Ухвала
від 30.07.2019 по справі 918/524/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

30 липня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/524/19

Господарський суд Рівненської області у складі судді О. Андрійчук, розглянувши матеріали позовної заяви № 12237/08 від 25.07.2019 року

Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області (33028, м. Рівне, вул. Короленка,7, ідентифікаційний код 21084076)

до Відкритого акціонерного товариства "Оржівський деревообробний комбінат" (35313, Рівненська область, Рівненський район, с. Оржів, вул. Заводська, 9, ідентифікаційний код 00275441)

про стягнення 8 652, 79 грн,

УСТАНОВИВ:

У липні 2019 року Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства "Оржівський деревообробний комбінат" про стягнення 8 652, 79 грн.

У позовній заяві Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області просить звільнити їх від сплати судового збору у зв`язку із відсутністю коштів, призначених на цю мету, оскільки державні асигнування спрямовуються лише на виплату пенсій.

Зокрема, позивач як на підставу звільнення від сплати судового збору посилається на ч.ч. 1, 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір".

Розглянувши клопотання позивача, оцінивши докази, подані в його обґрунтування, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, пов`язані із вирішенням питання про звільнення від сплати судового збору, суд встановив таке.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, за таких умов : 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у ч. 1.цієї статті.

Таким чином, підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у ст. 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін та за умови наявності підстав, визначених у ч. 1 вказаної статті.

За ч. ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Існування умов, з якими ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" пов`язує можливість, зокрема звільнення від сплати судового збору, позивачем суду не надано.

Крім того, суд, розглянувши клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, вважає за необхідне зазначити таке.

Головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - головне управління Фонду) є територіальними органами Пенсійного фонду України (далі - Фонд). Головні управління Фонду підпорядковуються Фонду та разом з управліннями Фонду в районах, містах, районах у містах, а також об`єднаними управліннями (далі - управління Фонду) утворюють систему територіальних органів Фонду. Управління є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс та кошторис видатків, рахунки в органах Казначейства та уповноважених банках, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням (п.п. 1, 12 Постанови Правління Пенсійного фонду України № 28-2 від 22.12.2014 року "Про затвердження Положення про територіальні органи Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов правління Пенсійного фонду України").

У свою чергу, за п.п. 1, 7 постанови КМ України № 280 від 23.07.2014 року "Про затвердження Положення про Пенсійний фонд України" Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню. Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Отже, позивач є територіальним органом Пенсійного фонду України, який, у свою чергу, є центральним органом виконавчої влади, а тому має або повинен мати достатньо ресурсів, у тому числі фінансових, для забезпечення виконання своїх повноважень.

Заразом законодавець, визначаючи коло позивачів, які можуть бути надані пільги щодо сплати судового збору, територіальні органи Пенсійного фонду України до них не відніс.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з ч. 2 ст. 9 вказаного Закону визначено, що суд створює такі умови, за яких кожному учаснику судового процесу гарантується рівність у реалізації наданих процесуальних прав та у виконанні процесуальних обов`язків, передбачених процесуальним законом.

Оскільки ст. 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, то самі лише обставини, пов`язані з відсутністю коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

При цьому суд зазначає, що безпідставне надання пільг з реалізації обов`язку щодо сплати судового збору одному з учасників судового процесу, має наслідком порушення прав інших учасників та суперечить принципу рівності сторін у господарському процесі.

Отже, обов`язок сплати судового збору органами Фонду, які звертаються до суду із заявами, визначений законодавством України. Виключність обставин для застосування положень ст. 8 Закону України "Про судовий збір" щодо звільнення від сплати судового збору має бути доведена відповідними доказами, однак Рівненським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Рівненської області таких доказів суду не надано.

При цьому позивач, беручи до уваги його статус, не є вразливим та слабким суб`єктом, а відтак відмова у звільненні від сплати судового збору не вважатиметься у цьому випадку позбавлення права доступу до суду.

Враховуючи ненадання Головним управлінням Пенсійного фонду України в Рівненській області доказів, що підтверджують наявність підстав для звільнення від сплати судового збору, суд відмовляє заявнику у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви.

Розглянувши матеріали позовної заяви на предмет їх відповідності нормам ГПК України, які регулюють порядок подання та дотримання форми позовної заяви, господарський суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі з огляду на таке.

З урахуванням викладеного, при розгляді позовної заяви та доданих до неї документів судом встановлено, що позивачем не надано належних доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" з 01.01.2019 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1 921,00 грн.

У ч. 2 ст. 9 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Заразом документа, який підтверджує сплату судового збору в розмірі 1 921,00 грн, позивачем до позовної заяви не надано.

Крім того, відповідно до п.п. 8, 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Проте позивачем у позовній заяві не зазначено щодо наявності у нього або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви та немає підтвердження про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Зважаючи на викладене, позивачу через відділ канцелярії та документального забезпечення суду необхідно у 10-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати докази сплати судового збору у розмірі 1 921,00 грн, інформацію щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Суд звертає увагу позивача, що за умовами ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Рівненській області у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви.

2. Залишити без руху позовну заяву Пенсійного фонду України в Рівненській області.

3 . Позивачу через відділ канцелярії та документального забезпечення суду у 10-денний строк з дня отримання цієї ухвали подати:

- належні докази сплати судового збору у розмір 1 921,00 грн;

- інформацію щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу згідно з п. 5 ст. 174 ГПК України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 30.07.2019 року та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Ухвала підписана 30.07.2019 року.

Суддя О. Андрійчук

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення30.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83326415
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/524/19

Судовий наказ від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Судовий наказ від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Рішення від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні