподарські операції щодо реалізації паливно-мастильних матеріалів за ціною собівартості на адресу суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності та суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, які потребують незаконного переведення безготівкових коштів в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування, органи фінансового контролю та моніторингу України.

Загальна сума проведених зазначених вище операцій складає понад 3 139 млн. грн. (у тому числі ПДВ на суму 523 319 834 грн.).

За результатами проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що до організації діяльності вище вказаних суб`єктів господарської діяльності причетний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та інші невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи.

Прокурор вказує, що під час досудового слідства для здійснення вищевказаних операцій по ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації (відмиванні) коштів, отриманих внаслідок такої злочинної діяльності по вищевказаній схемі, злочинці використовують розрахункові рахунки, відкриті для вищевказаних підприємств у банках.

Метою арешту є забезпечення збереження речових доказів, що відповідає вимогам п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

В судове засідання прокурор не з`явився. До суду подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримує, просить задовольнити.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 100 КПК України визначено, що на речові докази може бути накладено арешт в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, та згідно ч.ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, слідчий суддя накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним в ч. 1 ст. 98 КПК України.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

03.07.2019 року постановою старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_6 , грошові кошти на арешті яких наполягає орган досудового розслідування визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

Таким чином, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для накладення арешту на майно з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя, враховуючи вище викладені обставини, приходить до висновку про задоволення клопотання, оскільки застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна є співрозмірним завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309, 372, 392 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділупроцесуального керівництвадосудовим розслідуваннямта підтриманнядержавного обвинуваченняГенеральної прокуратуриУкраїни ОСОБА_3 про арештмайна задовольнити.

Накласти арешт на кошти, які знаходяться на наступних рахунках, а саме:

- № НОМЕР_1 належний ТОВ "ДЕКСІОНА ГРУП" (код ЄДРПОУ 41315045), № НОМЕР_2 належний ТОВ "МАРОН ПЛЮС" (код ЄДРПОУ 41315815), № НОМЕР_1 належний ТОВ "ДЕКСІОНА ГРУП" (код ЄДРПОУ 41315045), № НОМЕР_3 належний ТОВ "КИЇВНАФТА ГРУПП" (код ЄДРПОУ 41629315), № НОМЕР_4 належний ТОВ "КРЕДО-ФОРМ (код ЄДРПОУ 41558454), № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 належні ТОВ "НАФТОГАЗ ОЙЛ" (код ЄДРПОУ 42238462), № НОМЕР_8 належний ТОВ "ТРАНСНАФТАОЙЛ" (код ЄДРПОУ 41629011), № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 належний ТОВ "УКР.НАФТА.ТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 42263318) відкриті в Столичній філії АТ «ПРИВАТБАНК» Київ (МФО 380269) яка є структурним підрозділом АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д);

- № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 належні ТОВ "ЛОРЕТ БЛАУ" (код ЄДРПОУ 42177224), № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 належні ТОВ "МАРСЛЕЙТ" (код ЄДРПОУ 42286707), № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 належні ТОВ "МОРІС-СТРОЙ" (код ЄДРПОУ 42388114), № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 належні ТОВ "БК.ФРОСТ" (код ЄДРПОУ 42382437), № НОМЕР_19 належний ТОВ "УКРПАЛИВО.РЕСУРС" (код ЄДРПОУ 42271093), № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 належні ТОВ "ФОРСАРС" (код ЄДРПОУ 42019113), № НОМЕР_22 належний ТОВ "НІТРОІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 32921494), № НОМЕР_23 належний ТОВ "СІНТЕР АГРО" (код ЄДРПОУ 37534322) відкриті в Печерській філії АТ КБ «Приватбанк» (МФО 300711), яка є структурним підрозділом АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д);

- № НОМЕР_24 належний ТОВ "РЕСУРСТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 40289051) відкритий в Київському ГРУ АТ КБ «Приватбанк» (МФО 321842) є структурним підрозділом АТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д);

- № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 , № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 належні ТОВ "КИЇВНАФТА ГРУПП" (код ЄДРПОУ 41629315), № НОМЕР_29 , № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 належні ТОВ "КРЕДО-ФОРМ (код ЄДРПОУ 41558454), № НОМЕР_32 , № НОМЕР_33 , № НОМЕР_34 належні ТОВ "УКР.НАФТА.ТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 42263318), № НОМЕР_35 , № НОМЕР_36 , № НОМЕР_37 належні ТОВ "УКРПАЛИВО.РЕСУРС" (код ЄДРПОУ 42271093), № НОМЕР_38 , № НОМЕР_39 , № НОМЕР_40 , № НОМЕР_41 належні ТОВ "РАГАРД" (код ЄДРПОУ 40480817) відкриті в АТ «Сбербанк» (МФО 320627, код ЄДРПОУ 25959784 зареєстроване за адресою: м. Київ, вул.Володимирська,46);

- № НОМЕР_42 належний ТОВ "КИЇВНАФТА ГРУПП" (код ЄДРПОУ 41629315), № НОМЕР_43 належний ТОВ "КРЕДО-ФОРМ (код ЄДРПОУ 41558454) відкриті в АТ «Банк Січ» (МФО 380816, код ЄДРПОУ 37716841, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Володимирська,63);

- № НОМЕР_44 належний ТОВ "КРЕДО-ФОРМ (код ЄДРПОУ 41558454) відкритий в АТ «Ощадбанк» (МФО 300465, ЄДРПОУ який зареєстрований за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, 12-Г);

- № НОМЕР_45 , № НОМЕР_46 , № НОМЕР_47 належні ТОВ "РЕСУРСТРЕЙД ГРУП" (код ЄДРПОУ 42183348), № НОМЕР_48 належний ТОВ "НІТРОІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 32921494), № НОМЕР_49 належний ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366), № НОМЕР_50 , № НОМЕР_50 , № НОМЕР_51 , № НОМЕР_52 належні ТОВ "РЕСУРСТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 40289051) відкриті в АТ «Альфа-Банк» (МФО 300346, ЄДРПОУ 23494714, яке зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд.100);

- № НОМЕР_53 , № НОМЕР_54 , № НОМЕР_55 , № НОМЕР_56 належні ТОВ "МАДДОКС УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 41588143), № НОМЕР_57 , № НОМЕР_58 , № НОМЕР_59 , № НОМЕР_60 належні ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366) відкриті в ПАТ «МТБ Банк» (МФО 328168, ЄДРПОУ 21650966 зареєстровані за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ, проспект Миру, буд.28);

- № НОМЕР_61 , № НОМЕР_62 , № НОМЕР_63 належні ТОВ "МАДДОКС УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 41588143), № НОМЕР_64 , № НОМЕР_65 , № НОМЕР_66 належні ТОВ "НАФТОГАЗ ОЙЛ" (код ЄДРПОУ 42238462), № НОМЕР_67 , № НОМЕР_68 , № НОМЕР_69 належні ТОВ "РЕСУРСТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 40289051) відкриті в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805, ЄДРПОУ 14305909, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Лєскова,9);

- № НОМЕР_70 , № НОМЕР_71 , № НОМЕР_72 належні ТОВ "МІНАГРОХІМ" (код ЄДРПОУ 41932564), № НОМЕР_73 , № НОМЕР_74 належні ТОВ "СІНТЕР АГРО" (код ЄДРПОУ 37534322) відкриті в АТ «Банк Кредит Дніпро» (МФО 305749, ЄДРПОУ 14352406, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 32);

- № НОМЕР_75 належний ТОВ "МІНАГРОХІМ" (код ЄДРПОУ 41932564), № НОМЕР_76 , № НОМЕР_77 належні ТОВ "СІНТЕР АГРО" (код ЄДРПОУ 37534322) які відриті в АБ «Кліринговий Дім» (МФО 300647, ЄДРПОУ 21665382, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Борисоглібська, будинок 5, літера А);

- № НОМЕР_78 , № НОМЕР_79 , № НОМЕР_80 належні ТОВ "НІТРОІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 32921494), № НОМЕР_81 належний ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366) відкриті в АБ «Південний» (МФО 328209, ЄДРПОУ 20953647, зареєстроване за адресою: м. Одеса, вул. Краснова, 6/1);

- № НОМЕР_82 , № НОМЕР_83 належні ТОВ "НІТРОІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 32921494) відкриті в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500, ЄДРПОУ 09806443, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Симона Петлюри,30);

- № НОМЕР_84 належний ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366) відкритий в АТ «ОТП Банк» (МФО 300528, ЄДРПОУ 21685166, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 43);

- № НОМЕР_85 належний ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366) відкритий в АТ «Мегабанк» (МФО 351629, ЄДРПОУ 09804119, зареєстрований за адресою: м. Харків, вул. Алчевських, 30);

- № НОМЕР_86 належний ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366) відкритий в АТ КБ «Глобус» (МФО 380526, ЄДРПОУ 35591059, зареєстрований за адресою: м. Київ, провулок Куренівський, будинок 19/5);

- № НОМЕР_87 належний ТОВ "ЛІБЕРТІ ГАЗ" (код ЄДРПОУ 40037366) відкритий в АТ «РВС Банк» (МФО 339072, ЄДРПОУ 39849797, зареєстрований за адресою: м. Київ, вул. Введенська, будинок 29/58);

- № НОМЕР_88 належний ТОВ "РАГАРД" (код ЄДРПОУ 40480817) відкритий в АТ «Кристалбанк» (МФО 339050, ЄДРПОУ 39544699, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, 2)

- № НОМЕР_89 належний ТОВ "РІА.ЛТД" (код ЄДРПОУ 40878501) відкритий в АТ «ПУМП» (МФО 334851, ЄДРПОУ 14282829, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Андріївська,4).

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83282354
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/37251/19-к

Ухвала від 17.08.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Постанова від 24.06.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Вус Світлана Михайлівна

Постанова від 24.06.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Вус Світлана Михайлівна

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Вус Світлана Михайлівна

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Вус Світлана Михайлівна

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Вус Світлана Михайлівна

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні